Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 δωρεάν εφαρμογές για να κάνετε backup στο PC

Ιουν 18 2014
Το backup, η πιο σημαντική και παράλληλα πιο παραμελημένη εργασία στο PC, γίνεται παιχνίδι με τις κατάλληλες εφαρμογές.
5 δωρεάν εφαρμογές για να κάνετε backup στο PC
Όλοι συμφωνούμε ότι το backup (δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας) είναι η πιο σημαντική εργασία στο PC αν θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Ταυτόχρονα, όλοι παραδεχόμαστε πως δεν τηρούμε αντίγραφα όσο συχνά πρέπει, το κάνουμε σπάνια ή δεν το κάνουμε καθόλου. Το backup είναι μια ενέργεια πρόληψης επειδή το μοιραίο μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, οπότε θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μην το αποφεύγετε ποτέ. Όταν συμβεί το μοιραίο θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας για αυτή την καλή συνήθειά σας.

Πριν δούμε μερικές από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε 4 πράγματα: πότε κάνουμε backup, τι κάνουμε backup, πού κάνουμε backup και ποιά είναι τα είδη του backup.

Πότε κάνουμε backup;
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα εξαρτάται από το πόσο σημαντικά είναι τα αρχεία σας και πόσο συχνά δημιουργείτε ένα αρχεία ή ανανεώνετε τα υπάρχοντα. Θεωρητικά, ένας μέσος θα πρέπει να κάνει backup μία φορά την εβδομάδα. Ο χρόνος αυτός μικραίνει αν πρόκειται για κάποιο επαγγελματία και μπορεί να φτάσει ακόμα και στο καθημερινό backup. Για παράδειγμα, ένα γραφίστας ή video editor πρέπει να κάνουν backup όσο πιο συχνά γίνεται.

Τι κάνουμε backup;
Στο ερώτημα «τι κάνουμε backup» η απάντηση είναι πολύ απλή: ότι δε μπορούμε να ξαναβρούμε. Σε ένα οικιακό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό να έχετε αντίγραφα των εγγράφων σας και των φωτογραφιών σας, αλλά δε χρειάζεται να κάνετε backup τις ταινίες που κατεβάζετε καθώς μπορείτε εύκολα να τις ξαναβρείτε.

Πού κάνουμε backup;
Δεν έχετε παρά να θυμάστε τον «κανόνα των τριών» σύμφωνα με τον οποίο τα συνολικά αντίγραφα ενός εγγράφου πρέπει να είναι τρία. Προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι δύο ή περισσότερα από τρία, ωστόσο αυτό το «τρία» σχετίζεται με τις ιδανικές θέσεις αποθήκευσης. Ιδανικά λοιπόν, πέρα από την τοποθεσία του αρχικού εγγράφου, θα πρέπει να γίνεται backup σε έναν εξωτερικό δίσκο που φυλάσσεται στο συρτάρι σας και σε μια online υπηρεσία. Ανάλογα με το είδος των δεδομένων σας μπορείτε να τροποποιήσετε αυτό το πλάνο.

Ποιά είναι τα είδη του backup;
Πλήρες (full): backup όλων των αρχείων που έχουν οριστεί από μια διαδικασία. Διαφορικό (differential): backup όλων των νέων αρχείων και αυτών που έχουν ανανεωθεί από το τελευταίο πλήρες backup. Αυξητικό (incremental): backup όλων των νέων αρχείων και αυτών που έχουν ανανεωθεί από το τελευταίο backup οποιουδήποτε είδους (πλήρες, διαφορικό ή αυξητικό).

Αν και τα Windows διαθέτουν εφαρμογή που κάνει backup, οι εφαρμογές που εξετάζουμε είναι σαφώς ανώτερες και διαθέτουν πλήθος χαρακτηριστικών που κάνουν τη διαδικασία πιο απλή και πιο αποδοτική. Αν και αυτές οι εφαρμογές καλύπτουν την πλειονότητα των οικιακών χρηστών, οι επαγγελματίες ίσως να πρέπει να σκεφτούν την αγορά πιο ισχυρών εφαρμογών.

AOMEI Backupper


Εξαιρετική εφαρμογή με πολλές δυνατότητες που πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε αν θεωρείτε πολύτιμα τα δεδομένα σας. Μέσω του AOMEI Backupper μπορείτε να κάνετε backup σε ολόκληρο δίσκο, σε ένα partition, σε φακέλους ή αρχεία, αλλά ακόμα και σε ολόκληρο το σύστημα. Τα δεδομένα του backup ενσωματώνονται σε ένα μόνο αρχείο, υποστηρίζεται προστασία με password, προσαρμοσμένη συμπίεση, διαίρεση του αρχείου σε τμήματα ώστε να χωρούν σε πολλά φορητά μέσα (CDs, DVDs, κλπ), ενώ θα βρείτε επιλογές για να δημιουργήσετε ένα κλώνο ενός partition ή ολόκληρου ενός δίσκου σε ένα άλλο μέσο. Η εφαρμογή επιτρέπει τον χρονοπρογραμματισμό των backup προσφέροντας αρκετές επιλογές ενώ μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πλήρους, διαφορικού και αυξητικού backup. Σε αντίστοιχα επίπεδα είναι και η δυνατότητα ανάκτησης της εφαρμογής που σας επιτρέπει να κάνετε mount ένα αρχείο backup, να το βλέπετε ως τοπικό drive και να διαχειρίζεστε με μοναδική ευκολία τα περιεχόμενά του. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την ανάκτηση όλων των δεδομένων του backup, μπορείτε να αντιγράψετε συγκεκριμένους φακέλους και αρχεία.

FBackup


Αυτό που θα εκτιμήσετε στο FBackup είναι ο wizard που σας καθοδηγεί στη διαδικασία του backup και σας επιτρέπει να επιλέξετε μεμονωμένα αρχεία ή προκαθορισμένους φακέλους όπως τα Έγγραφα και οι Εικόνες, το Microsoft Outlook και οι ρυθμίσεις του Chrome. Στη διάθεσή σας υπάρχουν δύο είδη backup και υποστηρίζουν κρυπτογράφηση: το Πλήρες που συμπιέζει κάθε αρχείο σε φακέλους zip και το Mirror που δημιουργεί ένα πιστό αντίγραφο των αρχείων χωρίς συμπίεση. Η εφαρμογή διαθέτει δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού αλλά περιορίζεται σε πολύ απλές επιλογές. Ένα ενσωματωμένο utility αναλαμβάνει τη διαδικασία της ανάκτησης επιτρέποντας την πλήρη επαναφορά ή μεμονωμένων αρχείων στην αρχική θέση ή σε όποια άλλη καθορίσετε.

BackUp Maker


Με τo Backup Maker μπορείτε να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας μεμονωμένων αρχείων ή/και φακέλων, όχι μόνο σε ένα τοπικό μέσο ή σε ένα δικτυακό φάκελο, αλλά και σε ένα FTP server. Η εφαρμογή διαθέτει όλες τις γνωστές δυνατότητες όπως χρονοπρογραμματισμό, κρυπτογράφηση, διαίρεση σε τμήματα, προσαρμοσμένη συμπίεση και εκτέλεση εργασιών πριν και μετά τη διαδικασία του backup. Επίσης, μπορείτε να «δέσετε» την εκτέλεση του backup με συγκεκριμένα συμβάντα, π.χ. εάν συνδεθεί μία συγκεκριμένη συσκευή USB. Η επιλογή αρχείων γίνεται με εύκολο τρόπο, ενώ υπάρχουν και προκαθορισμένες τοποθεσίες, όπως τα bookmarks του browser ή οι φάκελοι της Μουσικής και των Βίντεο. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εισαγωγή σε ή εξαγωγή από ένα backup με τη χρήση ειδικών χαρακτήρων.

EaseUS Todo Backup


Μια ισχυρή και δημοφιλής εφαρμογή που, εκτός από το backup αρχείων και φακέλων, σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε backup σε έναν ολόκληρο δίσκο ή σε ένα partition του. Η εφαρμογή επιτρέπει προσαρμοσμένη συμπίεση, διαίρεση σε τμήματα, ολική διαγραφή ενός δίσκου, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μιας συσκευής Android και χρονοπρογραμματισμό. Σχετικά με το τελευταίο, όταν έχετε προγραμματίσει ένα backup ή όταν ολοκληρωθεί σας δίνεται η δυνατότητα να εκτελέσετε πλήρες ή αυξητικό backup στα ίδια δεδομένα. Η προβολή των περιεχομένων ενός backup γίνεται μόνο μέσα από την εφαρμογή με τη δομή των φακέλων σε δενδροειδή μορφή, ενώ μπορείτε να αναζητήσετε ένα αρχείο ή να φιλτράρετε τα περιεχόμενα βάσει τύπου (email, εικόνα, βίντεο).

Genie Timeline Free


Αν θέλετε μια εφαρμογή που δε σας δυσκολεύει με πολλές και δυσνόητες επιλογές, αλλά κάποια με απλό μενού, καθαρό περιβάλλον και ευανάγνωστα πλήκτρα, μπορείτε να δοκιμάσετε το Genie Timeline Free. Αυτό δε σημαίνει πως δε διαθέτει αρκετές δυνατότητες. Αρχικά, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της ελεύθερης επιλογής αρχείων και φακέλων ή από έτοιμες τοποθεσίες όπως τα αρχεία της επιφάνειας εργασίας, τις Εικόνες, τα Βίντεο, τα bookmarks, κλπ. Μπορείτε να αποκλείσετε συγκεκριμένους τύπους αρχείων ή φακέλων ώστε να μη συμπεριληφθούν στο backup. Δυστυχώς, οι επιλογές χρονοπρογραμματισμού είναι πολύ περιορισμένες, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για προστασία του backup με password. Η ανάκτηση είναι ιδιαίτερα απλή καθώς μπορείτε να περιηγηθείτε σε αρχεία και φακέλους με την αρχική δομή φακέλων και να επιλέξετε συγκεκριμένα αρχεία ή ολόκληρους φακέλους για ανάκτηση.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα