Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Πώς θα καλοσωρίσετε το Apple File System;

Νοε 27 2017
Από φέτος σχεδόν όλες οι συσκευές της Apple θα χρησιμοποιούν το file system APFS.
Πώς θα καλοσωρίσετε το Apple File System;
Με την κυκλοφορία του iOS 10.3 έγινε αυτόματα κάτι που σίγουρα δεν παρατήρησαν οι περισσότεροι χρήστες: άλλαξε το file system κάθε συσκευής iOS που έλαβε την αναβάθμιση αυτή. Το ίδιο συνέβη και σε Mac με τον ερχομό του macOS High Sierra. Όποιος κάνει την αναβάθμιση θα δει το file system να αλλάζει, από HFS+ σε APFS. Ή μήπως όχι;

Εξαρτάται. Όταν ήταν η σειρά των συσκευών iOS, δεν υπήρχαν εξαιρέσεις διότι όλες οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν μνήμη flash ως αποθηκευτικό χώρο. Σε Mac όμως δεν ισχύει το ίδιο. Όλα τα MacBooks έχουν μνήμη flash πλέον, στο desktop όμως υπάρχουν τρία σενάρια: μνήμη flash, Fusion Drive (δηλαδή συνδυασμό μηχανικού δίσκου και μνήμης flash) και κλασικό μηχανικό/μαγνητικό δίσκο. Το APFS μπορεί να λειτουργήσει σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα, μπορεί να προσφέρει βελτιώσεις σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, είναι σχεδιασμένο κυρίως και πρωτίστως για μνήμη flash.

Οπότε το πέρασμα από HFS+ σε APFS δεν είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία σε Mac. Η Apple κρατά τα πράγματα απλά πάντως. Για αρχή, όσα συστήματα έχουν καθαρά μνήμη flash για αποθηκευτικό χώρο, θα περάσουν στο νέο σύστημα αυτόματα, με την αναβάθμιση σε macOS High Sierra, χωρίς να χρειάζεται κάποια επιπλέον κίνηση από την πλευρά του χρήστη.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η αναβάθμιση δεν γίνεται αυτόματα. Όποιος θέλει να την κάνει όμως, μπορεί να τη δρομολογήσει, χειροκίνητα, μέσω της εφαρμογής Βοήθημα Δίσκων, αλλά αφού μπει πρώτα ο Mac σε λειτουργία ανάκτησης. Χωρίς να απαιτείται η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανάκτησης, το Βοήθημα Δίσκων μπορεί να αναλάβει τη μετατροπή εξωτερικών δίσκων και αποθηκευτικών μέσων αν χρειαστεί, κάνοντας φυσικά διαγραφή των δεδομένων τους κατά τη διαδικασία αυτή.Όσοι Mac χρησιμοποιούν SSD θα περάσουν αυτόματα σε APFS κατά την αναβάθμιση σε macOS High Sierra.

Σε μια περίπτωση όμως δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί το APFS (ακόμα) και αυτό είναι σε δίσκους που προορίζονται για χρήση με το Time Machine, δηλαδή για τη λειτουργία των αυτοματοποιημένων back ups που ενσωματώνεται στο macOS. Αργά ή γρήγορα θα γίνει κι αυτή η μετάβαση, ωστόσο η αλλαγή file system σε ένα λειτουργικό όπως το macOS, που, όπως και να το κάνουμε, είναι πιο ανοιχτό, ευέλικτο αλλά και πολύπλοκο από το iOS, σε τεχνικό επίπεδο δηλαδή, είναι πιο δύσκολη υπόθεση και χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.

Για αυτό και είναι περίεργη κάθε συζήτηση για το APFS στο macOS και το τι νέο φέρνει σε σχέση με το HFS+ που είναι σχεδόν 20 χρόνια πια στη δούλεψη της πλατφόρμας. Διότι η μετάβαση αυτή θέτει βάσεις για το μέλλον και θα συνεχίσουν να προστίθενται δυνατότητες, λειτουργίες, βελτιώσεις με τις επόμενες εκδόσεις των macOS και iOS.

Θα επανέλθουμε βέβαια σε αυτό το ζήτημα, ακριβώς για τους λόγους αυτούς. Για την ώρα το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι η πορεία του APFS ίσα που ξεκίνησε στο iOS και τώρα θα κάνει τα πρώτα του πραγματικά βήματα σε macOS. Εννοείται ότι θα έχουμε πολλά να πούμε προχωρώντας.Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα