Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

iMac Pro και επεξεργαστής Apple T2

Ιαν 19 2018
O iMac Pro ενσωματώνει τον επεξεργαστή Τ2 της Apple, ωστόσο ο ρόλος του δεύτερου δεν είναι ολοφάνερος.
iMac Pro και επεξεργαστής Apple T2
Ο iMac Pro μας κρατούσε ένα μυστικό που αποκαλύφθηκε με την κυκλοφορία του. Ενσωματώνει τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή T2 της Apple. Για όσους δεν θυμούνται, ο επεξεργαστής T1 είναι εκείνος που συνοδεύει κάθε Touch Bar σε MacBook Pro και είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια δεδομένων, τη λειτουργία Touch ID και τη γενικότερη λειτουργία της μπάρας αφής. Οπότε ο επεξεργαστής T2 τι κάνει ακριβώς σε iMac Pro από τη στιγμή που δεν υπάρχει Touch Bar στο σύστημα;

Όπως ο επεξεργαστής T1, έτσι και ο T2 ενσωματώνει το secure enclave, όπου αποθηκεύονται ευαίσθητα δεδομένα που δεν μεταφέρονται ποτέ εκτός του chip, χρησιμοποιούνται όμως για τη διατήρηση της ασφάλειας, την επιβεβαίωση ταυτότητας κ.λπ. Γιατί; Διότι από αυτόν τον επεξεργαστή περνούν πλέον τα κλειδιά κρυπτογράφησης, με την κρυπτογράφηση πλέον να στηρίζεται και στο ειδικό hardware, όχι μόνο στο software και τις δικλείδες ασφαλείας του κεντρικού επεξεργαστή της Intel.

Έτσι ο χρήστης έχει πρόσβαση στο νέο Startup Security Utility. Από εκεί μπορεί να διαλέξει το επίπεδο ασφάλειας στο ίδιο το boot του συστήματος, ώστε π.χ. να ξεκινά το σύστημα μόνο αν διαπιστώνεται πως χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Από το ίδιο μέρος μπορεί να καθοριστεί κατά πόσο επιτρέπεται η εκκίνηση συστήματος από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα.O iMac Pro δε διαθέτει Touch Bar, αλλά έχει τη δεύτερη γενιά του επεξεργαστή που ελέγχει το Touch Bar στα MacBook Pro.

Η κρυπτογράφηση και η επιπλέον προστασία κατά την εκκίνηση είναι ένα μόνο μέρος της ιστορίας όμως. Στον επεξεργαστή T2 ενσωματώνονται λειτουργίες που προηγουμένως ήταν ξεχωριστή υπόθεση. Μεταξύ αυτών ο ελεγκτής για system management, ο επεξεργαστής εικόνας για την κάμερα FaceTime, ο ελεγκτής του ήχου, ακόμη και ο ελεγκτής του SSD. Όλα αυτά ήταν προηγουμένως ξεχωριστά, σκόρπια σε διάφορα σημεία της μητρικής και όχι απαραίτητα σχεδιασμένα από την ίδια την Apple.

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να είναι και η κορυφή του παγόβουνου. Σκεφτείτε πως οι πληροφορίες αυτές δεν προέκυψαν από την ίδια την Apple, αλλά από ανθρώπους της Panic που χρόνια φτιάχνουν εφαρμογές για Mac και παρατήρησαν επαρκώς το macOS High Sierra.

Πάντως η εξέλιξη αυτή δείχνει πως οι πρότερες φήμες για ενσωμάτωση του A10 Fusion, του επεξεργαστή του iPhone 7 δηλαδή, στον iMac Pro ήταν μεν απίθανα υπερβολικές, όχι όμως και τελείως εκτός πραγματικότητας. Με τα πολλά, η Apple όντως πρόσθεσε έναν επεξεργαστή ARM δικού της σχεδιασμού στον iMac Pro. Μιλάμε μάλιστα για την πρώτη εμφάνιση της δεύτερης γενιάς της σειράς επεξεργαστών T. Και παρά ταύτα η Apple δεν έκανε καν τον κόπο να προσπαθήσει να παρουσιάσει την εξέλιξη αυτή ως σημαντική ή ιδιαίτερη.Όλο και περισσότερο, η Apple φροντίζει να αναθέτει διάφορες διεργασίες σε δικής της σχεδίασης συνεπεξεργαστές.

Το πιο πιθανό είναι να γίνει πιο σημαντική η προσθήκη αυτή με επόμενη έκδοση του macOS. Το κυριότερο όμως είναι πως η Apple, με τον καιρό, φροντίζει να σχεδιάζει επεξεργαστές και συνεπεξεργαστές που αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες λειτουργίες, μειώνοντας ουσιαστικά την εξάρτηση της εταιρείας από τρίτους.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα