Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Η ειδική σχέση της Apple με το podcasting

Μαρ 23 2017
Για την Apple, το podcasting έχει ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου, κάτι που είναι εμφανές σε όλες τις συσκευές της εταιρείας.
Η ειδική σχέση της Apple με το podcasting
Το podcast πήρε το όνομά του από το iPod. Όχι επειδή μόνο εκεί λειτουργούσε, αλλά επειδή εκεί άνθισε, ουσιαστικά χάρη στην Apple. Το podcast είναι ουσιαστικά μια κατά κανόνα “μαγνητοσκοπημένη” εκπομπή, κυρίως ήχου, ενίοτε και video, (αν και τότε μιλάμε για video podcast συγκεκριμένα) που διατίθεται μέσω διαδικτύου, όχι για streaming, αλλά για κατέβασμα σε κάποια συσκευή και αναπαραγωγή κατά την ευκολία και τη βολή του χρήστη. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε να κάνουμε με αρχεία άγνωστου τύπου και αμφίβολης συμβατότητας με συσκευές, αλλά για τα γνωστά μας αρχεία mp3 και mp4.

Η Apple δεν έχει κανέναν έλεγχο ως προς το μέσο. Άλλωστε οι εκπομπές αυτές διανέμονται μέσω RSS στην πραγματικότητα και μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει το RSS feed ενός site/εκπομπής, να έχει συνδρομή δηλαδή σε αυτό, δωρεάν και χωρίς καμία διαμεσολάβηση της Apple. Αν είναι έτσι τότε γιατί το podcasting έχει συνδεθεί τόσο συγκεκριμένα με την Apple ως έννοια και, κυρίως, γιατί ευδοκιμεί περισσότερο στις δικές της συσκευές; Η απάντηση είναι ότι ναι μεν είναι όλα διαθέσιμα σε όλους, αλλά τα στατιστικά δείχνουν ότι οι χρήστες συσκευών και συστημάτων της Apple αποτελούν την πλειοψηφία του κοινού κατά κανόνα.Ο χώρος των podcasts στο iTunes Store είναι στην πραγματικότητα μια όμορφη παρουσίαση και ομαδοποίηση ελεύθερων RSS feeds.

Δύο απλά πράγματα έκανε από νωρίς η Apple. Φρόντισε να δημιουργήσει κατάλογο με podcast από όλον τον κόσμο, στον οποίο μπορεί να προστεθεί όποιος θέλει, χωρίς περιορισμό. Δεν υπάρχει κάποιου είδους κλειστό σύστημα, ουσιαστικά ο κάθε δημιουργός δηλώνει το RSS feed που ούτως ή άλλως θα έφτιαχνε. Το περισσότερο που θα κληθεί να κάνει είναι να φροντίσει να είναι δομημένο έτσι ώστε να εμφανίζονται σωστά τα στοιχεία κάθε εκπομπής και επεισοδίου στον κατάλογο της Apple, για να βγάζει και ο χρήσης-ακροατής άκρη.

Ο κατάλογος αυτός εμφανίστηκε λοιπόν στο iTunes όπου και τον βρίσκουμε μέχρι σήμερα. Η Apple έχει το νου της για ενδιαφέροντα νέα podcasts τα οποία και προτείνει στη “βιτρίνα” του καταλόγου στο iTunes App Store, βοηθώντας έτσι νέες προσπάθειες, παρότι δεν έχει κάποια άλλη εμπλοκή στο όλο εγχείρημα. Ο κατάλογος όμως απλώς συμμαζεύει δεδομένα που υπάρχουν εκεί έξω, απλά θέλουν λίγο περισσότερο κόπο για να τα βρει ο χρήστης.

Το άλλο που έκανε η εταιρεία όμως, μάλλον και το σημαντικότερο σε βάθος χρόνου, είναι πως φρόντισε να λειτουργούν τα podcasts σε όλες τις συσκευές. Μέχρι και σήμερα φροντίζει ώστε κάθε λειτουργικό της σύστημα, δηλαδή macOS, iOS, watchOS και tvOS, να έχει ειδική εφαρμογή για podcasts και όλες οι εφαρμογές αυτές να συγχρονίζουν μεταξύ τους, ώστε να ξεκινούμε να ακούμε κάτι σε μία και να συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε στην άλλη.Η εφαρμογή των podcasts έχει πρωτεύουσα θέση σε κάθε Apple TV.

Από την εποχή του iPod μέχρι σήμερα, η Microsoft φρόντισε να έχει ειδική εφαρμογή σε Windows 10 Mobile, όχι όμως σε “κανονικά” Windows, ενώ η Google είχε κάνει κάποτε τον κόπο, απέσυρε την εφαρμογή και πλέον προσφέρει πρόσβαση σε podcasts μέσω του Google Play Music.

Η Apple δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά, αρκεί που αναγνώρισε τη σημασία του νέου αυτού μέσου από νωρίς. Ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα, τίποτα δεν αλλάζει την ονομασία του είδους, που για πάντα θα δείχνει ότι στάθηκε στα πόδια του χάρη στην Apple και το iPod.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα