Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων από προβληματικούς δίσκους

Μαϊ 05 2014
Η απώλεια δεδομένων είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σας συμβεί στον υπολογιστή, οπότε οι εφαρμογές που ακολουθούν μπορεί να φανούν σωτήριες.
5 εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων από προβληματικούς δίσκους
Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από τη στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι διαγράψατε κατά λάθος πολύτιμα αρχεία ή ότι εμφανίστηκε κάποιο πρόβλημα στο δίσκο και δε μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενά του. Σε συνδυασμό με την κακή συνήθειά μας να μην τηρούμε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων μας, μία κατά λάθος ενέργεια μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά για την εργασία μας.

Ευτυχώς, υπάρχουν εφαρμογές, και μάλιστα αρκετές από αυτές δωρεάν, με τις οποίες ίσως καταφέρετε να ανακτήσετε τα δεδομένα που χάσατε. Αναφέρουμε «ίσως» καθώς τόσο η δυνατότητα ανάκτησης, όσο και ο βαθμός επιτυχίας της, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Αν, για παράδειγμα, ο δίσκος έχει υποστεί σημαντική ζημιά, οι εφαρμογές αυτές μπορεί να μην τον αναγνωρίσουν καθόλου, οπότε απαιτείται επέμβαση είτε τεχνικού (για απλά προβλήματα hardware, όπως την αλλαγή controller), είτε μιας εξειδικευμένης εταιρείας στην ανάκτηση δεδομένων. Από την άλλη, παίζει ρόλο και το πόσο γρήγορα αντιληφθήκατε την απώλεια δεδομένων (μια κατά λάθος διαγραφή) από τότε που συνέβη καθώς, όσο χρησιμοποιείται ο δίσκος και εγγράφονται νέα δεδομένα, τόσο μειώνεται ο όγκος των δεδομένων που μπορούν να ανακτηθούν. Άρα, αυτά τα δωρεάν προγράμματα που θα περιγράφονται παρακάτω δεν υπόσχονται θαύματα, αλλά είναι το πρώτο που μπορείτε να κάνετε και ίσως να γίνει το θαύμα!

Recuva


Από τις πιο γνωστές και εύχρηστες εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων, το Recuva χρησιμοποιεί ένα βοηθό πλοήγησης (wizard) που σας ζητά τους τύπους των αρχείων (π.χ. εικόνα JPG) και την τοποθεσία του δίσκου που θα ερευνήσει. Αφού εντοπίσει τα αρχεία, τα εμφανίζει (τις εικόνες με μικρογραφία) ώστε να επιλέξετε ποια θα ανακτηθούν. Σε Advanced Mode έχετε στη διάθεσή σας περισσότερες δυνατότητες όπως το Deep Scan για «βαθύτερη» έρευνα και ανάκτηση περισσότερων αρχείων, αναζήτηση αρχείων που περιέχουν συγκεκριμένο κείμενο και ασφαλή διαγραφή αρχείων για να μη μπορεί να τα ανακτήσει κανείς. Το Recuva μπορεί να ανακτήσει αρχεία από εσωτερικούς και εξωτερικούς δίσκους (FAT, exFAT, NTFS), USB flash drives, κάρτες μνήμης – ακόμα και από το iPod. Συνίσταται περισσότερο για ανάκτηση από διαγραφή και όχι τόσο από format. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατασκευαστής της εφαρμογής είναι η Piriform, γνωστή από το εξαιρετικό CCleaner.

Glary Undelete


To Glary Undelete είναι πολύ απλό στη χρήση, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε Search. Η εφαρμογή αναζητά τα διαγραμμένα αρχεία και τα εμφανίζει σε ένα περιβάλλον που θυμίζει Windows Explorer. Από τα αριστερά μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των Folders που βρέθηκαν διαγραμμένα αρχεία και του File Types όπου τα αρχεία εμφανίζονται ανά τύπο. Στο κεντρικό παράθυρο όπου εμφανίζονται τα αρχεία μπορείτε και πάλι να περιορίσετε τον αριθμό τους βάσει τύπου, αλλά και να δείτε για κάθε αρχείο, μέσω του State, πόσο πιθανό είναι να ανακτηθεί. Τσεκάρετε τα αρχεία που θέλετε, πατάτε Restore και αυτό ήταν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Glary Undelete σε δίσκους ή αφαιρούμενα μέσα, όπως κάρτες μνήμης και USB flash drives.

Wise Data Recovery


Το Wise Data Recovery είναι ίσως η πιο απλή εφαρμογή. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματική αφού, για παράδειγμα, είναι μία από τις ταχύτερες. Επιλέγετε τον δίσκο ο οποίος θα ερευνηθεί για διαγραμμένα αρχεία και πατάτε Scan. Τα αρχεία που θα εμφανιστούν μπορείτε να τα περιορίσετε πληκτρολογώντας χαρακτήρες από την ονομασία, αλλά και να τα ταξινομήσετε ανά όνομα, μέγεθος, κ.ά. Το καλύτερο χαρακτηριστικό του είναι η ενημέρωσή σας για την πιθανότητα κάθε αρχείου να ανακτηθεί με 4 ενδείξεις: Good, Poor, Very Poor και Lost. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή εμφανίζεται και βάσει ενός χρωματικού κώδικα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή σε δίσκους και σε οποιοδήποτε αφαιρούμενο μέσο που εμφανίζεται ως drive.

Pandora Recovery


Με ένα απλό στη χρήση περιβάλλον και έναν πολύ καλό οδηγό ανάκτησης (wizard), το Pandora Recovery σας επιτρέπει να θέσετε κριτήρια αναζήτησης ώστε να εμφανιστούν μόνο τα αρχεία που σας ενδιαφέρουν. Μετά την αναζήτηση, εκτός από τη συνηθισμένη λίστα αρχείων προς ανάκτηση, τα αποτελέσματα μπορούν να εμφανιστούν και σε μια προβολή που μοιάζει στον Windows Explorer, ενώ υπάρχει και δυνατότητα προεπισκόπησης των εικόνων. Η εφαρμογή δεν εμφανίζει κάποια ενημέρωση για την πιθανότητα ανάκτησης κάθε αρχείου, αλλά εμφανίζει συνολικούς αριθμούς για τα αρχεία που δεν έχουν επικαλυφθεί από άλλα, καθώς και για αυτά που έχουν επικαλυφθεί πλήρως και μερικώς. Μέσω της επιλογής Surface Scan μπορείτε να διενεργήσετε μια «βαθύτερη» αναζήτηση που πιθανώς εμφανίσεις περισσότερα αποτελέσματα.

Paragon Rescue Kit


Το Rescue Kit της γνωστής Paragon ακολουθεί τελείως διαφορετική προσέγγιση από τα άλλα προγράμματα. Κατεβαίνει σε μορφή image οπότε πρέπει να το γράψετε σε CD (ή DVD) και να το έχετε έτοιμο αν γίνει κάτι. Σε περίπτωση που συμβεί το... μοιραίο, κάνετε εκκίνηση από το συγκεκριμένο CD και έχετε στη διάθεσή σας τρεις επιλογές. Η πρώτη αφορά στη διόρθωση του boot record ή του MBR (Master Boot Record) σε περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται στην εκκίνηση του λειτουργικού. Η δεύτερη επιλογή σάς επιτρέπει να ανακτήσετε αρχεία που σβήστηκαν είτε κατά λάθος, είτε από κάποιο πρόβλημα (π.χ. ιό) και, μέσω του File Transfer Wizard, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε ασφαλή τοποθεσία. Επιπλέον, μια τρίτη επιλογή σας δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσετε ολόκληρα partitions που διαγράψατε κατά λάθος. Φυσικά, για να είναι πλήρως ανακτήσιμο το partition θα πρέπει να μην έχουν δημιουργηθεί, μετακινηθεί ή επεκταθεί άλλα partitions στον ίδιο δίσκο. Κατεβάστε το, δημιουργήστε ένα CD και ας το έχετε κάπου πρόχειρα.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα