Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

iOS 8

Ιουν 03 2014
Η νέα έκδοση του λειτουργικού της Apple έρχεται φορτωμένη με νέα, σημαντικά χαρακτηριστικά που πρόκειται να ενθουσιάσουν τους φίλους των φορητών συσκευών της.
iOS 8
Το φετινό φθινόπωρο έρχεται με δώρα για τους φίλους της Apple και των φορητών συσκευών της. Η παρουσίαση του νέου λειτουργικού iOS 8 στην ετήσια εκδήλωση των προγραμματιστών για το 2014 έδειξε πως η εταιρεία δεν ξέρει μόνο να κατακτά την κορυφή αλλά και να τη διατηρεί. Σε αντίθεση με το iOS 7 όπου οι αλλαγές επικεντρώνονταν στο αισθητικό κομμάτι, το iOS 8 περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε πολλούς τομείς και ειδικά στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών από προγραμματιστές. Με τον ανταγωνισμό να είναι πολύ σκληρός, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο...


Το πιο πιθανό είναι η νέα έκδοση να γίνει διαθέσιμη μέσα στο Σεπτέμβριο του 2014, μαζί με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του επόμενου iPhone 6 και φυσικά θα μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν και σε προηγούμενες φορητές συσκευές – σε όσες ήταν συμβατές με το iOS 7. Συγκεκριμένα, τα iPhone από την έκδοση 4s και μετά, καθώς και τα iPad από την έκδοση 2 και μετά, θα μπορούν να δεχτούν κανονικά το iOS 8. Επίσης, η νέα έκδοση είναι συμβατή με τις δύο εκδόσεις του iPad mini και το iPod touch 5th generation. Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα νέα χαρακτηριστικά.

SDK... για τις εφαρμογές του μέλλοντος


Είναι το κομμάτι που φαίνεται ως το λιγότερο σημαντικό για το χρήστη, αλλά είναι αυτό που θα φέρει νέες αγαπημένες εφαρμογές και θα βελτιώσει με νέα χαρακτηριστικά τις υπάρχουσες. Με το νέο SDK που παρέχει η Apple, οι προγραμματιστές αποκτούν πρόσβαση σε ένα πιο ευρύ φάσμα λειτουργιών του συστήματος και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εφαρμογές που δεν ήταν εφικτές μέχρι σήμερα (ή γίνονταν εφικτές με πολύ κόπο), αλλά και να προσθέσουν χαρακτηριστικά σε υπάρχουσες εφαρμογές. Με τα νέα APIs (κώδικες που συνδέουν την εφαρμογή με τις δυνατότητες της συσκευής) που ξεπερνούν τα 4000, οι προγραμματιστές έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες επιλογές στην κοινοποίηση στοιχείων (Sharing), νέα εργαλεία στην επεξεργασία φωτογραφιών, προσαρμοσμένες λειτουργίες για το πλήκτρο Action, widgets για την περιοχή ειδοποιήσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμοίραση εγγράφων, κ.ά. Φυσικά, το gaming δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Apple και έτσι το νέο SDK «συνδέει» τους προγραμματιστές με νέες τεχνολογίες. Άρα, οι κάτοχοι των φορητών συσκευών της εταιρείας έχουν να περιμένουν πολλές εντυπωσιακές νέες εφαρμογές στο μέλλον.

Η απόλυτη σύγκλιση των συσκευών ξεκίνησε!


Το iOS 8 φέρνει την απόλυτη σύγκλιση μεταξύ των συσκευών της Apple στον τομέα της επικοινωνίας με φωνητικές κλήσεις, SMS και όχι μόνο. Πλέον, αν χτυπήσει το τηλέφωνό σας μπορείτε να πάρετε την κλήση από το iPad ή το Mac αρκεί το τηλέφωνό σας να είναι στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi, ενώ να μπορείτε να στείλετε SMS από οποιαδήποτε συσκευή. Με το Handoff μπορείτε να ξεκινήσετε μια λειτουργία σε μια συσκευή και να τη συνεχίσετε σε μια άλλη αρκεί οι συσκευές σας να χρησιμοποιούν τον ίδιο λογαριασμό iCloud. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσατε να γράφετε ένα e-mail σε μια συσκευή, μπορείτε να το συνεχίσετε από μία άλλη χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί με κάποιο website που παρακολουθούσατε. Το Handoff συνεργάζεται με αρκετές εφαρμογές όπως Messages, Mail, Safari, Pages, Numbers, Maps, Calendar, Contacts, ενώ οι προγραμματιστές μπορούν να το ενσωματώσουν στις δικές τους εφαρμογές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τη συνεργασία του Mac στις κλήσεις και τα SMS απαιτείται το νεότερο λειτουργικό OS X Yosemite που θα κυκλοφορήσει (δωρεάν) σχεδόν μαζί με το iOS 8. Επίσης, αν για κάποιο λόγο το iPad ή ο Mac δεν έχουν πρόσβαση στο Internet, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεση 3G ή 4G του iPhone και να τους δώσετε πρόσβαση μετατρέποντας ουσιαστικά το τηλέφωνό σας σε ένα ασύρματο hotspot (Instant Hotspot).

Αναβαθμισμένες ειδοποιήσεις για άμεσες ενέργειες
Στον κρίσιμο τομέα των ειδοποιήσεων, το iOS 8 φέρνει σημαντικές αλλαγές. Οι ειδοποιήσεις των εφαρμογών μπορεί να μοιάζουν σαν μίνι-εφαρμογές που να παρέχουν στο χρήστη τη δυνατότητα πολλαπλών ενεργειών. Έτσι, χωρίς να αφήσετε την εφαρμογή στην οποία βρίσκεστε, αν λάβετε μια ειδοποίηση από άλλη εφαρμογή, το πλαίσιο που εμφανίζεται θα μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες και επιλογές με πιο όμορφο τρόπο.

Επεκτείνεται η χρήση του Touch ID
Στο νέο λειτουργικό, η χρήση του συστήματος αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος Touch ID θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις εφαρμογές και όχι μόνο στην οθόνη ξεκλειδώματος και το iTunes store όπως ισχύει έως τώρα. Στις νέες εκδόσεις των εφαρμογών τους, οι προγραμματιστές μπορούν να ενσωματώσουν το χαρακτηριστικό σε οποιαδήποτε λειτουργία απαιτεί αναγνώριση του χρήστη, όπως την είσοδο σε μια υπηρεσία web banking. Άρα, δε θα χρειάζεται πλέον να θυμάστε ένα σωρό passwords.

Πιο έξυπνο πληκτρολόγιο


Είναι αλήθεια ότι η εφαρμογή πληκτρολογίου του iOS είχε μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με ότι βλέπαμε να κυκλοφορεί από τρίτους κατασκευαστές. Στο iOS 8, η Apple μειώνει αισθητά τη συγκεκριμένη απόσταση ισχυριζόμενη μάλιστα, ότι πρόκειται για το πιο έξυπνο πληκτρολόγιο που έχει κυκλοφορήσει. Μέσω του χαρακτηριστικού Quicktype, το πληκτρολόγιο προτείνει λέξεις βασισμένο στα πρώτα τρία γράμματα της λέξης που πληκτρολογείτε ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή και να επισπεύσετε την πληκτρολόγηση. Στη συνέχεια, προσπαθεί να μαντέψει την επόμενη λέξη ώστε να κερδίσετε ακόμα περισσότερο χρόνο. Μάλιστα, οι λέξεις που προτείνονται ποικίλουν ανάλογα με την εφαρμογή ώστε να ταιριάζουν κάθε φορά στο ύφος σας. Για παράδειγμα, στο iMessages το ύφος είναι πιο ανεπίσημο απ’ ότι σε ένα e-mail και οι λέξεις προτείνονται ανάλογα. Το καλύτερο όμως είναι ότι το νέο πληκτρολόγιο μπορεί να εμπλουτιστεί με extensions τρίτων κατασκευαστών, κάτι που σημαίνει ότι κάθε χρήστης θα μπορεί να προσθέσει δυνατότητες ανάλογα με τη χρήση που κάνει.

Η κατάσταση της υγείας σε μια οθόνη


Είναι πραγματικά εκπληκτικό αυτό που προσπαθεί να κάνει η Apple στο iOS 8 με τη νέα εφαρμογή Health. Αντί αυτή η νέα εφαρμογή να λειτουργεί ως μετρητής κάποιων δεικτών όπως ίσως όλοι περιμέναμε, δεν είναι παρά ένα dashboard, δηλαδή μια οθόνη που συγκεντρώνει πληροφορίες από άλλες εφαρμογές και gadgets τα οποία συλλέγουν τιμές σχετικές με την υγεία μας (καρδιακοί παλμοί, θερμίδες που καίγονται, ζάκχαρο, χοληστερόλη, κ.ά.). Για να λειτουργήσει αυτή η συνεργασία του dashboard με τις άλλες εφαρμογές, η Apple δημιούργησε το HealthKit, ένα εργαλείο που επιτρέπει στους προγραμματιστές να «προσφέρουν» τα αποτελέσματα των εφαρμογών τους στο Health. Παράλληλα, η Apple ένωσε τις δυνάμεις της με τη Nike ώστε εφαρμογές όπως η FuelBand να συγχρονίζουν τα δεδομένα τους με το Health, αλλά και με τη MayoClinic για ένα μελλοντικό σύστημα ειδοποίησης γιατρών σε περίπτωση που τιμές των δεικτών υπερβαίνουν κάποια προβλεπόμενα όρια. Όπως αναφέρει και η ίδια η Apple, «μπορεί να είναι η αρχή μιας επανάστασης στην υγεία»...

Καλύτερο group messaging
Πλέον, στο iOS 8 η διαχείριση των ομαδικών συζητήσεων είναι πολύ καλύτερη καθώς μπορείτε εύκολα να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε άτομα από μια συνομιλία ή να ορίσετε αποκλεισμό των μηνυμάτων (Do Not Disturb) σε μια ολόκληρη ομάδα. Επίσης, η λειτουργία κοινοποίησης της τοποθεσία σας ενσωματώνεται στο iMessages, οπότε μπορείτε να επικοινωνείτε απ’ ευθείας με φίλους σας που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσάς. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να τους καλέσετε μέσα από την εφαρμογή με φωνητική κλήση ή βιντεοκλήση.

Εύχρηστο iCloud
Άλλος ένα τομέας που η Apple δεν είχε δώσει την απαραίτητη σημασία είναι η χρήση του cloud. Τα 5GB που έδινε δωρεάν είναι πλέον και λίγα και υπολείπονται σε λειτουργίες σε σχέση με τις άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud και κυρίως σε σχέση με τα ανταγωνιστικά Google Drive και OneDrive των Google και Microsoft αντίστοιχα. Αν και παραμένουν τα 5GB ως δωρεάν αποθηκευτικός χώρος, πλέον τα αρχεία μπορούν να συγχρονιστούν. Με αυτόν τον τρόπο το iCloud αποκτά πραγματικό νόημα.

Το ψηφιακό σπίτι είναι εδώ... ξανά!


«Siri, πηγαίνω να κοιμηθώ». Αυτή η απλή πρόταση ίσως να είναι αρκετή στο άμεσο μέλλον για να κλείσουν τα φώτα, τα κατεβούν τα ρολά, να κλειδώσει η πόρτα και να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός αυτόματα. Παράλληλα με την έλευση του iOS 8, η Apple διαθέτει το HomeKit framework του οποίου σκοπός είναι ο έλεγχος των ηλεκτρονικών συσκευών μέσω μιας φορητής συσκευής iOS. Μάλιστα, δε θα απαιτείται καν το πάτημα κάποιων πλήκτρων στη συσκευή αφού πολύ απλά οι φωνητικές εντολές σας προς τη Siri θα είναι αρκετές.

Η Siri και το Spotlight αναβαθμίζονται
Ένα απλό «Hey Siri» θα είναι αρκετό στο iOS 8 για να ενεργοποιήσετε τη δημοφιλή αναγνώριση φωνητικών εντολών. Έτσι, θα μπορείτε να ξεκινήσετε να μιλάτε στο iPhone χωρίς να πάρετε τα χέρια σας από το τιμόνι όταν οδηγείτε. Επιπλέον, είναι πλέον εφικτή η αναγνώριση μουσικών κομματιών με τη συνεργασία του γνωστού Shazam και η αγορά περιεχομένου από το iTunes. Στη νέα έκδοση του λειτουργικού η Siri θα μπορεί να αναγνωρίσει έως 22 γλώσσες ενώ, χάρη στη τεχνολογία streaming πάνω στην αναγνώριση φωνής, θα μπορεί να αναγνωρίζει όσα λέγονται σχεδόν αμέσως την ώρα που λέγονται. Και αν για κάποιο λόγο δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Siri για λειτουργίες αναζήτησης, υπάρχει πάντα και το Spotlight που ψάχνει σε ειδήσεις, στη Wikipedia, στο App Store, κλπ. για να φέρει τις πληροφορίες που επιθυμείτε.

Το περιεχόμενο έγινε... οικογενειακό
Με το iOS 8, η Apple εισάγει μια νέα πολιτική που επιτρέπει τη διαμοίραση περιεχομένου που έχει αγοραστεί σε έως έξι μέλη της οικογένειας. Ευτυχώς, μέσω χαρακτηριστικών γονικού ελέγχου, η αγορά μιας εφαρμογής από το παιδί θα ελέγχεται και εγκρίνεται από τους γονείς.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα