Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 tips βελτιστοποίησης των δίσκων SSD

Ιουν 01 2016
Οι δίσκοι SSD έχουν τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας, τους οποίους καλό θα είναι να γνωρίζετε αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις επιδόσεις και τη διάρκεια ζωής τους.
5 tips βελτιστοποίησης των δίσκων SSD
Η αντικατάσταση ενός δίσκου HDD, ο οποίος χρησιμοποιείται ως κύριος σε ένα laptop ή desktop PC, με ένα δίσκο SSD είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας αν θέλετε να δείτε ουσιαστική αύξηση των επιδόσεων. Οι δίσκοι SSD δεν έχουν μηχανικά μέρη και η αποθήκευση των δεδομένων γίνεται σε συστοιχίες μνήμης. Κατά συνέπεια, η ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης είναι μεγάλη, κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή ενός δίσκου HDD. Όμως, οι δίσκοι SSD έχουν τα δικά τους μικρά μυστικά και αν τα γνωρίζετε, θα πάρετε το μέγιστο των επιδόσεων και θα αυξήσετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους.

1. Ποια δεδομένα βάζουμε στο δίσκο SSD


Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό που πρέπει να έχετε κατά νου. Αν έχετε κάποιο σύστημα που διαθέτει έναν δίσκο HDD ως κύριο (δίσκο εκκίνησης των Windows) ή σχεδιάζετε την αγορά ενός νέου συστήματος, για να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο έναν νέο SSD θα πρέπει να τον εγκαταστήσετε ως κύριο. Αν το σύστημα είναι σε φάση σχεδιασμού, αυτό δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα. Αν πρέπει να αντικαταστήσετε το δίσκο HDD (μπορείτε να τον τοποθετήσετε ως δεύτερο ή να τον κάνετε εξωτερικό με ένα case), υπάρχουν εξαιρετικά εργαλεία data migration (κάποια συνοδεύουν τους δίσκους SSD) με τα οποία η διαδικασία μεταφοράς του συστήματος και των δεδομένων γίνεται με πολύ απλό τρόπο.

Τοποθετώντας το δίσκο SSD ως δίσκο εκκίνησης των Windows, το σύστημα θα εκκινεί πολύ ταχύτερα και δε θα χρειάζεται να περιμένετε. Επίσης, θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά στη γενικότερη απόκριση του συστήματος, με τις λειτουργίες των Windows να εκτελούνται άμεσα και τους φακέλους να ανοίγουν εν ριπή οφθαλμού. Φυσικά, τι καλύτερο από το να τοποθετήσετε στο δίσκο SSD και τις εφαρμογές σας – αυτές που θέλετε να έχετε για πάντα – ώστε να τρέχουν αμέσως και οι λειτουργίες τους να μην καθυστερούν καθόλου.

Αν παίζετε παιχνίδια, καλό θα είναι να έχετε στον SSD μόνο αυτά που παίζετε κάθε εποχή και να μην τον γεμίζετε με όλα τα άλλα. Όσον αφορά τα αρχεία media (βίντεο, μουσική, φωτογραφίες) κρατήστε τα στο δίσκο HDD αφού δεν πρόκειται να επωφεληθείτε έχοντάς τα στον SSD – απλά, θα σας πιάνουν χώρο. Διατηρήστε τις συλλογές media στο δίσκο HDD και αναπαράγετε ή stream-άρετε τα αρχεία από εκεί.

2. Μη γεμίζετε το δίσκο SSD
Αν έχετε ένα δίσκο SSD ασφυκτικά γεμάτο, κάθε νέα εγγραφή επιβραδύνεται καθώς ο δίσκος προσπαθεί να γεμίσει τα κενά που υπάρχουν εδώ και εκεί. Φυσικά, είναι πολύ ταχύτερο να γράφει σε ενιαίες κενές περιοχές του, γι’ αυτό καλό θα είναι να μην τον έχετε... στα κόκκινα. Αν και γνωρίζουμε πως πολύ θα θέλατε να εκμεταλλευτείτε και το τελευταίο Gigabyte του, ένα καλό ποσοστό πλήρωσης είναι το 75% ώστε να του δώσετε αέρα να γράφει γρήγορα τα νέα δεδομένα.

3. Ξεχάστε το defrag


… τουλάχιστον για το δίσκο SSD. Οι δίσκοι SSD δε χρειάζονται defrag και αν το κάνετε, εκτός από το χρόνο που θα χάσετε, θα μειώσετε τη διάρκεια ζωής του δίσκου (έστω και λίγο κάθε φορά). Σε ένα μεγάλο μέρος, οι δίσκοι SSD βασίζουν τη διάρκειά τους στις εγγραφές που θα δεχτούν, κάτι που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά τους ως TBW (Total Bytes Written). Με το defrag, το μόνο που κάνετε είναι να δημιουργείτε κάποιες αρκετές εγγραφές χωρίς λόγο.

Ευτυχώς, τα Windows 10 και οι περισσότερες σύγχρονες εφαρμογές για defrag αναγνωρίζουν την ύπαρξη του δίσκου SSD και αρνούνται να προχωρήσουν. Τα παλαιότερα προγράμματα όμως δε ξεχωρίζουν τους δίσκους, οπότε έχετε το νου σας.

4. Βεβαιωθείτε για την εντολή TRIM
Όπως ίσως γνωρίζετε, η διαγραφή ενός αρχείου γίνεται με το μαρκάρισμά του (σημειώνεται ο χώρος που καταλαμβάνουν τα δεδομένα του) από το λειτουργικό σύστημα. Το αρχείο παραμένει στο δίσκο μετά το μαρκάρισμά του, αλλά όταν γίνει κάποια νέα εγγραφή, ο χώρος που έχει μαρκαριστεί χρησιμοποιείται κανονικά από τα νέα δεδομένα. Τα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν μια εντολή, την TRIM, η οποία οδηγεί το δίσκο SSD στη διαγραφή και ένωση των χώρων που δε χρησιμοποιούνται πια, ώστε όταν γράφονται νέα δεδομένα, να γράφονται με μεγάλη ταχύτητα, όπως θα γινόταν αν ο δίσκος ήταν εντελώς καινούριος. Αν δε γινόταν αυτό, πριν εγγραφούν νέα δεδομένα, ο δίσκος θα έπρεπε να διαβάσει το χώρο, να τον σβήσει εντελώς και μετά να γράψει, κάτι που επηρέαζε αρνητικά τις επιδόσεις του.

Αν το σύστημά σας τρέχει τα Windows 10, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε καθώς αυτή η εντολή είναι ενεργοποιημένη. Αν τρέχει XP ή Vista, είναι βέβαιο πως δεν υποστηρίζεται οπότε καλό θα είναι να αναζητήσετε κάποια εφαρμογή του κατασκευαστή του δίσκου σας ή κάποιο άλλο. Στην περίπτωση των Windows 7 και 8, η εντολή υποστηρίζεται και είναι συνήθως ενεργοποιημένη, αλλά καλό θα είναι να το ελέγξετε. Μεταβαίνοντας στη γραμμή εντολών (command prompt), πληκτρολογήστε fsutil behavior query disabledeletenotify και αν το σύστημα απαντήσει με DisableDeleteNotify = 0 είναι όλα μια χαρά. Αν αντί για «0» δείτε το «1», αναβαθμίστε τους drivers του δίσκου σας και στη γραμμή εντολών πληκτρολογήστε fsutil behavior query|set DisableDeleteNotify = 0 .

5. Λιγότερες εγγραφές!


Όπως αναφέραμε, στα χαρακτηριστικά των δίσκων SSD θα βρείτε το TBW (Total Bytes Written), το οποίο φανερώνει τη συνολική ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να γραφτούν στο δίσκο πριν αρχίσουν τα προβλήματα. Φυσικά, αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, που σημαίνει ότι ο δίσκος θα σας συντροφεύει για αρκετά χρόνια, οπότε δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας μόνο όταν είναι απολύτως ανάγκη. Αφού όμως μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του εφαρμόζοντας μια απλή και έξυπνη πολιτική, γιατί να μην το κάνετε;

Αρχικά, μπορείτε να αποτρέψετε τις εφαρμογές σας να γράφουν στο δίσκο SSD τα προσωρινά δεδομένα τους (χρησιμοποιήστε ένα δεύτερο δίσκο HDD), όπως ο browser. Θα έχετε μια μικρή καθυστέρηση, οπότε ας μην το κάνετε για το Photoshop αν είστε γραφίστας, ούτε για το αγαπημένο σας παιχνίδι αν είστε gamer. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και με το ίδιο το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί paging file. Αν διαθέτετε αρκετή μνήμη (π.χ. 8GB για τυπική χρήση), μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς το paging file και να μην αφήνετε το σύστημά σας να χρησιμοποιεί μέρος του δίσκου ως μνήμη όταν το χρειάζεται. Για να το κάνετε αυτό κάντε δεξί κλικ στο My Computer και επιλέξτε Properties > Advanced System Settings > Advanced (tab) > Settings. Στο παράθυρο Performance Options, στην περιοχή Virtual memory πατήστε Change και στο νέο παράθυρο από-επιλέξτε το Automatically manage…, επιλέξτε No paging file και πατήστε Set.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα