Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για όλους τους τύπους σύνδεσης USB

Μαϊ 03 2017
Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι σύνδεσης USB; Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται παρακάτω.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για όλους τους τύπους σύνδεσης USB
Ο Ενιαίος Σειριακός Δίαυλος, γνωστός και ως Universal Serial Bus ή απλά USB, αναπτύχθηκε στα μέσα στης δεκαετίες του 1990 με σκοπό να απλοποιήσει τις συνδέσεις μεταξύ υπολογιστών και περιφερειακών συσκευών, χρησιμοποιώντας μια ενιαία τυποποιημένη υποδοχή διεπαφών. Αντικατέστησε μια σειρά προηγούμενων προδιαγραφών και τώρα είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος σύνδεσης λόγω της συμβατότητα της με πολλές πλατφόρμες και λειτουργικά συστήματα, το χαμηλό κόστος παραγωγής, και την ευκολία χρήσης.

Οι περισσότεροι σημερινοί υπολογιστές έρχονται με αρκετές θύρες USB, ενώ η USB είναι η διεπαφή που χρησιμοποιούν οι περισσότερες περιφερειακές συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι ή σε επαγγελματικό περιβάλλον, όπως μεταξύ άλλων εκτυπωτές, φωτογραφικές μηχανές και εξωτερικά μέσα αποθήκευσης.Το USB αναπτύχθηκε με σκοπό να απλοποιήσει τις συνδέσεις μεταξύ υπολογιστών και περιφερειακών συσκευών χρησιμοποιώντας μια ενιαία τυποποιημένη υποδοχή διεπαφών.

Το πρότυπο USB αναπτύσσεται και διαχειρίζεται από έναν φορέα της βιομηχανίας που ονομάζεται Implementers Forum (USB-IF). Στις αρχικές προδιαγραφές του, το USB είχε διαθέσιμους μόνο δύο τύπους σύνδεσης (και αντίστοιχα βύσματα) και συγκεκριμένα τα USB Type A και Type B. Από τότε, οι προδιαγραφές έχουν αναπτυχθεί και οι κατασκευαστές έχουν επεκτείνει το εύρος των συνδέσεων που χρησιμοποιούνται για τις συσκευές USB και οι οποίες διαφοροποιούνται κυρίως όσον αφορά το εύρος ζώνης, δηλαδή τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που προσφέρουν.

Τώρα βέβαια, ίσως να αναρωτιέστε, αφού το USB υποτίθεται ότι είναι «ενιαίο», γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι σύνδεσης; Μια σύντομη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ότι, ο κάθε τύπος εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες, κυρίως για να διατηρείται η «συμβατότητα προς τα πίσω» όταν κυκλοφορούν νέες συσκευές με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Κάθε νεότερη συσκευή είναι συμβατή με θύρες της τρέχουσας γενιάς, ωστόσο εξακολουθεί να υποστηρίζει παλαιότερους τύπους σύνδεσης. Για παράδειγμα, μια συσκευή USB 3.0, λειτουργεί σε θύρες USB 2.0, αλλά με τις ταχύτητες της τελευταίας.

Για να γίνουν καλύτερα κατανοητά όλα τα παραπάνω, ας δούμε αναλυτικά τους πιο κοινούς τύπους USB και πως διαφοροποιούνται μεταξύ τους.

USB Type-A (Γνωστό και ως «Τυπικό USB»)


Είναι η πλέον δημοφιλής θύρα USB που βρίσκουμε στους περισσότερους φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές. Είναι γνωστή ως USB Type-A και διαθέτει ένα απλό ορθογώνιο σχήμα. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, μπορεί να υποστηρίζει πρότυπα σύνδεσης USB-2.0 ή USB-3.0 – για τα οποία θα πούμε περισσότερα παρακάτω. Το USB υποστηρίζει εκατοντάδες περιφερειακές συσκευές, από πληκτρολόγια και ποντίκια μέχρι εκτυπωτές και αντάπτορες Ethernet. Το τυπικό USB δεν διαθέτει δικό του «video standard», ωστόσο μπορεί να συνδεθεί με οθόνες μέσω universal docking station ή μέσω αντάπτορα που ενσωματώνει τεχνολογία DisplayLink.

USB Type-Β
Δεν πρόκειται να βρείτε αυτό το τετράγωνο βύσμα σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Το χρησιμοποιούν πολλά hubs, docking stations και εκτυπωτές ως θύρα εισόδου. Για τις συγκεκριμένες συσκευές, θα χρειαστείτε ένα καλώδιο USB Type-A–to–Type-B, το οποίο έρχεται συνήθως μαζί με το περιφερειακό.

USB Type-C (γνωστό και ως USB-C)


Αυτή η λεπτή θύρα USB είναι ο τύπος σύνδεσης του μέλλοντος, είναι ήδη διαθέσιμη σε μια σειρά από συσκευές και κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει τις θύρες USB Type-A, USB Type-B και microUSB σε όλα τα νέα συστήματα στο άμεσο μέλλον. Επειδή πρόκειται για μια πολύ λεπτότερη θύρα από τους προκάτοχους της, η USB Type-C μπορεί να ενσωματωθεί σε πολύ λεπτούς φορητούς υπολογιστές όπως τα MacBook 12. Είναι επίσης αναστρέψιμη, δηλαδή δεν υπάρχει «πάνω» και «κάτω», όπως συμβαίνει με τις τυπικές θύρες USB, και έτσι μπορείτε να τοποθετήσετε το καλώδιο χωρίς να ανησυχείτε αν η θέση του βύσματος είναι ανάποδα.

Η θύρα USB Type-C μπορεί να υποστηρίξει μια σειρά από διαφορετικά πρότυπα, αλλά δεν προσφέρουν όλα την ίδια λειτουργικότητα. Συγκεκριμένα, το USB Type-C μπορεί να μεταφέρει δεδομένα είτε σε USB 3.1 gen 1 είτε USB 3.1 gen 2 με ταχύτητες μεταφοράς 5 Gbps και 10 Gbps αντίστοιχα. Υποστηρίζει USB Power Delivery (USB-PD) ώστε να μπορείτε να φορτίσετε το laptop σας με αυτό. Μετατρέπει, επίσης, σήματα DisplayPort μέσω του «Alt Mode» και μπορεί να λειτουργήσει και ως θύρα Thunderbolt. Έτσι, οι χρήστες μπορούν με μία και μόνο υποδοχή να μεταφέρουν εικόνα και δεδομένα, αλλά και να τροφοδοτούν ή να φορτίζουν τις συσκευές τους.

Οι κατασκευαστές μπορούν να επισημάνουν τη συμβατότητα της συσκευής με το USB 3.1 gen 2 μέσω του λογότυπου «SS 10» (SuperSpeed), ή την υποστήριξη φόρτισης με το αντίστοιχο λογότυπο (μπαταρία), ωστόσο δεν βλέπουμε συχνά αυτές τις επισημάνσεις. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται – ως επισήμανση – ένας κεραυνός δίπλα στη θύρα, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι λειτουργεί και ως θύρα Thunderbolt 3 και μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και μεταφοράς εικόνας. Αν χρησιμοποιείτε συσκευή με θύρα USB Type-A και πρέπει να συνδέσετε ένα USB Type-C dock ή αντίστοιχη συσκευή, τότε θα χρειαστείτε ένα καλώδιο USB-A to USB-C.

USB 2.0 (γνωστό και ως High-speed USB)
Με δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων έως και 480 Mbps, το USB 2.0 είναι η πιο κοινή ταχύτητα του USB και λειτουργεί αποτελεσματικά με τις περισσότερες περιφερειακές συσκευές. Η θύρα USB 2.0 έρχεται σε διάφορα σχήματα, συμπεριλαμβανομένων των Type-A (ορθογώνιο), Type-B (τετράγωνο), mini ή micro USB. Για τους φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, ο τύπος σύνδεσης της θύρας USB 2.0 είναι πάντα Type-A, ενώ τα tablets και smartphones, συνήθως χρησιμοποιούν σύνδεση micro USB.

USB 3.0 (Γνωστό και ως SuperSpeed USB)


Ιδανικό για εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, HDDs ή SSDs, το USB 3.0 διαθέτει μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 5 Gbps, 10πλάσια του προκατόχου του USB 2.0, ενώ είναι αυτόματα συμβατό με καλώδια και συσκευές USB 2.0. Οι θύρες USB 3.0 σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιούν ορθογώνια Type-A υποδοχή και συνήθως η επαφή τους έχει ανοιχτό μπλε χρώμα ή ένα μικρό λογότυπο «SS» (SuperSpeed) δίπλα στη θύρα ώστε να υποδείξουν ότι υποστηρίζουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς.

USB 3.1 Gen 1 (Γνωστό και ως USB 3.1)
Το USB 3.1 Gen 1 είναι ένα πρότυπο σύνδεσης που διαθέτει την ίδια μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων (5 Gbps) με τα USB 3.0 και USB 2.0, αλλά λειτουργεί μόνο με θύρες USB Type-C. Είναι συμβατή με USB 3.0 και USB 2.0, με την προϋπόθεση ότι το καλώδιο σας πηγαίνει από το Type-C στην κατάλληλη υποδοχή. Οι συσκευές USB 3.1 υποστηρίζουν USB Power Delivery, πράγμα που τους επιτρέπει να λάβουν ή να στείλουν ενέργεια μέχρι και 100 Watts. Για λόγους σύγκρισής, να σημειώσουμε ότι το USB 2.0 μεταφέρει μέχρι 2,5 Watts. Για τη θύρα USB 3.1 θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε Type-C connector, γι’ αυτό και χρειάζεστε καλώδιο Type-C.

USB 3.1 Gen 2 (γνωστό και ως USB 3.1, SuperSpeed+ USB, SuperSpeed USB 10Gbps)
Η διαφορά μεταξύ USB 3.1 Gen 1 και USB 3.1 Gen 2 είναι στην ταχύτητα, με το δεύτερο να διαθέτει διπλάσια ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, έως 10 Gbps. Η USB 3.1 Gen 2 είναι συμβατή με USB
adapters και απαιτεί Type-C connector, αλλά για να αξιοποιήσετε την ταχύτητα που προσφέρει, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο που χρησιμοποιείτε είναι σχεδιασμένο για ταχύτητες έως 10 Gbps. Να σημειώσουμε ότι, στην προδιαγραφή αυτή, όπως και σε παλαιότερες, μεταφέρεται και ρεύμα, αλλά πλέον σε μεγαλύτερες τιμές ξεκινώντας από 5V/2A και φτάνοντας σε 12V/5A (60W) και 20V/5A (100W). Σε κάθε περίπτωση οι λειτουργίες που αφορούν τη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδεδεμένη συσκευή εξαρτώνται από το Power Delivery Mode.

Micro USB (γνωστό και ως Micro-B)


Αυτή η μικρή θύρα αποτελεί θύρα φόρτισης για smartphones και tablets χαμηλής ισχύος, ωστόσο μάλλον δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ σε φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή. Ένα τυπικό micro USB υποστηρίζει τις ίδιες ταχύτητες με το USB 2.0 (480 Mbps), ωστόσο υπάρχουν ορισμένες συσκευές, ως επί το πλείστον οι εξωτερικοί δίσκοι, που διαθέτουν θύρες USB 3.0 που έχουν κάποια επιπλέον pins και προσφέρουν ταχύτερους ρυθμούς μεταφοράς. Μπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε καλώδια micro USB 2.0 και connectors στις θύρες micro USB 3.0.

Για να συνδέσετε το φορητό σας υπολογιστή σε ένα smartphone ή tablet χαμηλής ισχύος σε AC adapter, θα χρειαστείτε καλώδιο Type-A–to–micro USB ή αντάπτορα Τype-C–to–micro USB.

Mini USB (γνωστό και ως Mini-B, mini USB)
Το συγκεκριμένο πρότυπο σύνδεσης χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά από το microUSB. Το ελαφρώς μεγαλύτερο mini USB το συναντάμε σε ορισμένους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, game controllers (για παράδειγμα στο χειριστήριο του PS3) και άλλα αξεσουάρ. Δεν θα δείτε ποτέ θύρα mini USB σε υπολογιστή, tablet ή smartphone, αλλά μπορείτε εύκολα να βρείτε καλώδιο για σύνδεση από Type-A, Type-C ή micro USB σε mini USB.

Thunderbolt 3 (ή Thunderbolt)


Η ταχύτερη σύνδεση που υπάρχει στην αγορά σήμερα, το Thunderbolt 3, μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα έως 40 Gbps, δηλαδή τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι προσφέρει η ταχύτερη σύνδεση USB (USB 3.1 gen 2). Επίσης, με το συγκεκριμένο πρότυπο, μία μόνο θύρα μπορεί να μεταφέρει εικόνες ανάλυσης 4Κ / 60Hz σε δύο οθόνες ταυτόχρονα ή ανάλυση 5K στα 60Hz σε μία οθόνη. Το Thunderbolt 3 υποστηρίζει την σύνδεση HDMI, με ειδικό αντάπτορα, ενώ δεν είναι συμβατό με το DisplayPort 1.3. Σε αρκετές σύγχρονες συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Thunderbolt 3 για να συνδέσετε μια εξωτερική κάρτα γραφικών, η οποία σας επιτρέπει να παίξετε high-end games σε έναν φορητό υπολογιστή.

To καλώδιο του Thunderbolt 3 υποστηρίζει τα πρότυπα USB 3.1 και USB 3.0, DisplayPort 1.2 και PCI Express 3.0, πράγμα που σας επιτρέπει να συνδέσετε μια τεράστια γκάμα USB περιφερειακών συσκευών και, στις περισσότερες περιπτώσεις, να φορτίσετε – ταχύτερα - το laptop ή το tablet σας (μέγιστο φορτίο έως και 100Watts). Πριν το Thunderbolt 3, το οποίο άρχισε να εμφανίζεται σε φορητούς υπολογιστές στα τέλη του 2015, υπήρξε το πρότυπο Thunderbolt 2 και το αρχικό πρότυπο Thunderbolt, αλλά πολύ λίγα συστήματα χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω πρότυπα. Με ένα καλώδιο-αντάπτορα, μπορείτε να συνδέσετε ένα υπολογιστή με Thunderbolt 3 σε παλαιότερες συσκευές που χρησιμοποιούν Thunderbolt.

Μία θύρα, ένα καλώδιο, λιγότερη «φασαρία»
Συνοπτικά λοιπόν, τα USB Type-C και USB 3.1 είναι συμβατά προς τα πίσω με USB 3.0 και USB 2.0. Σε συσκευές Type-C δεν περιλαμβάνονται πλέον θύρες και connectors Type-A, ωστόσο υπάρχουν καλώδια Type A-to-Type C που επιτρέπουν σύνδεση με τις υπάρχουσες συσκευές USB. Με τη διάθεση του Type-C, οι αντάπτορες έγιναν… αναγκαίο κακό, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη συμβατότητα. Ωστόσο, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του USB (USB-IF), σημειώνει ότι το πρότυπο Type-C έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές ταχύτερες εκδόσεις USB.To Thunderbolt μπορεί να μεταφέρει ένα τεράστιο αριθμό πολλών και διαφορετικών δεδομένων μέσα από ένα αναστρέψιμο σύνδεσμο τύπου USB-C.

Ίσως χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα για να δούμε το Type-C να γίνεται τόσο δημοφιλές όσο το σημερινό Type-A, αλλά όταν συμβεί αυτό θα απλουστεύσει τον τρόπο που λειτουργούν οι συσκευές. Μάλιστα, η Intel αναπτύσσει ένα πρότυπο USB audio που ενδεχομένως να καταστήσει ξεπερασμένο το 3.5mm audio jack. Και με την προσθήκη του Thunderbolt 3 (με υποστήριξη USB Type-C), φαίνεται πως, τελικά, θα έχουμε απλά μόνο ένα τύπο θύρας USB και το αντίστοιχο καλώδιο για να συνδέσουμε όλες τις περιφερειακές συσκευές είτε μεταξύ τους ή σε οποιοδήποτε υπολογιστή.

Επειδή λοιπόν το Type-C έφερε αρκετές αλλαγές σε ονομασίες και ορισμούς, καλό είναι σε κάθε αγορά περιφερειακού, να προσπαθείτε να ταυτίζετε τα πρότυπα των δύο θυρών – δηλαδή μεταξύ συσκευής και υπολογιστή – και του καλωδίου μέσω του οποίου θα συνδεθούν, ώστε να έχετε το μέγιστο της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων που επιθυμείτε.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα