Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

8 συλλογές από tips για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος του PC

Μαρ 07 2014
Μειώστε την κατανάλωση του υπολογιστή σας και εξοικονομήστε χρήματα από το λογαριασμό του ρεύματος.
8 συλλογές από tips για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος του PC
Αν χρησιμοποιείτε μόνο ένα σύγχρονο notebook με κάποιον επεξεργαστή ULV (χαμηλής ισχύος και κατανάλωσης) και έχετε κάνει τις βασικές απαραίτητες ρυθμίσεις για τη μείωση της κατανάλωσης, τότε υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος (πάντα σχετικά με το PC). Εάν όμως χρησιμοποιείτε ένα desktop, όχι και πολύ καινούριο, καθώς και περιφερειακά, τότε μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές σε συνήθειες και ρυθμίσεις – ίσως και κάποιες αγορές – και να γλιτώσετε αρκετά χρήματα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ας δούμε πώς.

1. Περιφερειακά
Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να σταματήσετε την κακή συνήθεια να αφήνετε άσκοπα ανοιχτές τις συσκευές για μεγάλα διαστήματα αδράνειας (π.χ. τη νύχτα), ακόμα κι αν κάποιες από αυτές μπαίνουν σε standby. Για παράδειγμα, αν τυπώνετε σπάνια δε χρειάζεται να αφήνετε τον εκτυπωτή διαρκώς ανοιχτό είτε τη μέρα είτε τη νύχτα. Κάντε το ίδιο και με τα ηχεία – αν και το κέρδος είναι αμελητέο – καθώς και άλλες συσκευές προκειμένου να σας γίνει συνήθεια.

2. Οθόνη


Αν πρόκειται να αγοράσετε μια καινούρια οθόνη προτιμήστε να είναι τεχνολογίας LED (σχεδόν όλες που κυκλοφορούν πλέον είναι LED) καθώς η κατανάλωσή τους είναι μικρότερη.

Αν χρησιμοποιείτε κάποια οθόνη CRT (αυτές τις παλιές ογκώδεις οθόνες) σε ένα δεύτερο PC για συναισθηματικούς λόγους σταματήστε την ανάγνωση και πετάξτε τη τώρα. Με τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε αγοράζετε μια καινούρια οθόνη LCD LED με δόσεις. Αν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να αγοράσετε μια καινούρια οθόνη προτιμήστε να είναι τεχνολογίας LED (σχεδόν όλες που κυκλοφορούν πλέον είναι LED) καθώς η κατανάλωσή τους είναι μικρότερη και διαθέτουν υψηλή φωτεινότητα με ζωντανά χρώματα. Αν χρησιμοποιείτε γενικά περισσότερες από μία οθόνες, ενώ για μια συγκεκριμένη λειτουργία δεν απαιτούνται παραπάνω από μία (π.χ. επεξεργασία κειμένου, παρακολούθηση βίντεο), ακολουθήστε τη συμβουλή περί περιφερειακών και κλείστε αυτές που δε χρειάζεστε.
Επειδή η οθόνη είναι μία από τις συσκευές υψηλής κατανάλωσης, καλό είναι να ασχοληθείτε περαιτέρω με αυτή. Ξεκινήστε με το πιο απλό, τη μείωση της φωτεινότητας σε κάποιο επίπεδο που και να μπορείτε να εργαστείτε και να μειώσετε την κατανάλωση. Μπορεί το κέρδος να είναι 2-3 ευρώ το χρόνο, αλλά γιατί να μπαίνουν στην τσέπη σας; Σημαντική εξοικονόμηση μπορεί να γίνει με τη ρύθμιση της οθόνης να μειώνει αυτόματα τη φωτεινότητά της σε πρώτο επίπεδο και να κλείνει (να μπαίνει σε standby) σε δεύτερο μετά από κάποια ώρα αδράνειας. Τα Windows 7 και 8 διαθέτουν εξαιρετική διαχείριση ισχύος μέσω της οποίας μπορείτε να ρυθμίσετε τους παραπάνω χρόνους και να δημιουργήσετε πλάνα (σετ ρυθμίσεων) ανάλογα με την εργασία που κάνετε.
Ρίξτε μια ματιά στη μεγάλη γκάμα οθονών LED που μπορείτε να βρείτε στο you.gr: http://www.you.gr/proionta/ypologistes-anavathmisi-perifereiaka/othones-pc/othones?zlcd2_displaytec=1

3. Επεξεργαστής


Ένας μονοπύρηνος επεξεργαστής του παρελθόντος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από έναν πολυπύρηνο για την ίδια εργασία.

Η χαμηλότερη κατανάλωση των νεότερων επεξεργαστών σε σχέση με τους παλαιότερους (σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με διαφορά μίας γενιάς) αποτελεί νόμο κατά την κατασκευή τους. Ένας μονοπύρηνος επεξεργαστής του παρελθόντος - ειδικά χωρίς κάποια εκ των τεχνολογιών PowerNow της AMD ή SpeedStep της Intel – καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από έναν πολυπύρηνο για την ίδια εργασία. Ένας απλοϊκός, αλλά βάσιμος, υπολογισμός είναι ότι για μια εργασία που ένας μονοπύρηνος επεξεργαστής εργάζεται σε πλήρη φόρτο (100%), ένας τετραπύρηνος λειτουργεί στο 25%, χωρίς να υπολογίσουμε την εξ’ ορισμού χαμηλότερη κατανάλωση ενός σύγχρονου επεξεργαστή. Οποιοδήποτε PC κι αν διαθέτετε, ελέγξτε στο BIOS για μια σειρά από παραμέτρους που ελέγχουν την ισχύ του επεξεργαστή ανάλογα με το φόρτο. Αυτές οι παράμετροι είναι: C1E, AMD Cool ‘n’ Quiet, Virtualization, Intel SpeedStep και ACPI (με S1 για sleep και S3 για Hibernate). Φυσικά, ρυθμίστε να κλείνει (sleep, hibernate) ο υπολογιστής μέσα από τη Διαχείριση Ισχύος των Windows.
Οι προχωρημένοι χρήστες που διαθέτουν επεξεργαστές υψηλών επιδόσεων επειδή μεταξύ άλλων ασχολούνται με το gaming ή το development, καλό θα είναι να σκεφτούν την περίπτωση του underclocking (αντίθετο του overclocking) όταν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους για τις συγκεκριμένες λειτουργίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4. Κάρτα γραφικών


Οι hardcore gamers, με ισχυρές κάρτες γραφικών που μπορεί να καταναλώνουν και πάνω από 300Watt, μπορούν να σκεφτούν τη λύση του underclocking όταν δε χρειάζονται υψηλές επιδόσεις.

Πολλά από τα συστήματα που κυκλοφορούν διαθέτουν δύο κάρτες γραφικών, μία ενσωματωμένη στον επεξεργαστή και μία διακριτή. Αν το σύστημά σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, είτε διαθέτετε διακριτή κάρτα της NVIDIA είτε της AMD, θα βρείτε στο δικό τους control panel ένα πλάνο εναλλαγής των καρτών (ενσωματωμένης και διακριτής) ανάλογα με την εφαρμογή που τρέχετε. Οι περισσότερες εφαρμογές τρέχουν άψογα με την ενσωματωμένη κάρτα της οποίας η κατανάλωση είναι μικρότερη από της διακριτής. Φυσικά, υπάρχουν εφαρμογές, όπως για παράδειγμα o VLC player που θέλουν οπωσδήποτε τη διακριτή για να λειτουργήσουν.
Οι hardcore gamers, με ισχυρές κάρτες γραφικών που μπορεί να καταναλώνουν και πάνω από 300Watt, μπορούν επίσης να σκεφτούν τη λύση του underclocking κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

5. Μνήμη
Η χρήση περισσότερης μνήμης μειώνει έστω και σε πάρα πολύ μικρό βαθμό την κατανάλωση για ένα απλό λόγο: όταν η μνήμη δεν είναι αρκετή για να «χωρέσει» την εργασία της χρησιμοποιείται ο δίσκος (swapfile), ο οποίος δεν παύει να είναι ένα μέσο με μηχανικά μέρη και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια όταν χρησιμοποιείται. Όπως μπορείτε να δείτε στο you.gr (http://www.you.gr/proionta/ypologistes-anavathmisi-perifereiaka/exartimata-desktop-pc-anavathmisis/mnimes-ram) με λίγα χρήματα μπορείτε να αυξήσετε τη μνήμη του υπολογιστή σας.

6. Δίσκος
Η διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ ενός HDD και ενός SSD είναι μεγάλη καθώς ο πρώτος χρησιμοποιεί μηχανικά μέρη που απαιτούν περισσότερη ισχύ. Αν πρόκειται να αγοράσετε ένα δεύτερο δίσκο, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε την περίπτωση να επιλέξετε έναν δίσκο SSD που να τον έχετε ως κύριο και να αγοράσετε ένα kit μετατροπής του HDD που είχατε σε εξωτερικό ώστε να τον χρησιμοποιείτε όταν απαιτείται. Με τις τιμές των SSD να έχουν πιο προσιτές, όπως μπορείτε να δείτε στο you.gr (http://www.you.gr/proionta/ypologistes-anavathmisi-perifereiaka/exartimata-desktop-pc-anavathmisis/solid-state-drives-%28ssd%29), ίσως να πρέπει να σκεφτείτε τη λύση τους αφού μπορούν να δώσουν και μια σημαντική ώθηση στις επιδόσεις του υπολογιστή σας.
Και στην περίπτωση του δίσκου πάντως, τα Windows διαθέτουν διαχείριση της ισχύος τους μετά από κάποια ώρα αδράνειας, οπότε καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από εκεί.

7. Τροφοδοτικό


Προτιμήστε ένα τροφοδοτικό με απόδοση από 80% και πάνω καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της απόδοσης, τόσο το καλύτερο για την τσέπη σας και το περιβάλλον.

Το τροφοδοτικό δεν είναι σαν τα άλλα υποσυστήματα όπου είτε το κέρδος είναι μικρό, είτε υπάρχει επίπτωση στις επιδόσεις (εκτός από την οθόνη). Μια προσεκτική επιλογή τροφοδοτικού μπορεί να σας γλιτώσει αρκετά χρήματα και πριν αρχίσετε την αναζήτησή του συμβουλευτείτε τον εξαιρετικό οδηγό αγοράς σε προηγούμενο άρθρο μας (“PSU buying guide”).
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του τροφοδοτικού είναι η απόδοση (efficiency). Απόδοση είναι το ποσοστό της συνολικής ισχύος εξόδου συνεχούς ρεύματος σε σχέση με τη συνολική ισχύ του εναλλασσόμενου ρεύματος. Με απλά λόγια, δείχνει το ρεύμα που καταναλώνει το τροφοδοτικό από το δίκτυο του σπιτιού (και επηρεάζει το λογαριασμό της ΔΕΗ) σε σχέση το ρεύμα που ζητούν τα υποσυστήματα. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο το καλύτερο για την τσέπη σας και το περιβάλλον. Προτιμήστε λοιπόν ένα τροφοδοτικό με απόδοση από 80% και πάνω.
Για παράδειγμα, αν τα υποσυστήματα του υπολογιστή απαιτούν συνολικά 300W για τη λειτουργία τους, ένα τροφοδοτικό με απόδοση 85% θα χρειαστεί 353W από το δίκτυο του σπιτιού. Το μεγαλύτερο μέρος από το 15% που χάνεται γίνεται θερμότητα. Όσο πιο μικρό είναι αυτό το ποσοστό (που γίνεται θερμότητα) τόσο το καλύτερο γενικότερα για το σύστημά σας που λειτουργεί πιο αξιόπιστα, αλλά και για την ηρεμία σας (οι ανεμιστήρες λειτουργούν σε πιο χαμηλές στροφές) και την τσέπη σας (μειώνεται ο λογαριασμός ρεύματος).
Στο you.gr θα βρείτε αρκετά τροφοδοτικά με απόδοση πάνω από 80% (http://www.you.gr/proionta/ypologistes-anavathmisi-perifereiaka/exartimata-desktop-pc-anavathmisis/trofodotika?zpsu2_energyef=4,2,3), ενώ πολλά αυτά διαθέτουν και αποσπώμενα καλώδια (http://www.you.gr/proionta/ypologistes-anavathmisi-perifereiaka/exartimata-desktop-pc-anavathmisis/trofodotika?zpsu2_energyef=4,2,3&zpsu2_modular_cables=1).

8. Δεύτερο PC σε δράση;
Αν διαθέτετε κάποιο παλαιότερο δεύτερο PC που το χρησιμοποιείτε για παράπλευρες εργασίες (π.χ. κατέβασμα από το Internet, media server), εξετάστε σοβαρά την περίπτωση να το αντικαταστήσετε με άλλο PC ή άλλη συσκευή. Πιο συγκεκριμένα, αν διαθέτετε κάποιο notebook προτιμήστε το, καθώς σε γενικές γραμμές ένα notebook (ακόμα και πιο παλιό) καταναλώνει λιγότερο ρεύμα. Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο, εξετάστε την περίπτωση αντικατάστασής του από μια άλλη συσκευή όπως ένα tablet, ένα media player ή ένα Raspberry Pi. Όσον αφορά στο Raspberry Pi, αυτή η μικρή συσκευή μπορεί να πάρει πλήθος ρόλων και η κατανάλωσή της είναι εντυπωσιακά μικρή.
Αν διαθέτετε έναν δυνατό κύριο υπολογιστή, εξετάστε την περίπτωση να αντικαταστήσετε την ύπαρξη του δεύτερου με... μια εφαρμογή virtualization. Οι εφαρμογές αυτές τρέχουν έναν «υπολογιστή» (με ένα οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα) μέσα σε παράθυρο του κύριου υπολογιστή σας. Εσείς μπορείτε να εργάζεστε κανονικά και αυτός ο δεύτερος εικονικός υπολογιστής να εκτελεί άλλες λειτουργίες.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα