Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

ARKit: Επαυξημένη πραγματικότητα. Με τη μία!

Φεβ 12 2018
Η είσοδος της Apple στο χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας εγγυάται ότι το μέλλον της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικό.
ARKit: Επαυξημένη πραγματικότητα. Με τη μία!
Εδώ και χρόνια το κέντρο το εξελίξεων όσον αφορά στην εικονική, επαυξημένη και μεικτή πραγματικότητα βρισκόταν μάλλον αλλού, όχι στις πλατφόρμες τις Apple. Βέβαια, όσοι παρακολουθούν στενά την εν λόγω εταιρεία έχουν συνηθίσει να μην κυνηγά πάντα την πρωτιά στην είσοδο σε μια αγορά αλλά την καλύτερη δυνατή είσοδο, ασχέτως χρονικής στιγμής.

Η παρουσίαση του ARKit είναι αυτή η είσοδος, ειδικά δε για την περίπτωση της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality, AR), της προβολής δηλαδή εικονικών αντικειμένων σε πραγματικές εικόνες που προσλαμβάνονται από τις κάμερες μιας συσκευής. Ένα ιδανικό παράδειγμα για τους μη εξοικειωμένους με την ιδέα είναι το Pokémon GO που έκανε πάταγο πέρυσι ή, εναλλακτικά, εφαρμογές που μας βοηθούν να “δούμε” έπιπλα στο δικό μας χώρο πριν επιλέξουμε να κάνουμε κάποια αγορά.

Και στις δυο περιπτώσεις όμως, η ομάδα ανάπτυξης της κάθε εφαρμογής έπρεπε να κάνει δουλειά για να πετύχει το ίδιο ή παρόμοιο αποτέλεσμα: τη σωστή ενσωμάτωση φανταστικών αντικειμένων, ενδείξεων κ.λπ. στην εικόνα που φτάνει στον αισθητήρα μιας κάμερας και προβάλλεται τελικά στην οθόνη ενός iPhone. Και από εκεί πρέπει να υπάρχει περιθώριο για ρεαλιστική και αξιόπιστη αλληλεπίδραση.

Αυτό που έκανε λοιπόν η Apple με το ARKit είναι να ετοιμάσει η ίδια το κατάλληλο υπόβαθρο και να το διαθέσει, με το iOS 11, σε όλους. Για του λόγου το αληθές έγινε επίδειξη με την επόμενη έκδοση του Pokémon GO. Γιατί; Διότι η ομάδα ανάπτυξης άφησε πίσω τη δική της υποδομή για Augmented Reality, χρησιμοποίησε το ARKit, η μετάβαση ήταν εύκολη και το τελικό αποτέλεσμα ακόμη καλύτερο.Μια απλή επίδειξη με τον εικονικό χάρακα δίπλα στον πραγματικό.

Το ARKit λοιπόν σχεδιάζεται, συντηρείται, αναβαθμίζεται και διατίθεται από την Apple προς οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει εφαρμογή σχετική με AR, και λειτουργεί σε οποιαδήποτε συσκευή iOS με επεξεργαστή A9 ή νεότερο. Δηλαδή υποστηρίζεται σε iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 7, το πιο πρόσφατο iPad και τις δύο τελευταίες γενιές του iPad Pro.

Με το ARKit αξιοποιείται η κάμερα, ο κεντρικός επεξεργαστής, ο επεξεργαστής γραφικών και οι διάφοροι αισθητήρες της συσκευής για την καλύτερη δυνατή ένταξη, προβολή και αλληλεπίδραση με εικονικά αντικείμενα στον πραγματικό χώρο. Ο λόγος που υποστηρίζονται οι επεξεργαστές αυτοί ή νεότεροί τους είναι φυσικά θέμα ισχύος. Διότι για να ενταχθεί το εικονικό στο πραγματικό πρέπει να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή αντίληψη του χώρου από τη συσκευή, με βάση τα δεδομένα που παίρνει από αισθητήρες και κάμερες.

Κατά την πρώτη παρουσίαση του iOS 11, στο πλαίσιο του οποίου μάθαμε και για το ARKit, ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple, είχε ανακοινώσει πως με τον ερχομό του iOS 11, είναι τόσες οι συσκευές της Apple με υποστήριξη για το ARKit που αυτομάτως το iOS γίνεται η μεγαλύτερη πλατφόρμα της αγοράς για οτιδήποτε σχετικό με AR.Το δωμάτιο είναι πραγματικό, ο χαρακτήρας όχι όμως. Το ένα εντάσσεται στο άλλο με τη βοήθεια του ARKit.

Επιστρέφοντας στην αρχή, η Apple δεν είναι η πρώτη που ασχολείται με AR. Με το iOS 11 όμως και την ποιότητα του ARKit είναι ο αυτονόητος προορισμός για τους developers που δελεάζονται από της προοπτικές της Επαυξημένης Πραγματικότητας.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα