Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Τι ακριβώς είναι το NFC και ποιες είναι οι χρήσεις του;

Μαϊ 15 2017
Εχετε δει στις τεχνικές προδιαγραφές της smart συσκευής σας πως υποστηρίζει ΝFC. Τι σημαίνει αυτό και που χρησιμεύει; Αυτό και άλλα ερωτήματα απαντώνται παρακάτω.
Τι ακριβώς είναι το NFC και ποιες είναι οι χρήσεις του;
Το NFC είναι ακρωνύμιο για το «Νear Field Communication» (επικοινωνία κοντινού πεδίου). Είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση δύο συσκευών με την απλή επαφή ή προσέγγισή τους σε απόσταση 4-5 εκατοστών. Το NFC αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας RFID (Radio Frequency Identification) και βασίζεται στην ίδια βασική ιδέα: χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη μετάδοση δεδομένων. Υπάρχουν δύο κύριες διαφορές, όμως. Συγκεκριμένα, το NFC επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δύο συσκευών, ενώ μπορεί να χειριστεί πολύ περισσότερα δεδομένα σε σχέση με την τεχνολογία RFID.

Το NFC χρησιμοποιεί ενεργητικά (Active) και παθητικά (Passive) στοιχεία κυκλώματος (Τags) για να αποθηκεύσει και να επικοινωνήσει πληροφορίες. Τα παθητικά tags αποθηκεύουν μια μικρή ποσότητα πληροφοριών και ενεργοποιούνται από ένα ενεργό δέκτη NFC. Ωστόσο, αυτά τα tags δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω εκτός από τη διαβίβαση πληροφοριών. Το συγκεκριμένο είδος tag το συναντάμε, για παράδειγμα, σε μια πιστωτική κάρτα, η οποία χρειάζεται μόνο να μεταφέρει τις πληροφορίες σε ένα τερματικό αποδοχής καρτών.Η τεχνολογία NFC αναπτύσσεται και προωθείται κυρίως από το NFC Forum (στο οποίο συμμετέχουν 140 εταιρίες) και από άλλους οργανισμούς, όπως GSMA, GlobalPlatform και EMVCo.

Τα ενεργητικά tags υποστηρίζουν περισσότερες λειτουργίες, όπως αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, καθώς και αποστολή πληροφοριών σε άλλα συστήματα - για επεξεργασία. Αυτό το είδος tag το βρίσκουμε συνήθως σε smartphones ή tablets τελευταίας γενιάς, σε «έξυπνες» κλειδαριές ασφαλείας ή τερματικά αποδοχής καρτών. Χάρη στη μέθοδο επικοινωνίας NFC, τα παθητικά tags μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ρεύμα. Το NFC χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική επαγωγή για τη μεταφορά δεδομένων που μπορεί να τροφοδοτήσει παθητικά tags. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μια επιτυχημένη σύνδεση NFC πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ενεργητικό tag, το οποίο ενεργοποιεί το παθητικό tag και λαμβάνει τα δεδομένα του.

Φυσικά, μπορούμε επίσης να έχουμε επικοινωνία μεταξύ δύο ενεργητικών tags όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τα συστήματα πληρωμών με smartphone. Γενικότερα, το NFC μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας, είτε αφορά επικοινωνία Reader/Writer (Active/Passive), είτε οι δύο συσκευές έχουν ομότιμη σχέση, όπως για παράδειγμα η σύνδεση μεταξύ δύο smartphones.

Πώς χρησιμοποιείται το NFC;


Πολλές διαδικασίες χαμηλού επιπέδου βασίζονται σε τεχνολογία NFC για επικοινωνία. Κάθε συσκευή που υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση (με άλλες συσκευές) με άγγιγμα ή «χτύπημα», είναι πιθανό να βασίζεται στην τεχνολογία NFC. Ωστόσο, το NFC χρησιμοποιείται περισσότερο για έλεγχο ταυτότητας. Για παράδειγμα, το NFC χρησιμοποιείται σε τερματικά πιστωτικών καρτών για ανέπαφες συναλλαγές. Ο χρήστης αγγίζει στο τερματικό ή «περνάει» πάνω από αυτό, την πιστωτική του κάρτα για μετάδοση πληροφοριών πληρωμής. Αποτελεί επίσης βασική τεχνολογία για τα Apple Pay και Android Pay, αφού αυτά τα συστήματα πληρωμής, των Apple και Google αντίστοιχα, χρησιμοποιούν NFC ως ζώνη επικοινωνίας για τη μετάδοση δεδομένων.

Ορισμένα συστήματα ασφαλείας χρησιμοποιούν NFC Chips, επιτρέποντας στους χρήστες να ανοίξουν πόρτες ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Τα NFC Chips τοποθετούνται και σε άλλες συσκευές ή αντικείμενα, όπως μπρελόκ, αυτοκόλλητα, μινιατούρες (όπως τα amiibo της Nintendo) ή ακόμη και σε διαφημιστικά φυλλάδια, όπου με μια απλή επαφή του κινητού σας, μπορούν να εμφανίσουν στην συσκευή σας πληροφορίες για το προϊόν ή να σας μεταφέρουν αυτόματα σε μια ιστοσελίδα. Ορισμένες επαγγελματικές κάρτες ενσωματώνουν NFC, επιτρέποντας στους χρήστες να αντιγράψουν τα δεδομένα επαφών στο τηλέφωνο τους με ένα άγγιγμα.

Αυτές δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις χρήσης, φυσικά. Μπορείτε να συνδέσετε δύο smartphones ή tablets για ανταλλαγή πληροφοριών ή δεδομένων με άλλους χρήστες, όπως π.χ. να στείλετε ή να λάβετε φωτογραφίες, αρχεία μουσικής, ακόμη και για να παίξετε multiplayer games. Ακόμη, το NFC χρησιμοποιείται σε συσκευές ήχου, όπως ακουστικά και φορητά ηχεία για σύνδεση με ένα άγγιγμα. Γενικά, το NFC εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερες έξυπνες συσκευές, ή υπηρεσίες, με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης και να μας διευκολύνει στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Πόσο ασφαλής είναι η τεχνολογία NFC;


Η τεχνολογία NFC θεωρείται ασφαλής για πολλούς λόγους. Αρχικά, η ανάγκη για επαφή είναι ο καλύτερος τρόπος επιβεβαίωσης φυσικής παρουσίας, άρα σημαίνει ότι ο χρήστης βρίσκεται εκεί (π.χ. στην τράπεζα ή στο κατάστημα) και ότι θέλει να εκτελέσει την ενέργεια (π.χ. πληρωμή). Επιπλέον, είναι τόσο μικρή η εμβέλεια που δεν μπορεί να γίνει υποκλοπή δεδομένων ασύρματα, σε αντίθεση με άλλα πρότυπα ασύρματης συνδεσιμότητας, όπως π.χ. Wi-Fi, RFID κ.λπ.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα