Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Γνωριμία με το Dock

Νοε 07 2016
Το Dock του macOS διαφέρει σημαντικά σε σχέση με την taskbar των Windows έχοντας τα δικά του μικρά μυστικά.
Γνωριμία με το Dock
Το Dock είναι κλασικό στοιχείο του macOS από την πρώτη έκδοση κιόλας που λεγόταν Mac OS X, δηλαδή από το 1999. Όταν αλλάζει, οι τροποποιήσεις δεν είναι δραματικές και κάπως έτσι έχει καταλήξει αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που προσφέρει ένας Mac και “βράχος” που στηρίζει την καθημερινή μας δραστηριότητα στην πλατφόρμα αυτή. Είναι μάλιστα ένα από τα πρώτα πράγματα με τα οποία πρέπει να εξοικειωθεί όποιος στέκεται πρώτη φορά μπροστά σε Mac. Διότι το Dock δεν είναι η Taskbar των Windows.

Οι εφαρμογές που “τρέχουν”
Όταν ανοίγουμε οποιαδήποτε κλασική εφαρμογή σε Mac, εμφανίζεται στο Dock το εικονίδιό της. Υπάρχουν και εφαρμογές που δεν το κάνουν αυτό, μένουν στη menu bar, στο πάνω μέρος της οθόνης, αλλά είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Εξ ορισμού, κάτω από κάθε εικονίδιο εφαρμογής που τρέχει υπάρχει μια μαύρη κουκκίδα για να ξεχωρίζει. Αυτό μπορεί να αλλάξει από τις ρυθμίσεις σε περίπτωση που δεν κρίνονται απαραίτητες οι ενδείξεις αυτές.Κάθε ενεργή εφαρμογή έχει μια κουκκίδα κάτω από το εικονίδιό της.

Οι εφαρμογές που δεν “τρέχουν” (ακόμη)
Στο Dock βρίσκουμε και εικονίδια εφαρμογών που, άσχετα με το αν τρέχουν ή όχι, εμφανίζονται πάντα εδώ, για να είναι σε πρώτη ζήτηση. Μπορούμε να σύρουμε όποια εφαρμογή θέλουμε εδώ, ακριβώς για αυτόν το λόγο. Έτσι δεν ψάχνουμε εκείνες που χρησιμοποιούμε κάθε τρεις και λίγο γλιτώνοντας χρόνο. Αν αλλάξουμε γνώμη για κάποια εφαρμογή, μπορούμε να σύρουμε το εικονίδιό της μακριά από το Dock και να την αφαιρέσουμε (αν είναι ανοιχτή δεν θα εξαφανιστεί με τη μία το εικονίδιο, αλλά όταν κλείσουμε την εφαρμογή).

Η ελαχιστοποίηση
Αν δεν θέλουμε να κλείσουμε την εφαρμογή, ούτε και το ίδιο το παράθυρο, μπορούμε να το ελαχιστοποιήσουμε. Έτσι η εφαρμογή είναι πιο γρήγορα σε ετοιμότητα την επόμενη φορά που θα τη χρειαστούμε. Με την ελαχιστοποίηση, το όποιο παράθυρο καταλήγει στο Dock. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις, είτε “χώνεται” στο εικονίδιο της εφαρμογής ή καταλήγει ως σμίκρυνση δεξιά από τη μοναδική κάθετη διαχωριστική γραμμή του Dock. Με ένα κλικ επανέρχεται σε πρώτο πλάνο.

Η διαχωριστική γραμμή
Μιας και είπαμε για την κάθετη διαχωριστική γραμμή, ώρα να εξηγήσουμε και τι ακριβώς χωρίζει. Αριστερά της είναι τα εικονίδια των εφαρμογών που έχουμε επιλέξει να είναι εκεί και όσων τρέχουν. Δεξιά της, αρχικά τουλάχιστον, υπάρχει μόνο ο κάδος όπου καταλήγουν τα αρχεία που διαγράφονται. Μεταξύ αυτού και της γραμμής όμως μπορούν να εμφανίζονται παράθυρα που ελαχιστοποιήθηκαν (αν είναι τέτοια η ρύθμιση όπως είπαμε παραπάνω), αλλά και φάκελοι που μπορούμε να σύρουμε εκεί.Δεξιά από τη μια και μόνο διαχωριστική γραμμή, αντί για εφαρμογές, έχουμε φακέλους, τον Κάδο και, αν προτιμάμε, ελαχιστοποιημένα παράθυρα ανοιχτών εφαρμογών.

Ιδανικά, διαλέγουμε φακέλους με αρχεία που θέλουμε να έχουμε σε πρώτη ζήτηση. Με ένα κλικ εμφανίζονται τα περιεχόμενά του σε πλέγμα ή βεντάλια. Με ένα κλικ ανοίγουμε όποιο αρχείο θέλουμε, με σύρσιμο κάνουμε μεταφορά και με πάτημα στην ένδειξη “Άνοιγμα στο Finder” ανοίγουμε το φάκελο σε ξεχωριστό παράθυρο, στην “πραγματική” του τοποθεσία.

Όλες οι πλευρές βοηθούν
Αριστερά ή δεξιά της γραμμής, δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός στο πλήθος των εφαρμογών και των φακέλων. Ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει πολλαπλούς συνδυασμούς, να αλλάξει γνώμη όσες φορές επιθυμεί, να πειραματιστεί και να βρει την ισορροπία που του ταιριάζει.

Το Dock, στα καλύτερά του, δεν λέει απλά πράγματα για έναν Mac αλλά και για το χρήστη του.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα