Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Intel Compute Stick STK1AW32SC

Μαρ 08 2016
Το Compute Stick της Intel, που γνωρίσαμε πριν από λίγους μήνες, αναβαθμίστηκε και, στη δεύτερη πλέον έκδοσή του, προσφέρει μια ακόμα καλύτερη εμπειρία computing και entertainment.
Intel Compute Stick STK1AW32SC
Πριν από λίγους μήνες, και συγκεκριμένα στις αρχές του 2015, η Intel «έφερε στον κόσμο» έναν νέο τύπο υπολογιστή, το Compute Stick. Στο Discover εξετάσαμε τόσο το ίδιο, όσο και τον εξαιρετικό «κλώνο» του, το Quest Nano PC. Με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα USB stick, ο υπολογιστής αυτός συνδέεται απ’ ευθείας στην είσοδο HDMI μίας τηλεόρασης ή ενός monitor και, με την προσθήκη πληκτρολογίου και ποντικιού, έχετε ένα πλήρες PC για πλήθος καθημερινών εργασιών.H πιο σημαντική αναβάθμιση του νέου Compute Stick εντοπίζεται στον επεξεργαστή, ο οποίος ανεβάζει τις επιδόσεις του συστήματος και πλέον προσφέρει καλύτερη απόδοση σε κάθε λειτουργία.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά του, ως πρώτο δείγμα του νέου φορμά το Compute Stick του 2015 είχε και κάποια μειονεκτήματα που επισημάνθηκαν από τους χρήστες, όπως για παράδειγμα τις μέτριες επιδόσεις του. Φαίνεται πως η Intel «άκουσε» τους χρήστες του πρώτου Compute Stick και σε μικρό χρονικό διάστημα επέστρεψε με τη δεύτερη έκδοσή του που φέρει βελτιώσεις στα σημεία, τόσες ώστε να γίνει πιο λειτουργικό, αλλά παράλληλα να παραμείνει προσιτό. Παράλληλα, η εταιρεία έκανε σαφή την υποστήριξή της στο νέο τύπο υπολογιστή κυκλοφορώντας και κάποιες πιο ισχυρές, αλλά και πιο ακριβές εκδόσεις του βασισμένες στους επεξεργαστές της Core M.

H πιο σημαντική αναβάθμιση του νέου Compute Stick εντοπίζεται στον επεξεργαστή, ο οποίος ανεβάζει τις επιδόσεις του συστήματος και πλέον προσφέρει καλύτερη απόδοση σε κάθε λειτουργία. Διατηρώντας τον προσανατολισμό του αρχικού συστήματος (media player, τυπικό computing, σύστημα παρουσίασης, thin client, λύση ψηφιακής σήμανσης), το νέο σύστημα είναι ικανό να ανταποκριθεί πιο γρήγορα σε κάθε λειτουργία, ενώ με την ενσωμάτωση των Windows 10 η χρήση του έγινε πιο απολαυστική.Όπως και στο αρχικό μοντέλο, ο επεξεργαστής συνοδεύεται από 2GB μνήμης RAM (τη μέγιστη που υποστηρίζει), αλλά τώρα πλέον η μνήμη είναι DDR3L των 1600MHz και όχι DDR3 των 1333MHz όπως στο αρχικό μοντέλο.

Στο κέντρο λοιπόν του νέου Compute Stick βρίσκεται ο τετραπύρηνος Intel Atom x5-Z3800 στα 1,44-1,84GHz, ο οποίος αντικαθιστά τον επίσης τετραπύρηνο Atom Z3735F του προηγούμενου μοντέλου με συχνότητα λειτουργίας 1,33-1,83GHz. Όσο κι αν φανεί παράξενο, οι επιδόσεις μεταξύ των δύο CPUs είναι πολύ κοντινές, με τον x5-Ζ3800 να υπερτερεί ελάχιστα. Από πού λοιπόν προέρχονται οι αρκετά καλύτερες επιδόσεις του νέου Compute Stick; Η απάντηση εντοπίζεται στην ενσωματωμένη GPU του νέου επεξεργαστή η οποία, αν και χαμηλότερα χρονισμένη από αυτή του Z3735F, αποδίδει καλύτερα σε 3D ωθώντας τις συνολικές επιδόσεις του συστήματος σε καλύτερο επίπεδο. Κατά τα άλλα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο επεξεργαστών είναι σχεδόν κοινά, με σημαντική διαφορά τη μικρότερη λιθογραφία των 14nm του x5-Z3800 έναντι των 22nm του Ζ3735F.

Όπως και στο αρχικό μοντέλο, ο επεξεργαστής συνοδεύεται από 2GB μνήμης RAM (τη μέγιστη που υποστηρίζει), αλλά τώρα πλέον η μνήμη είναι DDR3L των 1600MHz και όχι DDR3 των 1333MHz όπως στο αρχικό μοντέλο. Αυτό φυσικά, έρχεται να προστεθεί στις διαφορές που επηρεάζουν θετικά τις συνολικές επιδόσεις. Από την άλλη, ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος προσφέρεται από το ίδιο μέσο, ένα eMMC SSD των 32GB. Παράλληλα, παραμένει η ικανότητα του συστήματος να δεχτεί κάρτες micro SD (SDXC v3.0 με UHS I-Support) έως 128GB επεκτείνοντας έτσι σημαντικά το μικρό χώρο που αφήνουν ελεύθερο τα Windows. Σημειώνουμε πως οι κάρτες UHS-I πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις από τις Class 10 χάρη στις μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής.Tο νέο Compute Stick διαθέτει υποστήριξη του προτύπου 802.11ac και κεραία 2x2 για το Wi-Fi αφήνοντας πίσω το πρότυπο 802.11n και τη μονή κεραία του αρχικού μοντέλου.

Αναβάθμιση έγινε και στις θύρες του συστήματος καθώς το νέο μοντέλο διαθέτει μία επιπλέον θύρα USB 3.0 που έρχεται να προστεθεί στην υποδοχή καρτών, τη μία θύρα USB 2.0 και τη μία θύρα micro USB για την τροφοδοσία που ενσωμάτωνε το αρχικό μοντέλο. Όπως και με το προηγούμενο μοντέλο, η τροφοδοσία του stick μέσω εξωτερικού τροφοδοτικού είναι απαραίτητη και δε μπορεί να γίνει από κάποια θύρα USB της τηλεόρασης ή της οθόνης. Ωστόσο, αυτό ίσως αλλάξει σε μελλοντικά μοντέλα καθώς η έλευση του νέου προτύπου SuperMHL ίσως επιτρέψει την τροφοδοσία τέτοιων συστημάτων απ’ ευθείας από την είσοδο HDMI.

Ο τομέας της συνδεσιμότητας όμως δέχτηκε μία ακόμα πιο σημαντική αναβάθμιση από την προσθήκη της θύρας USB 3.0. Πλέον, το νέο Compute Stick διαθέτει υποστήριξη του προτύπου 802.11ac και κεραία 2x2 για το Wi-Fi αφήνοντας πίσω το πρότυπο 802.11n και τη μονή κεραία του αρχικού μοντέλου. Με αυτή την αναβάθμιση, η δικτυακή ταχύτητα του νέου μοντέλου είναι μεγαλύτερη κάνοντας το streaming πολύ πιο άνετο. Επίσης, πιο άνετο είναι και το ταυτόχρονο ανέβασμα και κατέβασμα δεδομένων χάρη στη νέα κεραία. Φυσικά, παραμένει η υποστήριξη του Bluetooth 4.0 για την ασύρματη σύνδεση με άλλες συσκευές, ενώ αξίζει να σημειώσουμε τη μετάβαση από το HDMI 1.4a του αρχικού μοντέλου στο HDMI 1.4b στο νεότερο.Το νέο μοντέλο διαθέτει μία επιπλέον θύρα USB 3.0 που έρχεται να προστεθεί στην υποδοχή καρτών, τη μία θύρα USB 2.0 και τη μία θύρα micro USB για την τροφοδοσία που ενσωμάτωνε το αρχικό μοντέλο.

Οι διαστάσεις του νέου μοντέλου δε διαφέρουν σημαντικά από το αρχικό, με μόνο το μήκος του νέου Compute Stick να έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 εκατοστό (μαζί με τη θύρα HDMI η συσκευή έχει σχεδόν το ύψος ενός iPhone 5). Φυσικά, η συσκευή παραμένει αθόρυβη και η κατανάλωση ενέργειας είναι σχεδόν αμελητέα επιτρέποντας να το αφήνετε σε διαρκή λειτουργία. Η σύνδεση πληκτρολογίου και ποντικιού μπορεί να γίνει πολύ απλά με ένα USB hub αν διαθέτετε ενσύρματο εξοπλισμό ή μέσω Bluetooth αν διαθέτετε κάποιο ασύρματο σετ.

Όπως ήταν φυσικό, το νέο μοντέλο έχει εγκαταλείψει τα Windows 8.1 with Bing του αρχικού για τα νέα Windows 10 που είναι πιο «ελαφριά» και διαθέτουν καλύτερες επιδόσεις, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για τη φύση του Compute Stick. Προσθέτοντας την καλύτερη ταχύτητα των Windows 10 στις καλύτερες επιδόσεις του νέου stick, η συνολική εμπειρία από τη χρήση είναι πολύ καλύτερη σε κάθε λειτουργία και σε όποιο ρόλο προσδώσετε στον λιλιπούτειο υπολογιστή σας.Το νέο Compute Stick (δεύτερο από δεξιά) είναι κατά ένα εκατοστό μεγαλύτερο σε μήκος από το προηγούμενο μοντέλο, ενώ κυκλοφορούν και πιο ισχυρές εκδόσεις του (και πιο ακριβές) βασισμένες στους επεξεργαστές Intel Core M.

Όπως αναφέραμε αρχικά, οι ρόλοι στους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο Compute Stick δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με το αρχικό μοντέλο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στις οποίες πρέπει να σταθούμε. Το Compute Stick μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως media player στην τηλεόρασή σας, ως σύστημα που μπορεί να υποστηρίξει info-kiosks ή λύσεις ψηφιακής σήμανσης, ως thin client σε ένα εργασιακό περιβάλλον και φυσικά, ως ένας πλήρης υπολογιστής τυπικών λειτουργιών. Μπορείτε να εργαστείτε με εφαρμογές του Office, να σερφάρετε στο Internet, να διαχειριστείτε το e-mail σας, να συμμετέχετε σε κοινωνικά δίκτυα, κ.ά.

Όμως, λόγω των αυξημένων επιδόσεων της νεότερης έκδοσης κάποια πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα. Για παράδειγμα, αν το χρησιμοποιήσετε ως υπολογιστή, θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε και κάποια απλά παιχνίδια, ενώ αν το χρησιμοποιήσετε ως media player, η αυξημένη επεξεργαστική ισχύς και η καλύτερη δικτυακή επικοινωνία καθιστούν το streaming σε 1080p και 4Κ ιδιαίτερα ομαλό, πολύ καλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Το νέο Compute Stick σας δίνει πλέον περισσότερους λόγους για να το αποκτήσετε και διατηρεί την προσιτή τιμή του. Αν οι απαιτήσεις βρίσκονται εντός του φάσματος λειτουργιών που περιγράψαμε, δείτε το ως μια πολύ σοβαρή εναλλακτική πρόταση.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα