Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Υπαγόρευση στα ελληνικά σε Mac και iOS

Νοε 21 2016
Αν η πληκτρολόγηση σας κουράζει ή σας είναι βαρετή, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την υπαγόρευση σε οποιαδήποτε συσκευή της Apple.
Υπαγόρευση στα ελληνικά σε Mac και iOS
Μπορεί να μην ξέρει ελληνικά η Siri και να πρέπει να συνεννοούμαστε μαζί της σε κάποια άλλη γλώσσα για να μας φανεί χρήσιμη, αυτό δεν σημαίνει ότι η Apple δεν ασχολείται καθόλου με τα ελληνικά. Και δεν αναφερόμαστε στην επίσημη, εδώ και χρόνια, μετάφραση των λειτουργικών της συστημάτων. Ο λόγος γίνεται για την υποστήριξη υπαγόρευσης στα ελληνικά.

Ουσιαστικά τα λειτουργικά της συστήματα είναι σε θέση να ακούσουν όσα έχει να πει ο χρήστης στα ελληνικά και να τα γράψουν για χάρη του, γλιτώνοντάς του πληκτρολόγηση.

Σε Mac η λειτουργία ενεργοποιείται μέσω του πληκτρολογίου, με διπλό πάτημα του πλήκτρου fn (αν και μπορούμε να ορίσουμε όποιο συνδυασμό πλήκτρων θέλουμε στις Ρυθμίσεις Συστήματος). Με την ενεργοποίηση, καλό είναι να μην υπάρχει κάποιος άλλος που μιλάει τριγύρω, ούτε καν αν πρόκειται για τραγούδι ή κάποιο video με διαλόγους. Εκτός αν θέλετε να δείτε κάτι πολύ αστείο (μάλλον) γραμμένο μπροστά σας.Όταν ενεργοποιείται η υπαγόρευση σε Mac, εμφανίζεται αυτή η ένδειξη.

Όσο μένουμε στα ελληνικά το σύστημα τα πηγαίνει καλά. Όταν πάμε να μπλέξουμε και αγγλικές λέξεις μέσα, τα πράγματα δυσκολεύουν, ανάλογα και με την προφορά του χρήστη βέβαια. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε βέβαια είναι ότι κανένα σύστημα φωνητικής πληκτρολόγησης δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει υποθέσεις για τη στίξη. Για να είναι σωστή η στίξη λοιπόν, χρειάζεται να την αναφέρουμε. Όταν χρειάζεται κόμμα, λέμε “κόμμα”, όταν είναι ώρα για τελεία, λέμε “τελεία” και ούτω καθεξής. Το σύστημα αναγνωρίζει όμως ονόματα, υπολογίζει λέξεις που έχουν περαστεί χειροκίνητα ως σωστές στο λεξικό του λειτουργικού. Κάτι η άρθρωση, κάτι η περιστασιακή αστοχία, είναι σίγουρο ότι το τελικό κείμενο όλο και κάποια παρέμβαση και διόρθωση θα χρειάζεται, αλλά, σε κάποιο βαθμό, αυτό ισχύει και στην κανονική πληκτρολόγηση.

Βέβαια, δεν προσπαθεί κανείς να γράψει μυθιστόρημα μιλώντας στον υπολογιστή ή τη τηλέφωνό του. Η υπαγόρευση όμως είναι ό,τι πρέπει για καθημερινές διεργασίες όπως η σύνταξη και αποστολή μηνυμάτων, η απάντηση σε email και άλλα παρόμοια.

Κάτι ακόμη που πρέπει να έχει κατά νου ο χρήστης, είναι ότι δεν γράφονται όλα σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα περιμένει κάνοντας παύση πριν γράψει ό,τι άκουσε και έτσι είναι ευκολότερο να αποφύγει τα λάθη, αφού αντιλαμβάνεται ευκολότερα τη δομή και τη λογική της πρότασης που άκουσε. Πράγμα που μας φέρνει, φυσικά, στο iOS, ακριβώς επειδή είναι απολύτως πιθανό να ασχοληθεί κανείς με τέτοιες λειτουργίες και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Εδώ βέβαια δεν υπάρχει (όχι εξ ορισμού τουλάχιστον) συνδεδεμένο πληκτρολόγιο, οπότε όλες οι επιλογές ξεκινούν και μένουν επί της οθόνης, μαζί με το εικονικό πληκτρολόγιο.Ένα πάτημα του πλήκτρου και η συσκευή αρχίζει να “ακούει”.

Στην κάτω αριστερή γωνία του εικονικού πληκτρολογίου βρίσκουμε πλήκτρο με σήμα ένα μικρόφωνο. Με το πάτημά του ξεκινά η υπαγόρευση και τα αποτελέσματα καταλήγουν σε όποιο πεδίο κειμένου είναι ενεργό εκείνη την ώρα. Και εδώ η εμφάνιση του κειμένου γίνεται όταν το σύστημα αντιληφθεί παύση στην υπαγόρευση για να μειωθούν οι πιθανότητες λάθους.

Καλό είναι να θυμόμαστε βέβαια ότι λειτουργίες σαν αυτές είναι σημαντικές και για ανθρώπους με συγκεκριμένες δυσκολίες που, χωρίς την υπαγόρευση, ίσως να μην μπορούσαν να κάνουν απολύτως βασικά πράγματα στον υπολογιστή και στις φορητές συσκευές τους. Κάποια πράγματα δεν είναι απαραίτητο να μας αγγίζουν προσωπικά για να είναι σημαντικά.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα