Επικοινωνία
MENU
Επικοινωνία
Live Chat

Για οποιαδήποτε απορία επικοινώνησε ζωντανά με έναν εκπρόσωπό μας Δευ-Παρ: 09:00 - 18:00

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Τιμή: 

Olympus STYLUS Traveller SH-2 & SH-60

Οκτ 30 2015
Πολύ καλές φωτογραφίες, μεγάλο ζουμ και οθόνη αφής είναι μόνο λίγα από τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο μηχανών της Olympus που διαθέτουν συνάμα και αρκετές διαφορές μεταξύ τους.
Olympus STYLUS Traveller SH-2 & SH-60
Οι δύο μηχανές της Olympus, SH-2 και SH-60, ανήκουν στην οικογένεια Traveller SH της σειράς STYLUS, μίας σειράς που περιλαμβάνει τις compact μηχανές της εταιρείας. Ωστόσο, η ονομασία “Traveller” υπονοεί ότι, παράλληλα, απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν πολύ καλή ποιότητα λήψης και μεγάλη ευχρηστία για να «αποτυπώνουν» τις καλύτερες στιγμές στις αποδράσεις τους. Με μια σύντομη ανάγνωση των χαρακτηριστικών των δύο μοντέλων, θα έλεγε κανείς πως δε διαφέρουν σημαντικά. Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά, αναδεικνύει αρκετές διαφορές που δικαιολογούν και τα €100 περίπου που τις χωρίζουν.H SH-2 τοποθετείται στο ανώτερο επίπεδο των compact μηχανών και προσφέρει αποθήκευση των φωτογραφιών σε αρχεία RAW, τα οποία είναι ασυμπίεστα και διαθέτουν όλη τη λεπτομέρεια της εικόνας.

Παρά τις ομοιότητες σε βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά, η SH-2 είναι ένα ανώτερο μοντέλο που τοποθετείται στο ανώτερο επίπεδο των compact μηχανών και απευθύνεται σε όσους, πέρα από τις πολύ καλές λήψεις, αναζητούν συγκεκριμένες «λεπτομέρειες». Για παράδειγμα, μία από αυτές τις «λεπτομέρειες» είναι η αποθήκευση των φωτογραφιών σε αρχεία RAW, τα οποία είναι ασυμπίεστα και διαθέτουν όλη τη λεπτομέρεια της εικόνας. Από την άλλη, η SH-60 μπορεί να μη διαθέτει αυτές τις «λεπτομέρειες», αλλά διατηρεί το βασικό κορμό των χαρακτηριστικών που υπόσχονται εξαιρετικές λήψεις.

Η πρώτη εμφανής διαφορά έχει να κάνει με τη σχεδίαση των δύο μηχανών. Αν και το πάχος, αλλά και το βάρος, είναι όμοια, στα 4,24 εκατοστά και 270 γραμμάρια αντίστοιχα, η SH-60 ακολουθεί μια πιο συμβατική σχεδίαση που τη συναντάμε συχνά, ενώ η SH-2… ξεφεύγει. Η μηχανή συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο το κομψό σώμα με το ρετρό χαρακτήρα, κάτι που οφείλεται στο μεταλλικό περίβλημα και την υφή δέρματος που κυριαρχούν.Το μεγάλο οπτικό ζουμ 24x θα ικανοποιήσει κάθε απαιτητικό “traveler” φέρνοντας πιο κοντά τις λεπτομέρειες των τοπίων, αλλά και επιτρέποντας τη μεγέθυνση μικροσκοπικών αντικειμένων από απόσταση μόλις 4 εκατοστών.

Οι δύο μηχανές της Olympus διαθέτουν τον ίδιο ευρυγώνιο φακό με οπτικό ζουμ 24x, μέγιστο διάφραγμα 3-6,9 και εστιακή απόσταση 25-600 χιλ. (αντιστοιχία 35mm φορμά). Το μεγάλο οπτικό ζουμ θα ικανοποιήσει κάθε απαιτητικό “traveler” φέρνοντας πιο κοντά τις λεπτομέρειες των τοπίων, αλλά και επιτρέποντας τη μεγέθυνση μικροσκοπικών αντικειμένων από απόσταση μόλις 4 εκατοστών. Το ζουμ μπορεί να διπλασιαστεί με τεχνητές μεθόδους οι οποίες, σύμφωνα με την Olympus, επιφέρουν ελάχιστη μείωση της ποιότητας στην εικόνα. Υπάρχει και ψηφιακό ζουμ 4x, αλλά, όπως σε κάθε μηχανή, η ποιότητα μειώνεται αισθητά.

Φυσικά, για να έχει μια λήψη με μεγάλο ζουμ το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει σύστημα οπτικής σταθεροποίησης, κάτι που δε λείπει από τις μηχανές της Olympus. Το σύστημα χρησιμοποιεί 3 άξονες κατά τη φωτογράφηση και 5 κατά τη βιντεοσκόπηση, επιτρέποντας τις καθαρές λήψεις ακόμα κι όταν βρίσκεστε εν κινήσει.Το σύστημα σταθεροποίησης εικόνας χρησιμοποιεί 3 άξονες κατά τη φωτογράφηση και 5 κατά τη βιντεοσκόπηση, επιτρέποντας τις καθαρές λήψεις ακόμα κι όταν βρίσκεστε εν κινήσει.

Κοινός είναι ο αισθητήρας των 16MP με ISO 6400 που επιτρέπει τη λήψη καθαρών εικόνων ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς να προστίθεται αισθητός θόρυβος. Η πιο σημαντική διαφορά εντοπίζεται στον επεξεργαστή των δύο μοντέλων, με την SH-60 να διαθέτει τον TruePic VI και την SH-2 τον TruePic VII. Τον επεξεργαστή της SH-60 τον συναντάμε σε πιο οικονομικά μοντέλα της εταιρείας, ενώ της SH-2 στο ανώτερο επίπεδο καθώς ο συγκεκριμένος επεξεργαστής πετυχαίνει περισσότερες ενέργειες διόρθωσης και βελτιστοποίησης της εικόνας.

Όσον αφορά στο βίντεο, και τα δύο μοντέλα της Olympus εγγράφουν σε Full HD, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Η SH-2 εγγράφει σε Full HD 60p, ενώ η SH-60 σε 60i, γεγονός που κάνει την πρώτη να υπερτερεί σε ποιότητα, καθώς και να είναι πιο κατάλληλη για κάποιες χρήσεις όπως τη δημιουργία βίντεο time-lapse. Βέβαια, ειδικά για βίντεο time-lapse, η SH-2 υποστηρίζει φωτογράφιση ανά διαστήματα, την οποία συνδυάζει με ειδικό εφέ απεικόνισης και το αποτέλεσμα είναι έτοιμο στη μηχανή και προφανώς, εντυπωσιακό.Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν οθόνη αφής των 3’’ με 460K pixels που διευκολύνει σημαντικά στην επιλογή περιοχής για εστίαση, μέσω ενός αγγίγματος.

Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν οθόνη αφής των 3’’ με 460K pixels που διευκολύνει σημαντικά στην επιλογή περιοχής για εστίαση, μέσω ενός αγγίγματος. Οι λήψεις αποθηκεύονται σε κάρτα SD, ενώ και τα δύο μοντέλα διαθέτουν μια μικρή εσωτερική μνήμη (37ΜΒ στην SH-2, 39,3MB στην SH-60). Επίσης, και τα δύο μοντέλα διαθέτουν οδηγό ρυθμίσεων για φωτογραφίες και βίντεο, έτοιμες σκηνές και φίλτρα, ενώ επιτρέπουν αρκετές χειροκίνητες ρυθμίσεις που μπορεί να εκμεταλλευτεί και ένας χομπίστας.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που συναντάμε μόνο στην SH-2 είναι η δυνατότητα σύνδεσης μέσω Wi-Fi που σας επιτρέπει να μοιράζεστε τις λήψεις σας με ευκολία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε και εγκαταστήσετε στη φορητή συσκευή σας (Android ή iOS) την εφαρμογή Olympus Image Share και να συνδεθείτε εύκολα στο δίκτυο που δημιουργεί η μηχανή. Έτσι, μπορείτε να τραβήξετε τις λήψεις σας από τη μηχανή στη φορητή συσκευή σας και να τις μοιραστείτε με ευκολία όπως θέλετε. Επίσης, μέσω της εφαρμογής μπορείτε να ελέγξετε τη μηχανή από απόσταση και να καθορίσετε το ζουμ, να κάνετε ρυθμίσεις (ISO, ισορροπία λευκού), να αλλάξετε την περιοχή της αυτόματης εστίασης και φυσικά, να κάνετε τη λήψη. Αυτός ο εξ’ αποστάσεως έλεγχος μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος σε νυχτερινές εξορμήσεις, αλλά και σε selfies.

Αν αναζητάτε απλά μια μηχανή για καλές λήψεις, η SH-60 είναι ότι πρέπει. Αν δίνετε σημασία σε σημαντικές... λεπτομέρειες, όπως λήψη σε φορμά RAW και Wi-Fi, τότε η SH-2 είναι βέβαιο ότι θα σας κερδίσει. Εξάλλου, είναι και πιο όμορφη...


Δείτε τα βίντεο:


Διάβασε επίσης
ΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Είδες πρόσφατα
Κλείσιμο
Είδες πρόσφατα