Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Η ευχάριστη ελαφρότητα του TextEdit

Φεβ 28 2017
To «ταπεινό» TextEdit μπορεί να καλύψει τις περισσότερες καθημερινές ανάγκες σε επεξεργασία κειμένου, οπότε ας το γνωρίσουμε καλύτερα.
Η ευχάριστη ελαφρότητα του TextEdit
Ας μη γελιόμαστε. Όταν φτάνει νέος Mac στα χέρια οποιουδήποτε, δεν είναι από τις πρώτες σκέψεις του να ανοίξει το TextEdit. Για την ακρίβεια ένα πέρασμα από το TextEdit δεν είναι προτεραιότητα ούτε όταν εμφανίζεται νέα έκδοση του macOS, οπότε, συνήθως, εξερευνούμε λίγο παραπάνω για να διαπιστώσουμε τις διάφορες αλλαγές και βελτιώσεις. Παρόλα αυτά η εφαρμογή TextEdit είναι “στρατιώτης” και, για πολλούς, το μοναδικό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, και όχι μόνο, που τους χρειάζεται.

Ως εφαρμογή είναι εξαιρετικά ελαφριά, ο φυσικός της τύπος αρχείου είναι τα .rtf, άρα μπορεί να αναλάβει κείμενο και τη μορφοποίησή του, μπορεί να αποθηκεύσει σε μορφή απλού κειμένου, σε .txt δηλαδή, ενώ μπορεί να γίνει και χώρος επεξεργασίας HTML, με επισήμανση κώδικα κιόλας αν χρειαστεί.

Με το TextEdit να εστιάζει σε αρχεία .rtf, το αποτέλεσμα μπορεί να προβληθεί, συγχρονιστεί κ.λπ. σε όποια υπηρεσία θέλουμε, και να ανοιχτεί βέβαια από σωρεία εφαρμογών, χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους μετατροπή πρώτα. Φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το iCloud για το συγχρονισμό των αρχείων, για να είναι όλα διαθέσιμα, ανά πάσα στιγμή, και σε iOS. Δεν υπάρχει έκδοση της εφαρμογής στο iOS, αλλά, έτσι κι αλλιώς, τα αρχεία αυτά μπορούν να ανοιχτούν με το Pages και πολλές άλλες εναλλακτικές, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί κάθε χρήστη.

Επιπλέον το TextEdit μπορεί να ανοίξει αρχεία .doc και .docx (αν έχουν ενσωματωμένες εικόνες όμως, μένουν εκτός), αλλά και να αποθηκεύσει σε τέτοιους τύπους, ώστε το αποτέλεσμα να διαβάζεται μονομιάς από το Word της Microsoft. Το ίδιο ισχύει και για αρχεία από το Open Office και τα παρακλάδια του, δηλαδή αρχεία με κατάληξη .odt.

Παρότι, εκ πρώτης όψεως, η εφαρμογή δεν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για τα μεγάλα σαλόνια των επεξεργαστών κειμένου, φροντίζει να εξασφαλίζει τη δουλειά του χρήστη, όχι μόνο σώζοντας αυτόματα όποτε γίνονται αλλαγές, αλλά διατηρώντας και πολλαπλές εκδόσεις του εγγράφου για την περίπτωση που πρέπει να γυρίσουμε πιο πίσω ακόμη. Και ως προς αυτές τις ευκολίες, λειτουργεί πολύ αξιόπιστα.Στο TextEdit χωρά επεξεργασία κειμένου, όπως περιμένει κανείς, αλλά για σελιδοποίηση πέραν των απλών περιπτώσεων, υπάρχει και το Pages.

Μια από τις κλασικές παροχές του macOS, είναι ο εγγενής ορθογραφικός έλεγχος, που γίνεται σε επίπεδο συστήματος και διατίθεται σε οποιαδήποτε εφαρμογή τον προτιμήσει (οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, όπως ο Google Chrome ή το MS Word αφού Google και Microsoft προτιμούν να χρησιμοποιούν δικά τους εργαλεία). Εννοείται φυσικά ότι λειτουργεί στο TextEdit, όπως φυσικά στο Pages και σε πολλές ακόμη εφαρμογές.

Η αλήθεια είναι πως το TextEdit υπάρχει πρωτίστως για να υποδεχθεί κείμενο, πίνακες και άλλα, αλλά σε σχετικά απλή μορφή, αφού υπάρχει και το Pages όταν οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται. Ωστόσο, το TextEdit προσφέρει βασικά εργαλεία σελιδοποίησης. Ναι μεν μπορεί να είναι ένα παράθυρο που γεμίζει με κείμενο, επιτρέπει όμως και την οργάνωση του κειμένου σε σελίδες ώστε να ετοιμαστεί ένα έγγραφο για εκτύπωση όποτε αυτό χρειαστεί.

Το TextEdit είναι πολύ διακριτικό. Είναι εύκολο να μείνει στα αζήτητα αν κάποιος νέος στην πλατφόρμα δεν δειγματίσει τις εξ αρχής παρεχόμενες εφαρμογές ή απλά θεωρήσει ότι εφόσον υπάρχει το Pages δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Με την ταχύτητά του και την αξιοπιστία του όμως, το TextEdit είναι ό,τι πρέπει για πολλούς, ακόμη και σήμερα, αφού η εποχή του διαδικτύου προτιμά το “καθαρό” και απλό κείμενο από formats που σχεδιάστηκαν κυρίως για να διαχειρίζονται χάρτινες σελίδες.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα