Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Οδηγός αγοράς smart TV

Φεβ 05 2014
Οδηγός αγοράς smart TV
Αναμφισβήτητα, οι πιο πρόσφατες τάσεις στις τηλεοράσεις είναι η ανάλυση 4K, η κυρτή σχεδίαση και οι smart TVs, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έκθεση CES 2014. Αν και οι δύο πρώτες τάσεις είναι νέες και μόλις το 2013 αρχίσαμε να βλέπουμε προϊόντα, οι smart TVs έχουν περίπου 3 χρόνια «στην πλάτη τους» διανύοντας πλέον μια περίοδο ωριμότητας. Οι κατασκευαστές που έχουν μπει στην αγορά της έξυπνης τηλεόρασης είναι περισσότεροι, τα μοντέλα έχουν πολλαπλασιαστεί και η κάθε πλατφόρμα έχει δεχτεί αναβαθμίσεις και βελτιώσεις.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε τα σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε smart TV. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως σε αυτόν τον οδηγό αγοράς επικεντρώνουμε μόνο στις έξυπνες λειτουργίες και δεν εξετάζουμε συνολικά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των τηλεοράσεων. Αυτό σημαίνει πως αν ετοιμάζεστε για την αγορά μιας τηλεόρασης θα πρέπει να λάβετε υπόψη και άλλες παραμέτρους πέρα από τα έξυπνα χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, οι κατασκευαστές που διαθέτουν smart TVs είναι η LG (Smart TV), Panasonic (Smart Viera), Samsung (Smart Hub), Sony (SEN, Sony Entertainment Network), Toshiba (Cloud TV) και Philips (Smart TV). Αν έχετε τη δυνατότητα, προσπαθήστε να δοκιμάσετε τα χαρακτηριστικά που παραθέτουμε ώστε να καταλήξετε στην καλύτερη για εσάς αγορά.


Δικτυακή υποστήριξη
Αρχικά, εντοπίστε με ποιους τρόπους μπορεί να συνδεθεί η τηλεόραση στο δίκτυό σας. Ως smart TV θα διαθέτει ενσύρματη σύνδεση, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα διαθέτει ασύρματη μέσω Wi-Fi. Αν δεν διαθέτει ασύρματη σύνδεση, ελέγξτε εάν μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με τη χρήση προαιρετικού adapter και τι σημαίνει αυτό από πλευράς κόστους. Επίσης, ελέγξτε για την υποστήριξη WiDi ή Miracast που σας επιτρέπει να αναπαράγετε περιεχόμενο από άλλες συσκευές (laptop, tablet, smartphone) στην τηλεόρασή σας απ’ ευθείας μέσω Wi-Fi και όχι μέσα από το οικιακό δίκτυό σας.


Υπηρεσίες streaming
Αποτελεί το πιο δυνατό χαρακτηριστικό σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν on-demand Internet steaming media providers όπως η Hulu και η Netflix. Εδώ, περιορίζεται κυρίως στο YouTube, στο Dailymotion, σε διαδικτυακά ραδιόφωνα, κ.α.
Η Sony έχει προσθέσει τη δυνατότητα Catch Up TV με την οποία μπορείτε να δείτε εκπομπές της τηλεόρασης on-demand (αφού έχουν μεταδοθεί), αλλά και αυτή η λειτουργία περιλαμβάνει μόνο δύο ελληνικά κανάλια, το ΣΚΑΙ και το MAD.
H Samsung έχει πάει ένα βήμα πιο πέρα και με τη λειτουργία S Recommendation προτείνει τηλεοπτικό και on-demand steaming περιεχόμενο, καθώς και εφαρμογές αναλύοντας τις προτιμήσεις σας. Έτσι, κάθε φορά που επιλέγετε κάτι, η τηλεόραση εμπλουτίζει το προφίλ σας ώστε να σας προτείνει το περιεχόμενο που προτιμάτε.


Εφαρμογές


Μπορείτε να κατεβάσετε πλήθος εφαρμογών στη smart TV της Samsung μέσα από το ειδικό app store της εταιρείας.

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, οι έξυπνες τηλεοράσεις (εκτός της Sony) διαθέτουν app stores, δηλαδή online καταστήματα απ’ όπου μπορείτε να κατεβάσετε πλήθος εφαρμογών. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά παιχνίδια, εφαρμογές για την ενημέρωσή σας, τον καιρό, την υγεία, τη μουσική, τα παιδιά και ό,τι άλλο επιθυμείτε. Φυσικά, δε λείπουν οι εφαρμογές των κοινωνικών δικτύων, όπως Facebook και Twitter, ενώ πολλές φορές τηλεόραση και social media συνδυάζονται άριστα με την παρακολούθηση τηλεόραση σε παράθυρο και δίπλα από αυτό σχολιασμό σε κοινωνικά δίκτυα.
Αν χρησιμοποιείτε πολύ συχνά το Skype στην επικοινωνία σας, τηλεοράσεις όπως της Sony, μπορούν προαιρετικά να δεχτούν κάμερα, και με τη εφαρμογή του Skype μπορείτε να δείτε και να μιλήσετε με φίλους και συνεργάτες.
Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει η εφαρμογή του browser που έρχεται συνήθως προεγκατεστημένη. Καλό θα είναι, αν μπορείτε, να τη δοκιμάσετε σε κάποια websites που επισκέπτεστε συχνά.


Media player και αναπαραγωγή από άλλες συσκευές
Αν και ο media player αποτελεί ξεχωριστό χαρακτηριστικό, αφού η τηλεόραση μπορεί να αναπαράγει αρχεία από οποιαδήποτε συσκευή USB, τείνει να ενσωματωθεί στις έξυπνες υπηρεσίες μιας και το προς αναπαραγωγή περιεχόμενο πλέον βρίσκεται σε άλλες συσκευές του οικιακού δικτύου. Με την υποστήριξη DLNA, η τηλεόραση μπορεί να αναπαράγει περιεχόμενο από το laptop, το tablet ή το smartphone, ενώ μια σειρά από πρότυπα των ίδιων των κατασκευαστών βελτιώνουν σημαντικά αυτή την συνεργασία.


Τηλεκοντρόλ


Το νέο μοντέλο του Magic Remote της LG ενσωματώνει την εξαιρετική δυνατότητα point and click των παλαιότερων μοντέλων

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία ανταγωνισμού των κατασκευαστών. Ορόσημο στην εξέλιξή του αποτέλεσε το πρώτο Magic Remote της LG με δυνατότητα point and click που πραγματικά εκτόξευε την ευχρηστία μιας smart TV σε σχέση με τα άλλα μοντέλα. Πρόσφατα, η δυνατότητα αυτή ενσωματώθηκε και σε μοντέλα της Philips. Μάλιστα, στο πίσω μέρος του τηλεκοντρόλ της Philips υπάρχει ένα πληκτρολόγιο qwerty το οποίο μέσω αισθητήρα αντιλαμβάνεται πότε θα το χρησιμοποιήσετε ώστε να μην πατηθούν πλήκτρα κατά λάθος.
Σημαντικές είναι και οι προσπάθειες που έχουν γίνει για τον έλεγχο της τηλεόρασης μέσω φωνής ή νευμάτων, δυνατότητες που θα βρείτε σε αρκετά μοντέλα. Ωστόσο, αυτές οι λειτουργίες χρειάζονται ακόμα δουλειά.


Περιβάλλον χρήσης έξυπνων λειτουργιών
Είναι κάτι που καλό θα είναι να το δοκιμάσετε κι αυτό γιατί διαφέρει αρκετά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Αν και παλαιότερα, δύσκολα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί κάποιος την καλή οργάνωση του interface της Samsung και την ευκολία χρήσης του interface της LG, πλέον όλα τα μοντέλα δίνουν σε αυτόν τον τομέα ιδιαίτερη σημασία. Αυτό φαίνεται και στη νέα έκδοση του interface της Panasonic που δανείζεται στοιχεία από τα interfaces των Samsung και LG, αλλά είναι πιο μοντέρνο, πιο φρέσκο και με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης της αρχικής οθόνης των έξυπνων λειτουργιών.


Έλεγχος από το smartphone


Η Panasonic σας δίνει τη δυνατότητα μέσω του Swipe and Share 2.0 να «σπρώξετε» περιεχόμενο από τo smartphone στην τηλεόραση απ’ ευθείας

Όλοι οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει εφαρμογές για smartphones που σας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγξετε την smart TV από το τηλέφωνο (ή το tablet). Εκτός από τα πλήκτρα του τηλεκοντρόλ, έχετε τη δυνατότητα να πληκτρολογήσετε όπου απαιτείται ή να κινήσετε ένα δείκτη.
Κάποιοι κατασκευαστές έχουν πάει ένα ακόμα βήμα πιο πέρα. Η Panasonic σας δίνει τη δυνατότητα μέσω του Swipe and Share 2.0 να «σπρώξετε» περιεχόμενο από τo smartphone στην τηλεόραση απ’ ευθείας. Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, οπότε περιεχόμενο που βρίσκεται σε μια συσκευή USB που έχει συνδεθεί στην τηλεόραση μπορεί να γίνει streaming στο smartphone ή το tablet.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα