Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Εύκολος έλεγχος προβληματικών drivers με το Driver Verifier

Ιαν 04 2018
Το Driver Verifier είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο των Windows για τον έλεγχο προβληματικών drivers στα Windows.
Εύκολος έλεγχος προβληματικών drivers με το Driver Verifier
Ένα ελαττωματικό πρόγραμμα οδήγησης (ή αλλιώς driver) μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον υπολογιστή σας. Το πιο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η μπλε οθόνη, γνωστή και ως «blue screen of death που προκαλείται συχνά από ελαττωματικά προγράμματα οδήγησης. Ευτυχώς, υπάρχουν οι κωδικοί σφάλματος μπλε οθόνης και τα memory dumps για να σας εμφανίσουν τι ακριβώς συμβαίνει στο σύστημά σας. Με αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να στοχεύσετε στη συνέχεια το προβληματικό πρόγραμμα οδήγησης και είτε το ενημερώνετε ή το καταργείτε εξ ολοκλήρου.

Τα πράγμα όμως γίνονται λίγο πιο δύσκολα όταν οι κωδικοί σφαλμάτων και τα memory dumps δεν βοηθούν. Ίσως ο υπολογιστής δυσκολεύεται να δημιουργήσει λίστα σφαλμάτων για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφανίζει καν μπλε οθόνη και επανεκκινεί χωρίς να δώσει έναν κωδικό σφάλματος ή να δημιουργήσει memory dump. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη λύση έρχεται να δώσει το ενσωματωμένο εργαλείο (στα Windows) Driver Verifier.

To Driver Verifier επί της ουσίας «στρεσάρει» τους drivers του συστήματος σας με σκοπό να διακοπεί η λειτουργία του υπολογιστή. Σε περίπτωση που το πετύχει αυτό, δηλαδή διακοπεί απροσδόκητα η λειτουργία του συστήματος, τότε το Driver Verifier αναφέρει το πρόβλημα μέσω μιας μπλε οθόνης. Την επόμενη φορά που κάτι πάει στραβά και πρέπει να ελέγξετε για τυχόν προβληματικούς drivers, το Driver Verifier μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν ενεργοποιήσετε το Driver Verifier
Πριν την ενεργοποίηση του Driver Verifier, σημειώστε ότι το εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να σας «κλειδώσει» από τον υπολογιστή σας αν δεν είστε προσεκτικοί! Λόγω του ότι το Driver Verifier ενεργοποιεί μια μπλε οθόνη όταν ανιχνεύει προβληματικό πρόγραμμα οδήγησης, αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα εάν ανιχνεύσει ελαττωματικό driver πριν φορτωθούν πλήρως τα Windows. Επειδή δεν μπορείτε να εισέλθετε στο λειτουργικό για να το απενεργοποιήσετε, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα «loop» συνεχόμενων επανεκκινήσεων, που ίσως δεν μπορείτε να ξεφύγετε αν δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Σε περίπτωση που τα Windows βρεθούν σε αυτό το loop μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αυτόματη Επιδιόρθωση για να βγείτε από αυτό. Ωστόσο, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι για να αποφύγετε τα χειρότερα.

Μπορείτε εύκολα να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία χωρίς να χρειαστεί να εισέλθετε πρώτα στα Windows. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο "Shift + Restart" από το εικονίδιο επιλογών ενέργειας στο μενού ή να ρυθμίσετε την επιλογή εκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία, χειροκίνητα μέσω των Windows. Η εισαγωγή σε ασφαλή λειτουργία πριν από την εκκίνηση γίνεται συνήθως πατώντας επανειλημμένα το F8 κατά την εκκίνηση, αλλά οι πιο σύγχρονοι υπολογιστές (ειδικά οι υπολογιστές με μητρικές κάρτες UEFI και δίσκους SSDs) εκκινούν αρκετά γρήγορα σε σημείο που ο υπολογιστής δεν προλαβαίνει να καταχωρίσει το πλήκτρο F8 κατά την εκκίνηση. Δυστυχώς, χρησιμοποιώντας το Driver Verifier ενώ βρίσκεστε σε ασφαλή λειτουργία, απενεργοποιούνται σημαντικοί drivers, δηλαδή ακριβώς αυτό που θέλετε να δοκιμάσετε.

Επίσης, πριν ενεργοποιήσετε το Driver Verifier δημιουργείστε σημείο επαναφοράς συστήματος και διαθέτετε επίσης μέσο εγκατάστασης των Windows, ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε το σύστημα στην αρχική του κατάσταση. Δημιουργείστε ένα δίσκο αποκατάστασης για τον υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να διορθώσετε τα πράγματα σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά. Συνήθως αυτό χρησιμοποιείται για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας, σε περίπτωση που η εγκατάσταση των Windows είναι εντελώς κατεστραμμένη, αλλά μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στη Γραμμή εντολών μέσω των επιλογών για προχωρημένους. Αξιοποιήσετε την Γραμμή εντολών για να απενεργοποιήσετε το Driver Verifier.

Εάν όμως, και πάλι δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που δεν πάει κάτι καλά, τότε καλό είναι να μην ενεργοποιήσετε το Driver Verifier.

Ενεργοποίηση του Driver Verifier
Μόλις είστε 100% σίγουροι ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Driver Verifier, πατήστε “Windows Key + R” και πληκτρολογήστε cmd στο παράθυρο διαλόγου και στη συνέχεια πατήστε ΟΚ. Στη γραμμή εντολών πληκτρολογήστε verifier. Στην οθόνη που εμφανίζεται, κάντε κλικ στην επιλογή “Create custom settings (for code developers)” και στη συνέχεια το κουμπί Επόμενο.


Θα δείτε μια οθόνη με όλες τις δοκιμές που μπορείτε να εκτελέσετε στους drivers σας. Ενεργοποιήστε τα όλα, εκτός από αυτά που ονομάζονται “DDI compliance checking” και “randomized low resource simulation”, και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο. Στην επόμενη οθόνη, επιλέξτε “Select driver names from a list”, και στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.


Εδώ μπορείτε να επιλέξετε τα προγράμματα οδήγησης που θέλετε να δοκιμάσετε. Αν δεν έχετε ιδέα για το τι μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα, επιλέξτε όλα τα προγράμματα οδήγησης για τη δοκιμή. Ωστόσο, κατά κανόνα, δεν πρόκειται να δείτε driver της Microsoft να προκαλεί προβλήματα, γι’ αυτό καλό είναι να μην συμπεριλάβετε οποιοδήποτε πρόγραμμα οδήγησης που αναφέρεται ως "Microsoft Corporation" στο "Provider", ώστε ο υπολογιστή σας να μην ελέγχει τους drivers που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν άψογα.


Όταν κάνετε κλικ στο κουμπί Τέλος, τα Windows θα σας ζητήσουν να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή. Κάντε επανεκκίνηση και εκκινήστε τα Windows με ενεργοποιημένο το Driver Verifier. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ως συνήθως. Εάν το Driver Verifier προκαλέσει απροσδόκητη διακοπή λειτουργίας (μπλε οθόνη), σημειώστε την αιτία σφάλματος -που αναφέρεται στο μήνυμα σφάλματος που εμφανίζεται στην οθόνη- και κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Απενεργοποίηση του Driver Verifier
Μόλις επιστρέψετε στα Windows, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Driver Verifier με έναν από τους εξής τρόπους: Μπορείτε να ανοίξετε ξανά το παράθυρο του Driver Verifier και να επιλέξετε “Delete existing settings” στο πρώτο μενού και μετά να κάνετε κλικ στο κουμπί Τέλος. Ή, μπορείτε να ανοίξετε τη γραμμή εντολών και να πληκτρολογήσετε: verifier /bootmode resetonbootfail.


Όταν ένας driver αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα, μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τι ακριβώς φταίει. Εφόσον έχετε φροντίσει για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, το Driver Verifier μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη δοκιμή των προγραμμάτων οδήγησης του υπολογιστή σας και την εξάλειψη αυτών που απειλούν τη σταθερότητα του συστήματός σας.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα