Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

iOS gaming και χειριστήρια

Νοε 25 2016
Το iOS, το gaming και τα χειριστήρια δεν είναι τρία πράγματα άγνωστα μεταξύ τους. Γνωρίζονται και συνεργάζονται ικανοποιητικά εδώ και καιρό.
iOS gaming και χειριστήρια
Η αλήθεια είναι πως όταν έρχεται στο μυαλό το gaming με χειριστήριο, η εικόνα συμπληρώνεται πρώτα από κάποια κονσόλα και ύστερα από κάποιο υπολογιστή. Είναι μάλλον απίθανο να συνδεθεί η όλη σκέψη με gaming σε iOS. Κι όμως η Apple υποστηρίζει τη χρήση χειριστηρίων εδώ και χρόνια, υπάρχουν πολλαπλές εναλλακτικές από κατασκευαστές περιφερειακών, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένη τεχνική προδιαγραφή στην οποία πρέπει να μένουν πιστά, κατ’ ελάχιστο, τα χειριστήρια, για να εξασφαλίζεται αποτέλεσμα που να κινείται ποιοτικά από ένα σημείο και πάνω. Ακόμη και όσον αφορά στους διακόπτες που κάνουν τα πλήκτρα να λειτουργούν.

Η προδιαγραφή αυτή είναι, ουσιαστικά, μέρος του προγράμματος MFi που σημαίνει “Made For iPod/iPhone/iPad”. Παρότι δεν αγγίζει μόνο το αυτές τις συσκευές (υπάρχει και το Apple TV), κρατά την ονομασία αυτή μιας και, όταν θεσπίστηκε, οι προτεραιότητες ήταν διαφορετικές.Ένα χειριστήριο πάντα δίνει νέα πνοή στο gaming.

Στην πράξη λοιπόν, ένα συμβατό χειριστήριο είναι εξ ορισμού ασύρματο, επικοινωνεί με την όποια συσκευή μέσω Bluetooth και φαίνεται, σε γενικές γραμμές, να “πατάει” πάνω στη βασική λογική του χειριστηρίου ενός Xbox ή, σπανιότερα, του PlayStation, ακόμη και αν διαφέρει σημαντικά σχεδιαστικά.

Αυτό σημαίνει ότι σταυρός κατεύθυνσης, δύο αναλογικοί μοχλοί, η κλασική τετράδα πλήκτρων στα δεξιά και τα πλήκτρα στη ράχη είναι πλέον δεδομένα. Υπάρχουν και μερικά χειριστήρια που δεν είναι φτιαγμένα για να μένουν στο χέρι και μακριά από τη συσκευή που τρέχει το παιχνίδι, αλλά στο πλάι της οθόνης με το συνδυασμό πάντα στα χέρια του χρήστη.

Το σημαντικό είναι ότι, με εξαίρεση τα τελευταία, όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν σε iPhone, iPod Touch, iPad, αλλά και Apple TV.

Η υποστήριξη
Προφανώς και δεν είναι όλα τα παιχνίδια φτιαγμένα για να παίζονται με χειριστήριο. Ακόμη και παιχνίδια που εμφανίζουν στην οθόνη πλήκτρα, σταυρό κατεύθυνσης και μοχλούς δεν είναι δεδομένο ότι λειτουργούν με τα χειριστήρια αυτά. Όχι επειδή είναι τεχνικώς αδύνατο, αλλά πρέπει να προστεθεί η σχετική υποστήριξη από την ομάδα που ανέπτυξε το παιχνίδι. Κάποια είναι παλιά δεν κάνει κανείς τον κόπο, κάποια απλά δεν είναι φτιαγμένα για χειριστήριο και τα πηγαίνουν καλύτερα με την αφή, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, κάποιος δεν πρόλαβε να τα κάνει όλα με την πρώτη. Η υποστήριξη προστίθεται και με απλό update του παιχνιδιού αν χρειαστεί, αν δεν είναι έτοιμο εξ αρχής.Η ένδειξη αυτή δείχνει τη συμβατότητα με iOS.

Η κατάσταση στο Apple TV
Όταν παρουσιάστηκε η πιο πρόσφατη γενιά Apple TV με το Siri Remote, η Apple είχε θέσει συγκεκριμένο περιορισμό ως προς τον έλεγχο ενός παιχνιδιού στη συγκεκριμένη συσκευή. Για την ακρίβεια, όριζε ως υποχρεωτική την υποστήριξη Siri Remote και προαιρετική την υποστήριξη κανονικού χειριστηρίου. Βέβαια, με τη λογική αυτή, μόνο παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν αρκετά καλά με το τηλεχειριστήριο του Apple TV μπορούν να φτάσουν στο App Store, το οποίο σημαίνει ότι ήταν δύσκολο να αποδοθούν ολόκληρες κατηγορίες παιχνιδιών.

Με τον ερχομό του iOS 10 όμως ο περιορισμός αυτός εξαφανίστηκε και οι game developers μπορούν πλέον να διαθέσουν για Apple TV παιχνίδι που να είναι φτιαγμένο για χειριστήριο, όχι απαραίτητα και για το Siri Remote. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για πιο περίπλοκα παιχνίδια ή έστω παιχνίδια που είναι γνωστό ότι τα πάνε καλύτερα με χειριστήριο. Και, λογικά, περισσότερα updates που να προσθέτουν υποστήριξη για ένα ολοένα και χρησιμότερο περιφερειακό.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα