Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

PSU buying guide

Μαρ 04 2014
Αν και για πολλούς είναι το πιο αδιάφορο εξάρτημα του υπολογιστή, το τροφοδοτικό αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και καλής λειτουργίας, οπότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του.
PSU buying guide
Οι περισσότεροι χρήστες, όταν αγοράζουν υπολογιστή desktop προσπαθούν να εξαντλήσουν το διαθέσιμο ποσό για να αποκτήσουν καλύτερο επεξεργαστή, ταχύτερη κάρτα γραφικών ή μεγαλύτερο δίσκο. Υπάρχει όμως ένα εξάρτημα που, αν και δε φαίνεται στις προσφορές, είναι το πιο σημαντικό γιατί – πολύ απλά – εγγυάται στο μεγαλύτερο βαθμό τη σωστή λειτουργία του συστήματος και προστατεύει όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Αυτό το εξάρτημα είναι το τροφοδοτικό και αν μέχρι τώρα δεν του δίνατε σημασία, είναι καλό να γνωρίζετε ότι πιθανές δυσλειτουργίες του συστήματός σας ίσως να οφείλονται σε αυτό. Και το χειρότερο είναι πως αυτές οι δυσλειτουργίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν ακόμα και από έμπειρο τεχνικό. Οπότε, αν σκοπεύετε να το αλλάξετε ή να αγοράσετε νέο υπολογιστή, σας παραθέτουμε όλα τα σημεία που πρέπει να προσέξετε.

Πόσα Watt χρειάζομαι;
Το πρώτο κρίσιμο μέγεθος είναι η ισχύς εξόδου του τροφοδοτικού. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει να είναι αυτό το μοναδικό κριτήριο. Η ισχύς εξόδου που μετριέται σε Watt δείχνει πόσες, αλλά και ποιες συσκευές μπορεί να υποστηρίξει το τροφοδοτικό σας, δηλαδή να «σηκώσει» το σύστημά σας. Για να υπολογίσετε τα Watt του τροφοδοτικού σας, πρέπει να αθροίσετε τα Watt κάθε συσκευής που διαθέτει το σύστημά σας, καθώς και των συσκευών που συνδέονται και τροφοδοτούνται από αυτό. Για παράδειγμα, η οθόνη συνδέεται αλλά δεν τροφοδοτείται από το PC, ενώ ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος που δε διαθέτει δικό του τροφοδοτικό παίρνει ρεύμα από το USB, δηλαδή από το PC.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να απλοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μην ξεχάσετε κάποια υποσυστήματα ή συσκευές. Ένα καλό online εργαλείο είναι αυτό της γνωστής για τα τροφοδοτικά της Thermaltake που μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.thermaltake.outervision.com/. Αν θέλετε κάποια εφαρμογή συνεχώς στο PC σας ή είστε power user μπορείτε να επιλέξετε τη δωρεάν Lite ή την επί πληρωμή Pro έκδοση αντίστοιχα του eXtreme Power Supply Calculator.

Όμως, προσοχή, δεν τελειώσατε με αυτό. Το τροφοδοτικό που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει αρκετά μεγαλύτερη ισχύ από το άθροισμα που θα πάρετε. Οι λόγοι για αυτό είναι δύο: α) μια μελλοντική αναβάθμιση με ένα υποσύστημα που θα είναι πιο ενεργοβόρο, β) τα τροφοδοτικά χάνουν ισχύ όσο περνάει ο καιρός.

Ειδικά στην περίπτωση των power users και hardcore gamers, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι δυνατοί επεξεργαστές, και ειδικά οι ισχυρές κάρτες γραφικών, απαιτούν την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα ποιοτικού τροφοδοτικού με μεγάλη ισχύ εξόδου. Για παράδειγμα, μια διπλή κάρτα γραφικών μπορεί να καταναλώνει 300 ή και αρκετά παραπάνω Watt.

Γραμμές τάσης... όπως στο σπίτι


Τις πληροφορίες αντιστοιχίας των γραμμών τάσης με την ένταση θα τις βρείτε γραμμένες πάνω στο τροφοδοτικό σας.

Τα τροφοδοτικά, ειδικά τα υψηλής χωρητικότητας που «σηκώνουν» πολλά και ενεργοβόρα υποσυστήματα, χωρίζουν την ισχύ τους σε πολλαπλές γραμμές (rails) με μικρότερα όρια για καθεμία γραμμή. Αν και αυτό κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα καθώς έχετε να προσέξετε το φορτίο κάθε γραμμής και περισσότερο αυτά των +12V που τροφοδοτούν τον επεξεργαστή και τις κάρτες γραφικών PCIe. Στην περίπτωση αυτών των γραμμών, η ισχύς τροφοδοσίας πρέπει να δίνει τουλάχιστον 18Α (Αμπέρ) για ένα μέσο υπολογιστή σε φόρτο συσκευών, 24A για έναν power user ή gamer με μονή κάρτα γραφικών και περισσότερο από 34A για ένα σύστημα με κάποια διάταξη γραφικών SLI ή CrossFire (σχετικά με τα συστήματα SLI/ CrossFire θα βρείτε και ειδικά τροφοδοτικά). Τις πληροφορίες αντιστοιχίας των γραμμών τάσης με την ένταση θα τις βρείτε γραμμένες πάνω στο τροφοδοτικό σας.

Μία φθηνή εναλλακτική πρόταση είναι τα single-rail τροφοδοτικά που προσφέρουν όλη την ισχύ τους σε όλα τα καλώδια. Αν και αυτό αντίκειται στις προδιαγραφές των τροφοδοτικών ATX, δεν φανερώνει ένα χαμηλής ποιότητας τροφοδοτικό ούτε έχει εμφανίσει προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια.

Απόδοση πάνω απ’ όλα
Η απόδοση του τροφοδοτικού (efficiency) είναι το ποσοστό της συνολικής ισχύος εξόδου συνεχούς ρεύματος σε σχέση με τη συνολική ισχύ του εναλλασσόμενου ρεύματος. Με απλά λόγια, δείχνει το ρεύμα που καταναλώνει το τροφοδοτικό από το δίκτυο του σπιτιού (και επηρεάζει το λογαριασμό της ΔΕΗ) σε σχέση το ρεύμα που ζητούν τα υποσυστήματα. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο το καλύτερο για την τσέπη σας και το περιβάλλον. Προτιμήστε λοιπόν ένα τροφοδοτικό με απόδοση από 80% και πάνω.

Για παράδειγμα, αν τα υποσυστήματα του υπολογιστή απαιτούν συνολικά 300W για τη λειτουργία τους, ένα τροφοδοτικό με απόδοση 85% θα χρειαστεί 353W από το δίκτυο του σπιτιού. Το μεγαλύτερο μέρος από το 15% που χάνεται γίνεται θερμότητα. Όσο πιο μικρό είναι αυτό το ποσοστό (που γίνεται θερμότητα) τόσο το καλύτερο γενικότερα για το σύστημά σας που λειτουργεί πιο αξιόπιστα, αλλά και για την ηρεμία σας αφού οι ανεμιστήρες λειτουργούν σε πιο χαμηλές στροφές.

Καλώδια και συνδέσεις

 
Πολλά τροφοδοτικά διαθέτουν connectors και μπορείτε να συνδέσετε μόνο τα απαραίτητα καλώδια για την τροφοδοσία του υπολογιστή σας.

Το πρώτο που έχετε να ελέγξετε σχετικά με τις καλωδιώσεις του τροφοδοτικού είναι να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των υποσυστημάτων σας από πλευράς σύνδεσης. Δηλαδή, να ταιριάζουν οι ακροδέκτες των καλωδίων του τροφοδοτικού στις υποδοχές των υποσυστημάτων. Για παράδειγμα, η τροφοδοσία του mainboard απαιτεί καλώδιο 20 ή 24 επαφών, η τροφοδοσία του επεξεργαστή (συνδέεται και αυτή στο mainboard) απαιτεί καλώδιο 4 ή 8 επαφών, κ.ο.κ.

Το επόμενο στο οποίο αξίζει να δώσετε σημασία είναι η δυνατότητα αφαιρούμενων καλωδίων. Πολλά τροφοδοτικά διαθέτουν connectors (τα καλώδια δε βγαίνουν από το εσωτερικό του τροφοδοτικού) και μπορείτε να συνδέσετε μόνο τα απαραίτητα καλώδια για την τροφοδοσία του υπολογιστή σας. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο τακτοποιημένο και καθαρό εσωτερικό του υπολογιστή, γεγονός που βοηθά τη ροή του αέρα και κατά συνέπεια την καλύτερη ψύξη του.

Το βαρύ τροφοδοτικό...
… είναι και καλύτερης ποιότητας. Πρόκειται για έναν μη τεκμηριωμένο «νόμο» που κυριαρχεί στα τροφοδοτικά, ωστόσο στη συντριπτική πλειονότητά τους έχει αποδειχθεί σωστός. Τα μεγαλύτερα και βαρύτερα εξαρτήματα (όπως οι πυκνωτές) φανερώνουν ένα πιο αξιόπιστο τροφοδοτικό με περισσότερη ανοχή. Δε χρειάζεται να έχετε μαζί σας ζυγαριά, θα καταλάβετε εύκολα τη διαφορά ενός ποιοτικού από ένα μη ποιοτικό τροφοδοτικό.

Ανεμιστήρες


Κάποια τροφοδοτικά χρησιμοποιούν μεγάλους ανεμιστήρες των 12 εκατ. ή και παραπάνω (στη φωτογραφία ανεμιστήρας των 13,5 εκατ.) σε χαμηλότερες στροφές ανά λεπτό (rpm) ώστε να διατηρήσουν το θόρυβο σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως αναφέραμε, επειδή όλα τα τροφοδοτικά έχουν κάποια απόδοση (efficiency) και ποτέ αυτή η απόδοση δεν είναι 100%, στο εσωτερικό του τροφοδοτικού αναπτύσσεται θερμότητα. Οπότε απαιτείται ένας ή περισσότεροι ανεμιστήρες που θα διατηρήσουν το τροφοδοτικό σε λειτουργία. Κάποια τροφοδοτικά χρησιμοποιούν μεγάλους ανεμιστήρες των 12 εκατ. ή και παραπάνω σε χαμηλότερες στροφές ανά λεπτό (rpm) ώστε να διατηρήσουν το θόρυβο σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης, πολλά τροφοδοτικά διαθέτουν αυτόματη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής του ανεμιστήρα ανάλογα με την θερμοκρασία στο εσωτερικό.

Υπάρχουν και άλλα σημεία που πρέπει να προσέξετε, ιδιαίτερα τεχνικά, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι απίθανο να οδηγηθείτε σε μια κακή ή μέτρια αγορά. Πάντως, προτιμήστε το τροφοδοτικό μιας εταιρείας που έχει καλή φήμη και δείτε τι γράφουν στο Internet άλλοι χρήστες για την εταιρεία αυτή και το μοντέλο που σας ενδιαφέρει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν αντιληφθείτε κάποια βλάβη στο τροφοδοτικό σας ή θέλετε να καθαρίσετε τον ανεμιστήρα του, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ δεν πρέπει να ανοίξετε το τροφοδοτικό σας. Μια τέτοια επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό ηλεκτρονικό. Ακόμα κι αν κλείσετε τον υπολογιστή, αφαιρέσετε την τροφοδοσία και βγάλετε το τροφοδοτικό από το PC, το τροφοδοτικό συνεχίζει να έχει ρεύμα στο εσωτερικό του (στους πυκνωτές) για αρκετή ώρα.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα