Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Apple Watch

Μαρ 16 2015
Η πολυαναμενόμενη πρόταση της Apple στα smartwatches είναι έτοιμη πλέον να φορεθεί και, λόγω των πολλών επιλογών στην εμφάνισή της, θα ταιριάζει σίγουρα στις προτιμήσεις σας.
Apple Watch
Την πρώτη φορά που είδαμε το Apple Watch στο Discover δεν ήταν παρά μια… ανακοίνωση μαζί με το iPhone 6. Πλέον, η συσκευή είναι έτοιμη να φορεθεί και επιστρέφει στο Discover για μια πιο… κοντινή ματιά.

Το Apple Watch προφανώς και δεν είναι το πρώτο smartwatch, αλλά είναι το πρώτο από την Apple. Δεδομένου ότι η αμερικανική εταιρεία κάνει τα πάντα με το δικό της τρόπο, δεν είναι παράξενο που το νέο της δημιούργημα τραβά, όχι μόνο την προσοχή των Apple fanboys και των gadget freaks, αλλά και των λατρών των καλών ρολογιών. Σε αντίθεση με άλλες προτάσεις στην κατηγορία, το Apple Watch φιλοδοξεί να αποκτήσει διττό χαρακτήρα, τόσο εκείνον του gadget/smartwatch όσο και εκείνον του κλασικού ρολογιού/κοσμήματος.

Για αυτό και η Apple μιλά με όρους “κολεξιόν” όταν θέλει να εξηγήσει τις τρεις βασικές εκδόσεις του ρολογιού. Το ρολόι λοιπόν έρχεται σε τρεις μορφές που ονομάζονται Apple Watch Sport, Apple Watch αλλά και Apple Watch Edition. Σε κάθε περίπτωση διατίθεται σε δύο μεγέθη. Αλλά αντί να γίνεται λόγος για διαγώνιο οθόνης, αναφέρεται η κάθετη διάσταση του ρολογιού, η οποία μπορεί να είναι είτε 38 είτε 42 χιλιοστά.

To Apple Watch Sport έχει σώμα επεξεργασμένου αλουμινίου (ώστε να είναι πιο ανθεκτικό από το συνηθισμένο) την ώρα που η οθόνη προστατεύεται από χημικά ενισχυμένο γυαλί. Το Apple Watch με τη σειρά του έχει σώμα από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ η οθόνη καλύπτεται από ακόμη πιο ανθεκτικό sapphire glass. Τον ίδιο τύπο γυαλιού συναντούμε και στο Apple Watch Edition, αλλά εδώ το σώμα είναι φτιαγμένο από χρυσό 18 καρατίων. Και αυτός βέβαια αποτελεί νέο, επεξεργασμένο κράμα ώστε να είναι πιο ανθεκτικός από τα πιο τυπικά κράματα. Τονίζοντας ότι το Apple Watch είναι και προϊόν προσωπικής έκφρασης, κάθε κολεξιόν συνοδεύεται από πάμπολλες επιλογές σε λουράκια. Πλαστικά, μεταλλικά, δερμάτινα, κλείνουν με μαγνήτες ή αγκράφες και τελικά προσφέρουν αρκετούς πιθανούς συνδυασμούς ώστε να είναι πιο απίθανο να μοιάζει η επιλογή του ενός με την επιλογή κάποιου άλλου. Σε αυτό βοηθά και η πληθώρα επιλογών σε “watch faces” δηλαδή στους τρόπους με τον οποίο προβάλλεται η ώρα αλλά και συμπληρωματικές πληροφορίες.Η επικοινωνία μέσω του Apple Watch είναι εφικτή, όχι όμως και η πληκτρολόγηση.

Το Apple Watch πάντως κάθε άλλο παρά αυτόνομο είναι. Προκειμένου να ξεδιπλώσει τις αρετές του απαιτείται να υπάρχει κάπου κοντά ένα σχετικά πρόσφατο iPhone (οτιδήποτε από iPhone 5 και μετά). Το ρολόι είναι σχεδιασμένο για να προβάλει πληροφορίες εφαρμογών που τρέχουν στο τηλέφωνο αλλά και να λειτουργεί ως μεσάζων για κάποιες λειτουργίες. Η επικοινωνία γίνεται πότε μέσω Bluetooth και πότε μέσω WiFi. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει ανάγκη για θύρα και το Apple Watch δεν έχει πουθενά κανένα άνοιγμα. Αυτό έδωσε το περιθώριο στην Apple να ενσωματώσει τα πάντα σε ένα chip, που ονομάζει S1, και να το προστατεύσει έως ένα σημείο από το περιβάλλον. Για αυτό και το Apple Watch, αν και δεν είναι φτιαγμένο για καταδύσεις, δεν έχει να φοβηθεί βρύση, ντους ή βροχή. Αντίστοιχα μονωμένο είναι και το λεγόμενο Taptic Engine, που στην ουσία αποτελεί το μηχανισμό που παρέχει haptic feedback, άρα και τη βάση του Force Touch. Με απλά λόγια κάθε πάτημα συνοδεύεται από ανάδραση ενώ η οθόνη αφής είναι σε θέση να αντιληφθεί και τη δύναμη που ασκείται πάνω της, άρα δεν είναι όλα τα αγγίγματα ίδια για το λογισμικό.

Επιπλέον, στο κάτω μέρος του ρολογιού υπάρχουν αισθητήρες που αντιλαμβάνονται πότε υπάρχει επαφή με το δέρμα του χρήστη και κατά τα άλλα παίρνουν διάφορες μετρήσεις, ακόμη και για τους παλμούς της καρδιάς. Η πληροφορία αυτή μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιείται τελείως “κοσμητικά” αφού μπορεί να αποσταλεί ως “μήνυμα” αλλά μπορεί να παρακολουθήσει και την εξέλιξή τους σε συνδυασμό με την εφαρμογή Health που τρέχει στο iPhone. Στο τελευταίο εμφανίζεται μια ακόμη εφαρμογή όπου καταγράφονται οι μετρήσεις δραστηριότητας ώστε ο χρήστης να έχει εικόνα την καθημερινότητάς του, χωρίς να λείπουν προτροπές για καλές πρακτικές. Η επαφή με το δέρμα του χρήστη πάντως παίζει και άλλο ρόλο αφού ενεργοποιεί το Apple Pay, σύστημα δηλαδή ανέπαφων πληρωμών που για την ώρα δεν απασχολεί την Ελλάδα. Πάντως κάθε φορά που ο χρήστης φορά το ρολόι ζητείται κωδικός για λόγους ασφαλείας. Αν κάποιος το βγάλει και το ξαναφορέσει, τότε πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία. Για αυτό και η Apple επιτρέπει την ολοκλήρωση συναλλαγών μέσω του Apple Watch, χωρίς να μεσολαβήσει επιπλέον βήμα στο iPhone.Με πλάνα σαν και αυτά η Apple τονίζει ότι το Apple Watch εκτός από gadget, μπορεί να είναι και κόσμημα.

Όσο παράξενο και αν φαντάζει, η αφή είναι ένας αλλά όχι απαραίτητα ο επικρατέστερος τρόπος αλληλεπίδρασης με το ρολόι. Κι αυτό διότι σε τόσο μικρές οθόνες το ίδιο το δάκτυλο του χρήστη καταλήγει να κρύβει πολλές πληροφορίες. Για αυτό το λόγο υπάρχει ένα κανονικό πλήκτρο που λειτουργεί ως συντόμευση για τους στενότερους φίλους, αλλά και η φαινομενικά παραδοσιακή “ροδέλα”. Η τελευταία, που αναφέρεται ως Digital Crown, φυσικά δεν χρησιμοποιείται για κούρδισμα αλλά για πλοήγηση στη home screen που μπορεί κάλλιστα να είναι γεμάτη εφαρμογές. Έτσι δεν χάνεται η ορατότητα και η τελική επιλογή μπορεί να γίνει με ένα απλό άγγιγμα. Περιθώριο πληκτρολόγησης δεν υφίσταται σε τέτοιο μέγεθος οθόνης, άρα η όποια γραπτή απάντηση σε μήνυμα, email κ.λπ. είτε θα γίνεται μέσω του τηλεφώνου είτε με φωνητική πληκτρολόγηση.

Αν δεν υπάρχει καμία θύρα τότε πώς φορτίζεται το Apple Watch; Με επαγωγή. Ο φορτιστής του δεν είναι παρά ένα κομμάτι μέταλλο που προσαρμόζεται με μια κίνηση, χάρη στη βοήθεια ενός μαγνήτη, στο κάτω μέρος του ρολογιού. Η Apple υπόσχεται αυτονομία 18 ωρών σε διάφορα σενάρια χρήσης, άρα θεωρείται δεδομένο ότι κάθε βράδυ ο χρήστης θα το αφήνει για φόρτιση.Ένα από τα πολλά watch faces, το οποίο μάλιστα προβάλει και επιπλέον πληροφορίες.

Ωραία όλα αυτά βέβαια, αλλά η πιο δόκιμη απορία των περισσοτέρων σχετίζεται με το τι μπορεί να προσφέρει τελικά ένα smartwatch. Προφανώς όχι μόνο εναλλακτικό τρόπο ανέπαφων πληρωμών. Η Apple αντιμετωπίζει το νέο μέλος της προϊοντικής της οικογένειας ως το πιο προσωπικό σύστημα που σχεδίασε ποτέ και στόχος είναι να μην κάνει τα πάντα, αλλά να κάνει αυτό που πρέπει, όταν πρέπει. Η οθόνη ενεργοποιείται λοιπόν όταν γίνεται αντιληπτό ότι ο χρήστης σηκώνει το χέρι του, είτε για να δει την ώρα, είτε για περαιτέρω αλληλεπίδραση. Κλήσεις, μηνύματα, ειδοποιήσεις και λοιπά εμφανίζονται, εφόσον το επιλέξει κανείς, στην οθόνη, ή γίνονται αντιληπτές με απλό tap από την Taptic Engine στον καρπό του χρήστη. Οι εφαρμογές δεν φιλοδοξούν να είναι πλήρη υποκατάστατα, μπορούν όμως να προσφέρουν πληροφορίες σε μεμονωμένες και γρήγορα προσπελάσιμες οθόνες, τις οποίες η Apple ονομάζει “glances”.

Το Apple Watch φιλοδοξεί λοιπόν να είναι ένα smartwatch που όχι μόνο “δένει” ακόμη περισσότερο τους κατόχους iPhone στην πλατφόρμα iOS, αλλά να είναι αγόγγυστα χρήσιμο, “αόρατο” στη χρήση, να είναι εκεί όταν χρειάζονται μερικές πολύτιμες “ματιές” και να φιλτράρει ό,τι πιο σημαντικό από την πληθώρα των ειδοποιήσεων που θεωρείται δεδομένη πλέον σε κάθε smartphone. Και μέσα σε όλα αυτά, ελπίζει να είναι όσο μοναδικό μπορεί να είναι και ένα οποιοδήποτε άλλο όμορφο ρολόι.


Δείτε τα βίντεο:

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα