Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Επιλέγοντας μηχανικό πληκτρολόγιο

Ιουν 06 2017
Θα γνωρίζετε τα μηχανικά πληκτρολόγια και ίσως να έχετε ένα από αυτά. Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο πληκτρολόγιο και γιατί κοστίζει πιο ακριβά σε σχέση με τα τυπικά πληκτρολόγια;
Επιλέγοντας μηχανικό πληκτρολόγιο
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε σε τι διαφέρουν τα μηχανικά πληκτρολόγια από τα «παραδοσιακά» πληκτρολόγια, τα πρώτα χρησιμοποιούν ειδικούς διακόπτες για το πάτημα των πλήκτρων οι οποίοι προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την πληκτρολόγηση και περισσότερη ανθεκτικότητα. Τα μηχανικά πληκτρολόγια απευθύνονταν κυρίως στους gamers, ωστόσο αυτό έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό, μιας και πλέον έχουν βρει απήχηση και στο ευρύ κοινό. Έτσι, είτε είστε gamer ή ενθουσιώδης δακτυλογράφος, το πιο πιθανό είναι να ενδιαφέρεστε να επενδύσετε σε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, πριν πάτε στο κατάστημα για να επιλέξετε το πρώτο μηχανικό πληκτρολόγιο, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε – ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω παράδειγμα, τα μηχανικά πληκτρολόγια συνήθως έρχονται σε χρώματα που ξεκινούν με την περιγραφή «Cherry MX», όπως για παράδειγμα το «Cherry MX Red».Οι διαφορές μεταξύ των διακοπτών έχουν να κάνουν με την λειτουργικότητα. Υπάρχουν πολλών ειδών διακόπτες, ώστε να καλύπτουν κάθε ανάγκη.

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι παραπάνω περιγραφές δεν αναφέρονται στο χρώμα του ίδιου του πληκτρολογίου, αλλά στο είδος διακόπτων που χρησιμοποιεί το κάθε πληκτρολόγιο. Αλλά τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά τα χρώματα Cherry MX και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;

Αρχικά, ας δούμε τι σημαίνει «Cherry MX».
Η λέξη «Cherry» αναφέρεται στην πρώτη στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία πληκτρολογίων, την Cherry Corporation, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή πληκτρολογίων το 1967. Στη δεκαετία του 1980, η Cherry έφερε στην αγορά ένα νέο brand για τους διακόπτες πληκτρολογίων που ονομάστηκε Cherry MX.

Οι διακόπτες τοποθετούνται κάτω από τα πλήκτρα του πληκτρολογίου και κάθε φορά που πατάτε ένα πλήκτρο, αυτό ενεργοποιεί το διακόπτη και επιτρέπει στο σύστημα να αναγνωρίζει το πλήκτρο που έχει πατηθεί. Σήμερα, πολλά πληκτρολόγια χρησιμοποιούν λαστιχένιους διακόπτες πάνω στους οποίους βρίσκονται τα πλήκτρα. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης αντιλαμβάνεται ποιο πλήκτρο είναι πατημένο. Η παραγωγή αυτών των διακοπτών είναι ευκολότερη και σαφώς φθηνότερη, ωστόσο τα πλήκτρα αυτά έχουν υπερβολικά χαλαρή αίσθηση, με αποτέλεσμα πολλές φορές η πληκτρολόγηση να είναι πιο κουραστική.Οι τεχνολογίες που βρίσκονται πίσω από τα πληκτρολόγια μεμβράνης είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται στα μηχανικά πληκτρολόγια.

Γιατί λοιπόν μας απασχολεί η αίσθηση που προσφέρουν τα πλήκτρα όταν πληκτρολογούμε;
Για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το πληκτρολόγιο, η αίσθηση του πληκτρολογίου μπορεί να σημαίνει.. τα πάντα. Οι έμπειροι δακτυλογράφοι που θέλουν να πληκτρολογούν γρήγορα και ξεκούραστα, χρειάζονται ένα πληκτρολόγιο με διακόπτες που έχουν τη μικρότερη δυνατή αντίσταση κατά την πληκτρολόγηση. Από την άλλη, οι gamers δίνουν περισσότερο βάση στην ακρίβεια παρά στην γρήγορη πληκτρολόγηση και ως εκ τούτου χρειάζονται διακόπτες που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια για να ενεργοποιηθούν έτσι ώστε να αποφεύγονται τα τυχαία πατήματα των πλήκτρων – ώστε να μην καταστρέφουν το παιχνίδι τους.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ας ρίξουμε μια ματιά στα διάφορα χρώματα Cherry MX και πώς αυτά διαφοροποιούνται μεταξύ τους – ως προς την λειτουργικότητα.

Χρώματα Cherry MX


Υπάρχουν πολλών ειδών διακόπτες, αλλά οι πιο «βασικοί» Cherry MX που κυκλοφορούν στην αγορά είναι οι “Black”, (μαύροι) “Red”, (κόκκινοι) “Brown” (καφέ) και “Blue” (μπλε).

Black
Οι Cherry MX Black έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαιτείται μεγαλύτερη πίεση πριν ενεργοποιηθεί ο διακόπτης. Αυτό βοηθάει στο να αποφεύγονται τυχαία πατήματα πλήκτρων, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί με ένα συμβατικό πληκτρολόγιο. Προσφέρουν επίσης πολύ μικρή ανάδραση (feedback) όταν πιέζονται, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κάνουν δυνατό θόρυβο και ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται έντονα ότι πατήθηκε το πλήκτρο. Οι Cherry MX Black είναι ιδανικοί για όσους αναζητούν ακρίβεια και λιγότερα τυχαία πατήματα πλήκτρων - κυρίως για gamers. Ωστόσο δεν προτείνονται για πολύωρη χρήση/πληκτρολόγηση, αφού λόγω της μεγάλης δύναμης που απαιτούν κουράζουν εύκολα.

Blue
Σε αντίθεση με τους μαύρους διακόπτες, οι Cherry MX Blue είναι σχεδιασμένοι για «ελαφριά» και εύκολη πληκτρολόγηση, κάτι που είναι ιδανικό για εργασίες που απαιτούν δακτυλογράφηση. Μπορούν επίσης να παρέχουν μια σταθερή απτική και ηχητική ανάδραση (πιο ηχηρό «κλικ»), πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρουν μια αξιοσημείωτη αίσθηση που σας αφήνει να καταλάβετε ότι το πάτημα του πλήκτρου έχει καταχωρηθεί. Από την άλλη, όμως, το πολύ ηχηρό κλικ κατά την πληκτρολόγηση μπορεί εύκολα να αποσπάσει την προσοχή εκείνων που βρίσκονται κοντά σας. Για το λόγο αυτό οι συγκεκριμένοι διακόπτες δεν είναι βολικοί σε περιβάλλον εργασίας με πολλά άτομα.

Brown
Οι Cherry MX Brown είναι η μέση λύση μεταξύ των Blue και Black. Αν σας αρέσει ο ήχος του πληκτρολογίου που είναι ωφέλιμος για την πληκτρολόγηση, αλλά θέλετε επίσης να παίζετε και videogames, οι Cherry MX Brown είναι συνήθως η τέλεια επιλογή. Προσφέρουν σχετικά απτό πάτημα, ενώ παράλληλα ο ήχος κατά την πληκτρολόγηση δεν είναι ενοχλητικός. Έτσι, οι Cherry MX Brown είναι ιδανικοί για πληκτρολόγηση και για gaming.

Red
Οι Cherry MX Red είναι παρόμοιοι με τους Brown, αλλά αποτελούν πολύ πιο πρόσφατη τεχνολογία. Οι συγκεκριμένοι διακόπτες απαιτούν σχετικά μικρή δύναμη ενεργοποίησης, ενώ δεν παρέχουν ανάδραση στο χρήστη κατά την ενεργοποίηση τους. Αυτό τους επιτρέπει να επιστρέφουν πιο γρήγορα στη θέση τους, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να πατήσει το ίδιο πλήκτρο πολλές φορές σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα μηχανικά πληκτρολόγια με διακόπτες Cherry MX Red είναι ιδανικά για τους gamers που χρειάζονται γρήγορη και ξεκούραστη πληκτρολόγηση.

Να θυμάστε ότι δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο είδος διακόπτη σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις – οι οποίες έχουν ως στόχο να σας δώσουν ορισμένες βασικές πληροφορίες σχετικά με το τι προσφέρει η κάθε τεχνολογία. Για παράδειγμα, ένας gamer μπορεί να προτιμήσει τους διακόπτες Cherry MX Blue ή ένας δακτυλογράφος να επιλέξει τους Cherry MX Brown αντί για τους Blue.

Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε από το πληκτρολόγιό σας - διακόπτες με μηδενική ανάδραση και εύκολο πάτημα, με πιο σταθερή και ηχητική ανάδραση ή διακόπτες που συνδυάζουν και τα δύο – τότε θα μπορέσετε να κάνετε την ιδανική για εσάς επιλογή.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα