Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
ΕλλάδαΚύπρος
Τιμή: 

SSD buying guide

Μαρ 24 2014
Οι SSDs αποτελούν έναν καλό τρόπο για να δώσετε ώθηση στο σύστημά σας και να δείτε τις εφαρμογές σας να τρέχουν ταχύτερα, πολύ ταχύτερα!
SSD buying guide
Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να βελτιώσετε σημαντικά και άμεσα τις επιδόσεις του υπολογιστή σας, οι SSDs (solid state drives) είναι η καλύτερη λύση. Οι SSDs δε χρησιμοποιούν μηχανικά μέρη, όπως οι συμβατικοί δίσκοι HDDs, αλλά chip blocks και με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία. Λόγω της κατασκευής τους όμως, οι SSDs είναι πολύ ακριβότεροι από τους HDDs και συνήθως αυτά τα δύο είδη συνυπάρχουν σε ένα σύστημα. Σε ένα τέτοιο σύστημα, ο SSD είναι ο κύριος δίσκος που έχει τα Windows, τις εφαρμογές και ένα «χώρο εργασίας», ενώ ο HDD αποθηκεύει αρχεία όπως ταινίες, μουσική, κλπ. Αν και στο παρελθόν οι τιμές τους επέτρεπαν μόνο την αγορά μονάδων μικρής χωρητικότητας (60 ή 120GB), πλέον μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερους δίσκους (240GB) σε αρκετά προσιτή τιμή. Βέβαια, στην ίδια τιμή μπορείτε να αποκτήσετε έναν HHD των 2ΤΒ, αλλά... μην κάνετε αυτή τη σύγκριση. Όπως αναφέραμε, οι SSDs απευθύνονται σε όσους αναζητούν καλύτερες επιδόσεις και όχι χωρητικότητα.Με έναν SSD, oι εφαρμογές σας εκκινούν άμεσα και το άνοιγμα και κλείσιμο των αρχείων γίνεται σε χρόνο μηδέν, ενώ τεράστια είναι και η διαφορά που θα δείτε στην αντιγραφή αρχείων.

Αποφασίζοντας την αγορά ενός SSD θα πρέπει να γνωρίζετε τι να περιμένετε όσον αφορά στις επιδόσεις, δηλαδή σε ποιες λειτουργίες θα κερδίσετε σημαντικά σε ταχύτητα. Τη μεγαλύτερη διαφορά θα τη δείτε στην εκκίνηση των Windows καθώς σε λίγα δευτερόλεπτα το σύστημά σας θα είναι έτοιμο για χρήση. Οι εφαρμογές σας εκκινούν άμεσα και το άνοιγμα και κλείσιμο των αρχείων γίνεται σε χρόνο μηδέν, ενώ τεράστια είναι και η διαφορά που θα δείτε στην αντιγραφή αρχείων. Ως γενικό κανόνα κρατήστε ότι επωφελούνται σημαντικά οι εφαρμογές και λειτουργίες που συνεργάζονται συχνά με το δίσκο, όπως η μετατροπή ενός αρχείου ή το rendering ενός βίντεο. Αντίθετα, σε λειτουργίες όπως το gaming, όπου η «συμμετοχή» του δίσκου είναι αμελητέα (ειδικά σε ένα ισχυρό gaming σύστημα), δε θα δείτε κάποια βελτίωση. Αυτή η βελτίωση που αναφέραμε (σε συγκεκριμένες λειτουργίες) μπορεί να έρθει με την αγορά οποιουδήποτε SSD, ωστόσο και εδώ υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά του.

Χωρητικότητα
Οι χωρητικότητες των SSDs ξεκινούν αρκετά χαμηλότερα από των HDDs και καταλήγουν επίσης χαμηλότερα. Θα βρείτε SSDs των 60/64GB, 120/128GB, 180GB, 240/256GB, 360GB, 480GB, 500/512GB και 1TB με τους τελευταίους να είναι ελάχιστοι. Το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά σε κάποιες κατηγορίες, π.χ. 60 αντί για 64GB, οφείλεται στον controller και τη μνήμη. Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα να αποφύγετε τις μικρές χωρητικότητες κάτω από 128GB, καθώς Windows και εφαρμογές καταναλώνουν αρκετό χώρο. Αν ο SSD πρόκειται να τοποθετηθεί σε laptop, όπου θα είναι και ο μοναδικός δίσκος, καλύτερα να προτιμήσετε ένα μοντέλο των 180GB ή των 240/256GB. Αν πρόκειται να τοποθετηθεί σε desktop, κινηθείτε στις ίδιες κατηγορίες εκτός αν χρησιμοποιείτε ελάχιστες εφαρμογές οπότε μπορείτε να εξετάσετε και την αγορά ενός μοντέλου στα 128GB.Αν ο SSD πρόκειται να τοποθετηθεί σε laptop, όπου θα είναι και ο μοναδικός δίσκος, καλύτερα να προτιμήσετε ένα μοντέλο των 180GB ή των 240/256GB.

Controller
Πρόκειται για το chip «τροχονόμο» που ελέγχει την κυκλοφορία των δεδομένων μεταξύ του SATA interface του PC και των NAND chips του δίσκου. Όσο κι αν δε φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία, ο controller είναι από τα πιο σημαντικά μέρη ενός SSD σχετικά με την ταχύτητα και την αξιοπιστία του. Αν και το ιδανικό είναι δίσκος και controller να είναι από τον ίδιο κατασκευαστή, αυτό συναντάται σε λίγα μοντέλα (π.χ. της Samsung), οπότε προσπαθήστε τουλάχιστον ο κατασκευαστής του controller να είναι γνωστός (p.x. Intel, Indilinx, Micron, κλπ). Μια έρευνα στο Web θα σας αποκαλύψει γρήγορα τα ονόματα που μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Interface
Αν και η συντριπτική πλειονότητα των μοντέλων που κυκλοφορούν είναι συμβατά με το SATA III των 6Gbps, θα πρέπει να το υποστηρίζει και ο υπολογιστής. Αν και ένας δίσκος SATA III λειτουργεί κανονικά σε οποιοδήποτε υπολογιστή (λόγω προς τα πίσω συμβατότητας των interfaces), μόνο αν υποστηρίζεται και από το PC θα μπορέσετε να απολαύσετε τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να προσφέρει ο δίσκος σας. Σε κάθε περίπτωση, κινηθείτε προς την αγορά ενός SATA III καθώς θα μπορέσετε να τον τοποθετήσετε και ένα νέο σύστημα αργότερα.

Μέγεθος & πάχος
Οι περισσότεροι SSDs ακολουθούν το στάνταρ των 2,5’’ σε πλάτος, δηλαδή το μέγεθος των δίσκων που συναντάμε στα laptop. Έτσι, ένας SSD μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει έναν HDD στο laptop, ενώ για την τοποθέτησή του σε desktop μπορεί να χρειαστεί ένα προσαρμογέας από 2,5’’ σε 3,5’’. Όμως, οι SSDs παρουσιάζουν διαφορές ως προς το ύψος και όσο κι αν αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα σε ένα desktop, στο laptop ο χώρος είναι περιορισμένος και πρέπει να εξεταστεί. Συνήθως, οι SSDs διαθέτουν πάχος 7 ή 9,5 χιλιοστά (υπάρχουν και μοντέλα στα 12 χιλ.), οπότε αν διαθέτετε κάποιο από τα πολύ λεπτά laptop ή ultrabook, θα πρέπει να στραφείτε σε μοντέλα των 7 χιλ. Σε κάθε περίπτωση, ελέγξτε το στα χαρακτηριστικά του laptop.Oι SSDs παρουσιάζουν διαφορές ως προς το ύψος και όσο κι αν αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα σε ένα desktop, στο laptop ο χώρος είναι περιορισμένος και πρέπει να εξεταστεί.

Εγγύηση & Write Cycles
Η αγορά ενός SSD, όσο κι αν έχουν μειωθεί οι τιμές, αποτελεί μια σημαντική επένδυση οπότε θα πρέπει να δώσετε σημασία στην εγγύηση και όχι μόνο. Η ελάχιστη, αλλά ταυτόχρονα και πιο συνηθισμένη, είναι η εγγύηση των τριών ετών, με αρκετά μοντέλα να έχουν 5 χρόνια και ελάχιστα να διαθέτουν 7 χρόνια. Όμως, η εγγύηση πάνω από τρία χρόνια θα πρέπει να συνδυάζεται και από υψηλό αριθμό write cycles. Τα NAND chips υποστηρίζουν περιορισμένο αριθμό διαγραφών των δεδομένων και με το πέρασμα του χρόνου εμφανίζονται αστοχίες. Γι’ αυτό οι κατασκευαστές εγγυώνται έναν ελάχιστο από write cycles, ωστόσο σπάνια αναφέρουν αυτό τον αριθμό για ευνόητους λόγους. Οι περισσότεροι SSDs προσφέρουν 3000 έως 5000 κύκλους διαγραφών και όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο το καλύτερο.

Μνήμη NAND
Το χαρακτηριστικό αυτό αναφέρεται περισσότερο για λόγους πληρότητας του άρθρου αφού, μεταξύ των κυρίαρχων ειδών MLC (multi-level cell) και SLC (single-level cell), οι οικιακοί SSDs χρησιμοποιούν MLC. Η μνήμη αυτή είναι πιο προσιτή σε τιμή και μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερη πληροφορία σε κάθε cell. Από την άλλη, η ακριβότερη SLC είναι αρκετά πιο αξιόπιστη από την MLC. Για να μετριάσουν αυτή τη διαφορά, τα μοντέλα με MLC ενσωματώνουν ECC (error correcting code) για διόρθωση λαθών στα δεδομένα εγγραφής οπότε απλά ελέγξτε για αυτό το χαρακτηριστικό.Η ελάχιστη, αλλά ταυτόχρονα και πιο συνηθισμένη, είναι η εγγύηση των τριών ετών, με αρκετά μοντέλα να έχουν 5 χρόνια και ελάχιστα να διαθέτουν 7 χρόνια.

Υποστήριξη TRIM
Η λειτουργία TRIM επιτρέπει σε ένα λειτουργικό σύστημα να διαχειρίζεται καλύτερα τη διαγραφή δεδομένων από τη NAND ενός SSD. Όπως είναι γνωστό, όταν διαγράφετε ένα αρχείο, απλά το μαρκάρετε ως μη ανιχνεύσιμο και αυτό ισχύει για όλους τους δίσκους. Ωστόσο, οι SSDs παρουσιάζουν αδυναμία στην μόνιμη διαγραφή των αρχείων και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της απόδοσης με τον καιρό. Εδώ μεσολαβεί η λειτουργία TRIM των σύγχρονων λειτουργικών συστημάτων που βοηθά τους SSDs να γνωρίζουν ποια αρχεία μπορούν να διαγραφούν μόνιμα. Αν και οι περισσότεροι SSDs διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό, ελέγξτε το οπωσδήποτε.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα