Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

7 απλές και χρήσιμες συναρτήσεις στο Microsoft Excel που πρέπει να γνωρίζετε

Ιαν 25 2017
Το Excel είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή επεξεργασίας λογιστικών φύλλων για Windows, Mac, iOS και Android. Ωστόσο, οι λιγότερο μυημένοι δεν έχουν γνωρίσει τις πραγματικές δυνατότητές του.
7 απλές και χρήσιμες συναρτήσεις στο Microsoft Excel που πρέπει να γνωρίζετε
Μαθαίνοντας – έστω και εγκυκλοπαιδικά – ορισμένους βασικούς τύπους - συναρτήσεις, θα μπορείτε να δημιουργήσετε μια μεγάλη ποικιλία τύπων στο Microsoft Excel, από τύπους που εκτελούν μια απλή αριθμητική πράξη έως αρκετά σύνθετους. Σε κάθε περίπτωση, οι συναρτήσεις μπορούν να βελτιώσουν κατακόρυφα την απόδοση της εργασίας σας. Θα δείτε πως, μαθαίνοντας έστω μερικές από τις παρακάτω συναρτήσεις, θα μπορείτε να κάνετε τις εργασίες σας ακόμη πιο γρήγορα και σωστά.

Ξεκινώντας από τα βασικά
Η εισαγωγή τύπου σε ένα κελί είναι πραγματικά μια πολύ εύκολη διαδικασία. Απλά πληκτρολογήστε στο κελί το σύμβολο ισότητας (=), το οποίο ακολουθείται από το υπολογιστικό κομμάτι του τύπου. Έπειτα, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο «Fx» (Formulas), για να ανοίξει η επιλογή «Εισαγωγή Συνάρτησης» (Insert Function).

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις συναρτήσεις του Excel μέσα από την καρτέλα «Τύποι» (Formulas). Όλες οι συναρτήσεις ομαδοποιούνται σε κατηγορίες. Κάντε κλικ στην κατηγορία που θέλετε και στην συνέχεια επιλέξτε τον τύπο από τη λίστα. Έπειτα θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου, όπου από εκεί μπορείτε να εισάγετε τις παραμέτρους τις συνάρτησης.Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις συναρτήσεις του Excel και μέσα από την καρτέλα «Τύποι» (Formulas).

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τις πιο σημαντικές συναρτήσεις του Excel είναι να ανοίξετε ένα υπολογιστικό φύλλο και να αρχίσετε να πειραματίζεστε. Και μπορείτε να ξεκινήσετε με τα παρακάτω:

1. Συνάρτηση SUM
Χρησιμοποιήστε τη συνάρτηση =SUM(A5:A25) για να αθροίσετε τις τιμές στα κελιά A5:A25. Η σειρά μπορεί να είναι μια ενιαία στήλη ή πολλές στήλες. Μπορείτε να ορίσετε ακόμη μεμονωμένα κελιά χρησιμοποιώντας το ελληνικό ερωτηματικό (;) για να διαχωρίσετε τις τιμές.

2. Συνάρτηση IF
Η συνάρτηση IF =IF(A2>B2, “NEED AREA”, “AREA OK”) χρησιμοποιείται για την επιστροφή μίας τιμής εάν μια συνθήκη είναι αληθής και μίας άλλης τιμής εάν η συνθήκη είναι ψευδής. Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο για μια γρήγορη επισκόπηση των δεδομένων σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε – εντός της συνάρτησης – τα “AND” ή “OR” για τη δημιουργία σύνθετων λογικών.

3. Συνάρτηση SUMIF
Χρησιμοποιήστε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μία περιοχή, που θα ικανοποιεί τα κριτήρια που καθορίζετε. Για παράδειγμα, υποθέστε ότι σε μια στήλη η οποία περιέχει αριθμούς, θέλετε να αθροίσετε μόνο τις τιμές που είναι μεγαλύτερες από 5. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον τύπο =SUMIF(B2:B25,">5").

4. Συνάρτηση Average
Η συνάρτηση Average επιστρέφει το μέσο όρο ή αριθμητικό μέσο όρο ενός καθορισμένου εύρους κελιών. Για παράδειγμα, εάν η περιοχή A5:A25 περιέχει αριθμούς, ο τύπος =AVERAGE(A5:A25) επιστρέφει το μέσο όρο αυτών των αριθμών.

5. Συνάρτηση MIN
Η συγκεκριμένη συνάρτηση επιστρέφει την ελάχιστη τιμή ενός συνόλου ορισμάτων. Αυτά τα ορίσματα μπορεί να είναι αριθμοί, ονόματα, πίνακες ή αναφορές που περιέχουν αριθμούς. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την εύρεση της μικρότερης τιμής κατά τον προγραμματισμό ενός υπολογιστικού φύλλου. Ένα παράδειγμα σύνταξης της εν λόγω συνάρτησης είναι =MIN(A5:A25).

6. Συνάρτηση MAX
Πρόκειται για παρόμοια συνάρτηση με τη ΜΙΝ, με τη μόνη διαφορά ότι επιστρέφει την μεγαλύτερη τιμή ενός συνόλου τιμών. Ένα παράδειγμα σύνταξης της εν λόγω συνάρτησης είναι =MAX(A5:A25).

7. Συνάρτηση VLOOKUP


Για το τέλος, αφήσαμε τη συνάρτηση VLOOKUP, η οποία ναι μεν δεν είναι τόσο απλή στη χρήση, ωστόσο την συμπεριλάβαμε γιατί αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να δημιουργήσουν μία βάση δεδομένων μέσα στο Excel. Με αυτό, μπορείτε να αναζητήσετε τιμές που βασίζονται σε άλλες αξίες, που μπορεί να βρίσκονται σε ένα άλλο μέρος του φύλλου εργασίας. Στη σύνταξη της συνάρτησης, θα πρέπει να καθορίσετε την τιμή του κλειδιού, το εύρος των τιμών που θέλετε να αναζητήσετε, και τον αριθμό της στήλης της αξίας που θέλετε να επιστρέψετε. Με λίγη εξάσκηση, θα μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να αναζητήσετε τον αριθμό τηλεφώνου ενός συνεργάτη σας αναζητώντας το επώνυμο του, ακριβώς όπως και σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο.

To βίντεο που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση VLOOKUP (το βίντεο είναι από επίσημο κανάλι της MS):

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα