Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

3 tips για πιο αποδοτικό multitasking στα Windows 10

Φεβ 10 2016
Οι σύγχρονοι υπολογιστές πρέπει να μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα παράλληλα, γι’ αυτό και τα Windows 10 δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο multitasking.
3 tips για πιο αποδοτικό multitasking στα Windows 10
Η δυνατότητα του multitasking, δηλαδή της δυνατότητας να εργαζόμαστε παράλληλα με πολλαπλές εφαρμογές, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στους υπολογιστές. Με αυτό τον τρόπο, μία λειτουργία που απαιτεί τη συνεργασία περισσότερων εφαρμογών μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτερα ή διαφορετικές λειτουργίες να ολοκληρωθούν σε πολύ μικρότερο χρόνο από το να εκτελούνταν σε σειρά. Για πολλούς χρήστες όμως, όλη αυτή η εργασία με πολλαπλές εφαρμογές και αρχεία μπορεί να γίνει δύσκολη, να προκαλέσει σύγχυση και τελικά να καταλήξει αντιπαραγωγική.

Τα σύγχρονα συστήματα, με μεγάλη υπολογιστική ισχύ και μνήμη, ευνοούν το καλύτερο multitasking, ενώ κάθε νεότερη έκδοση των Windows προσπαθεί να το βελτιώσει. Τα Windows 10 υπόσχονται καλύτερο multitasking, ενώ έφεραν μια σειρά από χαρακτηριστικά και δυνατότητες που αξίζει να τις γνωρίζει ο καθένας για να κάνει την εργασία του με το PC πιο αποδοτική.

1. Task View


To Task View δεν είναι κάτι καινούριο ως λειτουργία, αλλά πλέον η εμφάνισή του έχει αλλάξει. Στα Windows 7, αν κρατούσατε πατημένο το Alt και πατούσατε Tab μεταβαίνατε μεταξύ των ανοιχτών εφαρμογών, ενώ αν συνεχίζατε να έχετε πατημένο το Alt μπορούσατε να δείτε ποιες είναι ανοιχτές και, στη συνέχεια, με διαδοχικά Tab να επιλέγατε αυτή που θέλατε.

Πλέον, στα Windows 10 μπορείτε να βλέπετε μικρογραφίες των ανοιχτών εφαρμογών και να επιλέγετε πιο εύκολα. Για να μεταβείτε σε Task View υπάρχουν διάφοροι τρόποι: με ένα απλό swipe από την αριστερή πλευρά της οθόνης, πατώντας το πλήκτρο Task View στη μπάρα εργασιών ή με το συνδυασμό πληκτρολογίου Windows + Tab.

2. Snap


Στα Windows 7 και στις προγενέστερες εκδόσεις μπορούσατε να αλλάξετε το μέγεθος των παραθύρων, να τα τοποθετήσετε όπως εσείς θέλετε πάνω στην οθόνη, αλλά έπαιρνε αρκετή ώρα για τους σχολαστικούς να αξιοποιήσουν όλο το χώρο. Στα Windows 8 οι εφαρμογές έτρεχαν σε πλήρη οθόνη, ενώ είχατε τη δυνατότητα να διαιρέσετε την οθόνη στα δύο για καλύτερο multitasking, αλλά μόνο σε εφαρμογές Metro style.

Στα Windows 10, όλα είναι πολύ καλύτερα. Με πολύ γρήγορες κινήσεις, μπορείτε να διαιρέσετε την οθόνη σε έως τέσσερα τμήματα, τα οποία καταλαμβάνουν το σύνολο της οθόνης. Αν έχετε περισσότερες από μία εφαρμογές ανοιχτές, «πιάνετε» μία από τη μπάρα τίτλου και την κάνετε drag ‘n’ drop σε μία από την δύο άκρες της οθόνης. Η εφαρμογή καταλαμβάνει το μισό χώρο και στον άλλο μισό ενεργοποιείται η λειτουργία Snap Assist που σας επιτρέπει να επιλέξετε μία ακόμα εκ των ανοιχτών εφαρμογών. Όταν την επιλέξετε, αυτή θα καταλάβει το άλλο μισό της οθόνης.

Με αντίστοιχο τρόπο, μπορείτε να σύρετε και να αφήσετε μία εφαρμογή σε μια από τις τέσσερις γωνίες ώστε να καταλάβει το ένα τέταρτο της οθόνης. Έτσι μπορείτε να έχετε τέσσερις εφαρμογές που να καταλαμβάνουν ίσα τμήματα της οθόνης ή τρεις εφαρμογές, με τη μία να πιάνει το μισό χώρο και τις άλλες δύο από ένα τέταρτο.

3. Virtual desktops


Όσοι εργάζονται με πολλά projects παράλληλα, με το κάθε project να απαιτεί πολλαπλές εφαρμογές για να ολοκληρωθεί, ίσως να μη βρουν τόσο χρήσιμο το χαρακτηριστικό Snap. Για όλους αυτούς, τα Windows 10 διαθέτουν κάτι πιο αποτελεσματικό και εύχρηστο, τα virtual desktops (εικονικές επιφάνειες εργασίας). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στο Linux εδώ και πολλά χρόνια. Φανταστείτε το σαν τις πολλαπλές αρχικές επιφάνειες ενός Android smartphone (τις οποίες εναλλάσσετε με swipe), μόνο που εδώ έχετε σε κάθε μία ανοιχτές εφαρμογές.

Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να χωρίζετε τις εφαρμογές σας σε «πακέτα εργασίας» ανά επιφάνεια και έτσι το multitasking να είναι ακόμα πιο εύκολο. Για παράδειγμα, σε μία επιφάνεια εργασίας μπορείτε να τρέχετε εφαρμογές που σαν βοηθούν να φτιάξετε μια παρουσίαση, ενώ σε μια άλλη επιφάνεια εργασίας να τρέχετε προγράμματα σχετικά με την επεξεργασία ενός βίντεο.

Για να δημιουργήσετε μια νέα εικονική επιφάνεια εργασίας μεταβείτε σε Task View (όπως αναφέραμε παραπάνω), «πιάστε» μια ανοιχτή εφαρμογή με το ποντίκι και σύρετέ τη και αφήστε τη στην κάτω δεξιά γωνία, εκεί που γράφει New Desktop. Στο κάτω μέρος της οθόνης φαίνονται οι εικονικές επιφάνειες εργασίας και μπορείτε να μεταβείτε σε μία από αυτές απλά επιλέγοντάς τη. Αν θέλετε να προσθέσετε μια εφαρμογή σε μία από τις υπάρχουσες επιφάνειες εργασίας, δεν έχετε παρά να μεταβείτε και πάλι σε Task View και να σύρετε την ανοιχτή εφαρμογή που θέλετε σε μία από τις επιφάνειες εργασίας στο κάτω μέρος.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε έναν πίνακα με χρήσιμες συντομεύσεις του πληκτρολογίου που επιταχύνουν ακόμα περισσότερο το multitasking στα Windows 10.

Ενέργεια Συντόμευση πληκτρολογίου
Μετάβαση σε Task view Windows key + Tab
Εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών εφαρμογών Alt +Tab
Δείτε τις ανοιχτές εφαρμογές Ctrl + Alt +Tab
Προσθήκη επιφάνειας εργασίας Windows key + Ctrl +D
Εναλλαγή μεταξύ επιφανειών εργασίας Windows key + Ctrl + Left or Right arrow
Ελαχιστοποίηση όλων εκτός από την ενεργή επιφάνεια εργασίας (ανάκτηση όλων των παραθύρων με επανάληψη) Windows key + Home
Εμφάνιση/ απόκρυψη επιφάνειας εργασίας Windows key + DΔιάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα