Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Antivirus για τα Windows 10: Είναι επαρκές το Windows Defender;

Ιουλ 19 2017
Ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα Antivirus για τα Windows 10; Σας καλύπτει το Windows Defender; Ή μήπως, τελικά, χρειάζεστε κάτι περισσότερο;
Antivirus για τα Windows 10: Είναι επαρκές το Windows Defender;
Τα Windows 10 δεν πρόκειται να σας ταλαιπωρήσουν με την εγκατάσταση προγράμματος antivirus όπως συνέβαινε με τα Windows 7. Από τα Windows 8, το λειτουργικό της Microsoft περιλαμβάνει πλέον ένα ενσωματωμένο antivirus που ονομάζεται Windows Defender – το οποίο ήταν διαθέσιμο ξεχωριστά ως Microsoft Security Essentials. Ωστόσο, είναι πραγματικά η καλύτερη λύση για την προστασία του υπολογιστή σας;

Δυστυχώς, ένα πρόγραμμα antivirus δεν είναι πλέον επαρκής ασφάλεια από μόνο του. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό πρόγραμμα antivirus, καθώς και ένα καλό πρόγραμμα anti-malware. Αυτός ο συνδυασμός θα σας προστατέψει αποτελεσματικά από τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες απειλές που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο σήμερα: ιούς, λογισμικό υποκλοπής (spyware), ransomware, αλλά και από τυχόν ανεπιθύμητα προγράμματα (PUPs) – μεταξύ πολλών άλλων απειλών. Ποια από αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσετε; Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο σκέλος αυτού του συνδυασμού: πρόγραμμα antivirus.

Είναι επαρκής η προστασία του Windows Defender;


Από τη στιγμή που εγκαθιστάτε τα Windows 10, το σύστημά σας προστατεύεται ήδη από ένα πρόγραμμα antivirus. Το Windows Defender είναι ενσωματωμένο στα Windows 10 και σαρώνει αυτόματα τα προγράμματα που ανοίγετε, κατεβάζει αυτόματα νέους ορισμούς ιών (από το Windows Update) και παρέχει ένα περιβάλλον για εις βάθος σαρώσεις και ρυθμίσεις. Αλλά πόσο καλό είναι το antivirus που προσφέρει η Microsoft;

Η αλήθεια είναι ότι το antivirus των Windows 10 αποδεικνύεται ελαφρώς υποδεέστερο στις συγκριτικές δοκιμές λογισμικού προστασίας από ιούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει πλεονεκτήματα. Στην πραγματικότητα, το Windows Defender έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται ενοχλητικό με αναδυόμενα παράθυρα και αιτήματα για να αναβαθμίσετε σε επί πληρωμή έκδοση (όπως συμβαίνει με άλλα δωρεάν antivirus), ενώ είναι ελαφρύτερο από ορισμένες ανταγωνιστικές λύσεις προστασίας από ιούς. Επιπρόσθετα, δεν θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τα δεδομένα περιήγησής σας, για προβολή στοχευμένων διαφημίσεων, όπως έχουν αρχίσει να κάνουν ορισμένα δωρεάν προγράμματα antivirus.

Γενικά, το Windows Defender δεν παρέχει «κακή» προστασία, με την προϋπόθεση ότι διατηρείτε τα Windows ενημερωμένα, χρησιμοποιείτε ενημερωμένο πρόγραμμα περιήγησης και αποφεύγετε δυνητικά επικίνδυνα plug-ins. Με λίγα λόγια, το Windows Defender σας παρέχει μια βασική γραμμή προστασίας, αρκεί να ακολουθείτε τις πρακτικές ασφαλείας που αναφέρουμε παραπάνω. Το antivirus της Microsoft λαμβάνει αρκετά χαμηλές «βαθμολογίες» στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες antivirus rankings, όπως είναι η ιστοσελίδα AV-TEST. Ωστόσο, όσον αφορά στα πραγματικά στατιστικά στοιχεία, η AV-TEST διαπίστωσε ότι το Windows Defender εξακολουθεί να εντοπίζει το 98,8% του «πιο διαδομένου κακόβουλου λογισμικού» (Απρίλιος 2017), ενώ παράλληλα σημειώνει υψηλό ποσοστό (99,9%) στην προστασία από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού Zero-day. Αυτές είναι αξιοπρεπέστατες τιμές για το antivirus της Microsoft, παρόλο που εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω σε επίπεδο προστασίας (Protection raking) από σχεδόν κάθε άλλη επιλογή. Τα BitDefender και Kaspersky, από την άλλη, κατόρθωσαν να προστατεύσουν από το 100% των απειλών zero day, και το 100% των πιο διαδομένων κακόβουλων λογισμικών, σύμφωνα με πραγματικές μετρήσεις του AV-TEST.

Τα Windows 10 περιλαμβάνουν επίσης διάφορες άλλες προστασίες, τις οποίες για πρώτη φορά συναντήσαμε στα Windows 8, όπως το φίλτρο SmartScreen που είναι σχεδιασμένο για να εμποδίζει τη λήψη και εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού, ανεξάρτητα από το antivirus που χρησιμοποιείτε. Το Chrome και το Firefox περιλαμβάνουν επίσης την Ασφαλής περιήγηση της Google, η οποία αποτρέπει πολλές λήψεις κακόβουλου λογισμικού. Εν ολίγοις, το Windows Defender δεν είναι κακό, αυτό καθαυτό, απλά δεν είναι τόσο πλήρες όσο άλλες επιλογές.

Ωστόσο, είναι μακράν το λιγότερο ενοχλητικό, δεδομένου ότι τα περισσότερα άλλα προγράμματα antivirus συνοδεύονται από πολλά προβλήματα, εγκαθιστούν προβληματικές επεκτάσεις στο πρόγραμμα περιήγησης και περιέχουν περιστασιακές αναδυόμενες διαφημίσεις. Αν ακολουθείτε την κοινή λογική και άλλες καλές πρακτικές ασφαλείας, το Windows Defender μπορεί να σας καλύψει, ανάλογα πάντα με την ανοχή σας σε κινδύνους. Ωστόσο, εάν κάνετε τακτικά λήψη αρχείων από μη αναγνωρισμένες τοποθεσίες ή επισκέπτεστε συχνά σελίδες αμφιβόλου προέλευσης και περιεχομένου, και γενικά δεν είσαστε και τόσο προσεκτικοί, ίσως πρέπει να παραλείψετε το Windows Defender και να αποκτήσετε ένα πλήρες πρόγραμμα antivirus.

Τελικά, ποιο είναι το καλύτερο antivirus;


Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να προτείνουμε μόνο ένα συγκεκριμένο προϊόν, αφού οι ανάγκες και οι ανοχές του καθενός είναι διαφορετικές. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι, αν θέλετε την απόλυτη καλύτερη προστασία, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα πλήρες πρόγραμμα antivirus – πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσετε άδεια. Το Kaspersky και το BitDefender, για παράδειγμα, κατατάσσονται σταθερά στην κορυφή των διαφόρων δοκιμών προστασίας από ιούς και διαθέτουν φιλικό περιβάλλον χρήσης.

Από την άλλη, εάν θέλετε την καλύτερη δωρεάν προστασία, μπορείτε να εξετάσετε τις δωρεάν εκδόσεις των Avira και Avast, τα οποία προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Φροντίστε μόνο να καταργήσετε την επιλογή του Ask Toolbar κατά την εγκατάσταση, απεγκαταστήστε την επέκταση του προγράμματος περιήγησης και δεν θα σας ενοχλεί η περιστασιακή αναδυόμενη διαφήμιση. Ειδικά στην περίπτωση του Avira, η αναδυόμενη διαφήμιση είναι η λιγότερο ενοχλητική από τις περισσότερες δωρεάν επιλογές. Το Windows Defender θα απενεργοποιηθεί αυτόματα όταν εγκαθιστάτε ένα antivirus τρίτων και, στη συνέχεια, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ξανά εάν καταργήσετε την εγκατάσταση του antivirus τρίτου κατασκευαστή.

Να θυμάστε πως ό,τι και αν επιλέξετε, δεν πρόκειται να σας παρέχει πλήρη προστασία. Εάν κατεβάζετε και εκτελείτε επιβλαβή προγράμματα, σίγουρα θα αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα κάποια στιγμή.

Το Antivirus δεν είναι αρκετό, συνδυάστε το με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα anti-malware


Το Antivirus είναι σημαντικό, αλλά αυτές τις μέρες είναι πολύ πιο σημαντικό να χρησιμοποιείτε παράλληλα και ένα καλό πρόγραμμα anti-malware για την προστασία του προγράμματος περιήγησης και των plugins, τα οποία και στοχεύουν περισσότερο οι επίδοξοι εισβολείς. Το Malwarebytes είναι το πρόγραμμα anti-malware που σας προτείνουμε. Σε αντίθεση με τα «παραδοσιακά» προγράμματα antivirus, το Malwarebytes είναι καλό στο να εντοπίζει «δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα» (PUPs) και άλλα «παράσιτα».

Η πλήρης έκδοση του προγράμματος ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντικαταστήσει το antivirus σας, αλλά χρησιμοποιεί εντελώς διαφορετικές στρατηγικές για την προστασία του υπολογιστή σας. Δεδομένου ότι δεν παρεμβαίνει στα παραδοσιακά προγράμματα antivirus, σας συνιστούμε να εκτελείτε και τα δύο προγράμματα για την καλύτερη προστασία σας. Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την δωρεάν έκδοση του Malwarebyte ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας χρησιμοποιώντας το εργαλείο σάρωσης, καθώς είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού και PUPs. Επιπλέον, καταχωρείται και στο μενού του εξερευνητή ώστε να μπορείτε να σαρώνετε αρχεία που σας φαίνονται ύποπτα για κακόβουλο κώδικα.
Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα