Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Multi 5K monitors στα νέα MacBook Pro

Νοε 29 2016
2 οθόνες 5K σε φορητά συστήματα; Η Apple, με τη βοήθεια της AMD, μπορεί!
Multi 5K monitors στα νέα MacBook Pro
Είπαμε σε προηγούμενο άρθρο τι σημαίνει η ύπαρξη Radeon Pro GPU στα νέα MacBook Pro (τουλάχιστον στα μοντέλα με ξεχωριστή κάρτα γραφικών, πέραν της ενσωματωμένης στον κεντρικό επεξεργαστή). Αυτό που θα μας απασχολήσει αυτήν τη φορά είναι η σημασία των Radeon Pro GPU στην προσπάθεια της Apple να υποστηρίξει τη χρήση 2 οθονών 5K στα ισχυρότερά της φορητά συστήματα.
Οι θύρες Thunderbolt 3 με βύσματα USB Type-C είναι πολυτάλαντες και, μεταξύ άλλων, μεταφέρουν εικόνα βάσει της τεχνολογίας DisplayPort 1.2. Στην πραγματικότητα οι θύρες Thunderbolt βγάζουν έξω από το σύστημα θύρες και “γραμμές” ή δέσμες PCI Express και μέσω αυτών γίνονται όλα. Είναι δηλαδή σαν, αντί να συνδέουμε μια κάρτα σε θύρα PCI μητρικής κάρτας, να πετυχαίνουμε το ίδιο πράγμα μέσω σύνδεσης Thunderbolt 3. Είναι το ίδιο πράγμα τεχνικώς, απλά σε διαφορετική μορφή.

Σε μια οθόνη 5K όμως, δεν υπάρχει ο απαραίτητος “αέρας” για να περάσει η εικόνα μέσω μιας “δέσμης” DisplayPort και χρειάζονται δύο, καθώς και το σύστημα MST που, ουσιαστικά, φροντίζει μια οθόνη 5K να λειτουργεί σαν να είναι σύνθεση δύο διαφορετικών οθονών. Μεταφέρονται δηλαδή δυο εικόνες, το αριστερό και το δεξί τμήμα της εικόνας και τελικά συνδυάζονται σε μία τελική εικόνα.Χάρη στην τεχνολογία Thunderbolt 3, όλες αυτές οι συσκευές μπορούν να απασχολούν μία μόνο θύρα.

Αν λοιπόν συνδέσουμε ένα MacBook Pro με Radeon Pro σε δύο οθόνες 5K, οι δέσμες που χρειαζόμαστε να περάσουν από Thunderbolt 3 είναι 5: 2 για τη μια οθόνη, 2 ακόμη για τη δεύτερη οθόνη και, τέλος, άλλη μία για να έχουμε εικόνα στην οθόνη του ίδιου του υπολογιστή. Αν η κάρτα γραφικών δεν μπορεί να δώσει τόσες δέσμες πληροφορίας, τότε είναι αδύνατο όλο αυτό το σενάριο.

Οι κάρτες Radeon Pro της AMD λοιπόν υποστηρίζουν έως 6 δέσμες. Οποιοσδήποτε επεξεργαστής γραφικών της Intel που πηγαίνει “πακέτο” με τον κεντρικό επεξεργαστή μπορεί να διαχειριστεί έως τρεις δέσμες. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κάρτες της Nvidia. Ασχέτως οποιασδήποτε θεωρίας ή προτίμησης περί επιδόσεων, η απλή πραγματικότητα είναι πως χωρίς GPU από την AMD, η χρήση δύο 5K monitor σε ένα MacBook Pro με Radeon Pro, απλά δεν θα ήταν εφικτή.

Αντίστοιχα, στα μοντέλα MacBook Pro που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά GPU της Intel (οποιαδήποτε έκδοση της σειράς Iris/Iris Pro Graphics), δηλαδή στα μοντέλα των 13”, υποστηρίζεται ένα 5K monitor αντί για δύο (ή δύο 4K monitors).Μόνο η AMD υποστηρίζει 6 display streams, άρα και δύο 5K monitors συν την ενσωματωμένη οθόνη και μια ακόμη χαμηλότερης ανάλυσης αν χρειαστεί.

Γιατί να νοιαστεί τόσο η εταιρεία για ένα τόσο ακραίο σενάριο σε συνδυασμό με 15” MacBook Pro τελευταίας γενιάς; Τα MacBook Pro δεν σχεδιάζονται για gamers ή για απλά ανάλογα ενός dekstop, αλλά έρχονται να παίξουν πρωτίστως το ρόλο του λεγόμενο mobile workstation. Δεν αρκεί λοιπόν να έχει μόνο καλές επιδόσεις, αλλά και να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Όσο ακραίο και αν ακούγεται το σενάριο με τα δύο 5K monitors, όποιον γραφίστα, 3D modeler, video editor ή παρεμφερούς δημιουργικής ιδιότητας και να ρωτήσουμε, η όλη ιδέα είναι σχεδόν ονειρική και βοηθά σίγουρα στην καθημερινότητα της δουλειάς.

Για παράδειγμα, στην επεξεργασία video και μόνο, το να είναι μια μεγάλη οθόνη αφιερωμένη στα (άπειρα) εργαλεία και η άλλη στο video που προβάλλεται στη φυσική του ανάλυση, όχι σε σμίκρυνση, είναι σημαντική υπόθεση και προσφέρει τελείως άλλη άνεση στη δουλειά.

Οπότε όταν δούμε κάπου MacBook Pro, η ατάκα που ταιριάζει περισσότερο είναι “καλές δουλειές”.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα