Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Μπλε οθόνη στα Windows: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Ιουν 07 2017
Διακοπή στη τάση μπορεί να προκαλέσει τερματισμό ή επανεκκίνηση των Windows. Τα παρακάτω εργαλεία μπορούν συνήθως να βοηθήσουν στην επαναλειτουργία των Windows.
Μπλε οθόνη στα Windows: Διάγνωση και αντιμετώπιση
Όταν ένα πρόγραμμα οδήγησης (driver) προκαλεί ένα σφάλμα διακοπής (γνωστό και ως σφάλμα «μπλε οθόνης», Blue Screen of Death, BSOD), μπορείτε να εντοπίσετε τι συνέβη χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα προβολής συμβάντων (Event Viewer) των Windows. Ωστόσο, η βάση δεδομένων του εν λόγω εργαλείου πολλές φορές είναι δύσκολο να αναλυθεί, ειδικά από τους λιγότερο έμπειρους χρήστες. Ως μέρος του Windows 10 Software Development Kit (SDK), τα εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων για Windows (WinDbg) έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να γίνεται ευκολότερη η αντιμετώπιση αυτών των σφαλμάτων. Και για ακόμα πιο γρήγορη ανάλυση, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο BlueScreenView.Τα σφάλματα διακοπής μπορεί να εμφανιστούν εάν ένα σοβαρό πρόβλημα προκαλέσει μη αναμενόμενο τερματισμό ή επανεκκίνηση των Windows.

Τι προκαλεί σφάλματα μπλε οθόνης; Αν και τα περισσότερα σφάλματα διακοπής μπορεί να προκληθούν από ζητήματα υλικού ή λογισμικού, πολλά σφάλματα μπλε οθόνης (BSOD) εμφανίζονται λόγω προβλήματος σε κάποιο πρόγραμμα οδήγησης. Στο παράδειγμα μας, θα εξετάσουμε μια περίπτωση BSOD με μήνυμα σφάλματος «DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL». Αυτό το σφάλμα παρουσιάζεται όταν ένα πρόγραμμα οδήγησης δεν έχει εγκατασταθεί σωστά, με αποτέλεσμα να διακόπτεται απροσδόκητα η λειτουργία του υπολογιστή. Η λύση σε ένα πρόβλημα όπως αυτό, είναι να εντοπίσετε το πρόγραμμα οδήγησης που είναι υπεύθυνο για τις απροσδόκητες διακοπές / επανεκκινήσεις του υπολογιστή σας, και στη συνέχεια να το ενημερώσετε ή να το επανεγκαταστήσετε. Ας δούμε, αναλυτικά, πώς λειτουργούν τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Εγκατάσταση BlueScreenView


Κατεβάστε το BlueScreenView από την ιστοσελίδα του προγραμματιστή. Κάντε κλικ στο «Download links are at the bottom of the page» και κατεβάστε το BlueScreenView 64-bit (σε αρχείο Zip). Μπορείτε να μεταφέρετε τα αρχεία απευθείας στο φάκελο Program Files, ή μπορείτε να το «τρέξετε» και από το φάκελο «Λήψεις».

Χρησιμοποιώντας το BlueScreenView για να αναλύσετε ένα αρχείο καταγραφής (Minidump)
Όταν διακόπτεται απροσδόκητα η λειτουργία του υπολογιστή σας, αυτόματα δημιουργείται ένα αρχείο καταγραφής συμβάντος που ονομάζεται «minidump». Αυτό το αρχείο μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία που προκάλεσε σφάλμα μπλε οθόνης. Δυστυχώς, τόσο η εύρεση του όσο και η ανάλυση του δεν είναι εύκολη. Έτσι, το BlueScreenView απλοποιεί την ανάλυση του minidump μεταφράζοντας το αρχείο κειμένου σε ένα γραφικό περιβάλλον και επισημαίνει τα σφάλματα που προκαλεί το πρόγραμμα οδήγησης.

Ανοίξτε το BlueScreenView.


Όταν ανοίξει η εφαρμογή, θα σας εμφανίσει αυτόματα τα περιεχόμενα του πιο πρόσφατου αρχείου minidump.Τα σφάλματα του προγράμματος οδήγησης θα πρέπει να επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα. Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα, φαίνεται να υπάρχουν δύο σφάλματα: ένα στο “L1C63x64.sys” και ένα άλλο στο “ntoskrnl.exe”. Το αρχείο “.sys” είναι αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει, δεδομένου ότι είναι ένα πρόγραμμα οδήγησης. Το άλλο αρχείο είναι ο πυρήνας των Windows που είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα σφάλματα μπλε οθόνης, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό.Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σφάλμα που σας ενδιαφέρει, κάντε κλικ στο “L1C63x64.sys,” και στη συνέχεια κάντε κλικ στο εικονίδιο “Properties” στη γραμμή μενού.Στο νέο παράθυρο, μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα οδήγησης. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω παράδειγμα, το πρόγραμμα οδήγησης αφορά στο Qualcomm Ethernet chip της μητρικής κάρτας του υπολογιστή. Έτσι, τώρα γνωρίζετε που πρέπει να πάτε για να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης.Η αναζήτηση στο Google με βάση τις παραπάνω πληροφορίες που σας δίνει η μπλε οθόνη είναι μακράν το πιο χρήσιμο εργαλείο για να λύσετε το πρόβλημά σας. Μπορείτε να επιλέξετε Google Search – Bug Check + Driver” από το File menu για να ξεκινήσει αυτόματα μια αναζήτηση στο Google για τον κωδικό σφάλματος και το πρόγραμμα οδήγησης που προκάλεσε το πρόβλημα.Εγκαταστήστε το Debugging Tools for Windows Επίσης γνωστό ως Debugging Tools for Windows (Εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων), το WinDbg μπορείτε να το κατεβάσετε ως μέρος του Microsoft SDK.

Κατεβάστε το αρχείο εγκατάστασης για το Windows SDK.Τρέξτε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Βεβαιωθείτε ότι το “Debugging Tools for Windows” είναι επιλεγμένο. Φυσικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε όλα τα στοιχεία του SDK, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το μόνο που χρειάζεστε είναι τα εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων.Αφού έχετε επιλέξει όλα όσα θέλετε να κατεβάσετε, κάντε κλικ στο κουμπί “Install”.Χρήση του εργαλείου εντοπισμού σφαλμάτων Αν και λίγο πιο περίπλοκο από το BlueScreenView, το WinDbg σας προσφέρει περισσότερες πληροφορίες και είναι μια καλή εναλλακτική μέθοδος ανάλυσης για δύσκολες περιπτώσεις.

Βρείτε το WinDbg (x86) πληκτρολογώντας “WinDbg (x86)” στο πλαίσιο αναζήτησης στη γραμμή εργασιών. Μπορείτε επίσης να βρείτε το πρόγραμμα στο “C:\Program Files (x86)\Windows Kits\10\Debuggers\x86.”Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο WinDbg και επιλέξτε «Εκτέλεση ως διαχειριστής». Αυτό θα επιτρέψει στο Windbg να ανοίξει αρχεία minidump από τον κατάλογο των Windows. Επιλέξτε “Open Crash Dump…” και περιηγηθείτε στο φάκελο “Minidump” στο “C:\Windows\Minidump”. Ανοίξτε το φάκελο και επιλέξτε το αρχείο που θέλετε να ανοίξετε. Συνήθως είναι το πιο πρόσφατο αρχείο.Περιμένετε ώστε το Windbg να αναλύσει το αρχείο. Όταν εξαφανιστεί το “Debuggee not connected”, θα γνωρίζετε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Έπειτα πληκτρολογήστε !analyze -v στη γραμμή εντολών και πατήστε Enter. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάλυση.Στα αποτελέσματα της ανάλυσης, κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να βρείτε μια γραμμή που αναφέρει “MODULE_NAME”.Κάντε κλικ στο σύνδεσμο (στο όνομα του προγράμματος οδήγησης) για να εμφανίσετε περισσότερες πληροφορίες.Διόρθωση προβλήματος: Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης Μόλις εντοπίσετε το πρόγραμμα οδήγησης που προκαλεί το πρόβλημα, θα πρέπει να ενημερώσετε ή να επανεγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης. Αυτή η διαδικασία διαφέρει για κάθε κατασκευαστή, αλλά αν αναζητήσετε στο Google το όνομα του κάθε κατασκευαστή, θα μπορέσετε να βρείτε ενημερώσεις για το πρόγραμμα οδήγησης του υλικού που χρησιμοποιείται ή και περισσότερες εναλλακτικές (λύσεις) για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Συνοπτικά λοιπόν, το BlueScreenView είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για γρήγορη ανάλυση των σφαλμάτων μπλε οθόνης. Εάν χρειάζεστε περισσότερες (και πιο αναλυτικές) πληροφορίες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, τότε οπωσδήποτε θα χρειαστείτε το WinDbg.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα