Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Force Touch trackpad: Ένα κρυφό «όπλο» του σύγχρονου Mac

Νοε 30 2017
Τα Force Touch Trackpads της Apple δεν έχουν όμοιά τους στον ανταγωνισμό.
Force Touch trackpad: Ένα κρυφό «όπλο» του σύγχρονου Mac
Κάθε νέος φορητός Mac που έχει παρουσιαστεί από τον ερχομό του MacBook 12” retina και ύστερα δεν έχει κλασικού τύπου trackpad αλλά το λεγόμενο Force Touch Trackpad. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αυτόν το MacBook Air που δεν έχει ανανεωθεί ριζικά από τότε μέχρι σήμερα.

Αν σταθεί κάποιος μπροστά σε σύγχρονο MacBook λοιπόν, και δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει το trackpad, θα έχει γνώριμη αίσθηση από τη γυάλινη επιφάνεια. Λίγη πίεση και γίνεται κλικ. Που λέει ο λόγος. Διότι στην πραγματικότητα δεν γίνεται κλικ, δεν υπάρχει διακόπτης που να κινείται, όλη η επιφάνεια δηλαδή μένει πάντα σταθερή. Κάτω από την επιφάνεια αυτή όμως υπάρχει το Taptic Engine, ένας μηχανισμός ανάδρασης που με λεπτεπίλεπτους κραδασμούς δίνει σε κάθε πάτημα την εντύπωση πως γίνεται κανονικό κλικ.Ειδικοί αισθητήρες αναλαμβάνουν την ανίχνευση της πίεσης.

Γιατί όμως προχώρησε η Apple σε μια τέτοια αλλαγή; Ένα κλασικό trackpad με μηχανικό διακόπτη δεν μπορεί να πατηθεί το ίδιο εύκολα σε όλη του την επιφάνεια. Συνήθως χρειάζεται λιγότερο πίεση στο κάτω του μέρος, όπου βρίσκεται και ο διακόπτης και περισσότερη στο πάνω μέρος, όπου καμιά φορά μπορεί να μην είναι καν εφικτό να γίνει κλικ. Στα ιδιαίτερα αυτά νέα trackpads της Apple όμως, το «κλικ» γίνεται το ίδιο εύκολα, με την ίδια ακριβώς πίεση, όπου και αν πατήσουμε στην επιφάνειά του.

Αυτό λοιπόν είναι το ένα κέρδος. Υπάρχει κι άλλο όμως. Δεν υπάρχει ένας τύπος κλικ σε αυτά τα trackpads, αλλά δύο. Με λίγη πίεση ενεργοποιείται το πρώτο και με λίγη ακόμη ενεργοποιείται το δεύτερο. Ξέρουμε πάντα ποιο είναι ποιο επειδή διαφέρει, χάρη στο Taptic Engine, η τελική αίσθηση σε κάθε ένα από τα δύο είδη κλικ.Το Taptic Engine στην καρδιά ενός Force Touch trackpad φροντίζει για την αίσθηση ότι έγινε κανονικό, μηχανικό κλικ.

Υπάρχει και σχετική αργκό μάλιστα, με το κανονικό, τυπικό κλικ να αναφέρεται συνήθως ως «μισό κλικ» και το εκείνο που προκύπτει με επιπλέον πίεση «πλήρες κλικ». Αν πετύχετε δηλαδή αυτούς του όρους κάπου, δεν έχετε βρει τρελούς που νομίζουν ότι υφίσταται όντως το «μισό κλικ» ως έννοια. Τι κάνει όμως αυτό το πλήρες κλικ; Σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστά λειτουργίες που προηγουμένως χρειάζονταν κλικ με τρία δάχτυλα ή τελείως άλλα πλήκτρα, εικονικά ή κανονικά. Με αυτό λοιπόν μπορεί να αναζητηθεί μονομιάς ο ορισμός μιας λέξης, να προβληθεί προεπισκόπηση οποιουδήποτε συνδέσμου, να ενεργοποιηθεί το Quick Look για κάποιο αρχείο και πολλά ακόμη, ανάλογα πάντα με την περίπτωση, την εφαρμογή και το είδος του περιεχομένου.Για desktop Mac υπάρχει το Magic Trackpad 2 που υποστηρίζει κανονικά το μηχανισμό Force Touch.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει και όφελος που δεν έχει να κάνει με εργονομία και καθημερινή εμπειρία χρήσης. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μηχανικός διακόπτης και μια επιφάνεια που κινείται για να γίνει κανονικό κλικ, καταλήγουμε να έχουμε trackpad με λιγότερα κινητά μέρη. Και τα λιγότερα κινητά μέρη σημαίνουν πάντα μεγαλύτερη αξιοπιστία, αφού χωρίς κίνηση αποφεύγεται η φθορά από τη φυσιολογική χρήση σε βάθος χρόνου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει λόγος να βλέπετε πάντα με καλό μάτι τα νεότερα trackpads της Apple διότι όλο και κάποιο από τα οφέλη θα σας επηρεάζει περισσότερο από όσο ίσως φαντάζεστε στην αρχή.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα