Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Nvidia GeForce GTX 950

Οκτ 07 2015
Μετά την GTX 960, η Nvidia ολοκληρώνει το μεσαίο τμήμα της γκάμας της με την GTX 950, την κάρτα γραφικών που αποτελεί διάδοχο της εξαιρετικά επιτυχημένης 750 Ti.
Nvidia GeForce GTX 950
Στις αρχές του 2014 είχε κυκλοφορήσει η Nvidia GeForce 750 Ti, η οποία κινούνταν στο mid-to-low end τμήμα της αγοράς των καρτών γραφικών και είχε προκαλέσει αίσθηση με τον λόγο απόδοσης ανά Watt που επιτύγχανε, καθώς και τη χαμηλή τιμή της. Ακολούθησαν αργότερα οι high-end GeForce GTX 970 και GeForce GTX 980, οι οποίες ανέβασαν τον πήχη των επιδόσεων σε υψηλά επίπεδα, με την πρώτη να αποτελεί στην ουσία την πιο συμφέρουσα πρόταση υψηλών επιδόσεων και τη δεύτερη να κατακτά την κορυφή των single-chip επιδόσεων. Τέλος, η 980 Ti είναι απλώς η γρηγορότερη κάρτα αυτή τη στιγμή, παρά την αξιόλογη αντεπίθεση της AMD με την R9 Fury X. Μέχρι τώρα όμως δεν υπήρχε άμεσος διάδοχος της 750 Ti…Η GTX 950 αποτελεί άξιο διάδοχο της 750 Ti, προσφέροντας ικανοποιητικές επιδόσεις σε χαμηλό κόστος, με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Η GeForce GTX 950 έρχεται να τοποθετηθεί λίγο κάτω από τη μέση της αγοράς, όντας πιο φθηνή και ελαφρώς πιο αργή από την 960. Βασίζεται στην έκδοση GM206-250 του πυρήνα Maxwell και κατασκευάζεται με λιθογραφία στα 28nm. Ο ελεγκτής μνήμης της είναι της τάξεως των 128 bit και οι υλοποιήσεις που έχουν εμφανιστεί εφοδιάζονται με 2GB μνήμης, χωρίς να αποκλείονται και εκδόσεις με 4GB στο μέλλον. Το TDP της κάρτας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στα 90 Watt συγκεκριμένα, τα οποία όμως ξεπερνούν ελαφρώς τα επίπεδα της 750. Ως εκ τούτου, η κάρτα χρειάζεται εξωτερική τροφοδοσία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κατανάλωσή της είναι υψηλή. Παρατηρούμε και εδώ ότι το εύρος του ελεγκτή μνήμης είναι σχετικά μικρό, με πολλές αντίστοιχες κάρτες να διαθέτουν 256 bit, όμως, όπως συνέβαινε και με την έκδοση GM204 του πυρήνα, η αρχιτεκτονική του Maxwell είναι τέτοια που δεν περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από κάτι τέτοιο, λόγω της χρήσης των σχετικών αλγορίθμων συμπίεσης.

Σημαντική είναι και η υποστήριξη του DirectX 12, η οποία ισχύει για όλες τις κάρτες που υποστηρίζουν το 11, αλλά οι πιο πρόσφατες κάρτες θα συνεργάζονται σε πληρέστερο βαθμό με το επερχόμενο API της Microsoft που υπόσχεται να αυξήσει τις επιδόσεις ακόμη περισσότερο. Προσφέρεται επίσης υποστήριξη για το χαρακτηριστικό VXGI (Voxel Accelerated Global Illumination), δηλαδή έναν hardware accelerated τρόπο ενίσχυσης του φωτισμού που αναμένεται να εμφανίζεται όλο και ποιο συχνά σε επερχόμενα παιχνίδια. Στον τομέα του video, έχει ανανεωθεί ο h264 hardware encoder που ενσωματώνεται, αφού επιτρέπει καταγραφή video σε 4Κ με 60fps και 130Mbit bitrate, ενώ προσφέρεται και πλήρες hardware acceleration για HEVC video decoding.Οι επιδόσεις της 950 είναι ελαφρώς μόνο χαμηλότερες από εκείνες της 960, αλλά εμφανώς υψηλότερες από εκείνες της 750 Ti.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά της GTX 950 είναι, όπως αναμενόταν, αντίστοιχα με εκείνα της 960. Το Nvidia VR Direct είναι ένα σύνολο από τεχνολογίες και ρυθμίσεις software που έχει ως στόχο την βελτιστοποίηση της εμπειρίας κατά την χρήση VR headsets, όπως τα επερχόμενα Oculus Rift και HTC Vive. Το Dynamic Super Resolution είναι μία μέθοδος anti-aliasing που εφαρμόζεται «με το ζόρι», ακόμη και σε παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, λειτουργώντας με τρόπο παρόμοιο του downsampling, δημιουργώντας δηλαδή την εικόνα σε υψηλότερη ανάλυση στο παρασκήνιο και προσαρμόζοντάς την μετά στην ανάλυση της οθόνης. Το Multi-Frame Sampled παρέχει αποτελέσματα αντίστοιχα του MSAA, αλλά με μειωμένο κόστος για την GPU και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αργότερα από τους developers.

Σε ό,τι αφορά τις εισόδους, έχουμε δύο εξόδους HDMI 2.0, οι οποίες εξαλείφουν την ανάγκη χρήσης Display Port για την επίτευξη ανάλυσης 4K στα 60Hz, τρεις εξόδους Display Port 1.2 και μία DVI. Έτσι, η GTX 950 μπορεί να οδηγήσει συνολικά 4 οθόνες, αν υπάρχει η επιθυμία ή η ποσότητα οθονών για να υλοποιήσετε κάτι τέτοιο. Ο συνδυασμός των εισόδων μπορεί να είναι διαφορετικός ανά κατασκευαστή, αλλά ισχύει σε κάθε περίπτωση η υποστήριξη 4 οθονών. Ανεξάρτητα από την υλοποίηση του κάθε κατασκευαστή, θα διαπιστώσετε ότι η 950 παράγει χαμηλά επίπεδα θορύβου και είναι σε θέση να γίνει overclocked μέχρις ενός σημείου χωρίς προβλήματα.

Οι επιδόσεις της 950 είναι και πάλι πολύ υψηλές αναλογικά με το ρεύμα που καταναλώνει και τοποθετούνται, όπως αναμενόταν, ανάμεσα σε εκείνες της 750 Ti και της 960. Για να σας δώσουμε μια ιδέα, σύμφωνα με benchmarks που βασίζονται στο Tomb Raider, η 950 πετυχαίνει κατά μέσο όρο 10 fps παρακάτω από την 960 και 20 παραπάνω από την 750 Ti σε Ultra ρυθμίσεις και ανάλυση 1080p.Ο πυρήνας Maxwell κάνει και πάλι το θαύμα του, συνδυάζοντας χαμηλή κατανάλωση με υψηλές επιδόσεις.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πρόκειται για μία αξιόλογη αναβάθμιση σε σχέση με την 750 Ti, ενώ ο συμβιβασμός σε σχέση με την 960 είναι αρκετά μικρός ώστε σε πολλές περιπτώσεις η 950 να αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, πρόκειται για μία κάρτα που θα σας ικανοποιήσει πλήρως, τηρουμένων των αναλογιών σε ό,τι αφορά το gaming σε 1080p, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει χτίσει πλέον η Nvidia και επιτάσσει τον συνδυασμό επιδόσεων, χαμηλής κατανάλωσης, χαμηλών θερμοκρασιών και λειτουργίας σε χαμηλά επίπεδα θορύβου.


Δείτε το βίντεο:Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα