Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Android 5.0 preview

Νοε 12 2014
Είναι εδώ! Η νέα έκδοση του Android με το κωδικό όνομα Lollipop είναι πλέον έτοιμη και φέρνει σημαντικές αλλαγές στη σχεδίαση, τις ειδοποιήσεις και το multitasking, καθώς και πολλά άλλα χαρακτηριστικά
Android 5.0 preview
Πέρασαν 6 μήνες από τότε που η Google μίλησε για πρώτη φορά για το Android L, δηλαδή για την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματός της για smartphones και tablets. Πλέον, το Android 5.0 είναι έτοιμο και, σύμφωνα με την παράδοση της Google με γλυκίσματα στην ονοματοδοσία, το κωδικό όνομά του είναι Lollipop. Όμως, σύμφωνα με τη Google, το Lollipop δεν προορίζεται μόνο για smartphones και tablets, αλλά θα είναι το λειτουργικό που θα τρέχει σε ρολόγια, τηλεοράσεις, ακόμα και στις οθόνες αυτοκινήτων!

Η νέα έκδοση έρχεται ένα χρόνο μετά την έκδοση 4.4 (KitKat) και φέρνει σημαντικές αλλαγές κυρίως στη σχεδίαση και το περιβάλλον χρήσης - αλλαγές που ήταν μάλλον απαραίτητες μετά την έλευση του iOS 8. Αν και δεν φαίνεται από την ματιά, το νέο λειτουργικό στοχεύει στην εμφάνιση της κατάλληλης πληροφορίας, όταν και όπως τη θέλει ο χρήστης, με ένα κομψό και μίνιμαλ τρόπο. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα νέα χαρακτηριστικά του Android 5.0.Τα περισσότερα και πιο φωτεινά χρώματα, οι σκιές που δίνουν βάθος, ο περισσότερος λευκός χώρος και η πιο φυσική κίνηση είναι μόνο κάποια από τα νέα στοιχεία της σχεδίασης που ανταποκρίνεται πλήρως στα χαρακτηριστικά της οθόνης κάθε συσκευής.

Material Design
Όπως αναφέραμε, οι πιο μεγάλες αλλαγές έγιναν στο περιβάλλον φέρνοντας μια νέα σχεδίαση με την ονομασία Material Design. Τα περισσότερα και πιο φωτεινά χρώματα, οι σκιές που δίνουν βάθος, ο περισσότερος λευκός χώρος και η πιο φυσική κίνηση είναι μόνο κάποια από τα νέα στοιχεία της σχεδίασης που ανταποκρίνεται πλήρως στα χαρακτηριστικά της οθόνης κάθε συσκευής.

Αυτό το responsive design επιτρέπει στην εφαρμογή να διατηρεί το χαρακτήρα της (γενικό layout, χρώματα, εικονίδια) και να προσαρμόζεται ανάλογα με την οθόνη, οπότε σε ένα tablet με μεγάλη οθόνη θα εμφανίζεται περισσότερη πληροφορία από ό,τι σε ένα ρολόι. Για παράδειγμα, το Gmail σε ένα tablet θα δείχνει τη λίστα μηνυμάτων και όλο το μήνυμα, σε ένα smartphone τη λίστα μηνυμάτων και σε άλλη οθόνη όλο το μήνυμα, ενώ σε ένα ρολόι θα εμφανίζεται ειδοποίηση για το μήνυμα με τον αποστολέα και τον τίτλο του. Αξίζει να αναφέρουμε πως η έννοια του Continuity μεταξύ των συσκευών που γνωρίσαμε στο iOS, έχει πλέον βρει το δρόμο της και στο Android, οπότε μπορείτε να ξεκινάτε μια λειτουργία σε μία συσκευή και να συνεχίζετε σε μια άλλη χωρίς διακοπή.Το Gmail σε ένα tablet θα δείχνει τη λίστα μηνυμάτων και όλο το μήνυμα, σε ένα smartphone τη λίστα μηνυμάτων και σε άλλη οθόνη όλο το μήνυμα, ενώ σε ένα ρολόι θα εμφανίζεται ειδοποίηση για το μήνυμα με τον αποστολέα και τον τίτλο του.

Επίσης, κατά την επαφή σας με την οθόνη γίνεται χρήση κάποιων εφέ κίνησης που προσφέρουν περισσότερη ζωντάνια, ενώ οι εικόνες είναι παντού μεγαλύτερες κάνοντας τη χρήση πολύ πιο εύκολη. Σίγουρα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναβάθμιση του σχεδιαστικού μέρους του Android εδώ και χρόνια.

Ειδοποιήσεις
Το Lollipop φέρνει ένα νέο τρόπο στην εμφάνιση των ειδοποιήσεων που πλέον έχουν τη μορφή καρτών και εμφανίζονται στο μέσο της οθόνης κλειδώματος. Όπως και στο iOS, μπορείτε να αντιδράσετε στην ειδοποίηση μέσα από την οθόνη κλειδώματος, χωρίς να μεταβείτε στην εφαρμογή και στο συμβάν που δημιούργησε την ειδοποίηση. Η σχεδίαση με τις κάρτες κάνει την εμφάνισή της και όταν θελήσετε να δείτε το μενού ειδοποιήσεων με το γνωστό τρόπο, σύροντας το δάχτυλό σας από το πάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω.

Το νέο λειτουργικό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε πλήρως το «ποιός» και «πώς» θα σας ειδοποιήσει. Για να μη σας διακόπτουν συνεχώς, μπορείτε να ορίσετε λεπτομερώς τις εφαρμογές και τις επαφές σας που είναι σημαντικά για εσάς, αλλά και να ρυθμίσετε ποια πληροφορία θα εμφανίζεται με την ειδοποίηση. Επίσης, σύμφωνα με τη Google, το σύστημα αντιλαμβάνεται ποιες ειδοποιήσεις είναι σημαντικές για εσάς και τους δίνει προτεραιότητα αφήνοντας στο παρασκήνιο τις λιγότερο σημαντικές.Για να μη σας διακόπτουν συνεχώς, μπορείτε να ορίσετε λεπτομερώς τις εφαρμογές και τις επαφές σας που είναι σημαντικά για εσάς, αλλά και να ρυθμίσετε ποια πληροφορία θα εμφανίζεται με την ειδοποίηση.

Όταν παρακολουθείτε ένα βίντεο ή παίζετε ένα παιχνίδι και λάβετε μια ειδοποίηση, αυτή θα εμφανιστεί «συμπυκνωμένη» στο πάνω μέρος της οθόνης. Μπορείτε να την αγνοήσετε με μια γρήγορη κίνηση ώστε να τη δείτε αργότερα ή να επιλέξετε να αντιδράσετε, κάτι που σταματά την αναπαραγωγή και σας επιτρέπει να απαντήσετε απ’ ευθείας μέσα από την ειδοποίηση, χωρίς να μεταβείτε σε κάποιο άλλο μενού.

Multitasking
Η σχεδίαση με κάρτες χρησιμοποιείται και στο multitasking για τις «ενεργές» εφαρμογές. Ένα νέο μενού που ονομάζεται Overview δείχνει τις εφαρμογές που τρέχουν υπόβαθρο ως μία σωρό από κάρτες αντί για τη λίστα που γνωρίζαμε. Το πιο σημαντικό είναι πως το Overview εμφανίζει λειτουργίες και όχι μόνο εφαρμογές, που σημαίνει ότι μία εφαρμογή μπορεί να εμφανίσει περισσότερες από μία κάρτες στο multitasking. Για να γίνει πιο κατανοητό, αν για παράδειγμα, αν γράφετε ένα e-mail και ελέγχετε παράλληλα τα εισερχόμενα, το Gmail θα εμφανιστεί με δύο ξεχωριστές κάρτες ώστε η μετάβαση στη λειτουργία που θέλετε να είναι ταχύτερη.

Κοινή χρήση
Η υποστήριξη πολλαπλών προφίλ που γνωρίσαμε με την έκδοση Jelly Bean, στο Lollipop έχει επεκταθεί και στα smartphones. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό που σας επιτρέπει να κλειδώσετε συγκεκριμένες εφαρμογές σε ένα προφίλ ώστε να δώσετε το smartphone στο παιδί σας χωρίς να ανησυχείτε. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη συσκευή αν ξεχάσετε τη δική σας, καθώς κάνοντας login σε αυτή θα έχετε διαθέσιμες τις δικές σας επαφές, μηνύματα και φωτογραφίες.

Πέρα από τα πολλαπλά προφίλ, στο Lollipop «εγκαινιάζεται» η λειτουργία guest που σας επιτρέπει να περιορίσετε την πρόσβαση στη συσκευή σας σε συγκεκριμένες εφαρμογές και περιεχόμενο. Έτσι, μπορείτε να μοιράζεστε άφοβα με συνεργάτες σας το smartphone ή το tablet σας περιορίζοντάς τους σε ένα σετ εφαρμογών και σε ένα μέρος του περιεχομένου ώστε να μπορούν να εργαστούν πάνω στο κοινό project σας χωρίς να έχουν πρόσβαση σε άλλα στοιχεία.Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η ένδειξη του χρόνου που υπολείπεται για την πλήρη φόρτιση της συσκευής που εμφανίζεται όταν τη βάλετε να φορτίζει, αλλά και η ένδειξη του χρόνου που υπολείπεται μέχρι να χρειαστείτε φορτιστή.

Και η ελεγχόμενη πρόσβαση δε σταματά εδώ. Μέσω του χαρακτηριστικού Screen Pinning μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση στην εφαρμογή που είναι ανοιχτή στην οθόνη και μόνο σε αυτή. Είναι βέβαιο ότι θα το βρουν χρήσιμο όσοι μοιράζονται τη συσκευή τους σε πλήθος ατόμων για να παρουσιάσουν κάτι.

Ασφάλεια
Το Lollipop φέρνει έναν επιπλέον τρόπο ξεκλειδώματος της συσκευής σας. Μέσω Bluetooth, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συμβατή συσκευή, όπως το ρολόι Moto 360 της Motorola, και ενεργοποιώντας το σχετικό χαρακτηριστικό να ξεκλειδώνεται η συσκευή σας όταν αυτή η συσκευή Bluetooth είναι κοντά. Φυσικά, όταν η συσκευή δεν είναι κοντά, η συσκευή σας παραμένει κλειδωμένη μέχρι να χρησιμοποιήσετε ένα από τους γνωστούς τρόπους.

Αν και η κρυπτογράφηση των δεδομένων υπήρχε ως επιλογή σε προηγούμενες εκδόσεις και έπρεπε να την ενεργοποιήσετε, στο Lollipop είναι εξ’ ορισμού ενεργοποιημένη. Έτσι, τα δεδομένα σας είναι πιο ασφαλή σε περίπτωση κλοπής και αποκωδικοποιούνται μόνο με τη χρήση ενός ειδικού κλειδιού.

Αυτονομία
Με το νέο λειτουργικό, η αυτονομία της συσκευής δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Το Lollipop ενσωματώνει μία λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας στην οποία ο επεξεργαστής της συσκευής χρονίζεται χαμηλότερα και τα δεδομένα του background απενεργοποιούνται. Σύμφωνα με τη Google, αυτή η λειτουργία μπορεί να σας δώσει 90 λεπτά επιπλέον χρήσης και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε χειροκίνητα ή να την προγραμματίσετε να ενεργοποιείται όταν η στάθμη της μπαταρίας πέσει χαμηλά.

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η ένδειξη του χρόνου που υπολείπεται για την πλήρη φόρτιση της συσκευής που εμφανίζεται όταν τη βάλετε να φορτίζει, αλλά και η ένδειξη του χρόνου που υπολείπεται μέχρι να χρειαστείτε φορτιστή.Μεταξύ άλλων αλλαγών, μπορείτε να ρυθμίσετε πλέον τη φωτεινότητα της οθόνης για συγκεκριμένες περιστάσεις χωρίς να χρειάζεται να απενεργοποιείτε την αυτόματη φωτεινότητα.

Γρήγορες ρυθμίσεις
Οι άμεσες ρυθμίσεις που εμφανίζονται με την κύλιση του δαχτύλου προς τα κάτω έχουν υποστεί αλλαγές με την προσθήκη επιπλέον λειτουργιών. Με μια κύλιση δύο δαχτύλων προς τα κάτω έχετε στη διάθεσή σας ρυθμίσεις για το φλας, τη λειτουργία ως hotspot, για screencasting, κ.ά. Επίσης, μεταξύ άλλων αλλαγών, μπορείτε να ρυθμίσετε πλέον τη φωτεινότητα της οθόνης για συγκεκριμένες περιστάσεις χωρίς να χρειάζεται να απενεργοποιείτε την αυτόματη φωτεινότητα.

Φυσικά, τα χαρακτηριστικά δε σταματούν εδώ. Η φωνητική εντολή «OK, Google» λειτουργεί ακόμα και όταν η οθόνη είναι κλειστή, η μετάβαση του λογαριασμού από προηγούμενη συσκευή μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα μέσω NFC, η υποστήριξη συσκευών 64-bit και τα προηγμένα χαρακτηριστικά φωτογράφισης είναι μερικά ακόμα από τα πολλά νέα στοιχεία που φέρνει το Lollipop και ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε σε νέες συσκευές.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα