Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Γνωριμία με το Finder Sidebar

Μαρ 08 2017
Η χρήση της πλαϊνής στήλης του Finder μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη καθώς με τις συντομεύσεις επιταχύνει λειτουργίες και δίνει περισσότερη ελευθερία.
Γνωριμία με το Finder Sidebar
Ο Finder είναι το πρόγραμμα που μας επιτρέπει να πλοηγηθούμε στο αποθηκευτικό σύστημα ενός Mac. Εκεί εμφανίζονται πάντα φάκελοι και αρχεία που ανοίγουμε, μεταφέρουμε και τροποποιούμε. Και σε κάθε παράθυρο του Finder που ανοίγουμε, στα αριστερά βρίσκουμε και μια πλαϊνή κάθετη στήλη με ομαδοποιημένες συντομεύσεις.

Αν για κάποιο λόγο δεν εμφανίζεται, αν και πρέπει να εμφανίζεται εξ αρχής, τότε μπορούμε να την αναγκάσουμε να εμφανιστεί πηγαίνοντας στην κατηγορία Προβολή στη Γραμμή μενού και διαλέγοντας Εμφάνιση πλαϊνής μπάρας.

Στην πλαϊνή μπάρα λοιπόν βρίσκουμε συντομεύσεις που ομαδοποιούνται στις εξής κατηγορίες και με τον ακόλουθο τρόπο:

- Αγαπημένα: Όλα τα αρχεία μου, AirDrop, Εφαρμογές, Λήψεις, Ταινίες, Μουσική, Εικόνες, [Φάκελος χρήστη]
- iCloud: iCloud Drive, Γραφείο εργασίας, Έγγραφα
- Κοινόχρηστα: Επιστροφή στο Mac μου, Συνδεδεμένοι διακομιστές, Υπολογιστές Bonjour
- Συσκευές: (το είδος του εκάστοτε Mac), Σκληροί δίσκοι, Εξωτερικοί δίσκοι, CD DVD και iPod
- Ετικέτες: Πρόσφατες ετικέτες, (ονόματα ετικετών)Ο χρήστης μπορεί να καθορίσει τι θέλει να έχει σε πρώτη ζήτηση στην πλαϊνή στήλη.

Μπορεί κάποιες κατηγορίες/συντομεύσεις να μην ενδιαφέρουν έναν χρήστη, αλλά να είναι χρήσιμες για έναν άλλον. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ακριβώς αυτές που θέλει να εμφανίζονται στις Προτιμήσεις του Finder. Με κλικ στην επιλογή Finder στη Γραμμή μενού και ύστερα στο Προτιμήσεις, εμφανίζεται το κατάλληλο παράθυρο. Οι επιλογές που μας ενδιαφέρουν βρίσκονται, προβλέψιμα, στην καρτέλα Πλαϊνή στήλη. Με κλικ εδώ κι εκεί αφαιρείται ή προστίθεται κάθε κατηγορία. Αφού τελειώσουμε, κλείνουμε το συγκεκριμένο παράθυρο.

Σε ένα παράθυρο Finder λοιπόν, εμφανίζονται τα ανάλογα στην πλαϊνή στήλη. Με κλικ στην ονομασία κάθε ομάδας τη συμμαζεύουμε ή την επεκτείνουμε για να φαίνεται το περιεχόμενό της. Με σύρσιμο στον τίτλο μιας ομάδας μπορούμε να αλλάξουμε τη σειρά των ομάδων. Το ίδιο ισχύει και για τις συντομεύσεις εντός μιας ομάδας.

Περισσότερη ελευθερία έχουμε στις ομάδες Αγαπημένα και Ετικέτες. Μπορούμε να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε περιεχόμενο με απλό σύρσιμο στη στήλη (για την προσθήκη) ή εκτός του παραθύρου (για αφαίρεση).

Ειδικά στην ομάδα Αγαπημένα, μπορούμε να σύρουμε και να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε φάκελο θέλουμε να είναι πάντα σε πρώτη ζήτηση, σε όποιο παράθυρο του Finder και αν έχουμε ανοιχτό. Είναι λοιπόν χρήσιμο να διαλέξουμε συχνούς προορισμούς στους οποίους μεταφέρουμε αρχεία όποτε χρειαστεί αλλά και συχνές “πηγές”, δηλαδή τοποθεσίες στις οποίες τοποθετούμε αρχεία που θέλουμε να βρίσκουμε άμεσα, αντί να πηγαίνουμε από φάκελο σε φάκελο του αποθηκευτικού χώρου ξεκινώντας τρία και τέσσερα επίπεδα παραπάνω, σπαταλώντας δηλαδή κλικ και χρόνο.Αν είναι φάκελος μπορεί να μπει ως συντόμευση στην πλαϊνή στήλη. Εκτός πια αν δεν θέλουμε καν την πλαϊνή στήλη (υπάρχει επιλογή για απόκρυψή της).

Θα σημειώσουμε μια μικρή ιδιαιτερότητα στην ομάδα iCloud. Ενώ στα Αγαπημένα μπορούμε να βάλουμε φακέλους με αρχεία που αποθηκεύονται τοπικά, αλλά και φακέλους με αρχεία που βρίσκονται στο iCloud, όπως ο φάκελος Pages που περιλαμβάνει αρχεία από την ομώνυμη εφαρμογή φυσικά, στην ομάδα iCloud μπορούμε να προσθέσουμε μόνο φακέλους τα αρχεία των οποίων αποθηκεύονται στο iCloud. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε εκεί οποιοδήποτε φάκελο βρίσκουμε εντός του iCloud Drive, είτε είναι πάνω-πάνω είτε βρίσκεται πιο βαθιά, μέσα σε άλλους φακέλους δηλαδή.

Τέλος έχουμε και τις ετικέτες. Δεν είναι φάκελοι φυσικά, αλλά ένας ακόμη τρόπος ταξινόμησης στα μέτρα του χρήστη. Και εφόσον έχουν οριστεί ετικέτες, κάθε αρχείο που σύρεται σε ετικέτα της πλαϊνής στήλης, συνδέεται με εκείνη. Διαφορετικά θα έπρεπε να ορίζουμε ετικέτες μπαίνοντας πρώτα στις ιδιότητες του αρχείου, διαδικασία σαφώς πιο άβολη και χρονοβόρα.

Καλό είναι να φέρνουμε την πλαϊνή στήλη στα μέτρα μας, αφού επηρεάζει σημαντικά τη χρήση ενός Mac σε καθημερινή βάση. Μπορεί να μην έχει κάποιο συναρπαστικό όνομα, σίγουρα όμως είναι πολύτιμη.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα