Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

iOS 11 και το τέλος των εφαρμογών 32-bit

Ιουλ 14 2017
Το iOS 11 είναι η πρώτη έκδοση του iOS αποκλειστικά στα 64-bit, οπότε βρίσκουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τι σημαίνει αυτό για όλους μας.
iOS 11 και το τέλος των εφαρμογών 32-bit
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το IOS 11 είναι συμβατό μόνο με συσκευές της Apple που διαθέτουν επεξεργαστή με αρχιτεκτονική 64-bit, δηλαδή με iPhone 5S ή νεότερο και iPad Air ή νεότερο. To 2013 εμφανίστηκε ο πρώτος επεξεργαστής της εταιρείας με αρχιτεκτονική 64-bit, δηλαδή ο A7. Xωρίς να μπλέκουμε με ζητήματα αρχιτεκτονικής, ο A6, ο τελευταίος επεξεργαστής της Apple στα 32-bit, απολαμβάνει κανονικότατη υποστήριξη από το 2012 μέχρι σήμερα, από το iOS 6 έως και το iOS 10.

Η αμερικανική εταιρεία δεν κάνει πάντως τυχαία τη μετάβαση από τα 32-bit στα 64-bit. Από το 2015 ζητά από κάθε εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών να διαθέτει τις εφαρμογές της με κώδικα στα 32-bit και 64-bit ταυτόχρονα, ενώ τους τελευταίους μήνες οι εφαρμογές στα 32-bit δεν εμφανίζονται ως αποτελέσματα αναζητήσεων στο App Store για iOS. Ακριβώς επειδή έχει γίνει καλή προετοιμασία και όλοι έχουν προειδοποιηθεί εδώ και χρόνια, οι εφαρμογές που εξακολουθούν να είναι σχεδιασμένες για 32-bit αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 10% των διαθέσιμων εφαρμογών στο App Store και κάποιες εξ αυτών θα αναβαθμιστούν, κατά τα λεγόμενα των δημιουργών τους, προκειμένου να λειτουργούν και στην εποχή που ξεκινά με το iOS 11.

Τι σημαίνει η μετάβαση αυτή στην πράξη;
Για αρχή, κάποια ή κάποιες παλιές και «ξεχασμένες» εφαρμογές από τους δημιουργούς τους δεν θα λειτουργούν και θα ειδοποιείσαι όταν προσπαθείς να τις τρέξεις. Αν δεν ετοιμαστεί αναβάθμιση από την ομάδα ανάπτυξης, δεν θα μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις το αποτέλεσμα.Ο επεξεργαστής Apple A7 των iPhone 5S και iPad Air ήταν ο πρώτος με αρχιτεκτονική 64-bit.

Από εκεί και πέρα όμως αναμένονται μόνο οφέλη. Ο κώδικας που είναι γραμμένος για αρχιτεκτονική 64-bit επιτρέπει τη διαχείριση μεγαλύτερου όγκου πληροφορίας στον ίδιο χρόνο από την πλευρά του επεξεργαστή, ενώ ανοίγει το δρόμο προς βελτιωμένη ασφάλεια και διάφορα άλλα. Με δεδομένο βέβαια ότι οι περισσότερες εφαρμογές παρέχουν ήδη την απαραίτητη υποστήριξη, μήπως τα όποια οφέλη υφίστανται ήδη; Ναι και όχι.

Το ίδιο το iOS, αλλά και κάθε εφαρμογή, για να λειτουργήσει τόσο σε 32-bit όσο και σε 64-bit ενσωματώνει κώδικα και για τις δύο περιπτώσεις. Με τα 32-bit να βγαίνουν από την εξίσωση όμως, υπάρχει περιθώριο να διαγραφεί και μέρος του κώδικα ώστε να επιτευχθεί οικονομία χώρου.Ο A10 Fusion, και η παραλλαγή του, A10X Fusion, μπορεί να είναι οι τελευταίοι επεξεργαστές της Apple που έχουν εγγενή υποστήριξη για λογισμικό των 32-bit.

Αντίστοιχα, ένας επεξεργαστής που πρέπει να λειτουργήσει και με τα δύο είδη κώδικα ενσωματώνει τμήματα στην έκτασή του ακριβώς για την εκτέλεση εντολών σε 32-bit. Εφόσον αυτά τα τμήματα δεν χρειάζονται πλέον, η Apple θα έχει το περιθώριο να παρουσιάσει νέους επεξεργαστές, είτε μικρότερους σε έκταση είτε χρησιμοποιώντας το κενό που προκύπτει για να προσθέσει ευκολότερα επιπλέον πυρήνες, ισχύ, χαρακτηριστικά και ιδιότητες, νέα θεμέλια δηλαδή για τα επόμενα βήματα του iOS και όλων των συσκευών που το χρησιμοποιούν στη μια ή την άλλη του μορφή. Τα καλύτερα και σημαντικότερα έπονται...Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα