Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

5 Firefox tips

Οκτ 16 2014
Με τους browsers να αποτελούν πλέον τη σύγχρονη επιφάνεια εργασίας, επιβάλλεται να γνωρίζετε τα μικρά μυστικά τους που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Ας αρχίσουμε από τον Firefox…
5 Firefox tips
Κάποιοι τους αναφέρουν ως τις σύγχρονες επιφάνειες εργασίας των υπολογιστών. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα εξελιχθούν στα επόμενα λειτουργικά συστήματα – κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει. Ο λόγος φυσικά για τους browsers οι οποίοι, μετά την έκρηξη του cloud computing ξεφεύγουν από τα στενά περιθώρια του web surfing.

Ο Firefox, ένας εκ των πρωταγωνιστών στην «κούρσα» των σύγχρονων browsers, είναι ο μόνος που δεν έχει πίσω του κάποιο ολοκληρωμένο οικοσύστημα (όπως η Google, Microsoft και Apple για τους Chrome, Internet Explorer και Safari αντίστοιχα), κάτι που οι δημιουργοί του το προβάλλουν πολλές φορές ως πλεονέκτημα, αλλά έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε μερικά από τα μυστικά του που θα κάνουν τη χρήση του ακόμα πιο ευχάριστη.

1. Καλύτερη αναζήτηση


Για να διευκολύνει τις αναζητήσεις σας, ο Firefox εμφανίζει προτεινόμενα websites καθώς πληκτρολογείτε λέξεις στη γραμμή διευθύνσεων, βασισμένος στις αγαπημένες διευθύνσεις σας (bookmarks) και στο ιστορικό των επισκέψεών σας. Αν λοιπόν θυμάστε ένα προϊόν που είχατε, αλλά δε θυμάστε σε ποιο website, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε το όνομά του στη γραμμή διευθύνσεων.

Μάλιστα, για να σας δώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στην αναζήτηση, χρησιμοποιεί μια σειρά από σύμβολα-τελεστές:
^ για αναζήτηση στο ιστορικό επισκέψεων
* για αναζήτηση στις αγαπημένες διευθύνσεις
% για αναζήτηση σε τρέχοντα ανοικτά tabs
# για αναζήτηση στους τίτλους σελίδων
@ για αναζήτηση σε διευθύνσεις (URLs)

Αν χρησιμοποιήσετε περισσότερους από έναν θυμηθείτε να βάλετε κενό μεταξύ τους – για παράδειγμα, “Galaxy Tab # *”

2. Συντομεύσεις πληκτρολογίου
Είναι το tip που βελτιώνει τη χρήση κάθε λογισμικού. Από τη στιγμή που θα μάθετε τις συντομεύσεις (shortcuts) ενός λογισμικού, η ζωή μαζί του γίνεται καλύτερη και η χρήση τους επιταχύνεται σημαντικά. Ο Firefox διαθέτει μια εκτενή λίστα συντομεύσεων, ωστόσο δε χρειάζεται να τα μάθετε όλα. Τα πιο σημαντικά που πρέπει να γνωρίζετε είναι:
Πίσω/ Εμπρός (στις σελίδες): Alt + αριστερό/ δεξί βελάκι
Επαναφόρτωση σελίδας: F5 ή Ctrl+R
Επαναφόρτωση σελίδας αγνοώντας την cache: Cltr+F5 ή Ctrl+Shift+R
Zoom In/ Out: Ctrl + (σύμβολο «συν»)/ (σύμβολο «μείον») (επαναφορά στο 100%: Ctrl + o)
Άνοιγμα νέου παραθύρου: Ctrl+N (για νέο, ιδιωτικό παράθυρο: Ctrl+Shift+P)
Αναίρεση στο κλείσιμο ενός Tab/ Παραθύρου: Ctrl+Shift+T/ N

3. Χρήση λέξεων-κλειδιών στην αναζήτηση εντός website


Μήπως χρησιμοποιείτε πολύ συχνά τη δυνατότητα αναζήτησης που παρέχουν τα περισσότερα websites; Αν, για παράδειγμα, ψάχνετε πολύ συχνά κάποιους όρους στη Wikipedia ή πληροφορίες για ταινίες και ηθοποιούς στο IMDb, μπορείτε να επιταχύνετε την αναζήτησή σας πληκτρολογώντας μια λέξη-κλειδί για το website και στη συνέχεια τη φράση αναζήτησης στη γραμμή διευθύνσεων.

Αρχικά, αυτό που έχετε να κάνετε (μία φορά για κάθε website) είναι να ορίσετε τη λέξη-κλειδί ώστε ο Firefox να καταλαβαίνει σε ποιο website θα ψάξει. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να μπορείτε να ψάξετε γρήγορα στο IMDb, μεταβείτε στο συγκεκριμένο website, κάντε δεξί κλικ μέσα στο πεδίο αναζήτησης του website (εκεί που αναγράφει «Find movies, TV shows,…») και επιλέξτε «Add a Keyword for this Search..». Στο παράθυρο που εμφανίζεται πληκτρολογήστε «imdb» στο πεδίο Keyword και πατήστε Save.

Πλέον, μπορείτε να κάνετε την αναζήτησή σας στο IMDb από τη γραμμή διευθύνσεων του Firefox (χωρίς να εισέλθετε στο website). Κάθε φορά που θέλετε να αναζητήσετε κάτι στο συγκεκριμένο website γράψτε στη γραμμή διευθύνσεων τη λέξη «imdb» και στη συνέχεια τη φράση που θέλετε, για παράδειγμα, «imdb dark knight». Αμέσως, εμφανίζεται το website με τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

4. Καλύψτε τα ίχνη σας
Σίγουρα θα υπήρξαν περιπτώσεις που θα θελήσατε να κρατήσετε κρυφές από τον οποιοδήποτε τις σελίδες που επισκεφθήκατε με τον browser. Αν χρησιμοποιήσατε κάποιον υπολογιστή σε δημόσιο χώρο και επισκεφθήκατε κάποια websites τα οποία δε θέλετε να μάθει ο επόμενος που θα τον χρησιμοποιήσει, είναι καλό να πάρετε τα μέτρα σας. Ο Firefox σας, όπως κάθε browser, σας προσφέρει αρκετές δυνατότητες.

Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε εξ’ αρχής τον browser σε private mode. Σε αυτή την κατάσταση, ο Firefox δεν καταγράφει το ιστορικό (σε αναζητήσεις, σε downloads, σε φόρμες, κλπ), δε συλλέγει cookies και δε δημιουργεί προσωρινά αρχεία. Φυσικά, και σε αυτή την κατάσταση μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία κανονικά, όπως και να προσθέσετε μια σελίδα στις αγαπημένες.

Για να εισέλθετε σε private mode, πατήστε στο menu icon πάνω δεξιά (αυτό με τις 3 οριζόντιες γραμμές) και επιλέξτε New Private Window. Εναλλακτικά, επιλέξτε από το μενού File > New Private Window. Μία μάσκα πάνω δεξιά φανερώνει ότι είστε σε private mode, ενώ όταν θελήσετε να βγείτε από αυτή την κατάσταση δεν έχετε παρά να κλείσετε το παράθυρο. Θυμηθείτε ότι ακόμα και σε private mode, ο πάροχός σας δύναται να γνωρίζει τα websites που επισκέπτεστε - το ίδιο και ο εργοδότης σας σε ένα περιβάλλον γραφείου.

Αν επισκεφθήκατε μια σελίδα σε μη private mode και θέλετε να τη διαγράψετε, δε χρειάζεται να σβήσετε όλο το ιστορικό. Μπορείτε να ξεκινήσετε να γράφετε τη διεύθυνσή της στη γραμμή διευθύνσεων και ο Firefox θα την εμφανίσει από κάτω. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μετακινηθείτε σε αυτή με τα βελάκια πάνω-κάτω και να πατήσετε το πλήκτρο Delete. Φυσικά, μέσω της επιλογής History > Clear Recent History έχετε πολλές περισσότερες δυνατότητες. Θυμηθείτε ότι κάποια websites διατηρούν το δικό τους ιστορικό όταν είστε συνδεδεμένος (logged in) σε αυτά (π.χ. YouTube), το οποίο δε διαγράφεται με τη διαγραφή του ιστορικού του browser, αλλά μόνο μέσα από τα ίδια τα websites.

5. Όλα για την υγεία... του browser


Κατά την περιήγησή σας στο web, o Firefox – όπως και οι περισσότεροι browsers – συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την απόδοσή τους, αλλά και με την online συμπεριφορά σας. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αυτό γίνεται για... το καλό σας ώστε σε κάθε νέα έκδοσή να βελτιώνουν το λογισμικό. Ωστόσο, αν δεν αισθάνεστε καλά με αυτή την ιδέα μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτή τη συλλογή δεδομένων μεταβαίνοντας στο Tools (ή menu icon) > Options και επιλέγοντας την καρτέλα Advanced και το Tab Data Choices. Δεν έχετε παρά να απενεργοποιήσετε τις επιλογές που βλέπετε εδώ.

Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε ενεργοποιημένη την επιλογή του Firefox Health Report ώστε να παίρνετε χρήσιμα δεδομένα, όπως πόσο χρόνο περάσατε στον browser και πόσες φορές κόλλησε. Για να δείτε τις αναφορές του, επιλέξτε menu icon > ? (στο κάτω μέρος του μενού) > Firefox Health Report.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα