Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 tips για να διατηρήσετε δροσερό το desktop PC σας

Ιουν 15 2016
Εκτός από τη ζέστη του καλοκαιριού, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του PC, οπότε καλό θα είναι να πάρετε τα μέτρα σας.
5 tips για να διατηρήσετε δροσερό το desktop PC σας
Καθώς το καλοκαίρι προχωρά και η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε έναν πιο έντονο θόρυβο από τους ανεμιστήρες του υπολογιστή σας καθώς ανεβάζουν στροφές για να αντιμετωπίσουν αυτή την άνοδο θερμοκρασίας. Επίσης, αν αντιμετωπίζετε επανεκκινήσεις του συστήματος μετά από λίγη ώρα λειτουργίας, ίσως να υπάρχει κάποια αύξηση θερμοκρασίας που τις προκαλεί. Όπως και να ‘χει, το να πάρετε τα μέτρα σας απέναντι στη ζέστη που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του υπολογιστή, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Με αυτά τα μέτρα θα αποφύγετε ανεπιθύμητα φαινόμενα και θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής των υποσυστημάτων του PC.

1. Κάντε χώρο στον αέρα


Το πρώτο που έχετε να κάνετε πριν αρχίσετε τις επεμβάσεις στο εσωτερικό είναι να εξασφαλίσετε πως ο αέρας που πρέπει να βγαίνει από τη μονάδα σας μέσω των ανεμιστήρων δεν εμποδίζεται με κάποιο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως το πίσω μέρος του υπολογιστή, από όπου βγαίνει συνήθως ο ζεστός αέρας του εσωτερικού, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 εκατοστά από τον τοίχο ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει όπου γενικά εξάγεται αέρας μέσω ανεμιστήρα ή υπάρχουν γρίλιες.

Στη συνέχεια, σειρά έχει το εσωτερικό του desktop, το οποίο θα πρέπει να φροντίσετε να είναι όσο πιο... άδειο γίνεται. Αρχικά, συμμαζέψτε τα καλώδια που δεν είναι συνδεδεμένα ή περνούν από τη μέση και έχουν μπερδευτεί με άλλα. Ξεμπλέξτε τα, ομαδοποιήστε τα (όλα όσα μεταφέρουν ρεύμα μαζί) και τακτοποιήστε τα με τη χρήση ηλεκτρολογικών δετών ή βέλκρο. Φροντίστε, όσο είναι δυνατό τα καλώδια να οδηγούνται στον προορισμό τους εφαπτόμενα στο σασί του κουτιού και να μη βρίσκονται στον αέρα. Συνήθως, τα μπερδεμένα καλώδια στη μέση πιάνουν σκόνη και εμποδίζουν τη ροή του αέρα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

2. Η καθαριότητα είναι η μισή... ψύξη


Αρχικά, φροντίστε για την καθαριότητα του χώρου που βρίσκεται η μονάδα. Αν το έχετε σε κάποια γωνιά που δεν περνά ποτέ η σκούπα, τότε το πιο πιθανό είναι όταν θα το ανοίξετε να βρείτε... κουβάρια σκόνης. Καλύτερα να βάλετε τη μονάδα σε μέρος που να μην είναι κοντά σε κάποια πόρτα που μένει συχνά ανοιχτή, αλλά και να αφήσετε λίγο χώρο γύρω της ώστε να μπορείτε να σκουπίζετε.

Αν ανοίγοντας το κουτί του υπολογιστή βρείτε το εσωτερικό του σε άσχημη κατάσταση μην πανικοβληθείτε. Αποσυνδέστε τον, μεταφέρετέ τον σε εξωτερικό χώρο και χρησιμοποιήστε ένα σπρέι αέρα ή έναν φυσητήρα για να απομακρύνετε την πολλή σκόνη. Θυμηθείτε να φυσήξετε καλά τους ανεμιστήρες (και αυτόν του τροφοδοτικού) καθώς εκεί βρίσκεται η περισσότερη σκόνη. Στη συνέχεια, με ένα νοτισμένο πανί σκουπίστε μόνο το σασί.

3. Προσθέστε ανεμιστήρες


Αν η μονάδα σας διαθέτει, εκτός του ανεμιστήρα της CPU, μόνο ακόμα έναν ανεμιστήρα, μια καλή ιδέα θα ήταν να προσθέσετε κι άλλους. Ειδικά αν το σύστημά σας έχει υποσυστήματα που θερμαίνονται αρκετά, δύο δυνατοί ανεμιστήρες στο πίσω μέρος (ένας να φέρνει αέρα μέσα και ένας να διώχνει) και ίσως ένας εμπρός να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υπερθέρμανσης. Κατά την αγορά νέων ανεμιστήρων, αναζητήστε ποιοτικούς με χαμηλά επίπεδα θορύβου ώστε να μην κάνετε το PC σας ενοχλητικό. Μάλιστα, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιους με φωτισμό που θα βελτιώσουν την εμφάνισή του.

4. Υποσυστήματα που υπερθερμαίνονται;


Αν παρατηρείτε αστάθεια στο σύστημά σας και αναπάντεχες επανεκκινήσεις μετά από λίγη ώρα λειτουργίας, θα πρέπει να φροντίσετε κάποια απλά πράγματα στα υποσυστήματα του υπολογιστή, και κυρίως στον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Αρχικά, αν έχετε κάνει overclocking στον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών και έχετε δει ότι δεν έχετε κερδίσει και πολλά σε επιδόσεις, μπορείτε να επιστρέψετε στις αρχικές ρυθμίσεις τους και να τους κάνετε έτσι να ζεσταίνονται λιγότερο.

Κάτι άλλο που πρέπει να ελέγξετε είναι η κατάσταση της θερμοαγώγιμης πάστας που τοποθετείται μεταξύ CPU/GPU και ψήκτρας/ανεμιστήρα. Αν έχει ξεραθεί ή είναι ελάχιστη, τότε δεν προσφέρει κάτι στην ψύξη. Αφού αφαιρέσετε το σύστημα ψύξης της CPU/GPU, αφαιρέστε τυχόν ξεραμένα κομμάτια της πάστας και τοποθετείστε καινούρια (προσοχή, η ποσότητα να είναι λίγη καθώς απλώνεται). Τοποθετήστε και πάλι το σύστημα ψύξης και είναι πολύ πιθανό να μην έχετε πάλι πρόβλημα.

Αν η πάστα είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχετε κάνει overclocking και παρ’ όλα αυτά παρατηρείτε (μέσω λογισμικού όπως το SppedFan) ότι ο επεξεργαστής ή η κάρτα γραφικών ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες, ήρθε η ώρα για ένα καλύτερο σύστημα ψύξης. Στο You.gr θα βρείτε θερμοαγώγιμες πάστες, όπως η Coolermaster IC Value V1 και συστήματα ψύξης τόσο για το κουτί, όσο και για τον επεξεργαστή. Ενδιαφέρον έχει και το σύστημα ψύξης για μνήμη της Corsair.

5. Υδρόψυξη, μια δραστική λύση!


Αν είστε από αυτούς που «ξεζουμίζουν» τον υπολογιστή τους με overclocking και δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό, ίσως πρέπει να σκεφτείτε μια πιο δραστική λύση που ακούει στο όνομα «υδρόψυξη». Μην ανησυχείτε, υπάρχουν έτοιμα kit, όπως τα Hydro Series της Corsair, τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε στο σύστημά σας με πολύ απλό τρόπο. Είναι αθόρυβα και πολύ αποτελεσματικά.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα