Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Μνήμη DDR4

Οκτ 15 2014
Ο νέος τύπος μνήμης RAM DDR4 για PC είναι εδώ. Ετοιμαστείτε για αλλαγές...
Μνήμη DDR4
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει στις συνεχείς αλλαγές στους τομείς της τεχνολογίας, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι από αυτούς των οποίων τα προϊόντα ανανεώνονται με αργούς ρυθμούς. Ίσως μάλιστα αυτός που ανανεώνεται λιγότερο συχνά να είναι ο τομέας της μνήμης RAM όπου μπορεί να περάσουν ακόμα και 7 χρόνια! Δηλαδή, όσα ακριβώς πέρασαν από τη μνήμη DDR3 στη DDR4. Βέβαια, ακριβώς επειδή το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο γενεών μνήμης είναι μεγάλο, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις είναι επίσης σημαντικές. H DDR4 είναι εδώ και το βέβαιο είναι πως θα μας συντροφεύει για αρκετά χρόνια.Τα πρώτα δείγματα μνήμης DDR4 εμφανίστηκαν το 2011, οι πρώτες κυκλοφορίες περιορισμένων κομματιών το 2013 και μόλις το 2014 είδαμε τα ράφια να γεμίζουν με μοντέλα γνωστών κατασκευαστών.

Γιατί τόση καθυστέρηση;
Στους κύκλους της τεχνολογίας είναι γνωστή η σκέψη πως αν κάποιο πρότυπο πρέπει να αναπτυχθεί αργά, δεν έχει παρά να συμμετάσχει σε αυτό μια επιτροπή. Έτσι γίνεται και με τη μνήμη, της οποίας την ανάπτυξη του προτύπου έχει αναλάβει η JEDEC (Joint Electron Devices Engineering Council) που αποτελείται από όλους τους κατασκευαστές μνήμης. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, μέχρι να συμφωνήσουν όλοι για τις προδιαγραφές απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένας άλλος λόγος για την καθυστέρηση είναι ότι ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών έχει κυρίως επικεντρωθεί στη χαμηλή τιμή παρά στις υψηλές επιδόσεις και τη νέα τεχνολογία. Όσο κι αν αυτό μας βολεύει καθώς βλέπουμε τις τιμές να πέφτουν, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Ίσως λοιπόν τα παραπάνω να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό που, ενώ η JEDEC άρχισε να εργάζεται πάνω στη μνήμη DDR4 το 2005, δηλαδή δύο χρόνια πριν η μνήμη DDR3 κυκλοφορήσει στην αγορά (το 2007), τα πρώτα δείγματα εμφανίστηκαν το 2011, οι πρώτες κυκλοφορίες περιορισμένων κομματιών το 2013 και μόλις το 2014 είδαμε τα ράφια να γεμίζουν με μοντέλα γνωστών κατασκευαστών όπως η Corsair, η Crucial και η Kingston.Πίνακας εξέλιξης της μνήμης RAM, αρχής γενομένης από την DDR (πηγή: Crucial)

DDR4: Μια πρώτη ματιά
Χωρίς να μπούμε σε αναλυτικές και δυσνόητες τεχνικές λεπτομέρειες, στη DDR4 έχει αναπτυχθεί ένας νέος δίαυλος μεταγωγής δεδομένων που προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, καθώς και η διπλάσια πυκνότητα, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μνήμη DDR4 και τα οποία θα την κάνουν να κυριαρχήσει σε υπολογιστές desktop και laptop, σε tablets και σε smartphones. Αν και προς το παρόν οι υλοποιήσεις της μνήμης προορίζονται για υπολογιστές desktop, έχει ήδη προγραμματιστεί για το 2015 η αρχή της μετάβασης σε άλλες συσκευές όπως smartphones.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η μνήμη DDR4 δεν υποστηρίζει προς τα πίσω συμβατότητα, δηλαδή δεν μπορείτε απλά να βγάλετε τη μνήμη DDR3 (ή οποιαδήποτε άλλη) και να τοποθετήσετε μνήμη DDR4 καθώς υπάρχουν διαφορές στην τροφοδοσία, στο interface, κ.ά. Άρα, οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να γίνει σε συνδυασμό κυρίως με mainboard για να λειτουργήσει και δευτερευόντως με άλλα υποσυστήματα που να ακολουθούν τις υψηλές επιδόσεις της.Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η μνήμη DDR4 δεν υποστηρίζει προς τα πίσω συμβατότητα, δηλαδή δεν μπορείτε απλά να βγάλετε τη μνήμη DDR3 (ή οποιαδήποτε άλλη) και να τοποθετήσετε μνήμη DDR4.

Χαμηλότερη κατανάλωση
Η DDR4 είναι πιο αποδοτική από πλευράς ενεργειακής απόδοσης σε σχέση με τη DDR3 καθώς η τάση που απαιτεί είναι 1,2V, όταν η DDR3 απαιτεί 1,5V (20% λιγότερο). Με απλά λόγια, η χαμηλότερη κατανάλωση ισχύος μεταφράζεται σε λιγότερη θερμότητα και μεγαλύτερη αυτονομία. Έτσι, όλες οι συσκευές που κάνουν χρήση μνήμης DDR4 επωφελούνται σημαντικά. Η μπαταρία των φορητών συσκευών (smartphones, tablets, laptops) θα διαρκεί περισσότερο, οι υπολογιστές (desktops και laptops) θα ζεσταίνονται λιγότερο οπότε δε θα απαιτούν εξεζητημένα συστήματα ψύξης, ενώ οι servers και τα data centers θα επωφεληθούν από τη μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος.

Επίσης, η DDR4 υποστηρίζει ένα νέο τρόπο αναστολής λειτουργίας, κάτι σαν «βαθύ ύπνο», που μειώνει κατά 40-50% την κατανάλωση ισχύος σε standby, καθώς επιτρέπει στη συσκευή να μπει σε standby χωρίς να ανανεώσει τη μνήμη της.Σύμφωνα με τη JEDEC, ο ρυθμός μεταγωγής δεδομένων στη DDR4 είναι από 1600 έως 4266 MT/s, με τα 2133 MT/s να είναι η τυπική τιμή αυτή τη στιγμή.

Περισσότερη ταχύτητα
Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν, θυμίζουμε ότι η τυπική DDR έδινε ρυθμό μεταγωγής δεδομένων στα 266MT/s, η τυπική DDR2 στα 400MT/s και η τυπική DDR3 στα 1066MT/s (το MT/s αναφέρεται και ως MHz). Αναφέρουμε «τυπική», καθώς για παράδειγμα, η DDR3 μπορεί να δώσει ρυθμούς μεταγωγής δεδομένων από 800 έως 2133 MT/s. Από την άλλη, σύμφωνα με τη JEDEC, ο ρυθμός μεταγωγής δεδομένων στη DDR4 είναι από 1600 έως 4266 MT/s, με τα 2133 MT/s να είναι η τυπική τιμή αυτή τη στιγμή. Στην πρόσφατη Computex 2014, έγιναν δοκιμές που έδιναν ταχύτητες από 2133 έως 3200 MT/s, ενώ οι ταχύτητες 4000 και 4266 αναφέρονται από τη JEDEC ως «πιθανές επεκτάσεις». Άρα, σε γενικές γραμμές, η DDR4 διπλασιάζει την ταχύτητα της DDR3.

Τοποθετώντας τα παραπάνω σε συνθήκες καθημερινής χρήσης, οι εφαρμογές θα εκκινούν πιο γρήγορα, οι λειτουργίες θα ολοκληρώνονται πιο άμεσα και οι συσκευές θα ανταποκρίνονται ταχύτερα στις εντολές. Η μνήμη DDR4 έρχεται να «κουμπώσει» στις εξελίξεις που συμβαίνουν σε άλλα υποσυστήματα, όπως οι επεξεργαστές, οπότε από το 2015 αναμένονται μεγαλύτερες επιδόσεις σε όλες τις συσκευές.Το μόνο συμβατό chipset που υπάρχει για τη μνήμη DDR4 είναι το X99 της Intel και η Gigabyte X99 – Gaming G1 WiFi είναι μία από τις mainboard που το ενσωματώνουν.

Άλλα πλεονεκτήματα της DDR4
Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της DDR4 είναι η μεγαλύτερη πυκνότητά της. Για την ακρίβεια, διπλάσια πυκνότητα σε σχέση με τη DDR3. Έτσι κάθε DIMM θα χωρά περισσότερα GB. Αν λοιπόν είχατε συνηθίσει να βλέπετε μέχρι 8GB σε ένα DIMM DDR3, σε ένα DIMM DDR4 θα δείτε ακόμα και 16GB. Επίσης, η DDR4 διαθέτει έγκαιρη ανίχνευση λαθών (error detection) με βελτιωμένα διαγνωστικά εργαλεία, ενώ η επικοινωνία του διαύλου είναι point-to-point για μεγαλύτερη ταχύτητα δεδομένων με το mainboard.

Όπως αναφέραμε, και από τη στιγμή που η επικοινωνία του διαύλου είναι point-to-point, δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μνήμη DDR4 στο υπάρχον σύστημά σας του οποίου η mainboard δέχεται μνήμη DDR3. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το μόνο συμβατό chipset που υπάρχει για τη μνήμη DDR4 είναι το X99 της Intel και ήδη αρκετοί κατασκευαστές, όπως η Gigabyte και η Asus, διαθέτουν mainboards με αυτό.

Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα