Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

NVIDIA GeForce GTX 970 & 980

Νοε 26 2014
Ο νέος βασιλιάς των single-chip καρτών γραφικών είναι εδώ και αυτήν τη φορά συνδυάζει τις επιδόσεις με την ενεργειακή αποδοτικότητα.
NVIDIA GeForce GTX 970 & 980
Το ότι η νέα γενιά καρτών γραφικών της Nvidia ξεπερνάει σε επιδόσεις την προηγούμενη δεν εκπλήσσει κανέναν. Αυτήν τη φορά όμως η έμφαση δίνεται καθαρά στην αποδοτικότητα και όχι στην απλή ποσοτική βελτίωση των επί μέρους τεχνικών χαρακτηριστικών. Αυτό οφείλεται στη μετάβαση από τον πυρήνα Kepler στον πυρήνα Maxwell, του οποίου τα πρώτα δείγματα γραφής είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε με την περυσινή GeForce 750 Ti. Οι πρώτες κάρτες που εκμεταλλεύονται την ανανεωμένη έκδοση του Maxwell, με κωδικό όνομα GM204, είναι η νέα κορυφαία single-chip υλοποίηση της Nvidia, δηλαδή η GeForce GTX 980 και η αμέσως υποδεέστερη, αλλά χαρακτηριζόμενη από εντυπωσιακό λόγο τιμής προς απόδοση, GTX 970.Η GeForce GTX 980 βασίζεται στην αρχιτεκτονική Maxwell, η οποία προσφέρει ελαφρώς μεγαλύτερες επιδόσεις και πολύ καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα.

Εξετάζοντας τη φετινή «ναυαρχίδα» της Nvidia, παρατηρούμε ότι η αποδοτικότητα του Maxwell είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει αύξηση των επιδόσεων παρά τη μείωση του εύρους ελεγκτή μνήμης σε 256-bit από τα 384-bit της 780 Ti, ενώ μείωση παρατηρείται επίσης στους πυρήνες CUDA και στα texture units. Η μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση της προηγούμενης αρχιτεκτονικής έχει επιτρέψει αύξηση κατά 10% περίπου των επιδόσεων, με την κάρτα να καταναλώνει 165W, την ίδια στιγμή που η 780 Ti κατανάλωνε 250W! Έτσι, αν και η μετάβαση στον Maxwell δεν σηματοδοτεί επαναστατικό άλμα στα frame-rates των παιχνιδιών, το ποσοστό μείωσης της ενέργειας που καταναλώνεται είναι τέτοιο ώστε να εντυπωσιάζει και να προκαλεί μία σειρά πλεονεκτημάτων. Πλέον η κάρτα θερμαίνεται λιγότερο, οπότε δεν απαιτούνται θορυβώδεις λύσεις ψύξης, ενώ η αποδοτικότητα του όλου σχεδιασμού έχει οδηγήσει και σε μείωση του κόστους, το οποίο είναι μικρότερο από το αρχικό της 780 Ti. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για απροβλημάτιστο overclocking…Η GTX 980 διαθέτει τρεις υποδοχές Display Port και μία θύθρα HDMI, η οποία μάλιστα υποστηρίζει το πρότυπο 2.0.

Σε επίπεδο software, τόσο η 980 όσο και η 970 προσφέρουν υποστήριξη για DirectX 11.3, καθώς και για VGXI (Voxel Accelerated Global Illuminator), μιας νέας hardware accelerated τεχνικής φωτισμού που διευκολύνει την εφαρμογή προηγμένων εφέ φωτισμού χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση της απόδοσης. Επιπλέον, ο h264 hardware encoder που περιλαμβάνεται στο GM204 διαπρέπει στον τομέα της καταγραφής video, αφού υποστηρίζει 4K ανάλυση σε 60fps με bitrate έως και 130Mbit. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του anti-aliasing, έχουμε υποστήριξη της νέας τεχνικής Dynamic Super Resolution, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε παιχνίδια που δεν διαπρέπουν στον τομέα του anti-aliasing ή δεν διαθέτουν καθόλου, ενώ το Multi-Frame Sampled λειτουργεί σε hardware επίπεδο και έχει ως στόχο παρόμοιο αποτέλεσμα με την τεχνική MSAA, αλλά με μικρότερο κόστος στις επιδόσεις. Τέλος, η Nvidia λαμβάνει υπόψη της και την αναμενόμενη εισαγωγή στην αγορά της τεχνολογίας Virtual Reality κι έτσι ενσωματώνει το Nvidia VR Direct, μία σειρά από software optimizations που βελτιώνουν την εμπειρία με VR headsets όπως το Oculus Rift.Η GTX 980 κατακτά την κορυφή όχι μόνο στις επιδόσεις, αλλά και στον τομέα του performance-per-watt.

Η GTX 970, από την άλλη, αν και αποτελεί την δεύτερη τη τάξει κάρτα της φετινής «σοδειάς», αποτελεί τον πραγματικό πρωταγωνιστή της Nvidia για φέτος. Μιλάμε για μία κάρτα με TDP (Thermal Design Power) 145W, η οποία υπολείπεται φυσικά σε επιδόσεις σε σχέση με την 980, αλλά σε αρκετά μικρό βαθμό ώστε με λίγο μόνο overcloking -που λόγω αρχιτεκτονικής δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα- να είναι σε θέση σχεδόν να ισοφαρίζει την μεγάλη «αδελφή». Όλα αυτά σε τιμή σχεδόν κατά 300 ευρώ χαμηλότερη, αφού οι υλοποιήσεις των 970 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά ξεκινούν λίγο κάτω από τα 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 460 περίπου, σε overclocked εκδόσεις. Προτείνεται ανεπιφύλακτα η έκδοση με τα 4GB video RAM, αφού έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα ports παιχνιδιών από τις νέες κονσόλες, οτιδήποτε λιγότερο ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στο κοντινό μέλλον. Σύντομα αναμένονται και ακόμη πιο future-proof εκδόσεις με 8GB μνήμης, αλλά και με τα 4GB θα αργήσετε να προβληματιστείτε.Η GTX 970 αποτελεί τον ορισμό της συμφέρουσας αγοράς, αφού υπολείπεται ελαφρώς μόνο σε επιδόσεις σε σχέση με την 980, κοστίζοντας πολύ λιγότερο.

Συνολικά λοιπόν, έχουμε μία στροφή της Nvidia προς τον τομέα του performance-per-watt, γεγονός που οδηγεί σε πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από μία απλή αύξηση των επιδόσεων. Το βασικότερο από αυτά για τον καταναλωτή είναι η μείωση του κόστους σε σχέση με την προηγούμενη γενιά καρτών, τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος απόκτησης όσο και το ύψος των… λογαριασμών της ΔΕΗ. Ειδικά η GTX 970 αποτελεί την ιδανική λύση για όσους θέλουν να ισορροπήσουν το κόστος με τις επιδόσεις, ενώ η 980 απευθύνεται, ως συνήθως, σε όσους δεν επιθυμούν συμβιβασμούς στον αριθμό των καρέ που θα παράγουν τα παιχνίδια τους. Στο you.gr διατίθενται εξαιρετικές υλοποιήσεις από την Gigabyte και την ASUS.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα