Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Τα Hoverboards είναι η νέα μόδα στη μετακίνηση μέσα στην πόλη!

Ιουν 21 2017
Ηλεκτρικά πατίνια ισορροπίας, Hoverboards, mini-Segways, Swegways ή Scooters, όπως και αν τα αποκαλούν, αυτή είναι η νέα μόδα μετακίνησης μέσα στην πόλη! Δείτε πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.
Τα Hoverboards είναι η νέα μόδα στη μετακίνηση μέσα στην πόλη!
Μπορεί τα δίτροχα ηλεκτρικά οχήματα (γνωστά και ως Segway) να εισήχθησαν στην αγορά το 2001, ωστόσο τα κατά πολύ μικρότερα hoverboards είναι πολύ πιο «φρέσκια» τεχνολογία. Από τα τέλη του 2015, τα καινοτόμα αυτά gadgets άρχισαν σταδιακά να κάνουν την εμφάνιση τους και στη χώρα μας. Σήμερα, για πολλούς ανθρώπους είναι ο πιο γρήγορος και πιο βολικός τρόπος για να κινούνται μέσα στην πόλη – και οι λόγοι πολλοί: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν όπου έχουν πρόσβαση τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα ή τα πατίνια ακόμα και σε μέρη όπου όλα αυτά τα μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να πάνε όπως στενά δρομάκια, πεζοδρόμια γεμάτα κόσμο, χώρους γραφείων, μεγάλα καταστήματα (όπου επιτρέπονται ποδήλατα), αλλά και σε υπαίθρια πάρκα. Τα ηλεκτρικά πατίνια ισορροπίας χαρακτηρίζονται ως «πράσινα προϊόντα» που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο λεωφορείο ή το μετρό, καθιστώντας τα χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινή μας μετακίνηση.

Όπως λοιπόν συμβαίνει σχεδόν με κάθε νέο προϊόν στην αγορά, διατίθενται σε ποικιλία σχεδίων και μεγεθών, και προφανώς δεν καλύπτουν όλα τις ίδιες ανάγκες. Σε αυτό το άρθρο επικεντρωνόμαστε στα διαφορετικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάσετε κατά την αγορά ενός hoverboard.H νέα μόδα της μετακίνησης είναι εδώ και σας περιμένει να σας πάει τις πιο απολαυστικές βόλτες.

Οι διαφορετικοί τύποι Ηoverboard
Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δύο βασικοί σχεδιασμοί «hoverboards»: Δίτροχο και Μονότροχο (γνωστό και ως AirWheel). Παρόλο που και τα δύο είναι πολύ παρόμοια όσον αφορά το concept, ελέγχονται με διαφορετικούς τρόπους – κυρίως χάρη στην έλλειψη λαβών ελέγχου (τιμόνι), ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά επιτυχημένου Segway. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας τους είναι ο ίδιος. Λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και ενσωματώνουν ηλεκτρικό σύστημα αυτο-εξισορρόπησης (Self-Balacing).

Στο δίτροχο ηλεκτρικό πατίνι ισορροπίας, κάθε πόδι στην οριζόντια πλατφόρμα είναι και μία ρόδα. Πατώντας το πέλμα περισσότερο μπροστά ή βάζοντας το σώμα μπροστά, το πατίνι κατευθύνεται μπροστά, πατώντας προς τα πίσω το πατίνι κινείται προς τα πίσω, ενώ η άρθρωση στο κέντρο της σανίδας επιτρέπει στους δύο τροχούς να περιστρέφονται ανεξάρτητά. Η στροφή 360 μοιρών δεν είναι τίποτα άλλο από πίεση μόνο μπροστά στο ένα πόδι, ή μόνο πίσω στο άλλο πόδι ή και δύο συνδυασμοί ταυτόχρονα. Παρόλο που όλο αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο, δεν θα χρειαστούν πάνω από 5-10 λεπτά για να ισορροπήσετε αξιοπρεπέστατα και να ξεκινήσετε τις βόλτες σας.

Όσον αφορά στο δεύτερο τύπο (AirWheel), αντί να έχουμε τους τροχούς στις δύο άκρες τις πλατφόρμας, το AirWheel έχει έναν μεγάλο τροχό (ή διπλό, ανάλογα το μοντέλο) στο κέντρο με πετάλια ευαίσθητα στην πίεση και στις δύο πλευρές για να ισορροπεί ο χρήστης. Σε γενικές γραμμές ο τρόπος ισορροπίας στα AirWheel είναι παρόμοιος με την τεχνική του ποδηλάτου – επιτυγχάνεται με μικρή κλίση προς τα αριστερά ή δεξιά. Επίσης, τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με βοηθητικές ρόδες, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι να εξοικειωθείτε με τη χρήση του.

Φυσικά, υπάρχουν και τα δίτροχα scooter ισορροπίας. Ουσιαστικά πρόκειται για hoverboard με τιμόνι. Όπως και οι παραπάνω τύποι, τα δίτροχα scooter ανιχνεύουν τις αλλαγές στη στάση του σώματος και το βάρος του αναβάτη και κατευθύνουν τον κινητήρα για να ρυθμίσει την αυτόματη εξισορρόπηση.Το έξυπνο σύστημα του ηλεκτρικού μονόκυκλου, σας εξισορροπεί αυτόματα, ενώ τα εγκαταστημένα γυροσκόπια και η αδρανειακή παρακολούθηση εξασφαλίζουν ομαλή βόλτα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Διάμετρος τροχών
Όπως και με πολλά άλλα μέσα μεταφοράς, το μέγεθος των τροχών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιλογής. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν μικρούς τροχούς, μεγέθους περίπου 6-7 ιντσών, ώστε να είναι μικρότερα και πιο αποδοτικά. Αυτό το μέγεθος μπορεί να είναι ιδανικό για ομαλές επιφάνειες, ωστόσο η βόλτα σε ανώμαλες επιφάνειες δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη – είναι πιο εύκολο να χάσετε τον έλεγχο, ειδικά όταν μετακινήστε με μεγάλη ταχύτητα. Ενδεικτικά, οι ρόδες διαμέτρου 6 ιντσών μπορούν να ανταπεξέλθουν σε λακκούβες με υψομετρική διαφορά 1,5 εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να οδηγούν αργά σε ανώμαλες επιφάνειες, ακόμα και με ρυθμούς βάδισης, ώστε να βεβαιωθούν ότι παραμένουν ισορροπημένοι και ασφαλείς. Η χρήση μικρότερων τροχών σημαίνει επίσης ότι τα hoverboards δεν θα έχουν καλή απόδοση σε κράσπεδα ή σε οποιαδήποτε ελαφρώς ανυψωμένη επιφάνεια.

Πιο πρόσφατα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε δύο νέα μεγέθη τροχών να εισέρχονται στην αγορά: 8 ιντσών και 10 ιντσών. Οι τροχοί 8 ιντσών παρέχουν υψηλότερο επίπεδο σταθερότητας σε σχέση με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν μικρότερους τροχούς, διατηρώντας ταυτόχρονα το μικρό και σχετικά συμπαγές σχεδιασμό τους. Ένα τέτοιο μοντέλο είναι και το Nilox Doc Hoverboard Off-Road. Με μέγεθος τροχών 8”, το hoverboard της Nilox σας προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Η παραλλαγή των 10’’ είναι εμφανώς μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα μικρότερα μοντέλα – σε σημείο που οι τροχοί φαίνονται ανόμοιοι με την υπόλοιπη πλατφόρμα - αλλά τα βγάζει πέρα ακόμα πιο εύκολα σε ανώμαλες επιφάνειες. Ρίξτε μια ματιά στο FreeWheel Monster Smart 10" Carbon. Πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό πατίνι, με μεγάλες ρόδες και ακόμη πιο ανθεκτική κατασκευή.

Ωστόσο, το AirWheel διαθέτει πολύ μεγαλύτερο τροχό, μεγέθους περίπου 11,6-14 ιντσών, πράγμα που σημαίνει ότι οι βόλτες σε ανώμαλες επιφάνειες γίνονται χωρίς προβλήματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας τροχός αποτελεί επιπρόσθετο πλεονέκτημα – ειδικά για προχωρημένους αναβάτες οι οποίοι μπορούν να αρπάζουν το πατίνι ανάμεσα στα πόδια τους και να ανεβαίνουν ακόμα και πεζοδρόμια.Οι τροχοί 8 ή 10 ιντσών παρέχουν υψηλότερο επίπεδο σταθερότητας σε σχέση με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν μικρότερους τροχούς, διατηρώντας ταυτόχρονα το μικρό και σχετικά συμπαγές σχεδιασμό του hoverboard.

Βάρος
Το βάρος είναι ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη – τόσο το μέγιστο βάρος αναβάτη όσο και το βάρος του hoverboard. Σε γενικές γραμμές, τα 7-ιντσα μοντέλα υποστηρίζουν μέγιστο βάρος περίπου 100 κιλά. Καλό είναι να μην ρισκάρετε την αγορά ενός τέτοιου μοντέλου ενώ το βάρος σας βρίσκεται πάνω από το όριο, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του οχήματος με πολλούς τρόπους (θα εξηγήσουμε περισσότερα παρακάτω). Όσοι ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά, έχουν δύο επιλογές. Είτε μπορούν να επιλέξουν ένα 10ιντσο μοντέλο όπως το FreeWheel Monster Smart 10" Carbon είτε ένα AirWheel, καθώς σε γενικές γραμμές και τα δύο μοντέλα μπορούν να υποστηρίξουν βαρύτερους αναβάτες με όριο βάρους 150 κιλά.

Όσον αφορά το βάρος των οχημάτων, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των διαφόρων μοντέλων. Φυσικά, το βάρος μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με το μοντέλο, αλλά γενικά τα 7-ιντσα hoverboards έχουν βάρος περίπου 10 κιλά. Αξίζει να το έχετε υπόψη σας για περιόδους που δεν μπορείτε να οδηγήσετε το πατίνι σας και θα πρέπει να το μεταφέρετε (σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σκάλες, κ.λπ.), καθώς το επιπλέον βάρος των 10 κιλών ίσως να σας κουράσει αρκετά γρήγορα – αν και τα 10 κιλά δεν θεωρούνται απαγορευτικά να τα κουβαλήσει κάποιος με το χέρι. Τα 10ιντσα μοντέλα έχουν λίγο μεγαλύτερο βάρος, μέχρι 12,5 κιλά, και έχουν μεγαλύτερους τροχούς με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η μεταφορά τους. Το AirWheel διαθέτει εργονομική λαβή για εύκολη μεταφορά, αλλά οι χρήστες hoverboard θα πρέπει να εφοδιαστούν με θήκη μεταφοράς για να λύσουν το πρόβλημα τους. Πάντως, ένα ηλεκτρικό πατίνι με διαστάσεις τροχού 6,5-7 ίντσες μεταφέρεται άνετα και σε ένα μεσαίο προς μεγάλο σακίδιο.

Μέγιστη ταχύτητα και αυτονομία
Η ταχύτητα και η αυτονομία του hoverboard είναι επίσης κάτι που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε πριν πάρετε την τελική απόφαση. Η μέγιστη αυτονομία μπορεί να διαφέρει μεταξύ των μοντέλων, καθώς ορισμένα «premium πατίνια» διαθέτουν αυτονομία 20-27 χιλιομέτρων σε σύγκριση με τα 19-22 χιλ. που προσφέρουν τα περισσότερα μοντέλα. Όσον αφορά τη μέγιστη ταχύτητα, τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν 10-16 χιλιόμετρα/ώρα.

Το AirWheel από την άλλη προσφέρει περισσότερες επιλογές σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (μέγιστη ταχύτητα και αυτονομία). Η αυτονομία των entry-level μοντέλων φτάνει τα 6-10 χιλιόμετρα, ενώ στα high-end AirWheels ο μέσος όρος ανεβαίνει κατακόρυφα: 38-45 χιλιόμετρα! Το AirWheel προσφέρει επίσης ελαφρώς υψηλότερη μέγιστη ταχύτητα, 20 χιλιόμετρα/ώρα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η μέγιστη ταχύτητα και η αυτονομία -σε όλους τους τύπους hoverboard- είναι απλώς μια εκτίμηση, καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν το βάρος του αναβάτη, αλλά και η επιφάνεια που κινείται το πατίνι. Για παράδειγμα, οι βαρύτεροι αναβάτες μπορεί να βιώσουν ελαφρώς μικρότερη αυτονομία και μειωμένη τελική ταχύτητα.

Επιπλέον χαρακτηριστικά
Ορισμένα hoverboards προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες που κάνουν πιο ευχάριστη τη διαδρομή. Πλέον υπάρχουν μοντέλα που προσφέρουν GPS για να εντοπίζετε τη θέση σας μέσα στην πόλη, απομακρυσμένη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση μέσω τηλεχειριστηρίου, ή και ενσωματωμένα ηχεία Bluetooth για να ακούτε μουσική από το κινητό. Άλλες προτάσεις συνοδεύονται από mobile app για να βλέπετε πληροφορίες όπως μέγιστη ταχύτητα, απόσταση που έχετε διανύσει, ακόμη και το υπόλοιπο της μπαταρίας που απομένει στο πατίνι.

Τέλος, ένα πολύ ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό που μπορεί να συναντήσετε σε hoverboard είναι η αδιαβροχοποίηση. Ορισμένα μοντέλα έρχονται με αδιαβροχοποίηση IP54, που σημαίνει ότι μπορείτε να οδηγήσετε στη βροχή ή και ότι το πατίνι σας θα επιβιώσει ύστερα από βουτιά σε νερολακούβα (που είναι άφθονες στους ελληνικούς δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκα κ.ο.κ).Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα