Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Nikon Coolpix L340

Μαρ 13 2015
Η αγορά μιας compact φωτογραφικής μηχανής δε σημαίνει απαραίτητα υποχωρήσεις στο οπτικό zoom αν μιλάμε για την Coolpix L340 της Nikon.
Nikon Coolpix L340
Πολύ απλά, κάποιες φορές χρειάζεται zoom. Πολύ zoom. Καλοί οι μεγάλοι αισθητήρες σε μηχανές μικρού μεγέθους, αλλά το πολύ zoom είναι και πολύ ακριβό άθλημα, και διόλου εργονομικό μάλιστα, σε μηχανές με μεγάλους αισθητήρες. Για αυτό και λύσεις σαν την Coolpix L340 της Nikon, αν και λίγες σε απόλυτους αριθμούς, εξακολουθούν να έχουν, δικαίως, τη δική τους θέση στην αγορά.

Η Coolpix L340 δεν προσπαθεί να είναι εξωτική, όσο πρακτική φωτογραφική μηχανή. Χρησιμοποιεί αισθητήρα CCD, με μέγεθος 1/2.3” και ανάλυση 20.2 megapixels. Αυτό σημαίνει ότι από άποψη μεγέθους και βασικών χαρακτηριστικών εντάσσεται ξεκάθαρα στην κατηγορία των μηχανών compact. Φυσικά η Nikon δεν πρόκειται ποτέ να πει ότι αυτό το μοντέλο προσπαθεί να ξεχωρίσει σε τέτοιο επίπεδο. Θα πει όμως, λογικά κιόλας, ότι το μυστικό είναι ο φακός που χρησιμοποιεί σε αυτό το μοντέλο.

Είναι κατασκευής της ίδιας φυσικά και φέρει και οπτικό σταθεροποιητή (άρα και τη σχετική στάμπα VR) και προσφέρει 28x zoom. Αυτός ο αριθμός δηλώνει ουσιαστικά ότι ο φακός μπορεί να μεγεθύνει οπτικά κατά 28 φορές το όποιο θέμα/είδωλο. Παίζει πάντα ρόλο όμως από ποιο εύρος ξεκινά και σε ποιο καταλήγει. Για αυτό και εδώ χωρά μια μικρή εμμονή με τους αριθμούς. Το εύρος των εστιακών αποστάσεων λοιπόν, σε όρους φιλμ όπως πάντα, είναι 22,5 έως 630 χιλιοστά. Δεδομένου ότι ο πρώτος αριθμός είναι ουσιωδώς μικρότερος του 30, είναι ξεκάθαρο ότι η Coolpix L340 έχει ιδιαίτερα ευρυγώνιο φακό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα να αποτυπωθεί κάποιο μεγάλο κτίριο, μια μεγάλη παρέα ή κάτι ανάλογο, ο χρήστης δεν θα χρειαστεί να κάνει πίσω με την ελπίδα να χωρέσουν όλα στο κάδρο πριν τελικά “βρει” κάπου η πλάτη του ίδιου.Το πολύ zoom σημαίνει ότι η μηχανή δεν μπορεί να είναι λιλιπούτεια. Το μέγεθος όμως προσθέτει σταθερότητα.

Στο άλλο άκρο, σημαίνει ότι, έστω με λίγη υπομονή (καλή η σταθεροποίηση εικόνας, αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι όσο πιο πολύ ζουμάρουμε τόσο περισσότερο ωφελεί αν είμαστε σταθεροί), το κοντινό πλάνο, για video και φωτογραφία, δεν αποκλείεται ούτε από κάποια περίεργη γωνιά γηπέδου. Στα δύσκολα το zoom μπορεί να πάει ακόμη παραπέρα, αφού επιτρέπεται ο τετραπλασιασμός του, ψηφιακά και όχι οπτικά βέβαια. Σε τέτοια περίπτωση θεωρείται δεδομένη και η πτώση στην ανάλυση του αρχείου. Και πάλι όμως μένουν αρκετά megapixels ώστε, στα δύσκολα, να είναι χρήσιμο το τελικό αποτέλεσμα.

Με λίγα λόγια έχουμε μεγάλο zoom, μεγάλο εύρος, ευτυχώς όμως έχουμε λύση και για macro, δηλαδή για πολύ κοντινή φωτογράφιση. Με το zoom στο μέσο, η μηχανή μπορεί να απέχει ακόμη και ένα μόλις εκατοστό από το θέμα της, να εστιάσει και να βγάλει σωστή φωτογραφία.

Τα διαφράγματα κινούνται μεταξύ f/3.1 και f/5.9. Συνεπώς ο φακός δεν είναι ο πιο “φωτεινός” που μπορεί να συναντήσει κανείς, αλλά δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα, δεδομένου ότι σε περιπτώσεις σαν και αυτές, με τόσο πολύ διαθέσιμο zoom δηλαδή, συχνά το πιο ανοιχτό διάφραγμα που συναντούμε είναι f/3.5, δηλαδή αφήνουν λιγότερο φως να φτάσει στον αισθητήρα.Φυσικά και υπάρχει ενσωματωμένο αναδυόμενο flash.

Η κλίμακα της ευαισθησίας δεν είναι τεράστια πάντως. Μένει στο διάστημα 80 - 1600, το οποίο είναι και αρκετά λογικό για τα δεδομένα του συγκεκριμένου αισθητήρα. Θα μπορούσε μια εταιρεία να τον “πιέσει” παραπάνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι το αποτέλεσμα βγαίνει σε καλό.

Κάτι που αφορά το video και δεν είναι νέο για χρόνιους χρήστες μηχανών Nikon, αξίζει να αναφερθεί άλλη μια φορά για τους υπολοίπους. Το codec που χρησιμοποιείται είναι το γνωστό και συμβατό με τα πάντα H.264/AVC και ο ήχος μονοφωνικός σε μορφή PCM. Ωστόσο, ο τύπος του τελικού αρχείου είναι .mov, άρα απαιτείται χρήση Quicktime για την αναπαραγωγή του, έστω πριν κάνει κάποιος τον κόπο να το μετατρέψει σε μορφή που ενδεχομένως να τον βολεύει περισσότερο.Οι επιλογές είναι λίγες και όχι τυχαία. Το ζήτημα είναι η απλούστερη δυνατή χρήση.

Η μηχανή αναγνωρίζει κάθε είδους κάρτα SD ως αποθηκευτικό μέσο, ακόμη και SDXC, με χωρητικότητα άνω των 32GB. Δύσκολα χρειάζεται τόσος χώρος βέβαια, εκτός αν προτεραιότητα είναι το video.

Η Coolpix L340 είναι μια προσιτή επιλογή στην κατηγορία που συνήθως ονομάζεται “Bridge” και προσφέρεται για λογής λογής ερασιτέχνες αλλά, πολύ περισσότερο, σε όσους γνωρίζουν ότι αυτό που χρειάζονται πάνω από όλα, αυτό που έχουν διαπιστώσει ότι τους λείπει τις περισσότερες φορές, είναι το μεγάλο και καλό zoom. Ωστόσο καλό είναι να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για manual φωτογράφιση. Αυτό άλλωστε είναι άλλο άθλημα, για άλλες προτάσεις της Nikon.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα