Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Τα iPad Pro και η υποστήριξη HDR

Φεβ 23 2018
Τα iPad Pro είναι τα πρώτα συστήματα της εταιρείας που υποστηρίζουν την προβολή HDR. Τι είναι και τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτό;
Τα iPad Pro και η υποστήριξη HDR
Μέχρι τώρα οι πιθανότητες λένε πως όταν γίνεται λόγος για υποστήριξη HDR, τότε μάλλον θα αφορά σε τηλεοράσεις. Είναι λογικό αφού ο κινηματογράφος και οι τηλεοπτικές παραγωγές προηγούνται στον αγώνα της προσαρμογής στη νέα αυτή πραγματικότητα, ενώ ακολουθούν και τα games. Μάλιστα, ακόμη και η πρώτη έκδοση του PS4 υποστηρίζει HDR, εφόσον παρέχεται από το παιχνίδι βέβαια τέτοια λειτουργία, αλλά και το ίδιο και το Xbox One S που διαβάζει και UHD Blu-ray. Στο χώρο των υπολογιστών, οποιουδήποτε είδους, τα πράγματα κινούνται πολύ πιο αργά ως προς το HDR, με τα μοντέλα που το υποστηρίζουν να είναι λίγα, ακριβά ακόμη και, ανάλογα με την περίπτωση, όχι ανάλογων επιδόσεων με κάποια καλή τηλεόραση, ειδικά σε αυτό το ζήτημα.Η υποστήριξη HDR αναδεικνύει έμμεσα και το χρωματολόγιο.

Η Apple έκανε φέτος την αρχή, αφού τα iPad Pro, τόσο εκείνο σε 10,5” όσο και το μεγαλύτερο των 12,9” ήταν τα πρώτα συστήματα της εταιρείας που υποστηρίζουν την προβολή HDR.

Τι είναι όμως το HDR και τι έχει νόημα να περιμένει κανείς από αυτό; HDR σημαίνει High Dynamic Range, ή Μεγάλο Δυναμικό Εύρος και ουσιαστικά αναφέρεται στην διαφορά που μπορεί να έχει σε ένταση το φωτεινότερο σημείο που προβάλλεται σε μια οθόνη από το σκοτεινότερο όταν βρίσκονται και τα δύο στο ίδιο καρέ. Πρόκειται για το επόμενο λογικό βήμα στη μίμηση και αξιοποίηση της ανθρώπινης όρασης. Αν π.χ. το ανθρώπινο μάτι δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, δεν θα προσαρμοζόταν στα σκοτεινά για να μπορούμε να βλέπουμε πληροφορία και λεπτομέρεια ακόμη και με πολύ λίγο φως. Αντίστοιχα, με πολύ έντονο φως, δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τίποτα άλλο γύρω του. Ουσιαστικά, με την τεχνολογία HDR οι οθόνες προσπαθούν να γίνουν πιο φωτεινές και ταυτόχρονα να αποδίδουν το πιο βαθύ μαύρο που μπορούν (δηλαδή να βελτιώσουν την αντίθεση, στα αλήθεια αυτήν τη φορά) προκειμένου να αναδεικνύουν λεπτομέρεια που προηγουμένως δεν μπορούσαμε να δούμε, αλλά και εντάσεις που πριν ήταν αδύνατες. Και στην πληροφορία που αναδεικνύεται καλύτερα φυσικά εντάσσεται και το μεγαλύτερο χρωματολόγιο που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό.Μια ματιά στη λίστα και είναι σαφές ότι τα iPad Pro έχουν τις καλύτερες οθόνες που μπορείς να βρεις σε προϊόν της Apple.

Τα iPad Pro λοιπόν, αναμενόμενα, έχουν τη φωτεινότερη οθόνη που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε iPad, ακριβώς για αυτό το λόγο. Το HDR δεν είναι κάτι που χρησιμεύει στην πλοήγηση του iOS, του διαδικτύου και διαφόρων εφαρμογών παραγωγικότητας κ.λπ., κάνει θαύματα όμως σε βίντεο και games. Οι απανταχού προγραμματιστές θα μπορούν να προσθέσουν υποστήριξη HDR για παιχνίδια, για καλύτερη ατμόσφαιρα, περισσότερο ρεαλισμό αλλά και επιπλέον ορατότητα σε δύσκολα πλάνα. Αλλά τα οφέλη θα έρθουν πρώτα από ειδικά διαμορφωμένο βίντεο. Τόσο η υπηρεσία Prime Video της Amazon, όσο και η υπηρεσία Netflix, που και οι δύο διατίθενται στην Ελλάδα, προσφέρουν ήδη περιεχόμενο με HDR. Το μόνο που μένει για να πιάσει τόπο αυτή η δυνατότητα του iPad Pro είναι να γυρίσουν το «διακόπτη» οι υπηρεσίες αυτές ώστε να διοχετεύονται τα κατάλληλα streams στις εφαρμογές τους που τρέχουν στα κορυφαία tablets της Apple.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα