Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Intel Skylake

Οκτ 19 2015
H 6η γενιά επεξεργαστών της Intel είναι εδώ και καθιστά επιτέλους mainstream τις μνήμες DDR4.
Intel Skylake
Η ανανέωση της αρχιτεκτονικής των επεξεργαστών είναι μία διαδικασία που συμβαίνει αρκετά συχνά, όμως δεν έχει πάντα την ίδια σπουδαιότητα. Οι πιο σημαντικές ανανεώσεις συνοδεύονται και από ταυτόχρονη ανανέωση ολόκληρης της πλατφόρμας στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί ένας επεξεργαστής, είτε πρόκειται για το socket του, είτε για το chipset της μητρικής που τον φιλοξενεί, είτε για τον τύπο μνήμης που υποστηρίζει.Ο Intel Core i7-6700K είναι ο γρηγορότερος εκ των δύο διαθέσιμων επεξεργαστών που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Skylake.

Το τελευταίο είναι που συμβαίνει πιο σπάνια, γι’αυτό και οι επεξεργαστές Broadwell ήταν η πιο σημαντική ανανέωση στην οποία προέβη η Intel τα τελευταία χρόνια, αφού είχαμε μετάβαση σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τύπο μνήμης (από DDR3 σε DDR4) και στη λιθογραφία (από 28nm σε 14nm). Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε δραματική αλλαγή, η πρώτη φορά είναι και η δυσκολότερη και οι Broadwell δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσουν πλήρως τις προσδοκίες για έντονο άλμα στις επιδόσεις, όχι τόσο μεμονωμένα ως επεξεργαστές, αλλά γενικότερα σε επίπεδο πλατφόρμας. Χωρίς λοιπόν να έχει περάσει καιρός από την κυκλοφορία των συγκεκριμένων επεξεργαστών, είναι η ώρα για την αρχιτεκτονική Skylake να ολοκληρώσει την διαδικασία μετάβασης στο computing νέας γενιάς, φέρνοντας τις μνήμες DDR4 σε mainstream και όχι πειραματικό επίπεδο, όπως συνέβαινε έως τώρα. Παράλληλα, ενσωματώνονται και πολλά νέα χαρακτηριστικά τα οποία αφορούν κυρίως στους mobile επεξεργαστές και εστιάζουν στην μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και την μικρότερη κατανάλωση, όμως εδώ θα εστιάσουμε κυρίως στους δύο νέους desktop επεξεργαστές της εταιρείας, τον Intel Core i5-6600K και τον Intel Core i7-6700K.

Οι δύο επεξεργαστές βασίζονται στο chipset Ζ170 και στο socket LGA 1151, το οποίο σημαίνει ότι δεν γλιτώνετε την αγορά καινούριας motherboard. Ο i7-6700K είναι χρονισμένος στα 4GHz και μπορεί να ανέβει στα 4,2GHz μέσω της τεχνολογίας Turbo Boost, ενώ ο i5-6600K μπορεί να πάει από τα 3,5GHz στα 3,9GHz. Φυσικά, όπως συνηθίζεται άλλωστε από τότε που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο branding από την Intel, η βασική διαφορά ανάμεσα σε i5 και i7 δεν είναι τόσο ο χρονισμός, όσο το γεγονός ότι ο δεύτερος υποστηρίζει Hyper-Threading, ενώ ο πρώτος όχι. Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της τεχνολογίας αυτής, ένας πυρήνας λειτουργεί ως δύο, οπότε, στην περίπτωση του i7-6700K, οι τέσσερις πυρήνες αναγνωρίζονται από το σύστημα ως οκτώ. Ο i5-6600K είναι ένας «απλός» τετραπύρηνος. Τέλος, ο i7 διαθέτει 8MB L3 cache, ενώ ο i5 υπολείπεται ελαφρώς, ενσωματώνοντας 6MB L3 cache.Οι βελτιώσεις που παρέχει η αρχιτεκτονική Skylake είναι πολυάριθμες και σημαντικές.

Για τα γραφικά χρησιμοποιείται το Intel HD Graphics 530, μία λύση η οποία ξεπερνάει τις αντίστοιχες των προηγούμενων επεξεργαστών της εταιρείας, αλλά υπολείπεται σε σχέση με τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Broadwell. Πάντως το 530 υποστηρίζει πλήρως το DirectX 12, γεγονός που σημαίνει ότι σε παιχνίδια που είναι βασισμένα σε αυτό η απόδοσή του θα είναι ανεβασμένη.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας, η λιθογραφία των 14 νανομέτρων κάνει και πάλι το θαύμα της κι έτσι και οι δύο νέοι επεξεργαστές της Intel έχουν χαμηλή κατανάλωση, με την επίσημη τιμή της μέγιστης κατανάλωσης να κινείται στα 95W για τον i7 και λίγο χαμηλότερα για τον i5. Άξια αναφοράς είναι η κατανάλωση των δύο επεξεργαστών όταν δεν χρησιμοποιούνται από κάποια διεργασία, η οποία, σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις, είναι η χαμηλότερη σε σχέση με όλους τους επεξεργαστές της αγοράς αυτή τη στιγμή (περίπου 3,5W).

Σε επίπεδο επιδόσεων, ο i7 βρίσκεται ελαφρώς πίσω από τους εξαπύρηνους και οκταπύρηνους Broadwell και πιο μπροστά από τον προκάτοχό του, τον i7-4790K, ενώ ο i5-6600K ξεπερνάει επίσης με άνεση τον προκάτοχό του, τον i5-4690K, «βλέποντας την πλάτη» μόνο των i7.Η Intel δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες overclocking των επεξεργαστών Skylake.

Τα βήματα μπροστά που πραγματοποιούν οι επεξεργαστές της αρχιτεκτονικής Skylake συνοδεύονται όμως και από την αντίστοιχη εξέλιξη που φέρνει η ταυτόχρονη κυκλοφορία του chipset Z170. Η νέα αυτή πλατφόρμα για πολλούς παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις σχετικές CPUs, αφού σηματοδοτεί τη μετάβαση στη βασισμένη στο PCI Express αποθήκευση, σε συνδυασμό με πολλά άλλα νέα χαρακτηριστικά, τα οποία μαζί θα δώσουν στους υπολογιστές που θα βασίζονται σε τέτοιου τύπου συνθέσεις πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπάρχοντες.


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα