Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Samsung SSD 850 PRO

Νοε 13 2014
Η Samsung, πρωτοπόρος στην αγορά των SSDs, δείχνει να μην επαναπαύεται καθόλου και το νέο μοντέλο της 850 PRO, αλλάζει όλα τα δεδομένα και βάζει φωτιά στις επιδόσεις και την αξιοπιστία.
Samsung SSD 850 PRO
Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι η Samsung έχει εστιάσει στην αγορά των SSDs θεωρώντας την ιδιαίτερα σημαντική. Με στόχο την κορυφή, η εταιρεία επενδύει διαρκώς στην έρευνα και διατηρεί «κλειστή» τη γραμμή κατασκευής της σε τρίτους αναπτύσσοντας μόνη της όλα τα τμήματα ενός SSD. Αυτό, εκτός από το κόστος, επηρεάζει θετικά και την αρμονική συνύπαρξη των τμημάτων του δίσκου που αναπτύσσονται και δοκιμάζονται μαζί.

Αντίθετα με ό,τι βλέπουμε σε άλλους κατασκευαστές SSDs, όπου συναντάμε αρκετά μοντέλα σε σειρές που απευθύνονται σε απλούς ή ενθουσιώδεις χρήστες, η Samsung διαθέτει δύο μοντέλα για το PC, το προηγούμενο 840 EVO και το νέο 850 PRO (διαθέτει και δύο μοντέλα για servers με αυξημένη αντοχή). Ωστόσο, το 850 ΡRO δεν είναι ένα ακόμα μοντέλο, αλλά το μοντέλο που έρχεται να αλλάξει συνολικά τη δομή με την οποία κατασκευάζονταν μέχρι τώρα οι SSDs και να φέρει εντυπωσιακές επιδόσεις και μοναδική αξιοπιστία.Tο 850 ΡRO της Samsung δεν είναι ένα ακόμα μοντέλο, αλλά το μοντέλο που έρχεται να αλλάξει συνολικά τη δομή με την οποία κατασκευάζονταν μέχρι τώρα οι SSDs και να φέρει εντυπωσιακές επιδόσεις και μοναδική αξιοπιστία.

Η τεχνολογία
Με την παραδοσιακή τεχνολογία NAND να έχει φτάσει στα όριά της, οι κατασκευαστές αναζητούσαν την επόμενη τεχνολογία που θα έδινε τη δυνατότητα για μικρότερες κυψέλες μνήμης flash. Η τεχνολογία NAND, όπως και άλλοι ημιαγωγοί, αναπτύσσονται σε οριζόντια διάταξη (στους άξονες X και Y), ωστόσο οι αμείλικτοι νόμοι της φυσικής ορίζουν ένα όριο στο πόσο μικρές μπορεί να γίνουν οι διατάξεις. Με τις κυψέλες μνήμης να έχουν φτάσει σε μέγεθος 1nm, αυτό το όριο είχε ήδη φτάσει, οπότε η βελτίωση σε επιδόσεις και χωρητικότητα απαιτούσε νέα υλικά και τεχνικές. Αν και το όριο της συρρίκνωση του die στα 20nm αρχικά ξεπεράστηκε ελαφρώς με διάφορα έξυπνα τεχνάσματα, ήταν φανερό πως η τεχνολογία είχε φτάσει στο τέλος της.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, οι μηχανικοί της Samsung σκέφτηκαν... έξω από το κουτί δίνοντας λύση στο πρόβλημα της NAND με τη δική τους τεχνολογία 3D NAND, την οποία η ίδια η εταιρεία ονομάζει V-NAND. Η τεχνολογία της Samsung εισάγει μία ακόμα διάσταση στις δύο οριζόντιες, έναν ακόμα κάθετο άξονα Z στους Χ και Υ (από εκεί και το “V”, “Vertical”, στην ονομασία V-NAND). Έτσι, οι τεχνικοί της Samsung αντί να προσπαθούν να τοποθετήσουν τα transistors όλο και πιο κοντά μεταξύ τους, ανέπτυξαν επίπεδα το ένα πάνω στο άλλο. Με 32 κυψέλες τη μία πάνω στην άλλη, η τεχνολογία 3D NAND δίνει μια σημαντική ανάσα στους κατασκευαστές εξαλείφοντας την ανάγκη για συρρίκνωση του die στα 10nm και αυξάνοντας την πυκνότητα και κατά συνέπεια τις επιδόσεις και την αξιοπιστία.Ο 850 PRO διατίθεται σε τέσσερις χωρητικότητες, 128GB, 256GB, 512GB και 1TB, ενώ διαθέτει μεταλλικό περίβλημα, καμπύλες στα άκρα και διαστάσεις (ύψος 6,8 χιλιοστά) που του επιτρέπουν να χωρά ακόμα και στα πιο μικρά laptops.

Ο δίσκος
Ουσιαστικά, ο 850 PRO ενσωματώνει τη δεύτερη γενιά της 3D NAND, αφού η τεχνολογία υλοποιήθηκε αρχικά στα μοντέλα των servers με 24 επίπεδα κυψελών. Ο 850 PRO φέρει 32 επίπεδα κυψελών και είναι το πρώτο μοντέλο με 3D NAND που απευθύνεται σε όλους τους χρήστες που αναζητούν κορυφαίες επιδόσεις.

Ο δίσκος διατίθεται σε τέσσερις χωρητικότητες, 128GB, 256GB, 512GB και 1TB, με τα χαρακτηριστικά των μοντέλων να μη διαφέρουν σχεδόν καθόλου μεταξύ τους. Εξωτερικά, αν είχατε δει προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, ο 850 PRO δε διαφέρει καθόλου διατηρώντας το μεταλλικό περίβλημα, τις καμπύλες στα άκρα και τις ίδιες διαστάσεις (με ύψος 6,8 χιλιοστά) που του επιτρέπουν να χωρά ακόμα και στα πιο μικρά laptops.

Το νέο μοντέλο ενσωματώνει τον ίδιο controller με το 840 EVO, τον τριπύρηνο ΜΕΧ της ίδιας της εταιρείας, αλλά το firmware έχει αλλάξει εξ’ ολοκλήρου για να συμβαδίζει με τη 3D NAND. To interface παραμένει το SATA των 6Gbps και, αν και οι επιδόσεις του δίσκου απέχουν οριακά από αυτό που μπορεί να δώσει το interface, η Samsung προτίμησε να παραμείνει σε αυτό και να μην περάσει στο PCIe.To interface παραμένει το SATA των 6Gbps και, αν και οι επιδόσεις του δίσκου απέχουν οριακά από αυτό που μπορεί να δώσει το interface, η Samsung προτίμησε να παραμείνει σε αυτό και να μην περάσει στο PCIe.

Οι επιδόσεις
Χάρη στη 3D NAND, οι ονομαστικές ταχύτητες των μοντέλων του 850 PRO είναι 550MB/s και 520ΜΒ/s για ανάγνωση και εγγραφή αντίστοιχα, με μόνη διαφορά την ταχύτητα εγγραφής του μοντέλου των 128GB που φτάνει τα 470MB/s. Αν σκεφτούμε ότι οι σύγχρονοι τυπικοί SSDs έχουν ταχύτητες γύρω στα 300MB/s, η υπεροχή του 850 PRO είναι σημαντική και, όπως αναφέραμε, αγγίζει τα όρια των 6Gbps του SATA interface.

Η αξιοπιστία
Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα της 3D NAND είναι η αυξημένη αντοχή, που στα μοντέλα του 850 PRO αγγίζει την εντυπωσιακή τιμή των 150TB (πρόκειται για τον όγκο των δεδομένων που εγγράφονται), η οποία «μεταφράζεται» σε 40GB την ημέρα για 10 χρόνια! Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα ανταγωνιστικά μοντέλα χαμηλής χωρητικότητας η τυπική αντοχή δεν ξεπερνά τα 100TB, ενώ στα μοντέλα υψηλής χωρητικότητας (π.χ. 500GB) τα 130TB. Και σα να μην έφτανε αυτή η υψηλή αντοχή του 850 PRO, η Samsung τον «προικοδότησε» με δεκαετή εγγύηση!Χάρη στη 3D NAND, οι ονομαστικές ταχύτητες των μοντέλων του 850 PRO είναι 550MB/s και 520ΜΒ/s για ανάγνωση και εγγραφή αντίστοιχα, με μόνη διαφορά την ταχύτητα εγγραφής του μοντέλου των 128GB που φτάνει τα 470MB/s.

RAPID 2.0 & Magician
Το χαρακτηριστικό RAPID (Real-time Accelerated Processing of I/O Data) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο μοντέλο 840 EVO της εταιρείας, ένα χρόνο πριν. Αυτό που κάνει είναι να χρησιμοποιεί την παραπάνω DRAM του συστήματός σας για να αποθηκεύει προσωρινά τα IOs (input/ output) ως cache και έτσι να επιταχύνει τις επιδόσεις. Η πρώτη αυτή έκδοση του RAPID υποστήριζε έως 1GB DRAM (ή έως 25% εάν διαθέτατε RAM λιγότερη των 4GB). Στην έκδοση 2.0 παραμένει το όριο του 25%, αλλά αν διαθέτετε RAM 16GB ή περισσότερη, η cache της RAPID μπορεί να φτάσει έως 4GB.

Μαζί με τη δεύτερη έκδοση του RAPID, ο 850 PRO έφερε και την έκδοση 4.4 του Magician, ενός utility που ενσωματώνει πολλές λειτουργίες. Αρχικά, μπορείτε μέσω αυτού να κάνετε αναβάθμιση του firmware, καθώς και οριστική διαγραφή των δεδομένων σας από το δίσκο. Επίσης, με μια ματιά, το utility σας δείχνει την κατάσταση της υγείας του δίσκου, το χώρο που έχει χρησιμοποιηθεί και τον όγκο των δεδομένων που έχουν εγγραφεί (για να έχετε εικόνα σε σχέση με την αντοχή). Τέλος, μπορεί να σας δείξει πλήρη διαγνωστικά στοιχεία βάσει SMART, αλλά και μετρήσεις μέσω ενός εργαλείου benchmarking.

Από τα παραπάνω, η υπεροχή του νέου μοντέλου της Samsung είναι φανερή. Αν πρόκειται να αναβαθμίσετε άμεσα το σύστημά σας, ο 850 PRO αποτελεί μια άριστη επιλογή που θα σας ενθουσιάσει με τις επιδόσεις του. Η τιμή των μοντέλων χαμηλής χωρητικότητας είναι μεταξύ των τιμών των ανταγωνιστικών μοντέλων, ενώ στις μεγαλύτερες χωρητικότητες ελαφρώς μεγαλύτερη. Ωστόσο, τόσο οι εξαιρετικές επιδόσεις, όσο και η μοναδική αξιοπιστία (και εγγύηση) του δίνουν ένα σαφές προβάδισμα σε όλους τους δείκτες.


Δείτε τα βίντεο:


 Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα