Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet of Things

Ιουλ 13 2017
Οι νέες συνδεδεμένες συσκευές έρχονται για να προσφέρουν ευκολίες για τον καθένα μας, ωστόσο έχουν και μια σειρά από ζητήματα ασφάλειας. Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε αποτελεσματικά.
Συμβουλές για ασφαλέστερο Internet of Things
Το Internet of Things πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε σε μεγάλο βαθμό. Στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στο γραφείο, συναντάμε ολοένα και περισσότερες έξυπνες συσκευές που έρχονται για να διευκολύνουν την καθημερινότητα μας. Οι συνδεδεμένες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να «επικοινωνούν» και να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους προκειμένου να μας προσφέρουν υπηρεσίες που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας, εκτελώντας εργασίες όπως είναι η ρύθμιση θερμοκρασίας στο σπίτι, η παρακολούθηση της απόδοσης του αυτοκινήτου, η ρύθμιση του φωτισμού, το αυτόματο μαγείρεμα και πολλά άλλα.

Κάθε νέα τεχνολογία που έρχεται στην αγορά προσφέρει νέες λύσεις ασφαλείας για τις συνδεδεμένες συσκευές. Ωστόσο, πάντα εμφανίζονται νέα τρωτά σημεία, μεταξύ των οποίων ο αυξημένος κίνδυνος παραβίασης της ασφάλειας που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων δεδομένων. Για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να προστατέψετε αποτελεσματικά τις συνδεδεμένες συσκευές σας από ηλεκτρονικές απειλές.Ένα αξιόπιστο ασύρματο οικιακό δίκτυο Wi-Fi και ένα smartphone ή tablet είναι οι βασικές συνιστώσες που χρειάζονται για ένα συνδεδεμένο σπίτι.

To πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για ασφαλέστερο Internet of Things είναι να προστατέψετε αποτελεσματικά τα δίκτυα και συσκευές που αλληλοεπιδρούν με τα «things» - δηλαδή οτιδήποτε ενσωματώνει κάποιου είδους αισθητήρα και μπορεί να μεταδίδει πληροφορία. Δεδομένου ότι οι βασικές συνιστώσες που χρειάζονται για ένα συνδεδεμένο σπίτι είναι το smartphone ή το tablet και το ασύρματο οικιακό δίκτυο (Wi-Fi), αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά προστατευμένα:

Δρομολογητής (router)

• Το πρώτο βήμα είναι να αλλάξετε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις ασύρματες συσκευές και εξοπλισμό που συνδέονται στο δίκτυό σας. Κάθε έξυπνη συσκευή που διαχειρίζεστε μέσω ενός λογαριασμού (μέσω διαδικτύου) θα πρέπει να προστατεύεται από ένα ισχυρό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης που περιλαμβάνει συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Δεν είναι καθόλου σοφό να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλαπλούς λογαριασμούς. Εάν ο επίδοξος hacker κατορθώσει να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν από αυτούς, θα έχει ευρύτερη πρόσβαση στις συσκευές σας. Σε περίπτωση που το ασύρματο δίκτυο σας δεν προστατεύεται με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, ο καθένας σε κοντινή εμβέλεια θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο router σας, σε κοινόχρηστους πόρους και να βλέπει τις συσκευές που υπάρχουν στο δίκτυο.
• Ενεργοποιήστε το Wi-Fi Protected Access (WPA) στο router σας. Το WPA/WPA2 (ή WPA/WPA2-PSK-TKIP/AES) είναι ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που κρυπτογραφεί τα δεδομένα που αποστέλλονται στο δίκτυο σας, έτσι ώστε να μην μπορούν να υποκλαπούν από τρίτους. Ορισμένα routers υποστηρίζουν επίσης – ή σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο – ένα παλαιότερο πρωτόκολλο που ονομάζεται WEP (Wireless Encryption Protocol), ωστόσο αυτή η επιλογή δεν είναι τόσο ασφαλής και καλό είναι αποφεύγεται.
• Βεβαιωθείτε ότι το τείχος προστασίας στο router σας, αλλά και το τείχος προστασίας στον υπολογιστή σας, είναι ενεργοποιημένο και λειτουργεί.
• Προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους υπολογιστές σας με την εγκατάσταση και τη χρήση ισχυρών λογισμικών ασφαλείας. Το ασύρματο δίκτυο σας μπορεί να είναι προστατευμένο από εισβολείς, αλλά ο υπολογιστής σας ίσως να μην είναι ασφαλής από διάφορους τύπους malware που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του διαδικτύου, καθώς τα πάντα είναι συνδεδεμένα.

Smartphone / Tablet

• Μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στο τηλέφωνο ή το tablet σας ορίζοντας κλείδωμα οθόνης: κωδικό, μοτίβο κ.λπ. – ακόμη καλύτερα αν η συσκευή διαθέτει βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας, όπως σκάνερ ίριδας ή αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Κάθε φορά που ενεργοποιείτε τη συσκευή σας ή επαναφέρετε την οθόνη, θα σας ζητείται να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας. Βεβαιωθείτε, επίσης ότι η συσκευή κλειδώνει αυτόματα όταν δεν χρησιμοποιείται.
• Φροντίστε να είναι ενεργοποιημένη η Διαχείριση συσκευών Android (Android Device Manager), έτσι ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε το τηλέφωνο σας ή να διαγράψετε τα δεδομένα σε αυτό σε περίπτωση που χαθεί ή κλαπεί. Οι σύγχρονες συσκευές Android έχουν ενσωματωμένο εργαλείο εντοπισμού θέσης που μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη συσκευή σας αν χαθεί. Είναι συνήθως ενεργοποιημένη από προεπιλογή, αλλά θα πρέπει να το ελέγξετε πηγαίνοντας στην εφαρμογή ρυθμίσεων του Google (Google Settings app και όχι στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου) και να επιλέξετε Ασφάλεια (Security). Από εκεί έλεγξε αν οι επιλογές "Remotely locate this device" και "Allow remote lock and erase" είναι ενεργοποιημένες.
• Όσον αφορά στους χρήστες iOS, το λειτουργικό της Apple (iOS 7 ή νεότερη έκδοση) περιλαμβάνει μια δυνατότητα που ονομάζεται «Κλείδωμα ενεργοποίησης» και αποτρέπει οποιονδήποτε άλλο να χρησιμοποίησε το iPhone ή το iPad σας, αν χαθεί ή κλαπεί. Το κλείδωμα ενεργοποίησης ενεργοποιείται αυτόματα όταν ενεργοποιείτε την Εύρεση iPhone. Με το κλείδωμα ενεργοποίησης της Εύρεσης iPhone θα απαιτείται το Apple ID και το συνθηματικό σας για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει τη συσκευή σας. Ακόμη κι αν απενεργοποιήσετε τη συσκευή σας εξ αποστάσεως, το κλείδωμα ενεργοποίησης εξακολουθεί να αποτρέπει οποιονδήποτε να την ενεργοποιήσει.
• Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην Πολιτική Απορρήτου των εφαρμογών – πριν τις εγκαταστήσετε. Η πολιτική απορρήτου θα πρέπει να σας ενημερώνει σχετικά για το ποια δεδομένα συλλέγει, και σε ποιες πληροφορίες της συσκευής σκοπεύει να έχει πρόσβαση η εφαρμογή, αλλά και πώς χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες. Καλό είναι να αποφεύγετε οποιαδήποτε εφαρμογή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, συλλέγοντας δεδομένα που φαίνεται να είναι περιττά σε σχέση με αυτά που προσφέρει.
• Οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις του λογισμικού και όλων των εφαρμογών σας διαφυλάσσουν και την καλύτερη προστασία της συσκευής σας.

Ενσύρματη ή Ασύρματη σύνδεση;
Δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά οι ενσύρματες συνδέσεις είναι γενικά πιο ασφαλείς σε σχέση με την ασύρματες. Έτσι, αν υπάρχει η δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης, προτιμήστε αυτόν τον τρόπο για να συνδέσετε τις ΙοΤ συσκευές σας. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi αφιερώστε λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε με τις επιλογές φίλτρων για τις διευθύνσεις MAC (Media Access Control) των συνδεδεμένων συσκευών. Η εν λόγω ρύθμιση περιορίζει την πρόσβαση στο Wi-Fi router μόνο σε συσκευές με συγκεκριμένες διευθύνσεις MAC. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι συσκευές με διευθύνσεις ΜΑC που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με το ασύρματο δίκτυο σας. Μία πιο ιδανική -και ίσως πιο εύκολη- λύση είναι η τοποθέτηση των ΙοΤ συσκευών σε ένα ξεχωριστό δίκτυο στο σπίτι (ή στο γραφείο).

Ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας
Όσο ενθουσιασμό κι αν νιώθετε για το σετ ΙοΤ συσκευών που μόλις αγοράσατε για το σπίτι ή το γραφείο, ποτέ μην παρακάμπτετε τους ελέγχους ασφαλείας. Το «θα το κάνω αργότερα» σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αφήσετε (και θα χρησιμοποιήσετε) τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των συσκευών, κάτι που μπορεί να θέσει τις συσκευές και κατ’ επέκταση τους χρήστες σε κίνδυνο. Αφιερώστε 10-15 λεπτά για να δείτε τις επιλογές ασφαλείας που προσφέρει η συσκευή σας – είτε πρόκειται για προστασία με κωδικό πρόσβασης, τους λογαριασμούς χρηστών ή τις επιλογές για απομακρυσμένη πρόσβαση. Κατεβάστε το mobile app που συνοδεύει τη συσκευή σας και σιγουρευτείτε ότι όλα λειτουργούν άψογα.

Ενημέρωση λογισμικού
Οι κατασκευαστές συσκευών IoT προσφέρουν τακτικά firmware updates τα οποία έρχονται για να διορθώσουν τυχόν κενά ασφαλείας. Οι ερευνητές βρίσκουν συνεχώς τρωτά σημεία στο firmware των συνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι, και ενώ μπορεί να μην είναι εφικτό να αποτρέψετέ τις επιθέσεις σε κάθε συσκευή, οι ενημερώσεις είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την «κάλυψη» κενών ασφαλείας πριν γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Κάθε φορά που διατίθενται firmware updates – συνήθως αποστέλλονται ως ειδοποίηση μέσω των εφαρμογών της συσκευής – φροντίστε να ενημερώνετε τις συσκευές σας το συντομότερο δυνατό.

Το (δια)δίκτυο στο σπίτι ή το γραφείο σας αποτελεί «πύλη» προς όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σας, και είναι στο χέρι σας να την διασφαλίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τηρήστε τις παραπάνω απλές συμβουλές και προσπαθήστε να παρακολουθείτε -όσο αυτό είναι εφικτό- τις (ραγδαίες) εξελίξεις στο χώρο του Internet of Things.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα