Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Η ανατομία του Menu Bar

Μαρ 10 2017
Η Γραμμή Μενού είναι πανταχού παρούσα και ευέλικτη, αφού πάντα προσαρμόζεται στην εφαρμογή που βρίσκεται στο προσκήνιο.
Η ανατομία του Menu Bar
Το Menu Bar, η Γραμμή Μενού δηλαδή, είναι μια από τις σταθερές σε κάθε έκδοση του macOS, όσο πίσω στο παρελθόν και αν κοιτάξει κανείς. Παρόλα αυτά, για κάποιον που πρώτη φορά βρίσκεται σε Mac και στο λειτουργικό σύστημα της Apple - ειδικά αν η μόνη προηγούμενη εμπειρία ήταν σε περιβάλλον Windows - η Γραμμή Μενού χρειάζεται και λίγη εξήγηση.

Το πιο “σταθερό” κομμάτι της Γραμμής μενού είναι το δεξί. Εκεί βρίσκουμε μερικές ενδείξεις και εικονίδια που συνδέονται με το ίδιο το σύστημα, όπως ώρα, ένδειξη ενεργής γλώσσας, ένδειξη σύνδεσης σε δίκτυο, στάθμη μπαταρίας και λοιπά. Κινούμενοι στα αριστερά, αλλά όχι στην άλλη μεριά, μαθαίνουμε να βρίσκουμε κι άλλα εικονίδια που συνδέονται με εφαρμογές τρίτων που έχουμε στο σύστημά μας. Ένα παράδειγμα είναι το εικονίδιο του Dropbox ή εκείνο του Wunderlist.

Στο άλλο άκρο ξεκινούν και εκτείνονται προς τα δεξιά, οι βασικές επιλογές, το βασικό μενού. Ποιου όμως; Θα φτάσουμε κι εκεί.

Menu bar apps
Τα εικονίδια εφαρμογών που εμφανίζονται σε αυτήν την πλευρά είναι ουσιαστικά εφαρμογές. Συμπληρωματικές ή και αυτόνομες. Κάποιες δηλαδή παρέχονται ως μέρος μιας “κανονικής” εφαρμογής, ενώ κάποιες άλλες τρέχουν ολοκληρωτικά στη Γραμμή μενού. Ένα κλασικό παράδειγμα ήταν η πρωτότυπη έκδοση του Fantastical.Όλα ξεκινούν με αυτό το μενού. Χωρίς κάποια εφαρμογή στο προσκήνιο, πάντα γυρνάμε στις επιλογές του Finder.

Πολλά από τα εικονίδια εφαρμογών εμφανίζουν διαφορετικές επιλογές με αριστερό και δεξί κλικ. Ακόμη και στο μενού που εμφανίζεται, αν κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο cmd, είναι πιθανό να αλλάξουν κάποιες από τις διαθέσιμες επιλογές, να εμφανιστούν κάποιες πιο προηγμένες. Δεν ισχύει πάντα αυτό, αλλά έχει νόημα η εξερεύνηση για να ξέρουμε ότι έχουμε εικόνα για το σύνολο των δυνατοτήτων που μας προσφέρονται.

Πολλές εφαρμογές μπορεί να προσφέρουν εικονίδια για τη Γραμμή μενού, αυτό δεν πάει να πει όμως ότι εξυπηρετούν ή είναι χρήσιμες σε κάθε χρήστη. Εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά, τις προτιμήσεις και τις συνήθειές του. Για αυτό και οι εφαρμογές που δεν είναι φτιαγμένες αποκλειστικά και μόνο για να τρέχουν στη Γραμμή μενού έχουν συνήθως ρύθμιση για να ορίσει ο χρήστης αν θέλει να εμφανίζεται το εικονίδιό τους στην μπάρα. Εδώ που τα λέμε, αν μαζευτούν πολλά εικονίδια, καταλήγουμε με ένα μικρό χάος, οπτικά τουλάχιστον, σε μια μπάρα που είναι πάντα εκεί γύρω. Ακόμη και αν την κάνουμε αναδυόμενη, ο χαμός μας περιμένει πάντα στο ίδιο μέρος.Μόλις γίνει ενεργή η εφαρμογή Pages, εμφανίζονται ο δικές της επιλογές στη Γραμμή μενού.

Το βασικό μενού
Όποτε και να κοιτάξουμε στο αριστερό μέρος της Γραμμής μενού, βρίσκουμε επιλογές υπό τη μορφή γραπτών λέξεων. Όταν δεν ασχολούμαστε με καμιά εφαρμογή βλέπουμε ουσιαστικά τις επιλογές του Finder. Όταν έρθει στο προσκήνιο άλλη εφαρμογή, οι επιλογές αλλάζουν αναλόγως. Για την ακρίβεια, η ενεργή εφαρμογή αναφέρεται ονομαστικά πάντα στο αριστερό άκρο (σχεδόν) της Γραμμής μενού. Ακόμη και όταν η ενεργή εφαρμογή δεν πιάνει ολόκληρη την οθόνη, στο ίδιο μέρος βρίσκουμε το μενού της.Κάθε εικονίδιο στα δεξιά της Γραμμής μενού οδηγεί σε επιπλέον επιλογές.

Η “άγκυρα”
Ένα πράγμα είναι σταθερό και αδιαπραγμάτευτο στη Γραμμή μενού κι αυτό είναι το σύμβολο της Apple, ως πρώτο-πρώτο εικονίδιο στο αριστερό της άκρο. Από εκεί αποκτούμε γρήγορη πρόσβαση στο App Store, δίνουμε εντολή για επανεκκίνηση, τερματισμό κ.λπ. ή φτάνουμε γρήγορα στις Ρυθμίσεις Συστήματος.

Η Γραμμή μενού είναι μέρος της καθημερινότητας σε Mac. Είναι και μια από τις νέες, διαφορετικές εμπειρίες οποιουδήποτε μετακομίζει από Windows. Γι’ αυτό και θέλει ένα πέρασμα, λίγη εξερεύνηση παραπάνω, ειδικά στην αρχή.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα