Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Mac OS X El Capitan

Νοε 13 2015
Για όσους παραμένουν πιστοί στο οικοσύστημα της Apple, ο φετινός Σεπτέμβριος έφερε ανανεώσεις και νέα χαρακτηριστικά στα λειτουργικά και το Mac OS X είχε το δικό του update με το όνομα El Capitan.
Mac OS X El Capitan
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Apple παίζει ένα ιδιότυπο παιχνίδι με τις ονομασίες των αναβαθμίσεων για το λειτουργικό σύστημα Mac OS X. Όταν μια αναβάθμιση αλλάζει εκ βάθρων το λειτουργικό, η ονομασία της δεν έχει καμία σχέση με αυτή της προηγούμενης αναβάθμισης. Όταν όμως οι αλλαγές γίνονται στα σημεία, η εταιρεία επιλέγει μια ονομασία που να σχετίζεται με την προηγούμενη. Έτσι ακριβώς έκανε και με το El Capitan, την έκδοση 10.11 του Mac OS X, που αναφέρεται σε μια δημοφιλή τοποθεσία του πάρκου Yosemite, ονομασία που είχε η προηγούμενη αναβάθμιση. Ας αφήσουμε όμως τις ονομασίες και ας προχωρήσουμε στην ουσία που δεν είναι άλλη από τα νέα χαρακτηριστικά.

Split View


Το είδαμε στο iOS 9 και το El Capitan δε θα μπορούσε να μην το υιοθετήσει. Το Split View είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό που σας επιτρέπει να μοιράσετε την οθόνη σας σε δύο εφαρμογές που τρέχουν παράλληλα. Στο ένα τμήμα μπορείτε να γράφετε μια εργασία και στο άλλο να αναζητάτε πληροφορίες στο Web μέσω του Safari. Ή μπορείτε να διαβάζετε τις ειδήσεις στο Web και να μιλάτε με φίλους στο Facebook. Φυσικά, αν θέλετε περισσότερο χώρο για το ένα από τα δύο τμήματα δεν έχετε παρά να το οριοθετήσετε μέσω της διαχωριστικής γραμμής που χωρίζει τις δύο εφαρμογές. Αν θελήσετε να επιστρέψετε στο desktop, χρειάζεται απλά ένα swipe.

Mission Control


Με τη... χωροταξία έχει να κάνει και το δεύτερο χαρακτηριστικό που εξετάζουμε. Το Mission Control επιτρέπει την οργάνωση των εφαρμογών στο desktop με μία κίνηση κυριολεκτικά. Ένα απλό swipe θα κάνει ορατά όλα τα παράθυρα, φέρνοντας μπροστά σας όλες τις εφαρμογές, χωρίς να είναι κάποια πάνω σε μια άλλη ή κρυμμένη. Έτσι, μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές που τρέχουν με μια ματιά, να επιλέξετε όποια θέλετε για να φέρετε στο προσκήνιο, καθώς και να μεταφέρετε όποια θέλετε σε ένα νέο desktop με ένα απλό drag ‘n’ drop. Είναι βέβαιο πως όσοι εργάζονται με πολλές εφαρμογές ανοιχτές θα ενθουσιαστούν.

Έχασες τον κέρσορα;
Έχεις ένα όμορφο και πολύχρωμο desktop με πολλά εικονίδια και κάποιες φορές χάνεις τον κέρσορα; Αρκεί ένα swipe πίσω-μπρος στο trackpad ή ένα απλό κούνημα του ποντικιού και ο κέρσορας μεγαλώνει για να τον εντοπίσεις άμεσα. Είναι μία μικρή, αλλά χρήσιμη «πινελιά» αναβάθμισης.

Spotlight
Το Spotlight, υπεύθυνο για την αναζήτηση πληροφοριών και αρχείων, έχει επίσης υποστεί βελτιώσεις στο El Capitan. Πλέον, μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για τον καιρό, αθλητικά γεγονότα και αθλητές, μετοχές, καθώς και βίντεο. Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας μια πιο φυσική γλώσσα. Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας «presentation I made on Friday», το Spotlight θα σας φέρει όλες τις παρουσιάσεις που φτιάξατε την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, αν γράψετε «email from Georgiou in October» θα σας εμφανίσει όλα τα e-mail που πληρούν τα κριτήρια.

Mail


Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει και στο Mail, οι οποίες πραγματικά εκτοξεύουν την ευχρηστία του. Η εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί έξυπνα σε όλη την οθόνη, κάποιες λειτουργίες της γίνονται άμεσα με swipes, ενώ η «συνεργασία» της με το ημερολόγιο και τις επαφές σας γλιτώνει από αρκετό χρόνο. Με την έξυπνη κατανομή της πλήρους οθόνης, το νέο μήνυμα που γράφετε πηγαίνει στο κάτω μέρος της ώστε να μπορείτε να εργάζεστε παράλληλα με τα υπόλοιπα μηνύματά σας και να αντιγράφετε κείμενο ή επισυναπτόμενα αρχεία από αυτά. Οι διάφορες συνομιλίες σας οργανώνονται σε tabs ώστε να μπορείτε να τις διαχειρίζεστε παράλληλα, εύκολα και γρήγορα.

Αν λάβετε ένα μήνυμα που περιέχει πληροφορίες για μια συνάντηση ή εκδήλωση, το Mail σας προτείνει την άμεση προσθήκη του στο Ημερολόγιο, ενώ το ίδιο κάνει και για τις Επαφές προτείνοντας την προσθήκη του αποστολέα ενός μηνύματος όταν δεν υπάρχει στη λίστα σας. Επίσης, η διαχείριση του inbox επιταχύνεται σημαντικά με την υποστήριξη swipes. Με ένα swipe στα δεξιά μαρκάρετε το μήνυμα ως αναγνωσμένο ή μη, ενώ με ένα swipe αριστερά το διαγράφετε.

Notes


Με τη νέα αναβάθμιση, ίσως η μεγαλύτερη βελτίωση έχει γίνει στην εφαρμογή των σημειώσεων Notes. Όπως στο iOS 9, μπορείτε πλέον να μετατρέψετε άμεσα μία λίστα σε checklist, αλλά και να προσθέσετε φωτογραφίες, βίντεο, συνδέσμους Web και χάρτες στη σημείωσή σας. Μάλιστα, με τη βοήθεια του iCloud, η σημείωση που δημιουργείτε σε μία συσκευή είναι διαθέσιμη σε όλες τις συσκευές του Apple οικοσυστήματός σας. Όλες οι επισυνάψεις που κάνετε στις σημειώσεις σας οργανώνονται πλέον σε μια προβολή, τα στοιχεία της οποίας μπορείτε να ταξινομήσετε βάσει φωτογραφιών, βίντεο, τοποθεσιών στο χάρτη ή συνδέσμων Web.

Photos
Η εφαρμογή Φωτογραφίες αντικατέστησε το iPhoto και στη νέα αναβάθμιση έχει δεχτεί βελτιώσεις στα σημεία. Πλέον υποστηρίζονται οι λήψεις Live Photos που έχετε τραβήξει με iPhone 6s ή 6s Plus, οπότε οι φωτογραφίες σας μοιάζουν περισσότερο με πολύ μικρά βίντεο και είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικές και εκφραστικές. Επίσης, αν η μηχανή δε διαθέτει GPS για να εισάγει τις συντεταγμένες στο αρχείο της φωτογραφίας, μπορείτε να προσθέσετε εσείς την τοποθεσία, αλλά και να ονοματίσετε τα πρόσωπα που βρίσκονται σε μια φωτογραφία. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε άλμπουμ με διάφορα φίλτρα.

Safari


Μικρές είναι και οι βελτιώσεις στο Safari. Πλέον, έχετε στη διάθεσή σας τα Pinned Sites, δηλαδή sites τα οποία επισκέπτεστε συχνά και τα οποία μπορούν να υπάρχουν «καρφιτσωμένα» στο πάνω αριστερό άκρο του Safari και να ανανεώνονται στο background. Έτσι, με ένα κλικ μεταφέρεστε σε αυτά άμεσα και τα βρίσκετε ενημερωμένα. Ιδανική βελτίωση για sites όπως το Facebook, το Twitter και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Μία ακόμα χρήσιμη λεπτομέρεια, είναι η δυνατότητα σίγασης της μουσικής που προέρχεται από ένα tab/site μέσω του ηχείου που βρίσκεται στο Smart Search. Φυσικά, αν θέλετε, έχετε τη δυνατότητα να σιγήσετε όλα τα tabs/sites μαζί, με ένα μόνο κλικ.

Αλλαγές στα «ενδότερα»
Για όσους ακούν περί Metal πρώτη φορά, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια τεχνολογία γραφικών που προσφέρει καλύτερες επιδόσεις και πιο πλούσια γραφικά δίνοντας στα παιχνίδια και τις εφαρμογές απ’ ευθείας πρόσβαση στον επεξεργαστή γραφικών του Mac. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις καλύτερες επιδόσεις στο rendering απλών εργασιών που, σύμφωνα με την Apple, φτάνουν σε βελτίωση ταχύτητας σε σχέση με πριν έως 40% στο άνοιγμα σελίδων Web και έως 50% στο άνοιγμα αρχείων PDF. Φυσικά, η μεγαλύτερη βελτίωση έρχεται στα παιχνίδια όπου οι επιδόσεις δεκαπλασιάζονται προσφέροντας νέα επίπεδα ρεαλισμού.

Όμως, οι επιδόσεις του λειτουργικού έχουν υποστεί συνολική αναβάθμιση κάνοντας το Mac να ανταποκρίνεται πιο άμεσα και ομαλά σε κάθε εντολή και κίνησή σας. Σύμφωνα με την Apple, υπάρχει αύξηση έως 40% στην ταχύτητα εκκίνησης των εφαρμογών και έως δύο φορές στην ταχύτητα εναλλαγής μεταξύ εφαρμογών.

Μικρή, αλλά σημαντική, είναι και η προσθήκη μιας νέας γραμματοσειράς, της San Francisco, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις συσκευές της Apple και προσφέρει εξαιρετική αναγνωσιμότητα στο Mac. Σαφώς πιο ξεκούραστη, η νέα γραμματοσειρά σας επιτρέπει να διαβάζετε περισσότερο, με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία.

Η αναβάθμιση από το Yosemite στο El Capitan είναι δωρεάν και γίνεται πολύ απλά, χωρίς να σας προβληματίσει καθόλου. Εννοείται ότι πρέπει να προχωρήσετε σε αυτή το συντομότερο δυνατό...Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα