Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Defrag σε Mac; Μάλλον ποτέ!

Νοε 18 2016
Αν είχατε μάθει να κάνετε defrag στα Windows, μετά τη μετάβασή σας σε macOS έχετε μια εργασία λιγότερη να κάνετε.
Defrag σε Mac; Μάλλον ποτέ!
Μια από τις συνήθειες ενός χρήστη που έκανε τα πρώτα του βήματα σε περιβάλλον Windows, είναι το λεγόμενο defragmentation ή defrag για συντομία. Ακόμη και αν δεν το έχει κάνει ποτέ ο ίδιος, σίγουρα το έχει ακούσει και μπορεί να το έχει αναλάβει κάποιος άλλος. Έτσι, όταν γίνεται τελικά άλμα σε Mac, προκύπτει φυσικά η απορία αν κάτι τέτοιο είναι κάτι που έχει νόημα στο λειτουργικό της Apple. Μερικοί μάλιστα απλά υποθέτουν πως πρέπει να γίνεται και σε Mac, ακριβώς επειδή το έκαναν στο παρελθόν, οπότε ίσως να πρέπει να το χρειάζονται όλοι οι υπολογιστές.

Ωστόσο το defrag δεν είναι κάτι που έχει νόημα όταν δουλεύουμε σε Mac. Για την ακρίβεια, ενώ στα Windows υπάρχει επιλογή για να ξεκινήσει κάποιος την ανάλογη διαδικασία, η Apple δεν την προσφέρει καν μέσω του macOS.

Για να καταλάβουμε όμως για ποιο λόγο είναι μάλλον ανούσια η όλη διαδικασία σε Mac, πρέπει να σταθούμε λίγο… στη θεωρία. Defragmentation (αποκατακερματισμός) χρειάζεται λόγω του fragmentation (κατακερματισμός) των αρχείων. Αρχεία γράφονται και σβήνονται, αλλάζουν θέσεις και, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι “σπασμένα” σε μικρότερα μέρη, σε διαφορετικές γωνιές ενός σκληρού δίσκου ή SSD. Όταν συμβαίνει αυτό και χρειαστούμε ένα τέτοιο αρχείο, ο δίσκος χρειάζεται περισσότερη ώρα για να ψάξει και να βρει όλα τα κομμάτια και να μπορέσετε να ανοίξετε τελικά το αρχείο.

Το macOS όμως έχει προνοήσει εδώ και χρόνια. Η Apple χρησιμοποιεί το HFS+, που είναι το σύστημα διαχείρισης αρχείων του λειτουργικού της. Δεν είναι ότι αποφεύγει τον κατακερματισμό αρχείων. Απλά, δεν περιμένει να φτάσει κάτι στο απροχώρητο και το χρήστη να πάρει απόφαση να ασχοληθεί. Το HFS+ εκτελεί κατά διαστήματα τη λειτουργία HFC (Hot File Adaptive Clustering) που, ουσιαστικά, αναλαμβάνει να αντιστρέφει τον κατακερματισμό αρχείων. Η διαδικασία λειτουργεί αόρατα προς το χρήστη, πλήρως αυτόματα και φροντίζει για την καλή υγεία του υπολογιστή γενικότερα, αφού έτσι εξασφαλίζεται η καλή επίδοση του βασικού αποθηκευτικού μέσου, του λεγόμενου δίσκου εκκίνησης.

Αυτά ισχύουν βέβαια στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με “συμβατικά” αποθηκευτικά μέσα, όταν δηλαδή χρησιμοποιούμε Mac με κανονικό, μηχανικό σκληρό δίσκο HDD ή και τα υβριδικά Fusion Drives που συνδυάζουν SSD για τα καίρια αρχεία και εφαρμογές του συστήματος με μεγάλης χωρητικότητας μηχανικό σκληρό δίσκο HDD.Υπάρχουν εφαρμογές για defrag σε Mac. Και ναι, κατά κανόνα είναι ανούσιες.

Τα πράγματα αλλάζουν όταν έχουμε να κάνουμε με μνήμη flash/ δίσκο SSD. Σε τέτοια περίπτωση, που όσο περνάει ο καιρός γίνεται και κανόνας να βασιζόμαστε σε αυτήν την τεχνολογία, δεν χρειάζεται καν οποιουδήποτε είδους defrag (όπως και στα Windows). Για την ακρίβεια το defrag μπορεί να καταλήξει να κάνει ζημιά, οπότε όχι απλά δεν χρειάζεται να γίνεται, αλλά πρέπει να αποφεύγεται κιόλας. Και πάλι με αυτόματα και αόρατο τρόπο λειτουργεί το σύστημα TRIM για να είναι σε φόρμα τα αποθηκευμένα αρχεία και να εξασφαλίζεται η μακροβιότητα του SSD που χρησιμοποιεί το σύστημα.

Το σημαντικό πάντως, και στις δύο περιπτώσεις, είναι πως το defrag είναι κάτι που δεν έχει νόημα να απασχολεί καν ένα χρήστη Windows που πιάνει για πρώτη φορά στα χέρια του Mac. Και το κέρδος μετριέται σε περισσότερη ηρεμία και λιγότερη σπατάλη χρόνου του χρήστη. Αυτό δεν είναι πάντα το ζητούμενο;Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα