Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Western Digital Blue hybrid drives

Νοε 25 2015
Ο συνδυασμός ενός δίσκου HDD και ενός SSD έφερε τους υβριδικούς δίσκους SSHD για να απολαμβάνετε τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο ειδών χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.
Western Digital Blue hybrid drives
Αναμφισβήτητα, ο δίσκος SSD είναι το ταχύτερο μέσο αποθήκευσης για το σύγχρονο υπολογιστή προσφέροντας πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις από έναν δίσκο HDD. Τα Windows εκκινούν ταχύτερα, οι εφαρμογές ανοίγουν άμεσα και γενικά, η αίσθηση από τη συνολικά ταχύτερη απόκριση του συστήματος είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Όμως, οι δίσκοι SSD, παρά τη μείωση που έχουν δεχτεί στην τιμή τους τα τελευταία χρόνια, παραμένουν ακριβοί στις μεγάλες χωρητικότητες. Από την άλλη, η ολοένα και καλύτερη ποιότητα των εικόνων και των βίντεο έχουν γιγαντώσει τα σχετικά αρχεία με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε ολοένα και περισσότερα GB ή... μάλλον σε TB.Οι υβριδικοί δίσκοι ή SSHD ενσωματώνουν έναν κανονικό δίσκο HDD υψηλής χωρητικότητας που παίζει το ρόλο της «αποθήκης» και ένα μικρό SSD που παίζει το ρόλο του «πάγκου εργασίας».

Άρα, αυτό που θα θέλαμε όλοι θα ήταν ένας δίσκος με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του SSD και τη μεγάλη χωρητικότητα του HDD, αλλά και σε προσιτή τιμή, στα επίπεδα του HDD. Σχεδόν αυτά έρχονται να προσφέρουν οι υβριδικοί δίσκοι ή SSHD (Solid-State Hybrid Drives) αφού ενσωματώνουν έναν κανονικό δίσκο HDD υψηλής χωρητικότητας που παίζει το ρόλο της «αποθήκης» και ένα μικρό SSD που παίζει το ρόλο του «πάγκου εργασίας». Με αυτό τον τρόπο, η τρέχουσα εργασία μας εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του SSD και αρχειοθετείται στον άπλετο χώρο του HDD.

Τα δύο μοντέλα SSHD της Western Digital που εξετάζουμε ακολουθούν ακριβώς την ίδια τεχνολογία, μόνο που το ένα έχει φορμά 3,5’’ και προορίζεται για desktop PCs, ενώ το άλλο έχει φορμά 2,5’’ και προορίζεται για laptops. Επειδή τα laptops διαθέτουν περιορισμένο χώρο – ως προς το ύψος – για την τοποθέτηση του δίσκου, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ύψος του δίσκου 2,5’’ είναι 9,5 χιλιοστά που σημαίνει ότι χωρά σε όλα τα notebooks, ακόμα και στα περισσότερα ultrabooks. Ωστόσο, αν διαθέτετε κάποιο υπέρ-λεπτό ultrabook, καλό θα είναι να το ελέγξετε.Το ύψος του δίσκου 2,5’’ είναι 9,5 χιλιοστά που σημαίνει ότι χωρά σε όλα τα notebooks, ακόμα και στα περισσότερα ultrabooks, αλλά αν διαθέτετε κάποιο υπέρ-λεπτό ultrabook, καλό θα είναι να το ελέγξετε.

Οι δίσκοι των 3,5’’ και 2,5’’ διαθέτουν χωρητικότητα 4GB και 1GB αντίστοιχα στο «κομμάτι» του HDD, ενώ ενσωματώνουν ένα NAND flash SSD των 8GB. Οι δίσκοι Blue SSHD της Western Digital υποστηρίζουν το interface SATA 3 των 6GB/s, διαθέτουν cache των 64MB, ενώ στο μηχανικό τους μέρος διαθέτουν ταχύτητα περιστροφής 5400rpm. Η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα μεταφοράς από και προς το drive φτάνει τα 150MB/s στο μοντέλο των 3,5’’ και τα 100MB/s στο μοντέλο των 2,5’’.

Πως ακριβώς όμως λειτουργούν οι SSHDs και ιδιαίτερα το «κομμάτι» του SSD ώστε να απολαμβάνετε μεγαλύτερες ταχύτητες; Από την πλευρά σας δε χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα καθώς οι δίσκοι ενσωματώνουν τεχνολογία αυτό-εκμάθησης και χειρίζονται μόνοι τους και αυτόματα τα δεδομένα που πρέπει να τοποθετήσουν στο NAND flash. Οι προηγμένοι αλγόριθμοι που υπάρχουν στο firmware του δίσκου αποφασίζουν με κριτήριο τη συχνή και πρόσφατη χρήση των αρχείων, χωρίς να επηρεάζονται από τον ίδιο τον υπολογιστή ή τους drivers των συσκευών. Καθώς οι εφαρμογές του υπολογιστή αλλάζουν και οι εντολές που δέχεται τροποποιούνται, ο δίσκος μαθαίνει και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες με σκοπό να έχει ανά πάσα στιγμή στο NAND flash τα αρχεία που πρέπει, ώστε αυτά να «σερβίρονται» άμεσα.Οι δίσκοι ενσωματώνουν τεχνολογία αυτό-εκμάθησης και χειρίζονται μόνοι τους και αυτόματα τα δεδομένα που πρέπει να τοποθετήσουν στο NAND flash.

Αυτό σημαίνει πως όταν, για παράδειγμα, ο δίσκος εκκινήσει τα Windows για πρώτη φορά, δεν πρόκειται να δείτε καμία σημαντική διαφορά στις επιδόσεις. Όταν όμως επανεκκινήσετε το σύστημα ξανά και ξανά, ο δίσκος έχει μάθει ποια αρχεία χρειάζεται για να επιταχύνει τη διαδικασία, τα έχει τοποθετήσει αυτόματα στο NAND flash και η διαδικασία εκτελείται πολύ ταχύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εφαρμογές, αλλά και με τα αρχεία, όπου ο δίσκος αποφασίζει τι θα τοποθετήσει στη NAND flash για να προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα.

Παραμένοντας στις επιδόσεις, φυσικά, ένας SSHD δε μπορεί να φτάσει τις ταχύτητες που προσφέρει ένας αμιγώς SSD δίσκος. Όμως, σύμφωνα με την εταιρεία, οι συγκεκριμένοι δίσκοι της Western Digital προσφέρουν 4-5 φορές ταχύτερη λειτουργία σε σχέση με τους συμβατικούς δίσκους HDD των 5400rpm. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστείτε ότι το αντίτιμο που ζητούν είναι κατά τι μεγαλύτερο από τους συμβατικούς 3,5’’ και περίπου 25% μεγαλύτερο στην περίπτωση του δίσκου 2,5’’. Ενδεικτικά, ο Blue hybrid 3,5’’ που εξετάζουμε έχει σχεδόν αντίστοιχη τιμή με τον Purple και τον Red HDD 3,5’’ των 4GB της ίδια εταιρείας.Σύμφωνα με την εταιρεία, οι συγκεκριμένοι δίσκοι της Western Digital προσφέρουν 4-5 φορές ταχύτερη λειτουργία σε σχέση με τους συμβατικούς δίσκους HDD των 5400rpm.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που θα ωφεληθούν πρωτίστως από τις αυξημένες επιδόσεις των δίσκων SSHD της Western Digital; Φυσικά, όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία εικόνας και βίντεο όπου η ανάγνωση και εγγραφή στο δίσκο είναι συχνές λειτουργίες και τα αρχεία είναι μεγάλα σε μέγεθος. Από την άλλη, σημαντική βελτίωση θα δουν και οι gamers καθώς τα παιχνίδια φορτώνονται ταχύτερα, η αυτόματη αποθήκευση της προόδου γίνεται σε χρόνο μηδέν και φυσικά, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις όταν το παιχνίδι χρειάζεται να αντλήσει δεδομένα από το δίσκο.

Αν λοιπόν αναζητάτε καλύτερες επιδόσεις από αυτές που σας προσφέρει ένας συμβατικός δίσκος HDD, αλλά δε μπορείτε να «σηκώσετε» το κόστος ενός SSD μεγάλης χωρητικότητας, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τη λύση ενός SSHD, όπως τους δίσκους Blue hybrid της Western Digital, που ίσως μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις σας.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα