Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Windows 10: Η πρώτη ματιά

Οκτ 13 2014
Windows 10: Η πρώτη ματιά
Με το 88% περίπου των desktop ή laptop υπολογιστών να τρέχει κάποια έκδοση των Windows, μία νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος αποτελεί μεγάλη είδηση ακόμα κι αν πρόκειται για... technical beta. Πρόσφατα λοιπόν, η Microsoft ανακοίνωσε ότι προχωρά σε νέα έκδοση των Windows, προσφέροντας online μία technical beta στους προχωρημένους χρήστες ώστε να την αξιολογήσουν και να στείλουν τα σχόλιά τους προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις έως την τελική έκδοση.

Και ενώ όλοι περίμεναν τα Windows 9,… ξαφνικά προέκυψαν τα Windows 10. Η Microsoft αποφάσισε να προσπεράσει έναν αριθμό και να πάει από τα Windows 8 στα Windows 10, θέλοντας να δείξει πως η νέα έκδοση σηματοδοτεί μια νέα εποχή και πως έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις από την προηγούμενη έκδοση. Αν και το περιβάλλον χρήσης αποτελεί ουσιαστικά ένα πάντρεμα των Windows 7 και 8, η μαγική λέξη πίσω από αυτό είναι η «ενοποίηση», δηλαδή μία ενιαία εμπειρία χρήσης με ένα περιβάλλον που θα μεταβάλλεται ανάλογα τη συσκευή και το μέγεθος της οθόνης. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό-κλειδί της νέας έκδοσης και όλα δείχνουν πως η Microsoft έλαβε πολύ σοβαρά τα μηνύματα που έστειλαν οι χρήστες και οι επιχειρήσεις.Το πλήκτρο Start επέστρεψε «δυναμικά» με το ένα μέρος στα αριστερά να θυμίζει τα Windows 7 και να περιλαμβάνει τις πρόσφατες εφαρμογές που τρέξατε  και ένα μέρος στα δεξιά να θυμίζει Windows 8 και να συγκεντρώνει τα γνωστά tiles με τη ζωντανή ανανέωσή τους.

Η Microsoft έλαβε το μήνυμα
Με μόλις ένα 12% περίπου να διαθέτει Windows 8/8.1 μετά από τόσο καιρό που έχει μεσολαβήσει από την κυκλοφορία τους, η Microsoft κατάλαβε ότι κάπου είχε γίνει ένα λάθος. Με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις να έχουν προσκολληθεί κατά 52% και 24% σε Windows 7 και XP αντίστοιχα, η εταιρεία κατάλαβε πως ένα πρωτοποριακό προϊόν πρέπει να είναι φιλικό και να μην προκαλεί σύγχυση στο χρήστη.

Μπορεί το περιβάλλον των Windows 8 να ήταν πρωτοποριακό, ωστόσο αυτή η... εμμονή στο Metro και η βίαιη προσαρμογή σε αυτό προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα κυρίως στους χρήστες των συμβατικών υπολογιστών που είχαν συνηθίσει ένα πιο... Windows περιβάλλον. Η Microsoft επιχείρησε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα με τα Windows 8.1 επαναφέροντας το πλήκτρο Start και πολλοί χρήστες δοκίμασαν με εφαρμογές τρίτων να επαναφέρουν και το μενού Start, αλλά φάνηκε πως επρόκειτο περισσότερο σαν μια κίνηση πανικού.Στα Windows 10 οι εφαρμογές Metro τρέχουν σε παράθυρα, όπως τις είχατε συνηθίσει, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αλλάζετε το μέγεθός τους και να τις μετακινείτε, καθώς και να τις μεγιστοποιείτε, ελαχιστοποιείτε και κλείνετε.

Αν και τα Windows 8 λοιπόν, είχαν ένα πρωτοποριακό περιβάλλον, απαιτούσαν από το χρήστη να κάνει μια σημαντική επένδυση σε χρόνο για την εκμάθησή τους, κάτι που δεν είχε συμβεί σε μεταβάσεις μεταξύ παλαιότερων εκδόσεων. Αν και αρκετοί χρήστες προμηθεύτηκαν τα Windows 8 με ένα νέο PC και διέθεταν το χρόνο για την εκμάθησή τους, οι επιχειρήσεις δίστασαν να κάνουν την απαιτούμενη επένδυση σε χρήμα και χρόνο. Έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέμειναν με τα αξιόλογα Windows 7 ή, δυστυχώς, με τα Windows XP για τα οποία (Windows XP) η Microsoft τερμάτισε την υποστήριξή τους με αναβαθμίσεις.

Μία οικογένεια προϊόντων, μία πλατφόρμα, ένα κατάστημα
Όπως αναφέραμε, η μαγική λέξη πίσω από το νέο λειτουργικό είναι η ενοποίηση, δηλαδή η ικανότητα των Windows 10 να προσαρμόζονται ανάλογα με το hardware και κυρίως ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης. Είτε πρόκειται για smartphone ή tablet, είτε για υπολογιστή ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή, τα Windows 10 θα προσφέρουν μια κοινή γνώριμη εμπειρία στο χρήστη. Η αλήθεια είναι ότι η Microsoft είχε προσπαθήσει ήδη από τα Windows 8 να φτάσει κοντά σε αυτή την ενιαία εμπειρία, αλλά με διαφορετικές πλατφόρμες που διέθεταν ομοιότητες. Πλέον, στα Windows 10 θα έχουμε μία πλατφόρμα που θα τρέχει παντού και θα προσαρμόζεται ώστε να οι χρήστες να βλέπουν στην οθόνη, μικρή ή μεγάλη, ένα γνώριμο περιβάλλον.

Εκτός από το μέγεθος της οθόνης, το περιβάλλον προσαρμόζεται και με βάση τον τρόπο εισαγωγής, δηλαδή ανάλογα με τη χρήση του πληκτρολογίου ή της οθόνης αφής. Σε περίπτωση που έχετε μία υβριδική συσκευή laptop-tablet, όταν έχετε το πληκτρολόγιο προσαρτημένο βλέπετε τη γνώριμη επιφάνεια εργασίας των Windows, ενώ όταν το πληκτρολόγιο αποσπαστεί εμφανίζεται αυτόματα το περιβάλλον Metro για να διευκολύνει τη χρήση της οθόνης αφής.Στα Windows 10 έχετε τη δυνατότητα να διαιρείτε την οθόνη σε τμήματα όπως εσείς θέλετε και να τρέχετε εφαρμογές μέσα σε αυτά, ενώ σε τμήματα όπου δεν έχετε τρέξει κάποια εφαρμογή, τα Windows 10 σας προτείνουν κάποιες σχετικές με αυτές που τρέχετε.

Εξίσου σημαντικές όμως είναι και οι αλλαγές που αφορούν στο κατάστημα, το οποίο θα εξυπηρετεί τις συνολικές απαιτήσεις των συσκευών σε εφαρμογές. Αν λοιπόν αναζητάτε μία εφαρμογή για οποιαδήποτε Windows 10 συσκευή σας, το Store είναι η τοποθεσία που θα τη βρείτε. Ακόμα καλύτερα βέβαια, είναι τα νέα για τους προγραμματιστές, οι οποίοι θα γράφουν την εφαρμογή τους μία φορά, αλλά θα μπορεί να αναπαραχθεί σε πλήθος διαφορετικών συσκευών.

Κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά
Μετά από το σάλο που ξέσπασε με το πλήκτρο και το μενού Start στα Windows 8, τα 8.1 επιχείρησαν μια πρώτη «διόρθωση». Με τα Windows 10, η Microsoft λύνει οριστικά το πρόβλημα και παντρεύοντας Windows 7 και 8 προσφέρει το καλύτερο μενού έναρξης κατά την άποψή μας. Μόλις πατήσετε το πλήκτρο Start αναπτύσσεται ένα μενού σε δύο μέρη: το ένα μέρος στα αριστερά θυμίζει τα Windows 7 και περιλαμβάνει τις πρόσφατες εφαρμογές που τρέξατε (καθώς και μενού για να αναπτυχθούν όλες) και ένα μέρος στα δεξιά που θυμίζει Windows 8 και συγκεντρώνει τα γνωστά tiles που με τη ζωντανή ανανέωσή τους.Τα Windows 10 προσφέρουν πολλαπλές επιφάνειες εργασίας που σας επιτρέπουν να χωρίζετε τις εφαρμογές σας σε «πακέτα εργασίας» ανά επιφάνεια και έτσι το multitasking να είναι ακόμα πιο εύκολο.

Αν θυμάστε, στα Windows 8 οι εφαρμογές του Metro έτρεχαν μόνο σε πλήρη οθόνη, γεγονός που δυσκόλευε τους χρήστες στο multitasking ακόμα κι αν υπήρχε η δυνατότητα της διαίρεσης της οθόνης. Αυτό, όπως και το Start, οι χρήστες των Windows δεν το «συγχώρεσαν» ποτέ που είχαν συνηθίσει στην ελευθερία να μοιράζουν την επιφάνεια εργασίας όπως ήθελαν. Αυτό που έκανε λοιπόν η Microsoft στα Windows 10 ήταν να βάλει τις εφαρμογές Metro να τρέχουν σε παράθυρα, όπως τις είχατε συνηθίσει, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αλλάζετε το μέγεθός τους και να τις μετακινείτε, καθώς και να τις μεγιστοποιείτε, ελαχιστοποιείτε και κλείνετε.

Αν θυμάστε, στα Windows 8 οι εφαρμογές του Metro έτρεχαν μόνο σε πλήρη οθόνη, γεγονός που δυσκόλευε τους χρήστες στο multitasking ακόμα κι αν υπήρχε η δυνατότητα της διαίρεσης της οθόνης. Αυτό, όπως και το Start, οι χρήστες των Windows δεν το «συγχώρεσαν» ποτέ που είχαν συνηθίσει στην ελευθερία να μοιράζουν την επιφάνεια εργασίας όπως ήθελαν. Αυτό που έκανε λοιπόν η Microsoft στα Windows 10 ήταν να βάλει τις εφαρμογές Metro να τρέχουν σε παράθυρα, όπως τις είχατε συνηθίσει, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αλλάζετε το μέγεθός τους και να τις μετακινείτε, καθώς και να τις μεγιστοποιείτε, ελαχιστοποιείτε και κλείνετε.

Αρκετά σχετικό με το παραπάνω, είναι και η δυνατότητα να διαιρείτε την οθόνη σε τμήματα όπως εσείς θέλετε και να τρέχετε εφαρμογές μέσα σε αυτά. Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ αντίστοιχα utilities τρίτων (προσφέρονται ακόμα και μαζί με οθόνες) θα έχετε συνειδητοποιήσει πόσο χρήσιμα είναι αφού «περιορίζουν» αυτόματα τις εφαρμογές στα όρια που έχετε θέσει χωρίς να το κάνετε με το χέρι. Μάλιστα, σε τμήματα όπου δεν έχετε τρέξει κάποια εφαρμογή, τα Windows 10 σας προτείνουν κάποιες σχετικές με αυτές που τρέχετε σε μικρογραφίες ώστε να μη χρειάζεται να τις αναζητήσετε.Το νέο πλήκτρο Task View εμφανίζει όλες τις ανοιχτές εφαρμογές και τα αρχεία και επιτρέπει τη γρήγορη μετάβαση σε κάποια από αυτές ή σε μία από τις επιφάνειες εργασίας.

Ακόμα καλύτερα, τα Windows 10 έχουν δανειστεί από το Linux ένα χαρακτηριστικό που οι φίλοι του το απολαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια, τις πολλαπλές επιφάνειες εργασίας. Μπορείτε για παράδειγμα να εργάζεστε με 3-4 ανοιχτές εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία σας σε μία επιφάνεια εργασίας, και σε μία άλλη να επεξεργάζεστε ένα οικογενειακό βίντεο και να τρέχετε μια σειρά εργαλείων σχετικά με αυτό. Άρα, μπορείτε να χωρίζετε τις εφαρμογές σας σε «πακέτα εργασίας» ανά επιφάνεια και έτσι το multitasking να είναι ακόμα πιο εύκολο.

Σχετικό με το παραπάνω είναι κα το νέο πλήκτρο Task View (βρίσκεται στο task bar) που εμφανίζει όλες τις ανοιχτές εφαρμογές και τα αρχεία και επιτρέπει τη γρήγορη μετάβαση σε κάποια από αυτές ή σε μία από τις επιφάνειες εργασίας. Ανανέωση έχει δεχτεί ακόμα και η γραμμή εντολών, ενώ υπάρχουν μικρές αλλαγές στις λειτουργίες μέσω κύλισης των δακτύλων όταν χρησιμοποιείτε οθόνη αφής. Ο file explorer εμφανίζει πλέον τα πρόσφατα αρχεία σας καθώς και τους φακέλους που επισκέπτεστε συχνά κάνοντας την αναζήτηση στοιχείων ακόμα πιο εύκολη. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η Charms bar, το όμορφο χαρακτηριστικό με τις διάφανες λειτουργίες στα δεξιά, έχει παραμείνει. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των Windows 10 που δεν υποστηρίζεται στην technical beta είναι το πρότυπο DirectX 12 που θα δώσει νέα ώθηση στα games όσον αφορά σε ταχύτητα και ποιότητα.Ανανέωση έχει δεχτεί ακόμα και η γραμμή εντολών, ενώ ο file explorer εμφανίζει πλέον τα πρόσφατα αρχεία σας καθώς και τους φακέλους που επισκέπτεστε συχνά κάνοντας την αναζήτηση στοιχείων ακόμα πιο εύκολη.

Τα Windows 10 αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τη Microsoft που με το νέο λειτουργικό φιλοδοξεί να προσελκύσει όσους παραμείνει στα Windows 7 και XP. Αν και για αυτούς που τρέχουν XP ίσως είναι εύκολο να τα καταφέρει, αυτοί που τρέχουν τα 7 μάλλον θα περιμένουν κάτι παραπάνω από τα χαρακτηριστικά που είδαμε. Για αυτούς ίσως το κλειδί να είναι η διαφαινόμενη ενοποίηση των συσκευών τους. Μέχρι το φθινόπωρο του 2015 που είναι η πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows 10 είναι βέβαιο ότι θα ασχοληθούμε ξανά μαζί τους οπότε μείνετε συντονισμένοι...


Δείτε το βίντεο:


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα