Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

8 tips για καλύτερα βίντεο από το smartphone

Ιουν 26 2014
Δείτε πώς να βελτιώσετε την ποιότητα των βίντεο που τραβάτε με το smartphone ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.
8 tips για καλύτερα βίντεο από το smartphone
Οι δυνατότητες λήψης βίντεο των νέων smartphones είναι εντυπωσιακές. Με εγγραφή σε ανάλυση Full HD στα 60fps ή ακόμα και 4Κ, τα νέα smartphones καταγράφουν με λεπτομέρεια τις προσωπικές μας στιγμές, αλλά και ότι συμβαίνει γύρω μας, αφού τα έχουμε διαρκώς μαζί μας, κάτι που δε θα μπορούσε να συμβεί με μια βιντεοκάμερα. Όμως, σε σχέση με μια βιντεοκάμερα, οι δυνατότητες λήψης ενός smartphone είναι περιορισμένες. Ο φακός είναι μικρός, ο αισθητήρας «ωθείται» στα άκρα του και κάποια χαρακτηριστικά που υποβοηθούν τη λήψη μετρούν λίγο καιρό ζωής στα smartphones. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα βίντεο να είναι «κουνημένα», με πολύ θόρυβο, μαύρες σιλουέτες αντί για φίλους και κακό ήχο. Ακολουθώντας τις απλές συμβουλές μας θα μπορέσετε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα των βίντεο που τραβάτε, οπότε σε σας μένει... η σκηνοθεσία.

1. Κρατήστε το τηλέφωνο οριζόντια και όχι κάθετα
Από τη στιγμή που όλες οι συσκευές αναπαραγωγής βίντεο έχουν λόγο πλευρών όπου το πλάτος είναι μεγαλύτερο από το ύψος, είναι ανώφελο να τραβάτε βίντεο με το smartphone σε κάθετη θέση. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα σε μια τηλεόραση θα είναι να εμφανιστούν μαύρα πλαίσια δεξιά και αριστερά, συρρικνώνοντας την κάθετη εικόνα του βίντεο. Ακόμα και η έξυπνη και ελληνική εφαρμογή Horizon για iPhone που τραβάει οριζόντια πλάνα ακόμα κι αν κρατάτε το τηλέφωνο κάθετα, κάνει crop της εικόνας «κοιτώντας» μικρότερο κάδρο από αυτό που θα είχατε αν κρατούσατε τη συσκευή οριζόντια. Οπότε, όταν τραβάτε βίντεο, κρατάτε το smartphone οριζόντια ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά την αναπαραγωγή.

2. Κρατήστε το σταθερό!


Εκτός αν θέλετε να γυρίσετε κάποια πλάνα τύπου «Blair Witch Project», τα βίντεο που γυρίζετε δε θα θέλατε να είναι «κουνημένα» και να κουράζουν όποιον τα παρακολουθεί για πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Σαφώς και το ελαφρώς κουνημένο βίντεο μπορεί να αποτελεί σκηνοθετική άποψη βγάζοντας μια δόση ερασιτεχνισμού που πολλές φορές αρέσει, αλλά αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε συγκεκριμένου τύπου βίντεο (π.χ. συνεντεύξεις). Άρα σκοπός σας πρέπει να είναι να τραβήξετε ένα σταθερό βίντεο και για να το πετύχετε αυτό αρχικά, κρατήστε το τηλέφωνό σας και με δύο χέρια. Επίσης, φέρετε τους αγκώνες να ακουμπήσουν στο σώμα σας ώστε τα χέρια σας να είναι ακόμα πιο σταθερά. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μικρό ειδικό τρίποδο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

3. Δώστε κίνηση!
Βίντεο σημαίνει κίνηση και αν δε θέλετε τα βίντεό σας να είναι βαρετά θα πρέπει να αποφεύγετε τα μεγάλα σταθερά πλάνα. Όμως, η κίνηση ενός smartphone κατά την εγγραφή βίντεο πρέπει να γίνεται με προσοχή. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε τις απότομες ή γρήγορες κινήσεις καθώς η εικόνα θολώνει και δε φαίνεται τίποτα. Μετακινήστε λοιπόν τη συσκευή σας αργά και σταθερά για να πετύχετε καθαρά πλάνα. Επίσης, όσο είναι δυνατό, αποφύγετε τους βηματισμούς και, με τα πόδια σταθερά, περιστρέψτε το πάνω μέρος του σώματος.

4. Με μια καλύτερη εφαρμογή


Όλες οι συσκευές, είτε iOS είτε Android, συνοδεύονται από μια εφαρμογή για να μπορείτε να τραβήξετε βίντεο. Ωστόσο, αυτή η εφαρμογή διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που σας επιτρέπουν να τραβάτε με μεγαλύτερο bitrate (καλύτερη ποιότητα), να παίρνετε ήχο από εξωτερικό μικρόφωνο, να αποθηκεύετε σε άλλα φορμά, να έχετε περισσότερες ρυθμίσεις κωδικοποίησης, κ.ά. Μάλιστα, αν διαθέσετε ένα μικρό αντίτιμο θα βρείτε εξαιρετικές εφαρμογές για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά βίντεο. Επίσης, υπάρχουν εφαρμογές για να φτιάξετε απίστευτα βίντεο αργής κίνησης, όπως το SloPro για iPhone που τραβά σε 60fps (δωρεάν, αλλά ζητά χρήματα για να ξεκλειδώσετε την εξαγωγή σε υψηλή ποιότητα), αλλά και πολλές εφαρμογές αν σας αρέσουν τα time-lapse.

5. Για να μην ακούγεται μόνο ο αέρας
Είναι αρκετά συνηθισμένο τα βίντεο που τραβάμε σε εξωτερικό χώρο με το smartphone να πάσχουν από κακό ήχο. Το μικρόφωνο του τηλεφώνου είναι βελτιστοποιημένο για τηλεφωνική συνομιλία και σε εξωτερικούς χώρους, όταν ο άνεμος είναι έστω και λιγάκι δυνατός, καταγράφει σημαντικό θόρυβο που πολλές φορές είναι καλύτερο να τον αφαιρέσουμε τελείως και να βάλουμε μουσική. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που θέλουμε οπωσδήποτε να καταγράψουμε και ήχο; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προμηθευτείτε κάποιον επιπλέον εξοπλισμό ανάλογα με το τι τραβάτε. Στην αγορά υπάρχουν καλώδια-μετατροπείς που σας δίνουν τη δυνατότητα να συνδέσετε όποιο μικρόφωνο με βύσμα 3,5χιλ. θέλετε, υπάρχουν ενσύρματες ή ασύρματες ψείρες, τύπου shotgun, λύσεις ειδικές για ήχους του περιβάλλοντος, ακόμα και εξεζητημένες λύσεις για σύλληψη στερεοφωνικού ήχου.
Αν δεν θέλετε να προμηθευτείτε ειδικό εξοπλισμό, βρείτε ένα προστατευμένο σημείο από τον αέρα ή τον ήχο των αυτοκινήτων.

6. Αποθηκευτικός χώρος & Αυτονομία


Όσο πιο καλό βίντεο (μεγάλης ανάλυσης με πολλά fps) καταγράφει ένα smartphone, τόσο μεγαλύτερο είναι το αρχείο βίντεο που παράγεται. Τα hi-end smartphones που τραβάνε σε ανάλυση Full HD@30 ή 60fps, ακόμα και σε ανάλυση 4Κ, παράγουν πολύ μεγάλα αρχεία που απαιτούν αντίστοιχο αποθηκευτικό χώρο. Οπότε αν πηγαίνετε κάπου και πιστεύετε ότι θα τραβήξετε αρκετά λεπτά βίντεο, βεβαιωθείτε ότι έχετε τον απαραίτητο χώρο στην εσωτερική μνήμη ή στην κάρτα SD. Το να έχετε πάντως μια επιπλέον άδεια κάρτα SD στο μπρελόκ των κλειδιών σας δεν είναι κακή ιδέα. Αντίστοιχα, επειδή η χρήση της κάμερας και η καταγραφή βίντεο καταναλώνουν σημαντική ενέργεια, βεβαιωθείτε ότι η στάθμη της μπαταρίας δεν είναι χαμηλά. Φυσικά, αυτό είναι σχετικό και με τη χωρητικότητα της μπαταρίας που διαθέτει το τηλέφωνο.

7. Ξεχάστε το ψηφιακό ζουμ!


Όπως και στη φωτογράφιση μέσω smartphone, έτσι και στο βίντεο, η χρήση του ψηφιακού ζουμ, το μόνο που κάνει είναι να αλλοιώνει την εικόνα και να ενισχύει το κούνημα της. Δοκιμάστε να πλησιάσετε το αντικείμενό σας και να τραβήξετε χωρίς ζουμ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τραβήξτε και πάλι χωρίς ζουμ και στη συνέχεια κάνετε crop στο κομμάτι που θέλετε. Αν μάλιστα διαθέτετε ένα τηλέφωνο που τραβάει βίντεο σε υψηλή ανάλυση, θα δείτε ότι ακόμα και το βίντεο που έγινε crop εμφανίζεται μια χαρά στην τηλεόρασή σας. Μια άλλη λύση είναι να προμηθευτείτε ένα φακό που προσαρτάται στο smartphone και προσφέρει οπτικό ζουμ που θα φέρει πιο κοντά το αντικείμενό σας χωρίς να αλλοιώσει την εικόνα. Σε αυτή την περίπτωση στηρίξτε καλά τη συσκευή σας ώστε να αποφύγετε και το ενοχλητικό κούνημα.

8. Φωτισμός... αυτός ο άγνωστος
Το φως, είτε τεχνητό είτε του ήλιου, μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχος και ταυτόχρονα ο χειρότερος εχθρός κατά τη βιντεοσκόπηση. Πλάνα με τον ήλιο αρκετά πριν τη δύση ή το συγκρότημα επί σκηνής στην πλάτη των προσώπων που βιντεοσκοπείτε θα καταλήξουν σε μαύρες σιλουέτες χωρίς κανένα βάθος και με το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας «καμένο». Για να κάνετε το φως φίλο σας, μπείτε ανάμεσα σε αυτό και στο αντικείμενο, με πλάτη προς την πηγή φωτός. Για παράδειγμα, σε μια συναυλία με το συγκρότημα επί σκηνής, μπείτε ανάμεσα στη σκηνή και την παρέα και τραβήξτε με πλάτη στη σκηνή, Τα φώτα της σκηνής θα φωτίσουν τα πρόσωπα της παρέας και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα