Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Φωτογραφίες RAW και Mac

Μαϊ 12 2017
To macOS αποτελεί ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας για φωτογράφους χάρη στην υποστήριξή του σε αρχεία φωτογραφιών RAW.
Φωτογραφίες RAW και Mac
Η αλήθεια είναι ότι οι επαγγελματίες φωτογράφοι μπορούν να έχουν τις προτιμήσεις τους κατά καιρούς, ως προς το hardware και το software που τους εξυπηρετεί περισσότερο, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος όμως να δηλώσει αδιάφορος για Mac, και για το macOS ειδικότερα.

Αυτή η σχέση αγάπης ξεκίνησε πριν δεκαετίες, αφού πριν την τρίτη έκδοση του Photoshop, το πασίγνωστο πρόγραμμα της Adobe υπήρχε μόνο σε Mac. Αλλά και στην ψηφιακή εποχή οι απανταχού φωτογράφοι βλέπουν την Apple να κάνει πάντα βήματα ώστε το macOS να υποστηρίζει, εγγενώς μάλιστα, φωτογραφικές μηχανές επιπέδου και τα αρχεία που αυτές τραβούν.

Οι φωτογράφοι δεν τραβούν σε αρχεία JPEG, προτιμούν τα αρχεία RAW, που μπορούν να δώσουν πολλές φωτογραφικές μηχανές από μια κατηγορία και άνω, και εννοείται όλες οι mirrorless και DSLR. Το καλό με αυτόν τον τύπο αρχείου είναι πως αφήνει κάθε πληροφορία ασυμπίεστη, αναλλοίωτη. Αυτό δεν σημαίνει μόνο καλύτερη ποιότητα αλλά και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία σε διόρθωση και επεξεργασία.

Κάθε εταιρεία που κατασκευάζει φωτογραφικές μηχανές όμως, έχει το δικό της τύπο αρχείου RAW, με διαφορετική κατάληξη. Όχι μόνο αυτό, αλλά κάθε μηχανή έχει το δικό της προφίλ για αρχεία RAW και απαιτεί διαφορετική υποστήριξη. Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να φτάσουν σε υπολογιστή τα αρχεία αυτά. Και επειδή δεν είναι δεδομένο ότι ο υπολογιστής-αποδέκτης μπορεί να αναγνωρίσει τα αρχεία αυτά, οι εταιρείες συνοδεύουν συνήθως τις μηχανές τους με προγράμματα που καλύπτουν αυτό το κενό.Στην πραγματικότητα τα αρχεία RAW δεν έχουν μια συγκεκριμένη κατάληξη, αλλά πολλές διαφορετικές, ανάλογα με τον κατασκευαστή της φωτογραφικής μηχανής.

Η Apple, εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθεί διαφορετική τακτική, αφού προσθέτει κατά διαστήματα υποστήριξη τέτοιων αρχείων στο ίδιο το macOS. Κάθε τόσο προστίθενται κι άλλες μηχανές στη λίστα δηλαδή. Και η υποστήριξη αυτή εκτείνεται σε κάθε άκρη του macOS, αφού επιτρέπει στην Προεπισκόπηση να χειριστεί τέτοια αρχεία, στις Φωτογραφίες να κάνουν το ίδιο, ενώ και η Βιβλιοθήκη φωτό iCloud δεν έχει κανένα πρόβλημα να υποδεχθεί αρχεία RAW και να τα συγχρονίσει στις υπόλοιπες συσκευές του ίδιου χρήστη.

Και γιατί όλο αυτό είναι άξιο λόγου και πλεονέκτημα για έναν υπολογιστή Mac; Διότι κανένα άλλο λειτουργικό σύστημα δεν αναβαθμίζεται με την ίδια συνέπεια για την καλύτερη σχετική κάλυψη. Στα Windows υπήρχε κάποτε το Windows Imaging Component και το Windows CameraCodec Pack που αναβαθμίζονταν αναλόγως κάθε τόσο. Όμως η τελευταία του αναβάθμιση ήρθε το 2014 και από εκεί και πέρα χρειάζεται λογισμικό από τρίτους για να κάνουμε τη δουλειά μας.Ένα κακό τράβηγμα μπορεί να μετατραπεί σε καλό τράβηγμα όταν έχουμε αρχείο RAW. Αν ξεκινάμε όμως με JPEG, η ευελιξία στην επεξεργασία. είναι πολύ πιο περιορισμένη.

Αυτή η διαφορά κάνει αυτομάτως πιο ελκυστικό προορισμό για επαγγελματίες φωτογράφους το macOS, άρα και τους υπολογιστές Mac. Κατ’ επέκταση και το iOS. Διότι η ίδια τακτική ακολουθείται και εκεί στην πραγματικότητα, με τη βασική διαφορά ότι δεν βρίσκουμε εκεί, όχι ακόμη δηλαδή, το επαγγελματικού επιπέδου λογισμικό επεξεργασίας που βρίσκουμε σε κλασικού τύπου υπολογιστή.

Η διαδικασία των αναβαθμίσεων είναι διαφανής πάντως. Ουσιαστικά η λίστα μηχανών που υποστηρίζονται διευρύνεται με τα patches και τις νέες εκδόσεις κάθε λειτουργικού. Κι ας μη το βροντοφωνάζει η Apple. Οι επαγγελματίες ξέρουν…Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα